REKLAMA

Trendy kulinarne na 2020 rok. "Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa i zastępuje je roślinnymi substytutami"

Niedzielny obiad
Data emisji:
2020-01-05 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
16:54 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
jedzie obiad 1221 niedzielny obiad doskonały moment, aby właśnie teraz porozmawiać o kulinariach trendach kulinarnych na rok 2020 w naszym studiu pani Aldona Zawada dzień dobry dzień dobry Cook w takie kuka Tomasz Woźniak dzień dobry czy dobrych kucharz podróżnych transfer maratończyk autor książek kulinarnych wszystko zgadza wszystko się zgadza tylko w takim razie jestem ciekaw czy nasi słuchacze będą zgodnie z państwa opiniami co tak naprawdę będzie królować na naszych Rozwiń » stołach przez najbliższe 12 miesięcy na dobrze to jesteśmy bardzo ważnym momencie w ogóle w historię moim zdaniem i pisząc ten materiał w tym roku uznaliśmy, że ważnych rzeczach trzeba mówić i szczególnie myśmy sobie takie 3 w sumie 4, ale 3 z tych trendów można zamknąć 1 elegancką klamrą, czyli obracamy się wokół kuchni roślinnej cały czas, która bardzo mocno weszła już w obieg w latach poprzednich, ale w tym roku umacnia się zdecydowanie rezygnujemy bądź też minimalizujemy miast czy też produkty zwierzęce nie tylko ze względów zdrowotnych, ale takiego ogólnego poczucia odpowiedzialności to co dzieje się na świecie w tym momencie tego mięsa w kartach swoich restauracji rezygnują również restauratorzy tak jak nie jest wersje alternatywne Vega nie uwagę tylko właściwie reagują te wszystkie pozycje które, które są oparte na mniejsze przykładem tego jest Dominik kran francuska szefowa kuchni w 2000 szesnastym roku okrzyknięto najlepszą szefową kuchni na świecie, która w swoich 3 restauracjach zrezygnował właśnie zmian, choć sama nie jest wegetarianką, ale powiedziała, że obecność w branży zobowiązuje do odpowiedzialności za to co ludziom proponujemy i za to, czego uczymy, jakie wzorce im próbuję przekazać i i tak zrezygnowała faktycznie całkowicie z tego miasta nie wiem jak stonka perspektywy to wygląda nie chciały coś dodać miało to co jest teraz odpowiedzialność społeczna ba trend to jest to jest go nie ma, więc wcześniej po i wegetarianizm niż jakiś czas nawet Warszawa plasuje się ów NATO w topowych pozycjach na na świecie jeśli chodzi o dostęp do kuchni wegetariańskiej było 0 miejsc były niewysoki korzyć kompresy itp. ale dzisiaj wszystko zbieramy to razem, bo to to musi nastąpić nagła zmiana, czyli moda stała się koniecznością tak tak tak to po prostu myśmy charakteryzowali jako coś fajnego tak, bo trend jest on jest fajny chcemy być w trendzie rok później zmieniamy na kolejny trend, ale dziś jest obowiązek społeczny, bo problemy faktycznie są spory, które dotyczą zmian klimatycznych, ale też innych problemów społecznych, które nas tutaj zaczynają przeciskać i świat powoli zaczyna być też do tego gotowy, żeby móc zmienić powiedzmy nawyki żywieniowe, bo pojawiają się tu substytuty mięsa, które realnie smakują jak mięso dają nam takie poczucie, jakbyśmy to mięso zjedli, więc też mówiąc o tym, ograniczamy mięso jemy mniej nie oznacza, że musimy stać się wegetarianami może mieć miejsce tych, które nie jest mięsem, ale mamy poczucie tak jak byśmy woleli wiem, że to brzmi trochę abstrakcyjnie zaczęło przecina konkretach mamy, bijąc mit, który zapoczątkował i pokazał, że możemy jeść kotleta TK, który ma strukturę mięsa smak mięsa i wielu osób, które powiedzmy nie nie są ekspertami myślę, że jest mięso, bo dieta wegetariańska wbrew pozorom nie jest prosta, żeby wyeliminować z naszej diety mięso i produkty zwierzęce i żeby zapewnić organizmowi wszystkie potrzebne wartości i żeby faktycznie żyć zdrowo mieć siły energii, więc stąd dzięki tym produktom, które się pojawiają substytutami my niewiele musimy zmienić tylko na półce sklepowej zamiast mięsa sięgamy po po produkty mięso podobne tak dobrze ten daleki jestem od tego by spoglądać tylko czubek własnego nosa pytanie czy ten trend, którym państwo teraz mówicie nie spowoduje, że ucierpią na tym restauratorzy no bo wiadomo, żeby przygotować przyrządzić dania oparte na mniejsze trzeba zainwestować i wziąć za to zdanie znacząco więcej przynajmniej tu sami podpowiada niż danie do Daniela czy to nie wpłynie na kondycję finansową świat się zmienia bardzo szybko i mamy np. też doskonały przykład światowej sławy szkoły kulinarnej le Cordon lektura kształci restauratorów gwiazdkowych nawet później z całego świata na wszystkich kontynentach w tym roku wprowadzają również program, które będzie miał swój finał w postaci dyplomu kuchni wegańskiej właśnie, czyli trochę też jest także ta kuchnia roślinna Goethe wegetariańska wychodzi już z tego z tej sfery Street cudu tej alternatywy i wkracza na salony właśnie, bo naszym zdaniem i też zdaniem kucharzy, z którymi pracujemy też Michaela chuda nóżka, które się w naszym materiale wypowiadał, które u nas studia też uczy kuchni wegańskiej kuchni roślinnej to jest także teraz szefowie kuchni urząd ścigać się w tym, żeby coraz ciekawsze te dania w kartach pana do kuchni roślinnej prezentują one mają ciekawy nie ma wątpliwości otrzymują już wprost biznes będzie się wspinał zmiany zawsze budują obawy i teraz tak jak w niedziele niehandlowe miały spowodować że, że biznes też na tym straci, a e-commerce poszedł do góry restauracje z kolei pękają w szwach i to samo będzie z tymi zmianami, które o, których teraz mówimy tak dzisiaj pana budzą obawy restauratorzy szybko dostają nowe gamy produktów, które mogą używać w swoich restauracjach i ludzie, ponieważ tego będą oczekiwać to automatycznie zaczynają kupować popatrzmy duże sieci pomaga ona Berger King, które już do swoich flagowych produktów flagowych nie po bocznej wprowadzają te wersje bezmięsne tak czy rozmawialiśmy nie wiem woda z kranu to temat już niemoc nie wiem ilu lat one się przytaczają teraz to już w zasadzie nikogo jakoś specjalnie nie dziwi, że poproszę wodę z kranu w restauracji prawda także czy jedzenie na wynos jak zostawię jedzenie nie miałem wszystkiego, bo to też kilka lat temu była dobrze można było zostawić na talerzu właśnie nie do końca, a już na pewno nie prosić czy mogę wziąć ze sobą na wynos dla, ale też tym kontekście właśnie nowych możliwości biznesowych rozmawialiśmy o tym z Tomkiem, że szalenie szalenie szalony go, w którym jest w branży na produkcję nowych zdrowych przekąsek nie tylko takich, które mają ograniczony cukier sól tłuszcze tylko są właśnie też na bazie produktów roślinnych i są odpowiedzią trochę na też zdrowotne problemy społeczeństwa warzywa w słupkach muszą np. popcorn z kaszy gryczanej tak nie wiem co jeszcze tak gorąco przychodzi siada na wystarczy spójrzmy na to, że na pierwszy projekt naprawdę dzisiaj lepszej stacji benzynowej możemy kupić w cenie Marsa inny Button, który zrobiony z orzechów Wiki i naturalnych można starać bez nowych są wspomniane przeze mnie warzywa, które rośnie sprzedaż pokrojone owoce, gdyby ich nie było nasze inaczej, jeżeli nikt, by nie kupowałby na pewno ich tam nie było, więc to też pokazuje, że półki, które faktycznie zaczną być zapełnione w sklepach produktami naturalnymi i to nie są ceny niejednokrotnie wyższe od produktów, które są te nienaturalne, więc możemy przy takim samym budżecie kupować produkty zdrowe no dobrze, a jeśli ktoś nie ma takiej kreacji w sobie kreatywności właściwie i trudno mu skonstruować jadłospis albo przygotować swoje rodziny tylko w oparciu o produkty nie zwierzęce może wybrać taką wersję light nie mięso raz w tygodniu, dlaczego pytam słyszę, że to stało się modą prawdziwą, że rodziny, które dotychczas opierały swój właśnie jadłospis na mniejsze, które podawane było codziennie teraz rezygnują z tego powodu zdrowotnej nie klimatycznym oraz 2× w tygodniu koniec to jest też taka moda, która może na stałe wejść tutaj zdecydowanie tak właśnie widzimy, że się czujemy lepiej, jeżeli tego mięsa jemy trochę mniej i nie ma już takiej tradycji koniecznie w niedzielę muszą być kotlety tak czy Niewiem ja tak wydaje mi się, że to już zaczęło podchodzić na stałe, a wśród znajomych słyszę coraz częściej o tym, że jedzą coraz mniej tego mięsa, więc moim zdaniem jak najbardziej będziemy ograniczać widać to w mniej restauracyjnym i też w zamówieniach od samych gości widać zdecydowanie ludzie się dopytują widać, że ta ich wiedza nie zawsze musi być kompleksowa, ale zainteresowanie coraz większe i myślę, że też nie ma nic lepszego niż wprowadzanie takich dużych zmian przez modę, bo moda odwieźli do małych kroków ta, a tak, ale moda powoduje to ekscytację i jeszcze nie do końca zawsze musi rozumieć, dlaczego i moda też wybacza tak, bo to co jest modne Niewiem, dlaczego czy to się podoba czy nie to ja też chce być modne tak jak inni prawda, więc bo, gdybyśmy zaczęli od wielkich słów, że to mięso jest jakość ono będzie za ile ślad będzie po prostu mniej będzie droższe te zmiany klimatyczne to wszyscy machnął ręką, jakie zmiany klimatycznej będą 26380 lata co będzie ponad 100 lat nie interesuje prawda, ale jeśli dzisiaj mówimy o modzie na ten rok, że fajnie jest jeść mięso, które nie jest mięsa i wszyscy wynosili ekscytować o smakuje faktycznie podobnie kotlet to łatwiej będzie zmiany po prostu wprowadzić tak naprawdę, dyskutując o kulinariach lubię wyjść poza poza metropolią nic nie chce mówić o warszawski bańce w różnym, gdzie ludzie w niewielkim odsetku podejrzeń, że 80% chodzi do do restauracji, bo tak wygodnie, bo tak jest szybciej tak być może ekonomicznie, ale spróbujmy wyszczuplić nos poza poza granice wielkich miast i myślę, że prawdziwa rewolucja dokona się wtedy kiedy, kiedy nie chce mówić o prowincji od zawsze jest naznaczone pejoratywnym wydźwiękiem, ale w tych mniejszych ośrodkach przydrożne bary tak dalej też zaczną myśleć w podobnych kategoriach pytanie czy to się udać nie wiem jakiś jakaś polityka edukacyjna powinna powinna tam wejść jeśli tak to to już trochę, gdzie dzieje moim zdaniem z tego co obserwuje mniejsze miasta nie wiem nie wiem, jakie masz spostrzeżenia dzieje się na pewno też na poziomie na poziomie szkół są robione kampanie, które też promowany przez Unię Europejską też wewnętrzne samorządowe, bo jednak nacisk na świat na rzecz głowy tak szkoła na widelcu ulicom ów kampania to właśnie została mi głowy właśnie i takich kampania jest naprawdę wiele, które dotyczą i mięsa i gry i oleju i w ogóle zdrowego odżywiania i świadomego odżywiania, ale to co mi Słuchajcie przychodzi do głowy to też zmusić do tego ekonomia, ponieważ spójrzmy na to, że powiedzmy Massu masło kosztuje jakąś cenę, a jeżeli jesteśmy na masło to kupuje co substytuty masła tak nie margarynę czy 3 czy jakiś produkt ma kłopot właśnie teraz poparcie mięsa na pewno zacznie drożeć nie mówię, że będzie od razu w tym roku zmiany będą tak bardzo widoczne, ale po prostu mięso zacznie drążyć w pewnym momencie te produkty substytuty mięsa będą po prostu tańsze niż mięsa, więc restauratorzy dziś wprost będą sięgali, bo będziemy się opłacało, kiedy słyszę substytut kojarzy się z tym chemiczne słusznie wniosą to z lekcji chemii, ale zamiennik po prostu dojrzał, ale nie wiem czym zamiennik zawsze oznacza zdrowy jeśli coś imituje coś to znaczy, że rządzący tak trąci no to chodzi też o drodze ludzie często też mówią, że jedzą mięso i po prostu smakuje więc, żeby dać im możliwość zastąpienia tych smaków myślę, że my na początku, żeby wprowadzić produkt jest podobne musimy je dobrze jest je nazwać jako jako jako zamiennik mięsa, bo spójrzmy np. na mleko roślinne, które w zasadzie nie powinien mówić jako rośnie tylko napój rośliny to Unia Europejska uregulowała raptem nie wiem rok może 2 lata temu, że tej nazwy już lekko nie mogą mieć, a przez 1015 lat kupowaliśmy mleko migdałowe czy mleko Soja od świadomości wszystkich zostanie to lekką zasmażkę zostanie lekko ale, gdybyśmy mieli kupować napój napój może byłoby trudniej, a zaczęliśmy od mleka teraz już w świadomości stanie to samo, więc może z tym kotletem też będzie łatwiej jest kotlet z mięsa np. Vaszczak trzeci bardzo ważnym segmentem, który zamyka naszą klamrą, o których wspomniał na początku jest tzw. miejskie ogrodnictwo, czyli znowu wraca co mówiliśmy, czyli ta moda na własne uprawy na działkowa nie, bo kiedyś czas wolny spędza na działkach bardzo często weekendy wakacji teraz wszystko wraca powstają miejskie też ogrody społeczne to co się dzieje na Jazdowie jest fantastyczna sprawa, bo ludzie wspólnie prowadzą ogród, gdzie sadzą warzywa zioła tam też uprawia jogę tak tam są wszelkiego rodzaju zajęcia interdyscyplinarne, więc wokół tworzenia tych miejskich ogrodów powstaje w ogóle cały taki fantastyczny ruch społeczny wiele restauracji na świecie również na swoich zaplecza czy na dachach budynków wprowadzi ogrody, gdzie sadzi warzywa owoce, które później faktycznie znajdują się w zdaniach w karcie danej restauracji tak to jest też odpowiedź na termin, którym sama się też dowiedziałam się czy wiemy, że nie jest, ale ktoś wreszcie nazwa, czyli zespół deficytu natury w naturze spędzamy coraz mniej czasu, że to w takim razie proponuje kończąc już niestety nasze spotkanie byśmy spotkali się ponownie np. za kwartał i zobaczyli jak zmiany postępują w takim samym składzie bardzo mam nadzieję dowodzenia kuka Tomasz Woźny kucharz podróżnik maratończyk też autor książek dziękuję bardzo Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Z Dostępem Premium TOK FM odsłuchasz każdy podcast - bez reklam. Słuchaj wygodniej w naszej aplikacji mobilnej z pakietem "Aplikacja i WWW"

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA