REKLAMA

Żaby z Florydy tyły przez składnik farby do malowania łodzi

Przedpołudnie Radia TOK FM
Data emisji:
2019-12-19 10:00
Prowadzący:
Czas trwania:
33:53 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
przedpołudnie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwo w imieniu swoim także wydawcy tego programu powodzi ta realizatorów tego programu chciałbym zaprosić na najbliższe 2 godziny, które to będziemy bardzo miłym dobrym kompetentnym towarzystwie pierwszym moim gościem jest naszym szczecińskim studiu pani prof. Ewa Stachowska Biochemii i specjalista z dziedziny żywienia człowieka kierownik zakładu Biochemii żywienia człowieka pomorskiego Uniwersytetu medycznego w Rozwiń » Szczecinie dzień dobry pani profesor dzień dobry witam serdecznie, ale muszę powiedzieć, że zakład teraz zmienił nazwę, bo mamy nowego doktora habilitowanego tras zakład żywienia człowieka i meta bolą ich o jedno euro to poziom ich, a co to znaczy w meta holownika to znaczy badanie takich rzeczy, które powstają w wyniku przemian biochemicznych w naszym organizmie to są rzeczy, które produkuje nasz organizm, ale także ten organizm organizmy bakterii na taki dosyć szerokie pojedzie faktycznie się tym zajmujemy, ale mamy nową panią doktor habilitowany i musieliśmy utworzyć katedrę bardzo zresztą chcieliśmy wobec tego jest jest też troszeczkę zmienia na nas dobrze to pozwoli pani, że będzie się po posługiwał skróconą wersją, ale przez przechodzimy powoli rzeczywiście, gdy rozmawiam z panią prof. Stachowska to oznacza to, tyle że będziemy mówili o florze bakteryjnej, bo to jest pani konik mikrobioty to też termin, który przewija się większości naszych rozmów, ale pozwoli pani, że nie rozpoczniemy od rzeczy dla mnie totalnie zdziwiła sądziłem, że naukowcy dopiero w ostatniej kolejności odśnieżania zajmują się czymś takim jak diety odchudzające pani profesor wzięła diety odchudzające na warsztat to zrobiła tuż przed świętami Bożego Narodzenia, a panie redaktorze boja jestem kobietą tzw. wieku słusznym i sama pomimo wiedzy jednak by nie nie nie chroni przed naturalnymi Lecha ma mechanizmami fizjologicznymi, jakim jest niestety chęć do gromadzenia tkanki tłuszczowej w w okresie zimowym, a więc to są takie też takie rzeczy, które mniej niezwykle interesują odważna pracuje z ludźmi pracuje z pacjentami i oni też są najbardziej typowym problemem naszego społeczeństwa, ale także w ogóle społeczeństwa na świecie jest to, że wiemy i odpowiedzi na to dlaczego tyjemy jest naprawdę wcale nie taka prosta, bo tak jak nam się kiedyś wydawało, że to jest tylko nad podaż kalorii w stosunku do tego wydatku energetycznego wszystko dobrze, ale np. od wielu lat i to już naprawdę na bardzo poważnym tutaj poziomie dodaje się do tego także działanie tzw. obecną genów, a więc czegoś co się znajduje żywności w toku produkcji i utrwalania albo przechowywania, więc te są to te substancje, które no dostały się do żywności i ich tam kiedyś nie było ono rzeczywiście udając, że są hormonami np. płciowymi głównie zaburzając pracę hormonów steroidowych faktycznie mogą powodować tycie i tu są niezwykle naprawdę niezwykle poważne prace, bo problem się staje coraz coraz bardziej palący, a z drugiej strony też wiemy, że niektóre składniki diety wpływają na na w sposób wybitnie modelujący na ten właśnie mikrobioty jelitowej na jej termin robią jelitowe też może przyczynić do tego, że troszeczkę chętniej jemy niestety, ale najczęstsze najczęściej to jest także jak się starzejemy troszeczkę przesuwamy się w tej osi czasu czasu może tak bardziej elegancko to powiedzmy to po dziś bardziej zwracać uwagę na to co jemy no i ile się ruszamy, ale taka prosta odpowiedź, że przytyła pani czy przytył pan, ponieważ pan za dużo się za mało rusza czasami w ogóle to naprawdę nie obok człowiek je rozsądnie i cały czas róż, a mimo to ma problemy z utrzymaniem masy ciała Antas to jest bardzo czego pani profesor, jeżeli wszelkiej maści dietetycy, bo nie wszyscy są kompetentni albo tacy domorośli przekazują nam tysiące różnych sposobów na to by wy nie być różnie mówi o tym, żeby, żeby chudnąć to mam wątpliwości czy są porady skuteczne, ale jeżeli ktoś z tytułem naukowym to powie to lot to biuro w ciemno nie rozmienia się współ podejrzewam, że nasz skład także co robić, żeby nie te co rocznie z czego czego, czego unikać sama pani powiedziała przed nim pani profesor, że są takie składniki naszego naszej diety, które pod, które powodują że, choćbyśmy jedli niewiele jednak hormony w nich zawarte powodują, że nasz organizm wariuje substancji, które udają sezon podobnie podobno para strukturalnie do tak no to np. bardzo trudne pytanie, dlatego że musiałbym pani koncerny uderzyć prawda troszeczkę, a może troszeczkę tak nie tyle koncerny co taką naszą wygodę, bo to, że też żywność produkowana tak jak jest to wynika z tego, że myśmy chcieli mieć żywność będzie długo leżała na półce, która będzie miała inny kolor niż w naturze, bo mięso, które leży ono powinny mieć kolor szary to kupi szare mięso każdy lubi różowe mięso, które musi być tak spreparowane, żeby różowe było przez długi czas oczywiście nie jest naturalna jest trochę my wymusiliśmy na tych producentach Anita Kowal skwapliwie BP podtrzymali jeśli chodzi o bez Gene takim najmu na nas na najpóźniej na najpopularniejszą bez generał np. te, które są zawarte w w różny związkach klasyfikatora, tak więc w butelkach plastikowych już nie tych takich, które są w tej chwili używanych używanych do przechowywania wody tutaj chodzi o BPA bisfenol a, ale np. tych tych grubych takich butę butlach 10 litrowe do do, które są bardzo często używany w takich dużych automatach choćby teatr jest taki najbardziej poznane obecnie organ tutaj kariera, którą zrobił na rynku dietetycznym jest niesamowita dlatego, że to w ogóle cała historia jest bardzo niesamowita, bo zawdzięczamy taki ruch w kierunku w ogóle Poznania mechanizmu działania bez genów pani, która się nazywa byli Hamilton jest lekarzem jest lekarzem po Oksfordzie, czyli bardzo dobrze wykształconym, ale to jest pani, która po urodzeniu trzeciego dziecka wyemigrowała nawieźć Szkocji mieszka mieszka w Szkocji i dopiero będąc tam zauważyła jak typowy mieszczuch zauważyła jak się produkuje żywność, a ponieważ ona po urodzeniu tego trzeciego dziecka miał ogromne problemy, żeby zredukować masę ciała i powiązał to z tym, że żywność produkowana jest tak jak jej wydawało, że to jest jakaś piękna farma krówki na słońcu tam jedzący trawkę tylko rzeczywiście w rzeczywistości tych, które w tym tkwi w Turzy przemysłowych w uprawach hodowlach wygląda zupełnie inaczej to zaczął grzebać w bibliotece, gdy patrzy czy jest jakiekolwiek powiązanie pomiędzy produkcją żywności, a tym, że się ty albo Zrzeszenie może zredukować masę ciała i faktycznie znalazła mnóstwo pracy dotyczących badań na zwierzęta nie było badań żadnych badań prowadzonych na ludziach i opublikowała już parę lat temu to było na początku 2 tysięcznego roku chyba w 20000206. nie pamiętam dokładnie pracę, ale dosyć kiepskim czasopiśmie naukowym, a praca właśnie dotyczyła tego, że środki stosowane do uprawy do upraw, ale także w naszym otoczeniu, bo to są substancje, które są np. dodawane do laptopów, żeby nosili paliły do farb idę do wykładzin, żeby to nie było upalne, że to może mieć, bo ma wpływ na zwiększenie masy ciała zwierząt i być może może zakłócać także procesami odkładania tej masy czy przyspieszania układania masy tłuszczu ludzi, ale oczywiście nie było to niczym udowodnione praca, by w ogóle nigdy się nie zainteresował, ale równolegle w stanach Zjednoczonych w 2 laboratoriach w 1 laboratorium, gdzie pani, gdzie badano wpływ, a leków, a które mają stosowanych przez leków antykoncepcyjnych pracownicy techniczni zauważyli, że przy wysokich dawkach leków bardzo mocno żyją zwierzęta laboratoryjne chodziło wyżej myślałem słusznie mieściły się klatka czy tym trzeba było zamówić większe klatki, a jednocześnie na południu też 1 profesor amerykański też nie pamiętam tych jakąś nazwał dostał zlecenie, żeby rozwikłać zagadkę ogromnych wielkich żab, które pojawiło się na Florydzie w takich Marina gdzie, gdzie gdzie, gdzie są skrępowane żaglówki pani profesor, by te przy przepraszam zachodzą słowo zaproszę oraz naszych słuchaczy na informacji Radia TOK FM to opowieść, która nie zachęcam do tego, że zjadł śniadanie będzie kontynuowana przez panią już po informacjach dobrze, że pani prof. Ewa Stachowska z moimi państwa gościem w naszym szczecińskim studiu informacje o kilka wracamy przedpołudnie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się towarzyskie pani prof. Ewa Stachowska dzień dobry pani profesor dzień dobre i pani w naszym szczecińskim studiu pani chemikiem specjalistą w dziedzinie żywienia człowieka Uniwersytet medyczny w Szczecinie, a ta opowieść, którą pani rozpoczęła się informacjami spowodował mnie gęsią skórkę otyłe, aby szczury szczury szczury, które nie mieszczą się placet to wszystko wskutek tak elementów elementów składników żył dla żywności no to nie nie przejął kutych myszy w przypadku tych myszy to były plaży przeważa myślenie członek to były te środki, które są normą leki, które mają regulować cykl płatności, ale w przypadku tych żab okazało się, że to nie żadna mutacja tylko 1 dodatków do farb, które są stosowane do malowania do konserwacji po prostu tego ta ta jest tych Łodzi tych tych małych żaglówek dużych żaglówek, a więc to środki chemiczne spowodowały właśnie taki nienaturalny wzrost tkanki tłuszczowej no wtedy też swoje pierwsze prace publikował profesor one sal, które dotyczą bisfenolu ale, czyli czegoś co było wtedy jeszcze masowo w każdej butelce plastikowej pokazał, że ten PiS będą ich krwi prawie każdego dorosłego Amerykanina, że tę bitwę norm może być powiązany ze wzrostem tłuszczowe masy ciała potem zrobił też taki niesamowicie myślę obrazujące skalę problemu doświadczenia mianowicie tę bitwę o losie wchłania przez skórę i on był pewnie jest nadal jako składnik farby wydruku z kasy fiskalnej więc, jakby ochotnicy dostawali taki wydruk z kasy trzymali go w ręce potem jeszcze przez parę godzin ten bitwę był był w krwi i oni, jeżeli wydalanie Svena bisfenolu zmoczy problem na tyle widziani przepraszamy Wedla znów słowo fiskus pilnuje żebyśmy, któremu CBA rywali oczywiście tutaj może, więc ktoś odpowiedzialny za traktujemy siebie wszystko przez ten przez przez te rachunki Kazia się okazało się, że rzeczywiście sprawa na tyle poważna, ponieważ bisfenol był też we w tym tych plastikowych butelkach dla dla małych dzieci do podawania pokarmu, że dyrektywą unijną jest określona zawartość bisfenolu wy tych produktach przeznaczonych dla dzieci plastyka którymi mamy się posługiwać, kiedy mamy do czynienia z małymi dziećmi oczywiście ten swego, a sprawa została zamieciona, jakby pod dywan w pewnym sensie w pewnym sensie rozwiązana, bo rzeczywiście producenci z miejsc zmniejszy jego zawartość w tych produktach plastikowych natomiast jest jeszcze bisfenol IS no i tutaj te badania dopiero gdy sam zapoczątkowane mnie najbardziej przeraziło wcale nie to badanie nie przeraziło badanie norweską duńską słowackie, które pokazywało ile jest obecnie genów w mleku matek, które karmią swoje dzieci sam naliczono 26 różnych potencjalnych bez genów, czyli w momencie, kiedy ten 1 dzieciak jest karmiony najlepiej jak natura kazała poprzez przez swoją mamę to niestety mama spożywając niektóre pokarmy i to są te pokarmy produkowane w taki czy oczy czy to, że mama żyje w takim środowisku, jakim w tej chwili żyjemy, że niestety w tym mleko są też substancje potencjalnie zwiększające masę ciała tego dziecka także w przyszłości no i do tych wobec organów jeśli chodzi o Norwegię Danię należały związki toksyczne zawarte są też w wyniku produkcji ryb, a złota metale ciężkie natomiast Słowaczki niestety to były związki polichlorku chloru w chlorofil pochodnych torowców stosowane po prostu oprawach, a więc pewnie my u nas jest bardzo podobnie no bo jednak Słowacja jest bliżej tutaj jesteśmy tego kręgu niż nam bliżej niż do do Norwegów na pewno jemy dużo mniej ryb, ale ta informacja była dla mnie absolutnie absolutnie mrożąca wiadomo także tę obelgę niestety niekorzystnie wpływają na rozwój układu nerwowego także u płodu no to zdaje się, że to jest 11 możliwych przyczyn także takiego nienaturalnego wręcz wzrostu tych przypadków otyłości i tego, żeby zawsze wszystko uzgadniamy na to, że żywność jest nieodpowiednia, że jemy za dużo, ale ostatnio też mówimy one po prostu wysoko przetworzona i samo to jest niestety czymś bardzo niedobre, ale jeszcze 1zła informacja, która płynie pani opowieść pani profesor mianowicie, że nie ma bezpiecznego miejsca w Europie, które można, by uznać za przyjazne człowiekowi to są to co już jest taka dywagacje no bardzo bardzo nawet dla mnie trudna, dlatego że ja po prostu tego nie wiem zajmuje się żywieniem zajmuje się tymi bakteriami jelitowymi widzę i czytam, że rzeczywiście ten kierunek, jaki obrał świadczyli produkcja bardzo duże ilości żywności w czasie ogromnym procencie marnuje jednocześnie to, że my w tej żywności mamy dużo, gdzie ludzie po prostu umierają z głodu jest dla mnie absolutnie niepojęte i naprawdę nie mogę się zgodzić z tym, że jest tak tak bardzo mocno marnotrawione żywność, a z drugiej strony jest tak bardzo kiepsko produkowana i nie mogę się też zgodzić z tym, że ludzie sami wymuszają na producentach pewne rzeczy, które de facto w dłuższej perspektywie szkodzą np. właśnie to, że ta żywność ma być bardzo długo świeża chyba jakimś rozwiązaniem jest to, że jest taka produkcja im bardziej natura na tym lepiej, chociaż ja też nie jestem jakimś oszołomem i doskonale wiem, że produkcja naturalna czasami ci producenci nie są uczciwi, ale także żywność taka bardzo Eko bardzo naturalna też zabija, gdyby tak nie było to przez tysiące lat nie nie ludzie umierali z powodu spożycia spory, który jest nam przecież zupełnie naturalnym środkiem, który może każdego z nas wykończyć czy nie umierali z powodu zjedzenia rośliny, która była po prostu trująca o to chodzi chodzi tylko o to, żebyśmy trochę starali się jednak wrócić do tej natury dobrze myli warzywa owoce dbali o swoim robią, bo to jest kolejny problem tutaj z panem redaktorem zdaje się, że obydwoje jesteśmy fanem naszej mikroby jelitowe tak na bardzo o tak wiemy, że tam kobieta litowała się my tam ją za ławkami porządnie to ona będzie dla nas naprawdę bardzo długo dobrze pracowała, ale też wiemy to najnowsze badania pokazują, że niestety te środki, które są wprowadzone w toku produkcji żywności do żywności, czyli m.in. to bez Gene one też zmieniają charakter bakterie pani profesor to jest tak pragmatycznego punktu widzenia, żeby zakończyć wątek, którego rozpoczęliśmy da się 3 dni przed świętami chyba nie zostało jeszcze trochę czasu ja to teraz robię ja to teraz naprawdę tak to znaczy no właśnie, bo to jest taki kobiecy punkt widzenia na pewne rzeczy my na kup na kupno sukni na sylwestra zawsze jest taka jest ona kupowana gdzieś tam wcześniej i przynajmniej nie jest także ach, na pewno ten kilogram schludne na jej aż życie się okazuje tak jak jest, bo potem jest październik listopad będziemy my mamy bardzo dużo w tej chwili kumulacji różnych zajęć na uczelni to jest rzeczywiście nie jest taki czas, który można poświęcić sobie na ich przed tymi świętami rzeczywiście taki kilogram do zarzucenia, a też pomiędzy świętami przez szczególnie nie jest jest ten problem wobec tego ja rzeczywiście teraz staram się jak najbardziej dopasować dietę do mojego tego typu już mówię to jest to nie jest tak ja znam ujęte Roty bakteryjne, dlatego że znamy dr Michała Kaszuby, którego bardzo serdecznie pozdrawiam, czyli człowieka, który potrafi wiele wyczytać z takiego genomu ba bakteryjnego a, ale wiem, jakby potwierdziło się to co wiemy od zawsze, że dieta dla mnie, a właściwie dla moich bakterii to, gdy taka dieta niezwykle bogata warzywa trochę mniej owoce i niestety dosyć uboga skrobi jeśli skrobie tom skrobie, która jest, która jest oporna, dlatego że ja faktycznie dosyć mocno je wtedy, kiedy jemy produkty skarbowe nawet nie słodycze, bo tych po prostu mniej i faktycznie potwierdza się to też ze z badaniami, które parę lat temu zrobili Duńczycy to badania nadal trwają one są bardzo fascynujące, że jakby to co mamy w jelitach to tam te bakterie tak tak także są ułożone pewne rasy na rasę czy tego typu tak to tak to nazwijmy, czyli mamy takie stereotypy, które nazywa prywata Ela to jest takie sieroty, który skupia więcej bakterii, które uwielbiają włókna, ale uwaga określone włókna tak to jest takie włókno, które zabiera włókno, które ono głównie właśnie zważy zawodu za z owoców w mniejszej ilości roślin zawierających skrobie, a jeśli skrobia to jęczmień i owies i faktycznie w tej chwili od jakiegoś czasu fajnie mi to fajnie mi to służy widzę, że to ten postęp jest, choć codziennie rzeczywiście uprawia aktywność fizyczną tonie także, że to jest tylko tylko dieta jest taki koktajl, który wypiłam przed zresztą przed przyjściem tutaj do studia na pomagam na 23 godziny, ale też bardzo intensywnie wdrożyła ten system internet Fasty, czyli takiego przedłużonego postu wieczorna, więc bardzo szybko w stosunku do pewnie ogółu jest ostatni posiłek, bo ten ostatni posiłek o godzinie siedemnastej, a śniadanie staram się już w okolicach ósmej, a więc ten post nocny jest jest bardzo wydłużony teraz wracają dotyka tego typu to nie każdy tak powinien jeść no właśnie jeśli mamy inny typ tego typu inną rasę, który się nazywa bakterią detektor tu raczej bardziej się sprawdzi Dolina tu raczej właśnie sprawdzi się większych ilościach oporna skrobie, ale to pani profesor wynika z tego właśnie powinniśmy przez planować swój organizm pod kątem tego co służy, a co nie dopiero wtedy zacząć zastanawiać co wkładamy nadal, ale pozwoli pani, że tuż po informacjach Radia TOK FM, które teraz serdecznie zapraszam naszych słuchaczy pani prof. Ewa Stachowska biochemik specjalista dziedziny żywienia człowieka Uniwersytet medyczny w Szczecinie z moim państwa gościem informacje za film jesteśmy przedpołudnie Radia TOK FM panie się państwo ponownie pani prof. Ewa Stachowska Chemik specjalista z dziedziny żywienia człowieka Uniwersytet medyczny w Szczecinie jest moim państwa gościem dzień dobry pani profesor ponownie dobrać dobre rzeczy pani powodzenia w swoje walce nie suknia pięknie pięknie leży jestem przekonany, że tak będzie natomiast też konkluzja, jaka padła pod koniec naszego spotkania przed informacjami właściwie nakazuje wręcz, by każdy człowiek poznał swój organizm do do co do każdej pojedynczej komórki tylko wtedy dowiemy się co nam służy, a co nie to myślę, że taka pieśń przyszłości, chociaż rzeczywiście diagnostyka i w tym kierunku, żeby jak najbardziej poznawać siebie, ale to jest taka diagnostyka ludzi powiedzmy białych wsi w w, że w zachodniej Europie bogatych, bo to jednak są pieniądze jak sposób najprościej to zrobić w takim razie w tej chwili można się załapać parę projektów na pewno projekt kierowany przez dr Kaszuba to znaczy jak wygląda genom zdrowego Polaka nikt genom bakteryjny oczywiście zdrowego Polak, a więc, a więc oczywiście można to zrobić jeszcze przez jakiś czas zupełnie nieodpłatnie i taką informację o swoich bateriach litowych mam dosyć dosyć może mało rozbudowaną, ale każdy pewnie będzie mógł mnie uzyskać tak wydaje, że ten projekt powinien się skończyć tym, że każdy dostanie dostęp do swoich wyników ale, ale wiem, że też takie prace prowadzi pan, czyli Polska Akademia Nauk w Poznaniu, więc takich miejsc, gdzie można wysłać nieodpłatnie fragment swojego swego stolca oczywiście w specjalnym opakowaniu to wszystko tam to wszystko dostaje się no i potem dostaje się swoje wyniki tych badań genetycznych to jest i jest już taka możliwość problem jest tylko interpretacją, bo to nadal jest jest bardzo specjalistyczna wiedza, ale czegoś zaczyna Atom trochę tej wiedzy mam, więc dlatego dla mnie wy czytanie tego co tam we mnie jest nie było problemem, ale powiem tak panie redaktorze to chyba też nie tak fajnie jest różne badania robić na pewno trzeba robić badania okresowe na pewno te badania, które zalecają lekarze badania przesiewowe to w ogóle czy coś co jest co trzeba robić natomiast w przypadku żywienia to wydaje się, że często wystarczy posłuchać tego co mówi organizm, bo jeżeli ja w tej chwili znalazłam potwierdzenie tego co wiedziałem zaprzeczyli, że dla mnie jest duża ilość warzyw owoców, bo nie jestem w stanie bez 1 drugiego funkcjonować przez przez 2 dni to w ogóle jedni nie wyobrażam sobie zawsze tego jadłam dużo w moim domu jedliśmy tego bardzo dużo i w moim obecnym domu moja rodzina też bardzo dużo warzyw, ale np. już serii był takim człowiekiem, który musiał się do tego przekonać prawdopodobnie już jest w tym and raty, bo oprócz takiego stereotypu jak ja mam może być zupełnie przeciwne loty, które się nazywa bak bakterio i DTI ten stereotyp wymaga takiej diety bardzo mieszanej tak, ale no tu się chudnie wtedy, kiedy się wprowadzi restrykcje kaloryczne tu nie musi być tak bardzo dużą błonnika roślinnego i tak efekcie uzyska, a u mnie ten efekt uzyska się nie tyle, trzymając się tych restrykcji oczywiście też zwracać uwagę nad ile się je i jaka jest kaloryczność diety, ale ten wymóg, że jest duża ilość odpowiedniego włókna tu przynosi bardzo szybki efekt pani profesor od głodówka jeszcze chciałbym pomóc ani tanie powiedziała o tym, że o godzinie siedemnastej ostatni posiłek pani trudne barier o godzinie ósmej, ale czy to na pewno jest zdrowe są lekarze, którzy twierdzą, że żołnierze to jest degradacja naszego organizmu który, który potrzebuje permanentnego dostarczania składników odżywczych no bo to w nocy się nie nikt w nocy nie prawda czy nasz organizm jest, ale chodzi pani spać o dwudziestej trzeciej to pani w środku dnia przestaje jeść w środku dnia to jest bardzo trudne rzeczywiście dla mnie jest to o tyle trudne, że wracam z pracy to jest taki moment zawsze, kiedy chce się tego odprężenia odprężenie to jest dla mnie zawsze 1 program, który namiętnie ogląda w telewizji nie powiem jaki, bo bardzo ludzie zwykle nie lubią tego programu jest ogromnym ogromnym fanem no i oczywiście zawsze to było tak taki moment, kiedy no po prostu jadło się w tej chwili to uległo uległ zmianie, ale same tak jeśli chodzi o ten o tym, przedłużony post ja się zgodzę, że to absolutnie nie jest dla każdego na pewno nie dla osób które, które dostaną bana od lekarza, jeżeli lekarz powie, że z powodu np. cukrzycy czy z jakichś zaburzeń metabolicznych czy wyniszczenia osoby wyniszczone wychudzone po operacjach minimum 48 tygodni po operacji w ogóle czas zapomnieć o takim sposobie nawet dzisiaj jeśli się tyłem no ale ja jestem zupełnie zdrowa i jako człowiek zdrowy faktycznie każdy z nas jak udaje się na spoczynek no to nie jest wtedy w naszym organizmie są mechanizmy, które zabezpieczą mózg i białe ciałka krwi, czyli krótko mówiąc limfocyty leukocyty przed tym, że nie jest i tym sposobem zabezpieczenia jest, a produkcja glukozy niezbędnej dla mózgu właśnie niezbędnej dla komórek krwi i tutaj tt tt tata tak Koza jest produkowana z aminokwasów uwalnianych z mięśni głównie szkieletowy dlatego być może jest obawa, że tutaj troszkę te mięśnie ulegną osłabieniu, ale z drugiej strony bardzo intensywnie zaczyna być rozkładana tkanka tłuszczowa ona przekształcana jest do uwalniania są tłuszcze i po tworzone są kontroli tzw. ciała ketonowe są doskonałym pali najmniej my okazuje się, że można się zaadoptować do do takiego przedłużonego postu przez jakiś czas taki przedłużony po stosowaniu jeśli, by było zbyt wysokie stężenie ciałka tonowych moczu rano albo, jeżeli samopoczucie nie byłoby dobre albo, jeżeli stężenie glukozy znaczy to byłoby bardzo niskie kręciło się głośno było jakieś objawy, które wskazywały na to, że to nie jest dobry sposób to oczywiście należy przede wszystkim do lekarza rodzinnego i zobaczyć się nie zaczyna mieć jakieś problemy metaboliczne póki tak nie jest póki nie mamy wyraźnego zakazu od lekarza no to wydaje się, że to jest sposób dla każdego z nas, bo jednak kiedyś nie jedliśmy tyle co teraz na pewno nie jedliśmy tak regularnie dobrze pani mówi o tych okresach takiego przedłużonego posła ile maksymalnie może trwać w Hawanie całe życie to znaczy to jest w tej chwili nie ma nie ma wyraźnych przesłanek naukowych w and Amerykanie, którzy są względów miastami tego typu posłów po robili z tego jakiś bardzo duże dziwolągi, bo oni np. bardzo dużo osób przez wiele lat prowadzi taki styl życia, że przez parę dni 34 dni jej to więcej niż normalnie, a potem przez 23 dni ogranicza kaloryczność diety do 406600kcal to wydaje się, że w ogóle niedobry pomysł, bo badania wynika on z tego, że kiedy robiono badania na zwierzętach to okazało się, że jeżeli wprowadzi się taki przedłużony post no bo w ogóle ten post moda jest właśnie wynika z dobrych wyników badań na zwierzęta, które pokazały, że nawet jeśli te zwierzęta laboratoryjne nie były karmione dobrą dietą zdrową dietą w tym momencie, kiedy miał otwarte tzw. okno czy ten czas, kiedy mogą w ciągu w ciągu dnia w przypadku myszy nocy, bo one to co zwierzęta nocy nocy jeść to i tak schudł natomiast generalnie chodzi o to, żeby otwierać okno jest rzeczy zdrowe takie, które nam służą jak długo jak nigdy nie przekracza okresu restrykcji kalorycznych więcej niż tydzień, ale znam takie osoby, które stosowały takie restrykcje stosują, ale w postaci jedno jedno dniowego postu przez 50 lat mamy takiego profesora naszej uczelni, którego serdecznie pozdrawiam profesora nestora, który od od wielu lat od okresu studiów w piątki po prostu nie ja no i ja bym chciała mieć wieku pana profesora, bo pan profesor jest grubo po siedemdziesiątce chciałaby mieć taki umysł błyskotliwy doskonały jak pan profesor pan profesor w ogóle wielkim fanem takich jednodniowych głodówek ten post przerwano, który mija mówi dla mnie łatwiejszy, ponieważ ja usiłowałam tak jak pan profesor nie jeść w jakiś określony dzień tygodnia, ale niestety się to nie udało no nie wyraźnie nie była na tyle silna natomiast wiem, że profesor dla niego był to po wyrobiony nawet ją do tej pory, chociaż już jest mógłby się z tych postów zwolnić wiem, że te posty nadal stosuje jest szczupły chyba najważniejsze jest to, żeby utrzymać szczupłą sól sylwetkę nie wychudzoną, ale szczupłą przez cały okres życia i te posty w tym niewątpliwie pomagają pomaga też aktywność fizyczna, bo musimy pamiętać, że oprócz tego co sobie wymyślimy w jaki sposób będziemy kontrolować masy ciała musimy się ruszać, żeby utrzymać masę mięśniową, bo najgorsze co się może przydarzyć przydarza się kobietom mężczyznom w moim wieku, czyli po czterdziestce to jest to, że przybywa tkanki tłuszczowej i ubywa tkanki mięśniowej zawsze, jeżeli jesteśmy prowadzimy siedzący tryb życia ta tkanka mięśniowa po czterdziestce to proces, który bił się już toczy dosyć intensywnie jeśli nie będziemy ćwiczyć to za moment kończymy tzw. otyłością Sarko 50 czy dużo tłuszczu tusz, który penetruje do narządu wokoło na rządowy i mało masy mięśniowej to jest katastrofa pani profesor na koniec zostałam 1,5 minuty mam pytanie w jaki sposób, by zadbać przez okres świąteczno-noworoczny swoją robotę, a na moim sposobem jest taki koktajl, który ja robię tylko niestety minusem może być lekko wzdęty brzuch czy musimy go wypić rano potem, żeby nie nie wypić go na godziny 2 przed jakąś uroczystością re to jest tam ja robię taki koktajl tylko tutaj to musimy też mieć pewność, że nie mamy kamicy stawia nowej bardzo lubi Jarmuż czy tak mam i liścia muszą 2 łyżeczki babki jajowatej ja stosuję komercyjną kupuje w aptece takie bardzo bezpiecznego źródła w 2 łyżeczki siemienia lnianego 2 łyżeczki sezamu i 2 łyżeczki nasion chia łyżka płatków owsianych i granatu granat, który przez po na pół kroje i mamy odwraca to tą częścią przekazaną do dłoni pukam w w domu Pinka taką pałką do ubijania ubijania ziemniaków wtedy te wtedy te nasiona bardzo fajnie z tego granatu wypadają to wszystko dodatek do lewa troszkę wody miksuje takimi wspiera naprawdę jest to sycące i przede wszystkim fantastyczne dla mojego tego typu bakterii jelitowych, ale nawet jeśli jesteśmy w tym Active and erotyki bakteria DT to i tak uważam, że to jest coś takiego dalece znasz czuły pocałunek i życzenia miłych dobrych świąt dla naszych bakterii jelitowych bony to po prostu uwielbia wszystkiego najlepszego pani profesor pani profesor czuje w Azji oskarżenia w sprawie dziękuję życzę państwu pięknych pięknych świąt dziękuję bardzo tyle jeśli chodzi o jak dbać o swoją robotę nie tylko urządzać sobie głodówki informacje o informację wracamy kolejny nasz Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEDPOŁUDNIE RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA