REKLAMA

Tygiel - kuchnia nowych Polaków

Weekendowy Poranek Radia TOK FM
Data emisji:
2019-12-15 08:40
Czas trwania:
15:38 min.
Udostępnij:

„Tygiel. Kuchnia nowych Polaków” to pierwsza w Polsce książka kulinarna z przepisami uchodźców i uchodźczyń mieszkających nad Wisłą. Gościniami Filipa Kekusza była Kalina Czwarnóg z Fundacji Ocalenie oraz Basia Starecka, dziennikarka kulinarna, prowadząca bloga "Nakarmiona Starecka"

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
ósma 41 weekendowe niedzielny poranek Radia TOK FM przy mikrofonie Filipka Kusia ze mną w studiu teraz Kalina Czwarnóg fundacji ocalenie dzień dobry dzień dobry i basie Tereska dziennikarka kulinarna autorka bloga nakarmione Stawecka dzień dobry dzień dobry spotkamy się, żeby porozmawiać o książce, której egzemplarze recenzenckie mam w tej chwili przed oczami książce tygiel kuchnia nowych Polaków jest książka przygotowana przez fundację ocalenie, przy której się Tereska Rozwiń » brała dosyć wydatny udział już można się po tytule domyśli co się będzie działo potem czymś zajmuje Fundacja ocalenie mianowicie zebra liście jako Fundacja przepisy od 12 osób, z którymi współpracujecie są osoby, które pochodzą nawet wymienię Syrii Kirgistanu Jemenu Ukrainy Tadżykistanu Dagestanu Czeczenii Gabonu Iranu Nigerii Czeczeni 2× irackiego Kurdystanu zebraliście jako Fundacja te osoby po rozmawialiście porozmawiał wyjść z nimi i przygotowaliście przygotowały tę książkę poświęconą właśnie przepisom z całego świata tak naprawdę z różnych z różnych zakątków, o których byśmy, przygotowując potrawy nie pomyśleli oczywiste pytanie jest jak do takiej współpracy doszło i w jaki sposób dobiera liście zarówno ludzi, jakie przepisy w kolejności to jest ten projekt jest trochę spełniony fundacyjne marzenie, bo aż od kilku lat chcieliśmy wydać taką książkę, bo widzimy, że na różnych spotkaniach, gdzie są warsztaty kulinarne prowadzone przez uchodźców, choć czynie czy Boże jak Fundacja takie warsztaty prowadzicie tak zdarza nam się el, gdy prosimy, żeby oni przynieśli swoje jedzenie po prostu zawsze do tego jedzenie wytwarzać taka wyjątkowa atmosfera ludzie zaczynają rozmawiać też na inne tematy poznawać lepiej no i zobaczyliśmy, że kuchnia właśnie łączy ludzi taki bezpieczny sposób stąd właśnie pomysł na książkę, a tygiel postaw tak, że równo rok temu nasza wolontariuszka Ewa Kwiatkowska spotkała się zemną zupełnie przypadkiem powiedział mi w tym projekcie no i okazało się, że Ewa znał zresztą mnóstwo ludzi, którzy zajmują jedzeniem pisaniem jedzeniem tak jak, zwłaszcza fotografowaniem jedzenia i ona tak naprawdę wszystkich nas połączyła i skorygowała cały ten proces także postać tygiel, a zasiłek ten trafił aż do właśnie tak przez znajomych znajomych rzeczywiście zebrała się przy tym projekcie grupa kojarzącej się dobrze osób sporą paczkę wszyscy zgodziliśmy się bez wątpliwości żadnych żyje, że chcemy to zrobić pro Bono zaangażować się tak dalej, więc rzeczywiście trafiłam przez znajomych i od razu takim poczuciem, że absolutnie ta książka musi dziwne żonę jeszcze nie została wydana przecież brakowało takiej pozycji na rynku od jakiegoś czasu temat jest mi rzeczywiście bliski, bo robiłem podobne wywiady dla 1 z redakcji właśnie tej z takim przyświecających celem, że warto przybliżyć osoby, które przyjechały do naszego kraju przez pryzmat kuchni rzece Pekin bardzo uniwersalny język, więc myślę, że to rzeczywiście najlepszy wytrych, żeby przy czym to się spotkać i zaczęli rozmawiać właśnie rozmowy są dla mnie najbardziej istotne tego się tam na samym początku, kiedy czytałem, kiedy przeglądałem książkę, dlatego że gotuje średnio bądź wcale natomiast zainteresowały nie zawsze historie jak jak jak ludzie trafiali do polskiej i tego tam w tych rozmowach nie ma mam wrażenie, że podstawowym celem tej książki jest właśnie bardziej przybliżenie tożsamości ani sytuacji politycznej i z 1 strony trochę się jestem ciekaw co skłoniło osoby z Jemenu i Gabonu do tego żeby, żeby trafiły znaczy mówimy o uchodźcach wobec tego to nie są zwykle wesoła historia, a z drugiej to był taki zamysł, żeby jak rozumiem tej globalnej polityki nie nie ładować ten projekt ja myślę, że też chodziło nie stygmatyzowanie tych bohaterów, żeby nie patrzyć przez nich na nich przez pryzmat właśnie tego doświadczenia choć, czego w każdym razie rzeczywiście ty oczywiście historia się pojawia tak one tam się przewijają się tak bardzo czasem delikatnie rozumiem, że była dość duża wolność tego co mogli powiedzieć to znaczy to było także te wszystkie spotkania, które odbyłem z bohaterami książki muszę przyznać, że były jedne z trudniejszych spotkaniach nie miałam okazję przeprowadzać wywiadów, jakie miał okazję przeprowadzać to rzeczywiście te taka wydawałaby się rozmowa nie nacechowana żadnym trudnym tematem o pierogach czy czy o chlebie czy jakiś plac kach wywoływała często różne wspomnienia dramatyczne i rzeczywiście dziś takie moje niewinne pytania o mąkę i jakiś różne sery itd. wywoływały falę wspomnień i te opowieści właśnie o historii o pochodzeniu całej tej tym doświadczeniu, choć oczywiście pojawiały natomiast nie chcieliśmy epatować część tym wszystkim i później w redakcji samej tekstu stawiają często przy takim dylematem jak dużo z tych historii należałoby zamieścić w tej książce, ale od razu było wiadomo, że jest to książka Kucharska, więc im więcej tego jedzenia mniej polityki myślę lepiej dla nas wszystkich to teraz przejdźmy do samych przepisów, które są treścią tak naprawdę czy nie o tym, sądzą treścią tej książki jak jak to było, że spotkaliście się dziennikarzom gotować jak jak i jakie bo, jaki był klucz, jaka była selekcja jak mogliście sprawdzić rzeczywiście te potrawy da się zrobić, jaki był też klucz przygotowania konkretnych przepisów, bo często, mimo iż żyjemy wszyscy w globalnej wjazd do niektórych do niektórych smaków nie mamy dostępu albo są być może zbyt egzotyczne dla Europejskiego Warszawskiego podniebienia, więc tutaj zdawaliśmy się w pełni na osoby którym, z którymi rozmawialiście rozmawiał jeszcze czy może był już jakiś taki klucz właśnie środkowoeuropejskiej jedynym kluczem, jeżeli chodzi o przepisy było to, żeby udało się przygotować w Polsce czasami prosiliśmy o wersję wegetariańską, bo bardzo dużo tych przepisów jednak jest mięsnych, ale niektóre rzeczywiście da się zrobić bez mięsa jak z tym system zamieniać czy np. jak pytaliśmy osoby jak można zamienić maniok na coś co w Polsce słychać łatwiej dostępne na generalnie są wszystkie przepisy, które oni tutaj przygotowują, więc to był jedyny klucz to, jakie kim się sami chcą podzielić to już, żeby tylko od nich zależało jeszcze bym dodała, że bardzo często w tych rozmowach o kuchnię samych potraw pojawiały się dyskonty i pojawiały się właśnie również muszę powiedzieć czy straszyć także że, że oczywiście bez tej konkretnej nazwy, ale ami z Jemenu, który prezentuje serię swych przepisów w pewnym momencie mówi, kiedy tęskni za smakami menu idę na zakupy do i tu wymienia nazwy dyskontu i myślę sobie to jest świetna rekomendacja laty książki rzeczywiście można przepisy zrobić wystarczy, że wybrała się dostał tutaj podstawowe produkty myślę, że też nasi bohaterowie mają ograniczone środki finansowe, więc rzeczywiście bazują na na takich podstawowych rzeczach jest to przy okazji właśnie przepustka nasza do tego ich egzotycznego świata przepisu jest kilkadziesiąt są podzielone na małe duże mięsne miasta jest w sumie około 160 stron wydaje się, że wciąż muszą wrócić do tego jak jak 12 osób mogło wyprodukować taką taką książkę czy to i rzeczywiście są tylko reprezentanci czy jacyś mistrzowie kuchni czy oni się być może jeszcze czerpali inspirację dyskutowali z jakimi innymi uchodźcami swoimi rodakami czy czy może po prostu miejsc miały takie szczęście, że trafiliście na osoby, które rzeczywiście potrafi podczas przedstawić kuchnia swego kraju część z tych osób znaczy generalnie wszystkie osoby albo klienci klientki fundacji albo osoby, które były kiedyś klientami dzisiaj są pracownikami współpracownikami z pracownikami i część z nich rzeczywiście już prowadziła np. warsztaty kulinarne wiemy, że gotowanie też coś czym się na co dzień tej zajmują zresztą w wywiadach też niektóre osoby mówiły, że pracuje jako kucharki, ale nie wszystkie są osoby, które zajmują się totalnie czymś innym na co dzień, ale kuchnia ty ich krajów to jest coś co rzeczywiście też w ich codzienności jest to nie jest tak, że przyjechali tutaj zaczęli je po polsku no właśnie ta kuchnia jest też jako tako przepustką do utraconego świata, że poprzez równie znowu łączą się z domem rodziną wracają wspomnienia wśród tych bohaterów książka jest dosyć mocno sfeminizowana sensie większość bohaterów to są kobiety właśnie dobrze gotujące, ale mamy też 2 panów, którzy tak naprawdę zaczęli gotować dopiero tu w Polsce z tęsknoty za ojczyzną i jest historia Mohameda z Egiptu, który nauczył się robić zupę jakąś swoją ulubioną zupę, które ma przykład, która ma przygotowywała mu w dzieciństwie przez telefon, łącząc się z siostrą w procesie Izby wyzwanie też coś się skontaktować i robią zupy zdał sprawę, że tak naprawdę nie chodziło wcale zupę chodzi o kontakt z siostrą chodzi o kontakt z Matko i w jaki sposób można taką książkę zdobyć na razie prowadzimy zbiórkę przez portal pomagam PL na wydruk twardej oprawie to jest właśnie takie docelowe marzenie, że nie da albo książkę była piękna rzeka była piękna po to, są piękne zdjęcia z bohaterów bohaterek i poprowadzenia na polskiej ceramice jak czytam na polskie życie na razie wszystko właśnie się kręci wokół tego, żeby nie było po prostu zbiór przepisów ale, żeby to było też coś pięknie wydany taki obiekt, który ktoś chciałby mieć nie tylko, jeżeli interesują uchodźcy tak naprawdę jest piękny album ze sztuką z tej strony też może na to spojrzeć, bo pracowali nad tymi zdjęciami najlepsi fachowcy na rynku Grzesiek Groński robił zdjęcia gorzka biała brzydka realizowała jedzenie Piotra Gruszkę placki wszystko przygotował myśmy też chciałabym 1 rzecz tutaj wspomnieć myśmy taką przygodę z samymi przepisami były przez moment wyzwaniem, bo czasami one były przetłumaczone przez translator nie wszystkie języki udało się odszyfrować przy okazji tej książki i miejscu rzeczywiście takie momenty, że w tych przepisach był np. były takie instrukcje rozpalenie ogniska na talerzu albo urwania parapetu z ciasta, więc chińskiej okazało co się kryło pod urwanie bardzo często już nie pamiętam Fn taką sytuację, że coś co w zamyśle myśleliśmy, że jest zupą okazywała się z serem np. bohater weryfikował rzeczywiście parę było takich przygód ale, toteż była dla nas wielka lekcja tych kuchni, bo poszerzyliśmy dzięki temu wiedzę o danej kuchni świata to brzmi jak lekcja brzmi rzeczywiście bardzo fajna zabawa realizacja marzenia tak było tak jest dobrze jest szansa rzeczywiście ten tekst ukaże twardej oprawie i tak pięknie planuje tak tak już zebraliśmy więcej niż prosiliśmy także wszystkie osoby, które dorzucą do tego jeszcze jest taka możliwość 45zł lub więcej wyślemy im tygiel miękkiej oprawie, które już mamy, a tygiel twardy będzie mam nadzieję w styczniu fantastycznie na lata czekamy, bo rzeczywiście to ja tu widzę widzę niestety tylko pdf, ale także to wygląda naprawdę naprawdę jakieś ulubione przepisy z tego co pamiętam jeszcze o mandat z dynią z jakiego kraju manty się pojawia z różnych kierunków, ale dniu chcą to są manganu to są takie pierożki bardzo ważnym bardzo prosty pierożki zrobienia przypominające w składzie nasze Strachy i trochę innym kształcie natomiast pierożki, które rekomendowała Ferry bohaterek jako właśnie taki wytrych do polskich serc niż rzeczywiście da nawet tak nasze serca są pierożków może do tego, ale nawet na tych zdjęciach mają taki uroczy kształt chciałby się szybko zrobić tam także myślę, że od Band możemy zacząć manty zdani na to ma zdani są nią z dynią z dynią przepraszam, a wśród pokrzywa też wpływy pomysł, a jeszcze chciałbym też, że bohaterowie rzucają takie pomysły co możemy jeść, czego mniej jemy z czego oni korzystają np. panie zbierają pokrzywy na wiosnę 2, gdzie są w pamięci naszych babci mamy to pokrzywa funkcjonuje nasze pokolenie może zatraciła resztą pamięci wykorzystanie tego produktu natomiast właśnie to były też takie ciekawe jakiś akcent przy tych rozmowach, że pokrzywa, że suma znaczków nie suszyć suma przysiąc sąsiedzi oraz, więc smak już zło, że drzewo przyprawa przy GOK no to dużo można się tego nauczyć bardzo wam dziękuję za rozmowę kryje Kalina Czwarnóg fundacji ocalenie chyba się teraz dziennikarka kulinarna autorka bloga nakarmi nas Tereska były państwa moimi roszczeniami rozmawiajmy o książce tygiel kuchnia nowych Polaków wydawanej przez fundację ocalenie to wydawanie trwa jak państwo słyszeli i powoli kończymy weekendowy poranek Radia TOK FM za kilka chwil informacje, ale jeszcze, ale jeszcze, dlatego że ostatnia godzina naszego programu była poświęcona mniej lub bardziej tematom migracji tematom, choć też mamy dla państwa bilety na dokument kraina miodu to jest film dokumentalny nominowane do Europejskiej nagrody filmowej laureat nagrody jako najlepszy zagraniczny film dokumentalny na festiwalu na Sundance i gram festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity to jest film z Macedonii i mamy dla państwa podwójne zaproszenia na pokaz tego filmu we wtorek 17grudnia w Warszawie w kinie Luna liście są państwo zainteresowani proszę pisać dla was małpa to Krupka FM dla was małpa to kropla w tamtej adres mailowy, pod którym czekamy trochę tych zaproszeń mamy no i teraz możemy oficjalnie kończyć weekendowy niedzielny poranek Radia TOK FM po godzinie dziewiątej świat się chwieje Grzegorza Sroczyńskiego temat, kto w Polsce jest radykałem gości Julia Pitera europosłanka po i Maciej konieczny poseł lewicy razem program przygotowała wydawała Karolina Kaczyńska realizował Maciej Gorczyński jeśli nazywam Filipka już bardzo serdecznie państwu dziękuję spokojnej niedzieli Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKENDOWY PORANEK RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu! A w promocji Black Friday obowiązuje prawdziwe 50% zniżki!

KUP TERAZ 50% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA