REKLAMA

Z czekolady można zrobić wszystko. O słodkich rzeźbach mówią mistrzowie czekolady Joana Klimas-Profus i Janusz Profus

Rozmowa z ciekawym człowiekiem
Data emisji:
2019-12-08 14:00
Prowadzący:
Czas trwania:
28:35 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny magazyn Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwu tym razem nieco modyfikujemy tytuł naszej audycji nasz cykl jeszcze rozmowa z ciekawym człowiekiem, a to tym razem będzie rozmowa z ciekawymi ludźmi chciałbym przywitać moi państwo goście są pani Anna Klima spraw dzień dobry dzień dobry witam jest z nami także pan Janusz Profus dzień dobry dobry tematem naszego spotkania jest uwięziony czekolada jeszcze o tym nie mówiliśmy państwo z tą czekoladą Rozwiń » jesteście zaprzyjaźnieni państwo z tą czekoladą potrafić absolutnie wszystko państwo wreszcie w teście mistrzami czekolady co to w praktyce oznacza co w praktyce oznacza się na firmy, ponieważ jestem maestro czekolady państwa tylko 1 królowa jest tylko 1 jest Puszcza proszę wybaczyć wobec tego maestro Jerzy wiem, że żona się w czekoladzie, ale za chwileczkę dojdziemy do tego całość rzeczywiście jesteśmy mistrzami cukiernictwa czy skończyli szkołę zrobiliśmy oczywiście swoje tytuły mistrzowskie, ale jak w całej branży cukierniczej są czasami wybiera się jakiś kierunek tak czy można wybrać czas kart takie dziedzictwo galanterii, czyli małe ciastka torty tak dalej jak zebrałem dużo rzeczy przy okazji wybrałem taki kierunek mocno czekolada, czyli wszystko co w czekoladzie tak i grania w Polsce rzeczywiście są znane jak Bezrzecze wszystko z czekolady, ale nie tylko taki podział figurek, które możemy kupić dzisiaj w sklepach, a szczególnie w okresie przedświątecznym figurę jest bardzo dużo tylko takich figur nawet bardzo duże, czyli takie figury po 800 kg po pół tony po pół tony po 2 tony czy nawet taki rzeźbę podział można odnieść tylko domku z piernika, który waży 4 pontony, tak więc są to, że tak powiem bardzo różne rzeczy uczy się na dotarcie Węglowski, który miał uwagę 4 tony 100 kg więcej rekordów troszeczkę jest, więc jestem od rzeczy duże, bo wielki dobrze w uzupełnieniu nim oddam pani głos będzie pan jednocześnie im maestro jeśli chodzi o czekoladę, ale jest pan również architektem budowniczym właściwie wszystko co mieści się w kanonie powstawania wielkich budowli jak najbardziej czarny niestety nie tylko zaprojektować ten produkt, ale też przed przewidzieć do niego odpowiednie podstawy odpowiednie stoły, ale również jak budujemy taki torcik czy taki domek na czas całą logistykę tak nie tylko czasami logistykę bym powiedział związanym z tym produktem logistyką choćby zadaszeniem czy z całym oświetleniem nagłośnieniem przez media jest pijarem itd. tego czasami jest na naprawdę sporo, ale głównie mają zawodową pracą też oczywiście czekolada to musiał dajemy tak powiem rozumieć budowlę z czekolady nie mają węzłów sanitarnych nie uczą się, że nie mają oczywiście nasza praca są też ulotna to nazywane, ponieważ są piękne ładna, ale potem podlegają konsumpcji tak nie staramy się zostawiać ich Niewiem jak do muzeum, żeby tam się użyły wykręca zwyczaj, jakie są zrobione pocieszą 1 dzień w oczy, że tak powiem mieszkańców klientów wszystkich tych, którzy są dodatkowo to niestety zostają później na koniec tego eventu skonsumowana pani Anna mam nadzieję, że nie są zbyt wścibski nie będę wnikał w państwa życie prywatne zbyt głęboko, ale ta historia jest przez miłość do czekolady czy przez czekoladę do miłości jeśli chodzi o państwa Jan pasję i związek się, że jednak drogi oraz miłość miłość czekolada w ogóle obecnie pierwsze, ale co dopiero pierwszy tak naprawdę o dobro od ulica Miodowa tak jak właśnie na Miodowej w Warszawie w Warszawie sklep Wedla pierwszy cukiernia tak samo nasza miłość na ulicy Miodowej tam to wszystko tak naprawdę się też również zaczęło także ja myślę, że to jest taka kolejna historia na słodko, którą niektórzy, który ma, którzy nas znają powinni chyba nawet wręcz jak nas od podszewki tak mają niektórzy nawet mówią, że nowa duma książka na wysoką słodką no to w takim razie wstęp do tej do tej słodkiej książki, skąd się pani zainteresowanie czekoladą właśnie ja generalnie najpierw mogą opowiedzieć o tym, że są rodziny z rodziny piekarnicze cukierniczej i ja zawsze może wam coś robić więcej oprócz właśnie robienia tortów czy pieczenia chleba pączków pod wszystko oczywiście ważne w rodzinie, ale powiedział ojcu, że no marzy mi naprawdę rządzi zrobiła ta kiego bardzo artystycznego i choć później właśnie do szkoły cukierniczej tam, gdzie właśnie mąż kończył już szkoła i gdzie w namiotowej wystawiał się ze swoją pracą jako absolwentka tej samej szkoły pojechał na wycieczkę z całą klasę, żeby zobaczyć tego mistrza, który zrobił to piękną pracę z cukru czekolady skarbu naprawdę niesamowita i wiem, że wtedy akurat byłam w plecaku i po prostu jako młoda dziewczyna tak zresztą ona chodziła mi tak dalej i wiem, że wtedy górę nad gdzieś tak palcem pokiwał nawet troszeczkę groźny groźnie, bo nie powiedział ja mówię to właśnie moje koleżanki, więc zrobi mi zdjęcie z mistrzem, ale życie, bo sam może go nie chciała mieć w Starym chińskim przysłowiu nie spełnią się pani marzenia taki to niestety co ograniczy się pod podpowiem, że to był oczywiście 1006. rok okres listopada, czyli dość dawno temu już, ale przez przezornie rzeczywiście były dziewczyny, które przechodzi zobaczy nie wiadomo, kto z plecakami koło takich bardzo wystawnych prac to się kręci, szczególnie że nie ma pracach tematem dodatkowe garnie czasami panuje, ale te prace są też delikatne niestety czekoladę też lotna mówi zawsze rzecz czekolady możemy się z karmelu możemy zrobić wszystko ogranicza nas tylko nie, bo tak tak naprawdę nasze marzenia, ale tak przede wszystkim ogranicza nas budżet pod pracę niestety są też podział kosztowne ze względów surowców, ale też w ogóle powstawania całego tego procesu rzeczywiście z czekolady robimy przeróżne rzeczy mamy zamówienia od kaloryfera po baterie do umywalki po Motoru po samochody po raz czekoladowe racji tego nie wiem czy torebki znanych wariantów w fazie są tak przepraszam to mnie zaintrygował tak buty czekoladę nagrzewamy do oglądania niedochodzenie można zrobić takie buciki może założyć rany nie uniosą nas, bo czekolada dość krucha i nie nie wystarczą, by panią przejść z domu do nie do teatru czy choćby nawet metra się rozpadną pewnie przykładowy kapelą Brodów jak bardzo Arkę czeka kapelusz można założyć jedynie trawka nie będzie nas sukienki równie źle broniła za to, że możemy tam przenosić nie wiem choćby kilka kilogramów tak mającą być delikatne, chyba że może jakichś Łączkach jak wsporniki tak dalej, więc to zawsze, ale wie, że wtedy jest dodatkowa przyjemność prosta też wizja, jaką czekoladę, a właśnie, bo to jest pytanie czy da się połączyć i inwencję i i ten artyzm, który państwo składać swoje prace ze smakiem dobrze rozumie, że można zrobić wszystko to też musi być smaczne przy zachowaniu wszelkich proporcji to może proporcje unieść jest trudniej kiedy, kiedy mowa o masie nie my mówimy o dużych figurach rzeźba itd. to całkowicie normalna tabliczkę czekolady, jaką mamy na co dzień w handlu jedyną rzeczą nie 12 ramowa nie ma swojego formatu tych kostek czy to jest czasem lub czekoladą podobno rozliczeń umorzeń pytają się 7 dotyczy, ale dodaje jak już utwardzać jako kraju nie, jeżeli wszystko będzie eksponowane w odpowiedzi temperatura jest to, żeby to wiadomo robimy w nasze hale produkcyjne na razie czasach jest zrobione cieszą się pamięta zaś otworach drzwiowych, jakie są wymiary, ponieważ kiedyś potrafiliśmy zrobić jakiś eksponat podczas Boga obcinać, żeby się zmieściło do windy czy do przewiezienia do przewidzenia, ale oczywiście zawsze sprawdzamy logistycznie, gdzie ta figura będzie jechała tak dalej dopasowujemy się po prostu do danych będzie otworów drzwiowych czy czy bram to, żeby przejrzały rzeczy również takie elementy mogą eksponowane nawet bym powiedział słońca, ale tak naprawdę w cieniu temperatura nie może być większa niż 242520 stopni później musi być jak dochodzone przede wszystkim musi być to nie lubię czekoladę z ciemnym surowca brązowym bardzo łatwo pochłaniała promienie słoneczne, a więc nie może być eksponowana na dziś byłoby -10 i nie możemy postawić w tej bryły czy rzeźby na słońcu, ponieważ słońce promienie ultra uv, które są zawarte właśnie w promowaniu na czym rozpoczęła momentalnie czekolady po prostu tak wiązanie się rozpada wtedy powstaje normę powiedział czekoladowa masami musimy zawsze chronić muszą być odpowiednie siatki założone czekające 5070%, a temperatura tak powiedziałem 25 stopni nie przeszkadza powyżej no robi się czekolada mniej stabilna i też o tym trzeba pamiętać proszę powiedzieć, bo chciałem zorientować w cenniku nie chodzi wcale dom czekolady, bo nie na tak minie stać, ale wyobraźmy sobie chciał sprezentować żonie suknię z czekolady i co wtedy jak pan, że kwestia zawsze zależy od minister dość wykonania tak, o ile elementów, które sądowych należeć będzie gładkie coś prostego albo przed bardzo mocno dekorowane to może być taka suknia kosztować od Czech nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych oczyszcza pytanie czy ma być jeszcze zakładana ma być prezentowana na żywej modelce bym powiedział na dosłownie dochodzenia czy jest to tylko to element na manekinie to też dużo łatwiej upraszcza nam wtedy pracujemy na manekinie oczyszczone może być zrobiony też 100% czekolady taki manekin naturalnej wielkości nie będzie ważył jak modelka tylko będzie 23× ciężej się ze względu, że komórki kości są wypełnione powietrza i wszystko jest lżejsza czekolada jest całym masywem najwyższej rzeźbi w czekoladzie lub podlewamy, jakie elementy modelu jemy, ale są pełne w całości, żeby nie używać jakiś tam wydmuszek czy jak w środku prętów Łasztownia czy tak prezes ostatnim proszę bardzo słodki czy takie czekoladowe masie no i jest to też się bardzo fajne, że właśnie oprócz tabliczki czekolady praliny ręcznie robione tak naprawdę możemy sobie pozwolić poszaleć w fabryce czekolady robią właśnie takie piękne eksponaty czekoladowe to zawsze uwierzono w kranach płynie czekolada i na szczęście zmienił zakręcają także możemy naprawdę tutaj się wykazywać ani też Super współpraca z różnymi projektantami mody jak np. tutaj biżuterii Anna orska Polska projektantka znana biżuterii, gdzie były właśnie robione pisanki czekoladowe różnymi celebrytami m.in. właśnie z panią prezydentową Anną Komorowską właśnie może wykonywał pisankę czekoladową, a miał ropień robi pisanki czekoladowe z Anią górską także tutaj wiele wiele takich pomysłach z projektu walczy o nocną czy cele charytatywne, ale tak tako fragment za kilka wracamy do naszej rozmowy teraz zaproszę państwa informacji Radia TOK FM, przypominając naszymi gośćmi są pani Joanna Klimas Profus mistrzyni czekolady i za kilka będzie można panią usłyszeć ponownie oraz Master Janusz Profus informację niedzielny magazyn Radia TOK FM rozmowę z ciekawymi ludźmi z tym zastrzeżeniem, ponieważ jest u nas małżeństwo, które nie, u których nie tylko w kranach płynie czekolada, a także zamiast krwi w żyłach macie państwo czekolady pani Joanna Klimas Profus pan Janusz Profus tam pan to opowieść przyznam, że bardzo fascynująca, bo podejrzewałem, że to co potraficie państwo zrobić z czekolady no nie przekracza rozmiarów średnie wielkości stołu jak się okazuje można zrobić dom czekolady nie irytuje to państwo, że misternie budowane konstrukcje mają krótką żywotnością i ze względu na to, że czekoladę trzeba zjeść, bo ona też określony termin ważności ze względu na to, że warunki okoliczności jakich te konstrukcje powstają też nie zawsze są sprzyja to prawda to sami, żeby zrobić przed pałac kultury robiliśmy, który ważył 500 kg był zrobiony z czekolady karmelowe specjalnie ze względu, że całą godzinę w kolorze piaskowca, a ten piaskowiec skoro takiego kremu czy koloru karmelowego to robiliśmy go czekolady karmelowe rzeczywiście czas zrobić najpierw wszystko całą dokumentację to czasami jest, by dbać o kilka dni albo nawet miesiąc czasu później samo wykonanie takiego Pałacu ze wszystkimi okienkami już teren obecnego zapytam ile trwa przygotowanie i też konstrukcja Pałacu kultury trzymajmy się tego Mono i później jak wspólnie żywotność tego Pałacu, bo ten, który często mają jakiś temat oraz pan 52, ale rzeczywiście taki pałac kultury to jest 23 miesiące niestety około miesiąca 1,5 przygotowanie dokumentacji wszystko zrobienia w skali sama produkcja to jest około miesiąca czasu to nie jest tylko 1 osoba tylko mówię tutaj 45 osobach dbać codziennie tam po parę godzin po 45 godzin pracy, bo wszystkie okienka po wylewać wszystkie ściany porobić tak dalej żywotność to zazwyczaj jest zrobione konkretnie pod 1 dzień eventu czas, by powiedział od momentu zacięcia tego pierwszego kawałka ostatniego zazwyczaj nie jest cała godzina ile osób potrzeba, żeby taki pałac kultury spowodować patrząc na to, że pasku, który ważył 500 kg 1 tabliczka 100 g kg 26060 kg 100100 kg 1000, czyli 500 kg mamy 5000 tak to po 1 tablicy ale gdyby tak już dzielić na płytę z 10 000 osób proszę wierzyć w Pałacu dziennie przychodzi bardzo dużo osób, a jeżeli jeszcze się powie, że coś rozdajemy jest coś słodkiego jest dany dzień eventu na to naprawdę szybko się to rozpacz ja muszę zapytać pani Anno rozwiąże ludzie przystępując do pracy przy takich produkcjach to musi być zgrany zespół jest trochę jak misternie układane węgla wystarczy 1 fałszywy ruch pewnie wszystko idzie w Diabły rzeczywiście dobierać się zespołami, kiedy tworzycie takie takie dzieła z granymi potrzeba tak jak nie wiem to apeli rockowej no ludzie, którzy nadają na tych samych falach jeszcze czują muzykę w ten sam sposób na to tak właśnie to jest potrzebne do tego tak naprawdę wszystkiego maestro czekolady czy Janusz profesorze zarządzać zarządził, że pan zwróci nam tego błędu tak rzeczywiście tutaj Janusz akurat w tych wszystkich projektach jest ze bardzo dobre, bo akurat ma tak mówimy mamy swoje dziedzinę ma akurat makiety kolejki czekoladowej tak dalej budynki, a ja akurat 3 w czekoladzie także no tutaj faktycznie się dzielimy pracą jak generalnie zawsze mówię, że wolę stać zespołem i pracować w tej czekoladzie posiedzenie za biurkiem i projektowanie też rzecz oczywiście ciężka praca i myślenia nad tym dla mnie to strata troszeczkę czasu, więc mamy kilka osób, które rzeczywiście z nami pracuje na co dzień czekolady Miedź i zna się na czekoladzie to jest fajne, że mamy taki zespół, który razem z nami bardzo chce w ogóle pracować i że że w ogóle mogą też się nauczyć wszystkich technik zobaczyć jak to jest wykonywane także powiem szczerze, że ono najważniejsze ta osoba to tutaj jest Janusz Kasza musi poczynić pewną dygresję to będzie moje pytanie do pani skierowane czy kolorystyka pani ubioru nie jest przypadkowa, bo wpływa kolor czekoladową stół do głów na sobie ma generalnie uwielbiam kolor czekoladowe mają oprócz tego jeszcze nie jest wielki też dla mnie bardzo tutaj ważne jako Marka i wierzbę w ogóle te kolory także zawsze dziś pokazuje to zawsze wiedzą, że to jest pani od czekolady i pani też w ogóle czekolady niekiedy takie pytanie odpowiedzi jeszcze nie dobrze by chciał, żebyśmy poświęcili część naszej rozmowy właśnie na pani specjalizacji rozumie, że taka jest życie w czekoladzie albo życie z czekolady pozbyć jak tutaj, więc można oczywiście to interpretacja, którą tak sobie dobrze żyć, bo w modzie żona tak tutaj wcześniej 5 rzeczy żony jest bardzo dobra w taki bardzo misterny i powtarzalnych wzorach, których niejednokrotnie trzeba do jakiej sukienki postacie po 1100× wykonać te zaś daje żonie mnie, że nie mam cierpliwości, ale ja zamieniam się tutaj z czego 1000 z tak elementów, jakie już do właśnie czas Super wszystko okienka do Pałacu rezygnację z 2000 ja bardziej zajmuje zatem głównym elementem przy tym fundamentem całą logistyką zabraniem zespołu za to jesteśmy bardzo je przygotować zespół rarytasów Radek Paweł Wojtek Krzysiu Ada to, że z nami współpracują od wielu lat to też był już naprawdę zrobiliśmy przez te kilkadziesiąt lat już całkiem całkiem sporo co daje robimy teraz takim ostatnim dniem nie jest jakaś bardzo duża liczba jest taka rzeźba budynku szkoły, który będzie wystawiony organie, a więc jest to budynek szkoły, które tutaj właśnie Fundacja moment Manson jest zrobiona razem współpracy Wedel jakoś dokłada do tego zrobiliśmy po prostu taką makietę szkoły w wielkości 1 do 100, a więc mata 83cm osoba dobrze rozważyć w granie tak daleka pozycja będzie gania nie wiemy już tak uważam, że przy okazji akcji PR-owe będzie również od przyszłego tygodnia do podziwiania na stadionie Narodowym sobie na zimowe z tych warunków, że jednak ta relacja euro, a jest tam jeszcze proszę oddajmy głos jeśli możemy pani nie było tym życiu chciałbym, żeby się powiedzieli słów kilka konstrukcjach dużych już była teraz dla tak tak dalej dziwniejsze zeskanowanie usuwa z czekolady to miała akurat okazji tutaj robicie kolekcje sukien czekoladowe znanej projektantki mody jest suknia była właśnie zrobione jako kopie odzwierciedleniem w czekoladzie także cała ta kolekcja się udała naprawdę było Super struktury zrobione np. skóry węża jest czekolada specjalnie plastycznie najpóźniej odciska są na skórach czekolada i o po prostu powstać taka struktura piękna skóry węża do tego są jeszcze używane różne barwniki, które stosuje się do czekolad, ale nie Parias w środku czekoladę tylko na zewnątrz, gdzie właśnie imitacja później tych kolorów skóry czy pozłacane złotem w USA 4 karatowym i w ogóle te wszystkie takie płatki misterna praca to jest bardzo dla mnie też fajna ja lubię takie rzeczy akurat tak jak można tak wspominał wykonywać plus tego wszystkie płatki, które nakleja się na sukienkę oczywiście nie ma kraju tylko na czekoladę trzeba dosyć szybko naklejać i wyginać, żeby po prostu jakiś ten takim w jakim dane o kształcie ja mam akurat to szczęście takie, że branie mam bardzo zimne i mogę wszystkie wykonywać też elementy czekolady rzeczywiście że, gdzie się nie rozstawiają tak panowie mają przeważnie ciepłe wyłania to wszystko się roztapia, więc ja zawsze mogę zabrać też nauka w Opolu ulica o ludzkiej fizjologii prawda tutaj pojąć, że żona pomoże dużej to te elementy trzymać rękę albo dużej obrabia także informować dużo więcej po przykleja niż my znowu zrobi odpoczynek trzeba znowu tam trzecie wszystko oczywiście zrobione rękawiczki, ale ta jednak Potaczała przechodzi tutaj mieszanka pamiętam, że 1 właśnie z kolegów, którym pracownik miał zrobić kwiatek z czekolady takich cieniutkich płatkach naprawdę miał być idealne i przyszłam tam po godzinie czasu pracy miało być 8 tych płatków została tylko kałuże czekolady na stole, więc już po każdej wolnej już tak ciepłe mówi Jaś albo się stresuje, bo po prostu czekolada tak rozpływu Emu, że państwo się do czegoś przyznać, że bardzo lubię oglądać wszelkiego rodzaje rodzaju to misternie wykonane konstrukcje portowe szczególnie, kiedy rząd taki tort zjeść wizyty kolorystykę różnych barwach odcieniach Tęczy mam wrażenie, że to jest sztuczne dlatego nie powinniśmy wkładać do ust, że to szkodzi od razu ten gest mówi gumy od rządu zakłada odnowę naskórka taką wewnętrzną, a także Skroka stanowi bardzo często nowe wrażenia tak, ale z drugiej strony jest też mocną częścią całej konstrukcji połowa tortu krótko mówiąc idzie na realizacji artystą czekoladą czy państwo właśnie zdobią z tą barwnika ami wszelkiego rodzaju dania czym dodatkami nie powoduje, że spora część tej czekolady już nie jest tak dlatego ludzie jak same branże, które są w czekoladzie nie postać bardziej to naturalne po prostu kolor KK mówi gorzkiej czekoladzie mlecznej tak zazwyczaj też pracujemy na taki, że pan, że to są różne odcienie czekolady po prostu dokładamy sobie odrobinę biały, czyli powiedzmy 10% białej 1% gorzki takie mamy tam kolorystykę rozmowa z wrodzoną nad obrazem zrozumiano jak i mieszania farb to pan takim wiadrem stoi dalej do białej mamy na szczęście pożar, ale one zostać barwniki te barwniki Pańtak są syntetyczne barwniki spożywcze rzeczy się bardzo i intensywne mocne niewielkie ilości się dodaje są też odpowiednio tego normy, które ustawa mówi o dodatkach do żywności, ale my stosujemy barwniki naturalne, czyli są to wyciągi z czarnej marchwi z czarnej rzepy papryki różnego rodzaju upraw buraka są po prostu koncentraty ważne, że to są muszą być odpowiednie barwniki skoncentrowane chlorofil wyciągane pozyskiwany z ich roślin i barwniki są rozpuszczalne Otóż my nigdy nie bawimy w całości w 100%, ale tylko zewnętrzną część dnia czekolada w ogóle nie znaczy nasz pan tak bardzo czekolada w całości barwnikiem tonie czekolada to już wyrób zakłada pan podobno o tym, mówi ustawa dokładnie, że nie stosuje się do czekolady żadnych barwników tylko zewnętrzną część, jakby lukru jemy czy nad zyskujemy czas wykorzystamy przeróżne metody w produktach rzecz czekoladowy zależności co będziemy wykonywać stosujemy metody odgrzewania, czyli dosłownie tak nazywa się dzwony pomniki odlewy żeliwne tak dalej czy są tego typu są metody rzeźbiarskie stosujemy metody, żeby modelowania w glinie czy plastelinę itd. stosujemy również metody jak formy jak na straconej tak dalej, czyli też tego typu rzeczy robimy, ale oczywiście wszystko w materiałach spożywczą naszym formami samo formy silikonowe sylikonem przeznaczonym do spożycia, bo rzeźby ręcznie albo wykonujemy jest żelatyny cukru wody, a więc takie formy podział jednorazowo używamy taką najważniejszą metodą jest oczywiście później malowania czyli aby malujemy za pomocą pędzla albo malujemy za pomocą autografów, czyli pistoletów sprężonym powietrzem dodajemy barwniki oczywiście bardziej rozpoczynamy wyłącznie w maśle kakaowym to są barwniki naturalne tylko ta warstwa podział 1 mm na zewnątrz jest bardziej atak zazwyczaj zostawiamy to w brązach wdraża uznaje, że wyłącznie naturalne kolory te kolory ziemi dlatego ciągniemy to w takich bym tak obrazowo pastelowe Kola czekolady pani no właśnie mają do pani pytanie, gdyż oraz pani ma na sobie z VAT Terek kolejarze raczej nie zdarza bardzo miała się, że go rada specjalne nakrycie głowy też jest czekoladowe wykłady tak, a czym ja pani dość czekolad mówiąc wprost, bo ktoś, kto na co dzień, z czym jest proszę zapytać nie wiem kogoś przepraszam, bo nie chciał, żeby analogia państwo dotknęła, ale poszukujesz intensywnych zapachów smaków ktoś, kto sprzedaje kurczaki rozdano z pewnością nie wkłada idą w ogóle, bo nie chcę rozłożono za dużo matek wiemy na co dzień naprawdę czekolada jak najbardziej w domu w pracy w przerwie i w ogóle zawsze nawet na urlop na urlopie jest zawsze nawet temat czekoladową nawet do tego stopnia, że gdzieś osoby siedzące oczyszczone z uzależnienia od czekolady wydać na urlop jesteśmy tego, że są fotele są mini barki tam zawsze jak i słodycz w tych różnych krajach tego, że czasami tylko produkt konkurencji, ale warto go spróbować, bo trzeba wszystko poznać, kto może przez pierwsze 2 dni na urlopie sięgamy po słodycze, ale na tym trzecim dniu szuka raczej to także w Pucharze świata z czekolady jak przewożą wyjechać z Naprzodem zagrają Marek zawsze szybko opróżniane i cokolwiek zamiast czekoladowego ten pierwszy konsumowane, ale to jest zazwyczaj na trzeci dzień Europy brakuje taki pan się toczy życie uzależnia, ale zraża się tego zapachu i smaków bym powiedział, ale na co dzień też tego stroje to musisz zapytać 1 rzecz, gdyby miał stereotypowo powiedzieć, gdzie jest najlepsza czekolada odpowiedziałbym bez pudła w Belgii frytki czekolada to Berlin, a względem także Polskę w tej hierarchii Europejskiej światowej-li chodzi o czekoladę o smak i właściwości, ale też o to czy państwo zajmujecie Polska jest, by poczuć tak pośrodku ze względu państwa może największymi konsumentami słodyczy czekoladowych to oczywiście Anglia Szwajcaria tam jest powyżej 10kg na na osobę sporo mają Niemcy Belgowie 78 kg w Polsce jest jakieś 5 kg tak czy patrząc do tych pierwszych, gdzie mają tam ponad 10 miast, a nawet 11 pół kilograma dokładnie w Szwajcarii i fakt jest bardzo podobnie, a Polacy mamy 5 może 5 położono pan, że gdzieś pośrodku nawet nie chodzi o spożycie chodzimy jak jako, jeżeli chodzi, jako że taka sama, jeżeli chodzi o składniki czy prok produkcja ziarna walczymy my żona akurat włącznie Kan ziarna z zgrany z Afryki, ale jeżeli chodzi o całość produkcji o nowym parki maszynowe wiadomo, że będą profile smakowe trochę inna w Belgii będą używali troszeczkę więcej masła kakaowego mniej suchej masy też każdy może troszeczkę mniej intensywny smak ja uważam, że nasza czekolada gorzka jest bardzo intensywna smaku tak to kwestia miasto to, że tak powiem bardzo jesteśmy tutaj na wschód bardzo jesteśmy tymi krajami bałkańskimi, gdzie zachodniej te smaki muszą być nieco bardziej mocne bardzo zdominowane bym powiedział w Belgii przed uważane są lżejsza dobrze to ostatnie pytanie musimy kończyć naszą rozmowę pani Anno pani marzenie nie wiem życiowe zawodowe dotyczy czekolady czy jednak tak tak akurat moim marzeniem jest takim, żeby właśnie jeszcze zrobić pokaz sukni czekoladowych, ale w Wersalu i cały czas myślę mam nadzieję, że to się kiedyś spełni życzę pani tego z całego serca dziękuję państwu bardzo za wizytę w studiu pani Joanna Klimas Profus istotnie czekoladę pan Janusz Profus maestro tydzień wreszcie no to była pouczająca jest mocna historia informatyka to ta czekolada informacji Radia TOK FM ja państwu dziękuję za wspólnie spędzony czas w tej części niedzielnego magazynu w imieniu swoim także bardzo jak granicznego, który z wydawcą tego programu już po informacjach kolejna odsłona sztuki życia Hanna Zielińska, a później strefa szefa dr ja państwu słyszy się o godzinie siedemnastej właściwie nie 18 tym razem w audycji czy, jeżeli w sporc Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: ROZMOWA Z CIEKAWYM CZŁOWIEKIEM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i zabierz TOK FM na wakacje!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA