REKLAMA

"Koniec roku to idealny moment na zmianę nawyków żywieniowych." O szybkich, ale też zdrowych obiadach

Niedzielny obiad
Data emisji:
2019-12-29 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
14:20 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
1221 niedzielny obiad stałe cykle w naszym niedzielnym magazynie Radia TOK FM już w tej chwili połączymy się z panią Justyną Ratajczak dzień dobry dzień dobry witam serdecznie pana oraz wszystkich słuchaczy, ponieważ słyszymy nie po raz pierwszy, ponieważ przełamaliśmy tę barierę nieznajomości to zwrócę się do pani pani Krysiu, ponieważ PiS pani autorką bloga 1000 gotuje pani pozwoliła mi na to się przy okazji naszego ostatniego spotkania dziś mamy rozmawiać o Rozwiń » świadomym odżywianiu szybkim wartościowym przygotowanie obiadów dla całej rodziny osoby matka i Surówka pytanie to jest w ogóle dobry czas między świętami Bożego Narodzenia okresem noworocznym nie powinniśmy w ogóle hedonistyczne podejść do kwestii, kiedy iść na całość ja myślę, że tu jest jak najbardziej odpowiedni czas jesteśmy troszeczkę już zmęczeni takim jest dniem świątecznym myślę po tych wszystkich w sałatkach kapusta prawda pieroga chcemy krótko odpocząć i mieszkańcami odczucie staram się np. u mnie na blogu cieszą się popularnością takie właśnie szybkie zdrowe obiady lekcje ZUK jakiś duszone miał podatkiem każdy tylko kolorowa Krówka kroje bogactwo witamin, a przy okazji okazji właśnie też tego, że zbliża się nowy rok dużo osób planuje lekką zmianę nawyków żywieniowych tutaj właśnie obserwuję zainteresowanie takimi przepisami także moim zdaniem to doskonały moment, ale zdaniem wielu, zwłaszcza tych, którzy zajmują się psychologią wprowadzanie zbyt wielu restrykcji naraz raczej nie jest dobrą metodą dobrą drogą, ponieważ bardzo szybko je porzucamy, żyjąc najpierw totalnej swawoli później, poddając się totalnym reżimowi zdecydowania jestem zwolenniczką tego, aby jestem zwolenniczką metody małych kroków tak, czyli nie taki znany z dnia na dzień po prostu wprowadzania zmian w naszym mniej właśnie, jeżeli chodzi o obiady z dnia na dzień niżeli jedliśmy do tej pory tłusto obficie ciężko, jeżeli na co dzień przygotowujemy jakieś dania smażone z dużą ilością tu duża ilość czernią takich np. ziemniaczki tłuczone takie dość popularne myślę, że warto po prostu tutaj skorzystać poszerzyć swoje kulinarne chorych są też skorzystać z odpowiednich technik kulinarnych możemy wybrać duszenie pieczenie lub np. gotowanie naparze i to też nie wszystkie produkty naraz tylko np. może to jakich smażone miał swą małą ilością tuż po 100, a do tego np. dodatek każdy albo szczeniaczków właśnie ugotowanych na plaże no i obowiązkowo zachęcam do takiej kolorowej surówki dodamy dużo ważne jest również owoce nasiona ziarna pestki słonecznika lub pestki dyni myślę, że to jest dobra taka właśnie metoda, żeby próbować różnych rzeczy, ale małymi krokami no tak, ale też wartość nie zniechęcić bliską skomplikowaniem tych wszystkich przepisów, bo im więcej składników do tego potrzebujemy więcej czasu na to zawiera tę większe problemy się w ogóle do tego zabrać zgadzam się bardzo dlatego również dla swoich Czytelników zachęcam do tego, abyśmy wykorzystywali produkty łatwo dostępne przez domowe tak naprawdę projekt produktu, które często mamy w lodówce oraz w szafce kuchennej tutaj właśnie mowa np. o Rysiu kasie mamy świetną świetny dostęp oraz do szerokiej gamy produktów np. czy makaron zamiast pszennego możemy wybrać cały październik w celu prasowe myślę, że jest na chwilę obecną nie Pach na targach ta dostępność różnorodność produktów, że każdy znajdzie coś dla siebie, jaki się Magma zniechęci myślę, że warto spróbować dalej prawda 1 osoby będą np. odpowiadały pieczone warzywa, bo bogato skąpane w Oliwie i świeże zioła dla miasta może to być właśnie np. Surówka, gdzie dodatek tych świeżych warzyw również dodatek też ważne właśnie sprawia, że pan nasz posiłek jest taki pełnowartościowe myślę, że naprawdę mamy czym wybierać dzisiaj no dobrze to co nam pani poleci dziś jeśli chodzi o o szybki wartościowe dla całej rodziny może ta niedziela jest takim momentem będzie, gdzie warto troszeczkę bardziej świadomie podejść do kwestii diet być może u nas się np. na obiad taki tradycyjny rosół długo gotowane dużą ilością warzyw oraz miejsca, ale jako szybki fajne obiad czy droższej wersji polecam np. polecano Scott pieczone ziemniaczki z rybą w piekarniku upieczone ciąg pieczone ziemniaki do tego możemy toczyć się inne ulubione warzywa pokrojone w słupki np. marchewkę pietruszkę również warzywa gotowane naparze do tego również rywal czy np. kurczak bądź inne chude mięso ugotowane na parze podane w towarzystwie kolorowej sałatki skropione, którą skrócimy sokiem cytryny bądź oddziału z oliwek myślisz mogą być fajnym rozwiązaniem albo najprostszy co do makaronu lub okaże się SOS pomidorowy z dodatkiem miał słabą warzyw strączkowych będzie smucą chce smaczne do tego możemy ugotować nasz ulubiony reż bądź w czasie ponad to wszystko w Polsce i taki obiad 1520 minut mamy już gotowe podkreślam to zachęcam do tego, abyśmy zajrzeli do naszych lotów Tomasz szafki po, że co mamy i wykorzystali produkty, które często tam stoi w Chabówce schowały tak często są to jakieś na początku warzywa tak dobrze zobaczymy co rano czy pani wybór nie teraz z tej propozycji, które sama pani rzuciła mnie w lodówce najwięcej zostało śledzi różnej postaci ma pani pomysł na to co zrobić ja powiem panu też ja ze śledziami po ostatnich tradycyjnych klasycznych sałatek i śledzi oleju często np. Robbie kartę na kruchym spodzie z 6 przecinkowi 8 może wydawać już bardzo zaawansowana ruszą quady kwartalna forma deseru czy dania głównego dania głównego dania głównego albo bardziej np. na kolacja często również śledzie wykorzystuje robię w takim sosie ogórkowym i tak tutaj u nas są modne raczej modne w Wielkopolsce są ziemniaki mundurkach prawda przygotujemy się nakazu piłką i do tego właśnie taki śledzi w sosie ogórkowym można dodać troszeczkę śmiech tamy i troszkę cebuli zieleni jest po prostu przepyszne dania jest to 1 właśnie w 1 pomysł na to jak wykorzystać, który ma lekarz złotówce obserwuje pani też trendy te nasze krajowe, ale Europejski, prowadząc bloga pyszną oglądam go dość namiętnie proszę powiedzieć czy odchodzimy od zup czy cały czas przy tych zupach jesteśmy powiem panu, że ja mam wrażenie, że od kilku lat metod przekazu znowu powracamy do innych w ogóle musi pani zwrócić uwagę lat raczej forma kremów niż z tradycyjnych jak mamy na myśl tak oczywiście ja ja sama jestem zwolenniczką osób w postaci kremu, ponieważ to pomysł na bardzo szybkie dania obiad lub kolację tak naprawdę pełnowartościowe to taki cud w postaci kremu możemy dodać dużo fajnych warzyw, ale również innych składników, a i tak naprawdę wysoki w postaci kremu może lądować również wszystko prawda może właśnie wykorzystać te wspomniane już przeze mnie wcześniej produkty, które mamy otwarcie w lodówce jakiś warzywa np. różyczki brokuła bądź kalafiora możemy dorzucić to kilka można wrócić do Granta przesmażyć z cebulką czosnkiem następnie zalać bulionem lub po prostu wodom dodać ziemniaczki, żeby ta upadła różnicowania taka bardziej gęsta kremowa i to jest w ogóle uwielbiam to w postaci krzem osób tutaj tak naprawdę mamy niezliczoną możliwość niezliczoną ilość możliwości jeśli chodzi o tacie zupę no tak, ale trzeba trzeba trzeba powiedzieć też, że wtedy zupę w postaci kremu nie traktujemy jako pierwszego dnia tylko jako danie główne jak najbardziej to się w zależności od tego wstrzymują Obamy, ponieważ tu w postaci kremu możemy podać również jako przystawkę jako pierwsze zdanie natomiast, jeżeli zakończymy taką zupę, jeżeli w postaci kremu podamy talerzu skrócimy dodatkowo np. oliwą bądź sokiem z przeceny do tego podamy jakiś domowe grzanki prażone ziarna lub posiekaną zieleninę to tak jak pan redaktor PS wspomniał nam się z tego całkiem ssące i wartościowy obiad i pani przepisów jest w stanie zamieścił na swoim blogu wciągu tygodnia w ciągu tygodnia na blogu zamieszcza tam około 34 przepisów jest to też pożyczkę uzależniona od tego jaki mamy sezon i czy zbliża się jakich np. zbliżają się z całą trasę nie ukrywam, że grudzień ten okres dotyczący sprawy to jest taki moment, kiedy jest zdecydowanie więcej Czytelników i osób, które poszukują różnych przepisów inspiracji, ale myślę, że wciągu tygodnia funkcji 4 przepisy, skąd pani czerpie inspiracje to jest wszystko wytwór pani wyobraźni też doświadczeń, jakie ma pani za sobą czy też jednak nie podgląda pani, jakie są trendy w innych krajach zdecydowanie na chwilę obecną to 6 wynik moich doświadczeń mojego takiego codziennego eksperymentowania z kuchni ja bloga kulinarnego wprowadza ósmy rok także naprawdę jest to sporo czasu zaczną od takich najprostszych przepisów najprostszych składników czasem pojawiała się chęć eksperymentowania odkrywania nowych smaków natomiast inspirację czerpie z głównej mierze również mojego domu rodzinnego staram się takie przepisy dane, które robiła mama, która robiła dawca przedstawić swoją 4 com i obserwatorom troszeczkę u nas unowocześnionej formie kimś takim innym wydaniu także myśleć przede wszystkim ta kuchnia taka rodzina prawda jako mała dziewczynka obserwowałam mamę obserwowałam bawcie myślenie zdawała jeszcze sprawy, że po latach będzie to dla mnie taką inspiracją źródłem motywacji do tego, aby modyfikować przepisy również rodzina i przedstawiać na swoim blogu programów kulinarnych również z gazet z pobytów w restauracji także tak naprawdę myślę, że z każdego miejsca, gdzie nie jestem już coś czytam już dziś jestem spróbuj jakiegoś dania próbuje później odtworzyć u siebie w kuchni cóż to tam swój zamienię mojej powstają nowe przepisy, które smakują 4 com to jest dla mnie najważniejsze, żeby czerpie pani też z takich zasobów kuchni regionalnej panie z Wielkopolski prawda jeśli dobrze pamięta tak tak jestem tak oczywiście jestem z Wielkopolski tak również chodzi właśnie wspomniane te ziemniaczki w mundurkach bardzo często przygotowuje tureckie dzikiem, czyli jest to nic innego jak właśnie zmienia się jak fundusze są to podane właśnie serem, który jest zamieszany w sery twarogowe, które zmieszane z cebulką ze śmietanką z Kurtem z solą pieprzem bardzo często tutaj pojawia się u nas w piątek na taki bezmięsny kostne obiad również placki ziemniaczane są u nas tutaj bardzo popularne kopytka także trójka kuchnie regionalne też ktoś staram się odkrywać cały czas i staramy się, aby pytania były obecne takim codziennym MII waszym domu tylko zauważyłem ani też bardzo często wykorzystuje to co zostaje, czyli takie hołduje pani chyba i tej filozofii wzrok jest oczywiście jak najbardziej od kilku lat powiem panu szczerze to jest tak naprawdę to sprawia, że ja jestem w kratce znaku nie uważam, że wykorzystywanie takich przysłowiowych resztek oraz produktów, które często umykają nam właśnie w tej lodówce są otwarte leżą w szafce kuchennej i po prostu z tego dnia na dzień nie wiemy co z tym zrobić uważam, że to jest bardzo kreatywne takie eksperymentowanie w kuchni i zachęcam wszystkich, abyśmy wykorzystywali jedzenie nie marnowali myślę, że to tylko pomyśleć jest to dobre nie tylko dla naszej kieszeni, ale ogólnie również dla naszej planety dziękuję pani bardzo za te rozmowy pani Justyna Ratajczak była z nami autorka bloga 1000 gotuje rozmawialiśmy świadome odżywianie wartościowych obiadach dla całej rodziny o właściwie wszystkim co wiąże się być może zmianę naszych przyzwyczajeń, a myśl sama pani powiedziała, że ten czas przełom roku jest też taką to dość istotną to istotny moment być może nawet punktem wyjścia do tego, by trochę zmienić swoje nawyki kulinarne jeszcze raz dziękuję państwu zapraszam teraz na informację, a po nich jak z dzieckiem kolejny stały na cykl Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA