REKLAMA

Street food na ulicach Rosji

Niedzielny obiad
Data emisji:
2019-12-08 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
15:37 min.
Udostępnij:

Gościem Przemysława Iwańczyka był Aleksander Isajev – prezes stowarzyszenia, które organizuje międzynarodowe wydarzenia promujące kulturę jedzenia ulicznego na terenie całej Rosji.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielę w magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kończą się państwo chciałbym przywitać mojego państwa goście z nim pan Aleksander cały dzień dobre wzrostu cen to oznacza, że mówi będziemy kuchni rosyjskiej będziemy mówić o tym jak bardzo popularna jest w Polsce jak bardzo zbliżona jest w swoim nurcie także do tego co co mamy na polskich stołach, ale myślę o tym, już za chwilę jak bardzo duży związek widzi pan między kuchnią polską Rozwiń » rosyjską w przez armię na kuchnię na względnie wolne solimy kuchnie wolno w zasadzie Unia Europejska musimy zarazem bardzo zbliżone współczesne np. festiwale, które z PIT w kwestiach, które zostały przeprowadzone w ostatnich latach wskazują, że w ogóle to jest bardzo bardzo duży powiązań już współczesnymi wersjami serwowania dań kuchni rosyjskich kuchniach międzynarodowych oczywiście mając polską morską aż uwaga mówimy teraz o tym co dzieje się współcześnie natomiast chciał, żebyśmy sięgnęli głębiej do historii dziś, zanim spojrzymy na tę choćby gest voodoo tego co dzieje się obecnie na świecie w Europie także jednak sięgnęli do korzeni znajdź dalszy zmienienie wśród kart nie wróci do wizji zmiany mijali jestem optymistą użył bliżej będzie mi mienie oczywiście wpływ na to, że świat dziś jest to bardzo bardziej zbliżony bardzo wąski i tu idą pewne pewne, jakie skrzyżowania różnych wersji, ale osiągają z historii Rosji jest państwem wielokulturowym wielonarodowym różne narody zamieszkujące tereny Rosję również stworzenie swoje wyjątkowe oblicze rozlicznych, która wspólnie można nazwać kuchnią rosyjską, który bardzo bardzo różnych historycznych odniesień, o czym silna Raźny i konieczne ogromne liczne wpisy czy nie jest już do rosyjskiej polskiej kuchni no dobrze tortur wobec tego zapytam inaczej proszę sobie wyobrazić wybieram się w tej chwili do Rosji jako turysta jadę tam, żeby zwiedzać kraj, żeby poznać kuchnię rosyjską, które miejsce powinien przede wszystkim odwiedzić ten rdzeń kuchni rosyjskiej to będzie Moskwa i tam przekonam się jak to wyglądało 50100200 lat temu czy jednak wyśle mnie pan np. za Ural, by tam zobaczyć też w zależności od zmieniającego się klimatu posmakować zupełnie czegoś innego hasła oraz nowe Piero konieczne, aby ich naszło jest dobre pytania siedzieć w Kaliningrad po tam już to albo też zaproszę pana do Kaliningradu ustalić, jakie uczeń walczył z licznych dowodów księgarskiego co się działo się bardzo duże ludzie z różnych zakątków Rosji dlatego na tej mało serce może spróbować mu bardzo różnych tradycyjnych wersji kuchni rosyjskiej dalekowschodni syberyjskiej góralskiej tej rdzennej rosyjskiej ze korzystnych rosyjskich regionów jak również innych pogranicznych regionów granicznych pierwszymi to wszystko można spróbować natomiast małym na tej małej wysepce bardzo blisko polskiej to jest po pierwsze, konieczne jest wychodzić po grobu wójt, ale oczywiście, że pan chodził pan chodzi o 17 wieczną 18 wieczną to oczywiście trzeba jechać do tzw. złoto do końca się, że to jest stare miasta rosyjskie nieopodal Moskwy, gdzie podejmują próbę historycznej rekonstrukcji i tradycyjnej kuchni tradycyjnej atmosfery, który zadanie to serwowała także on może tam się zanurzyć i atmosfera w smaki tych wieków osiemnastego dziewiętnastego siedemnastego bardzo irytuje się pan, kiedy spogląda się kuchnią kuchnią rosyjską stereotypowo nie 2 się nie zrażają budżetową UE tak już myślę tu 2 fiaty wiek wniosek im, a w ogóle emerytury chcę powie więc, że postanowił się akcji staje się poproszę taką mogą czuć, że częściowo te dania takie tradycyjne straty po rosyjskiej receptura została stracona lub zmieniona jest jej szefowie najlepszych rosyjskich restauracji ci z najwyższej półki teraz próbują zrekonstruować wg starych receptur starych książek, jakie starych legend, które 60 kwitną próbują zrekonstruować tradycyjne stereotypowo dania i dostaje się naprawdę taką nową modą władz odbyli udało mi to akurat jest dobre natomiast mówiąc o stereotypie myśli co innego pozwoli pan, że posłużę się polskim przykładem Otóż jeśli pytasz się kogoś co wierzy w kuchni polskiej odpowiada, że jest to schabowy z kapustą i pierogi pewnie wielu restauratorów serwujących dania kuchni polskiej od razu łapian na ustach, bo mówi, że nie tylko pierogi nie tylko schabowy z kapustą, spoglądając z kuchnią rosyjską podejrzewam że, gdybyśmy zrobili sąd wśród mieszkańców Warszawy zapytali co się kojarzy z kuchnią rosyjską znakomita większość odpowiedziałaby Sol Janka salonkę to dziwić jednak jest też plan określa Piero pierwszy w nią dla są bardzo że, zrzucając to jest pierwsza przychodzi namyśl to to możemy tylko tak trochę humoru trochę współ współ czy takiej sytuacji jest, ale za u nas współcześnie w Rosji większość takich szefów, którzy są twórcami tej mody kulinarne uczestniczą Rosji teraz zastanawiają się czym w ogóle jest ta kuchnia rosyjska jest ważne bardzo ważne dla ich, bo oczywiście są korzenie są tradycje i są, a spółce jest współczesny, który nie da się uniknąć, która jest bardziej teraz, jakie urząd, że w tym dużo narodów zamieszkują tereny federacji rosyjskiej dużą kulturą, które się przekrętami, które myślą mają im jedno i 2, a i to jest bardzo ważne dla nas zrozumie czym jest kuchni rosyjskiej ile jest tradycji i jest kuchnia współczesność na rok do Francji taką już taką jest pan ekspertem kulinarnym jeśli chodzi o Rosję i chciałbym pana zapytać teraz wierzy pan taką koniunkturę, która spowoduje, że w całej Europie popularna będzie kuchnia środkowo wschodniej Europejska niemal cała Europa od kilku dekad zafascynowana jest kuchnią śródziemnomorską teraz ze względu na to, że skrócił nam się odległości poprzez możliwość podróżowania kuchnia azjatycka opanowuje Europę myśli pan kiedyś doczekam momentu, kiedy kuchnia mnie rosyjska Polska słowiańska będzie tak mocno przebijać się na rynkach krajów Unii Europejskiej, a ja, bo tu proszę nie z drugiej strony poddaszu trzeba do tego podejść trochę innej strony cieszy, że kuchnia Azji południowo-wschodniej czas dużo znaczącej mierze wpływa na nowoczesną kuchnię Europejską międzynarodową obrazić mniemania chrztu czy mienie ETS proszę zwrócić uwagę, że w wersji Europejskiej kuchni to nie jest bezpośrednią kopią tylko wersją tej kuchni, która również, na którą również zła, a rosnąca taka tradycja moda na wykorzystanie produktów lokalnych regionalnych jest to widzimy, że takie 2 trendy i zapożyczenie kuchnie wschodnio azjatyckiej również wykorzystanie moda na lokalne regionalne produkty produkowane w tej samej tu sam region i wód, a oglądając premier za akcję atak na festiwale Street WD dostajemy minie co trendy festiwale Street Football to jest bardzo takie ciekawe wskaźnik także, który pokazuje ostatnie trendy ostatnio młody w kulturze takie ma powszechny współczesny jedzenia i widzimy, że rok roku te trendy się zmieniają, a tak oczywiście list do pokazu czy to jest dzień wręcz nimi miałem ból i burz widzimy, że jest 1 taka opcja, która się nie zmienia, by obce wykorzystanie przywiązanie do lokalnych produktów lokalnych tradycji widzieli, że dużo projektów ustaw projekt użył takich rzeczy widzimy, że to ta moda, bo woleli staje się, jakby się ograniczającą ich wykorzystania lokalnych produktów lokalnych receptur ma puścili wód i zgodą Good Team ból aż tu jest po niemal jeszcze jest 1 tendencja, która wpływa na to bardzo znaczącym Jeża, a wg osób z ostatnich badań w US en WTO z prawie 2 miliardy ludzi stają się turystami w niedawnych czasach dziś ludzie przyjeżdżają do jakiegoś konkretnego miejsca chcą zapoznać się z lokalną kulturą, której są nieodłączną, ale ważną częścią jest kultura gastronomia lokalnym jest lokalnych tradycyjnych lokat harce rok lokalnych dań i to w znaczącej mierze będzie królować na schronie na popularyzację tamten Sejm, a w lokalnej kultury gastronomicznej, a za Prosna kultur und budżet absolutna tłocznej tak mimo w tych miastach naprężeń tu listy jeszcze kilka kilkanaście lat temu, gdyby ktoś powiedział w tej kategorii Street wód na terenie Polski Rosji powiedziałbym, że to jest jakiś oksymoron w ogóle nie jest to niemożliwe przez wiele lat nasze kraje i wynikało to z koniunktury politycznej, ale też kulturowo żyły myślę o ludziach w ów w takim przekonaniu, że posiłki jada się w domu restauracja była dobrem luksusowym, do którego dostęp mieli naprawdę nieliczni to wszystkim prezes domowe związane z rodzinami minami też odbywały się w domu to były przygotowywane dania przez gospodarzy który, którzy urządzali przyjęcie myśli pan, że ten trend już zmienił, że Polacy Rosjanie dojrzeli do tego, żeby wychodzić do restauracji, żeby przygotowywanie posiłków w domu stało się taką awangardą, a wszyscy jednak próbowali smakowali też czerpali z kultury kulinarnej innych krajów na zewnątrz łatać inny trend, czyli jedno tu szkolić ludzi, który podrzuca przypisy ucina silną liczyły się, a równo Pomóż to pojawili się was możności u nas już wcześniej jedzenie to jest wrażenia to jest emocje ludzie poszukujące nowych wrażeń nowych emocji części idą idą do restauracji już organizują takie imprezy domowe są zgodni, że oczywiście ten trend wynika z tego, że wszystko stało się bardzo dostęp dużo dużo jest możliwość skosztowania różnych kultur różnych spróbowania różnych dań różnych wersji i współcześnie oczywiście jest tendencja na torze tak jak wód domowe obiady i przyjęcia stały się bardzo rzadkim takim takim luksusu dla wybranych, o których pan wspominał i to będzie jeszcze przez dłuższy czas o tym, będzie się wspominało rozmawiała jako ciekawostkę jako wyjątek już od współczesnych takich trendów istnieją jak ważny system Leszka debatą długo były też wspólne zespoły propagatorem tej kultury jedzenia ulicznego w Rosji zadam takie pytanie, które w musi wydać panu błaha, ale z polską też mam z tym problem pytanie czy klimatycznie jesteśmy gotowi na to by promować kulturę kulinarną liczną jednak Azja ma to do siebie, że jednak tam jest łatwo można całe wieczory nocy spędzać na towarzyskich spotkaniach i też, zajadając kuchnią uliczną właśnie u nas wyznać mu w jakiej grupy Warta stanu mało się mylicie się i wnioski z najbliższą chłodnie u nas to sytuacja wygląda następująco, że reszta Europy bardzo mało różnie od od tych od tego co widzimy z naszych regionów z punktu widzenia Street voodoo pozwalają np. w Skandynawii jest jeszcze zimniej w Polsce Rosja ale, ale sytuacja z trybun wygląda mniej więcej tak samo większość festiwali, bo jeżeli mówimy o takich kulturze taki strój ludowy to w większości ona jest powiązana z festiwalami o odwołanie się od dni od marca do września to jest od Reykjaviku do Alicante np. ale np. we włosach nasi przyjaciele partnerzy organizują swoje festiwale zaczynają od kwietnia, czyli widzimy jeszcze jest taką inną ciekawostkę, że najbardziej skuteczne najbardziej znanej bardziej ciekawe projekty powoli przekształcają się takie punkty gastronomiczne już stałe i ten Street wód, jakby przenika już kulturę taką gastronomiczną lokalnych miast itd. można próbować tej kultury tego jedzenia ulicznego już tak zwykle punkcie gastronomicznym czy to pubie Gastro czy to jakieś tam wersję resort tak dalej to właśnie miał namyśli same festiwale oczywiście są to eventy, które zyskują wielką popularność pytanie jak rozwinie się ta codzienna kultura trwa budowa czy aby nie zostanie wyparta przez tę kuchnię tradycyjną, chociaż tak jak sam pan mówi to jest kuchnia łączona Street wód cierpiący jednak z tych dóbr historycznych niech działacze dumy z taką może prezes ci poda mu to naskórka, jakie są imienne z czekało aż tu, a dziś rozgrywają w miejscach od uda i że to sobie kup dobry jak mówiliśmy wcześniej, że okręt na torze turysta, który przyjeżdża do jakiegoś miejsca i od razu pyta co w 100 jest lokalny smacznego to po prostu prowokuje taką sytuację, że lokalne projekty i Tymka, który strój ludowy, który jedzenia ulicznego nie będą nadal aktualne nadal będą witać się tak dalej oni nie będą wyparte z rynku ani jak wieś z dnia przez tradycyjne punkty gastronomiczne, a odwrotnie oni będą się rozwijać również czerpać z tych trendów, które mówiliśmy wykorzystanie lokalnych produktów lokalnych tradycji i w tym widzę przyszłość tych również tańców standardowych ulicznych mocną równą, gdzie została w sobotę o własną lokalną lokalnej kuchni nut premier rozmów polskim uczniom w chaosie, chociaż dziś jest taki przykład, że czas współpracujemy ze Stratfor Polska, bo uczestniczymy owych stołach przedsięwzięciach widzimy są chorobą, a obserwujemy i rozmawiam z nimi i rok od roku oczywiście znaczna część tych projektów związana jest kulturą mięsną i oczywiście nie serwują rock rock to samo oni próbują robić różne wersje różne rasy tych samych, ale tradycyjnych wersji już w tym polskich produktów i dań i widzimy, że to tylko się rozwija i jak wariacje też wersje już tradycyjnych dań, ale ze współczesną takim wykonaniu współczesnym czytaniu tego oni będą, a rozwijały się będą wybierali popularność dziękuję bardzo za wizytę studia ex ante dzisiaj był z nami, które przybliżą nam kuchnię rosyjską, ale także opowiadał o tym, zjawisku Street fundusz, który opanowuje nie tylko Europy nie tylko Polska także Rosja jak słyszeliśmy dziękuję bardzo dziękuję bardzo do jedzenia do widzenia Warszawy sposób informacji Radia TOK FM zapraszam Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Teraz wszystkie pakiety TOK FM Premium 51% taniej!

KUP TERAZ 51% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA