REKLAMA

Za tłusto, za słodko, za dużo mięsa. Co jeść w pracy?

Gościnnie w TOK FM: Wyborcza, 8:10
Data emisji:
2020-01-06 08:00
Prowadzący:
Czas trwania:
26:48 min.
Udostępnij:

Pierwszy odcinek podcastu z cyklu "Tylko Zdrowie". Margit Kossobudzka rozmawia z Agatą Ziemnicką, psycholożką, dietetyczką i założycielką Healthy Work Place, o tym, jak się żywić w pracy: co możemy zrobić dla siebie sami, a co może zrobić dla nas pracodawca. Więcej odcinków na https://wyborcza.pl/podcast

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
to jest ósma 10 podcast gazety wyborczej zmagamy na temat tego jak żywić się w pracy co możemy zrobić dość wysoki, ale też co może zrobić dla nas pracodawca ósma 10 podcast gazety wyborczej ja nazywam się Lidka Sobótka jestem z działu naukowego gazety wyborczej oraz sery z naszego magazynu zdrowotnego tylko zdrowie, a moim gościem jest Agata Zimnicka, która jest psycholożką Agata powód psycholożka z psycholożką jestem dietetyczką jest założycielką Hel wordpress na to, Rozwiń » że ta Agata zastanawiam się jadąc dzisiaj do pracy czy ten dzień, który w połowie był w domu zasadniczo różni się od tego co się dzieje ze mną w pracy jeśli chodzi o jedzenie i doszłam do wniosku, że jestem bardzo komfortowej sytuacji, ponieważ w gorzej stołówka i naprawdę nie ma problemu z miary zdrowym jedzeniem i też regularnym, ale jestem szczęściarą z tego co się orientuję jest szczęściarą uwagę, że jesteście także jest kult dobrego jedzenia i przerwy, czyli ja mam takie wrażenie przychodząc jako gość, że najważniejsze życie toczy się w tej stołówce mimo całej wielkiej pracy intelektualnej to robicie jest szczęściarą rzeczywiście zdarza się także rzadko jest dobra stówka, bo nawet, jeżeli ona jest też rzadko to rzadko zdarza, że było to dobre jedzenie masowe jedynie zazwyczaj jest oparta na torze było dobre smakowo, czyli bardzo tłuste bardzo słodkie albo po prostu jest słabe jedzenie słabe jakościowo, który ma dużo marnych dodatków, nawet jeżeli ktoś smaczne to jest on może być bardzo szkodliwe dla zdrowia, więc niestety taki Polak albo taka Polka, jeżeli pracują w małych firmach, które nie mają żadnej stołówki są narażeni na to, że kupują rzeczy od pana kanapki, które czasem są świetne czasem są po prostu błąd serem masłem taką było białą albo mają jeszcze gorzej zwykł automaty ze słodkimi napojami i chipsami batonami no, więc narażeni na to, że muszą robić to jedynie sami w domu co w dobie kanapek dla dzieci sprzątania domu wszystkiego wokół jest trudne, więc często ludzie po prostu nic nie robią sobie do pracy i albo nie jest nic i potem jedzą gigantyczny danie, które rekompensuje ten cały dzień głodu albo kupują te marne przekąski na jakiś ewentualny dobry jogurt gdzieś tam po drodze albo jakiś sok jeździ się udaną, a często też nic albo tyka wyciąg z cukrem i smakiem kawa w ciągu 100 krainą mlekiem co tak się nakręca bez sensu potem i niska wydajność intelektualna przede wszystkim, bo jak ma mu pracować jak mało cukru ja akurat ten jest potrzebny jest rozdrażnienie brak skupienia brak efektywności po prostu zwyczajne, więc smutek słabo smutek zło i przestała macie i będę pocieszać Century absurd pesymistów, a jak jest np. tą pizzą kawałem to takie było wieś przysłowiowe swego czasu, że pizza kebab zamawiany na mieście, ale oznacza takie wrażenie ale, chociaż może patrzy z perspektywy dużego miasta i właśnie firmy, która jednak ma stołówkę już tej pizzy, bo nie ma, które właśnie są takie dania kupowane na szybko w kubkach albo jakieś takie zupki do podgrzania mikrofalówki większej ilości są chyba w pracy niż było, kiedy myślę, że w ogóle to o to co pyta wszyscy bardzo ważny, żeby rozdzielić na mniejsze większe miasta, dlatego że pizza jeszcze może nawet nie jest w niektórych miastach jak coś się zmywa codziennie do pracowni, których już dawno nie jest już wyszła z mody jeśli rozmawiamy o tych realia warszawskich ludzie wychodzą na Malcie, jeżeli pracuje w miejscu, które ma restaurację to taka łączona oferta mieszkań w takie dzielnice, gdzie jest dużo restauracji i one są całkiem niezłe lanie tak naprawdę dobry dwudniowe wodą koszt 20zł, ponieważ w 1 z restauracji tyle kosztuje bez sława wszyscy musieli dostosować tak to wszyscy pracownicy chodzi tylko tam i bezpieczne jedzenia codziennie inne i nie są wielkie porcje, więc da się też wyjść na miasto dziś przewietrzono porozmawiają trochę integrujący bardzo dobre, ale takich miejsc takich opcji też nie ma często wydaje się 100zł w tygodniu na obiady, więc tablice jeszcze jest, ale nie tak często w Warszawie rzeczywiście znacznie częściej ludzie zamawiają jedzenie takie kolektywu też stworzyły teraz niedawno, że w dzielnicy jest pani ani się pani Zosia one gotują w domu już sobie zamawiają podchodzą do niej ona robi po prostu jedno danie na cały dzień wydaje wszystkim to jest bardzo fajne, ale najwięcej absolutnie bezwzględni wychodząc Warszawy z dzielnic mniejszych większych to są dania gotowe no, jeżeli to nie są słodycze takie, bo ludzie najczęściej po prostu są schody czarny świat pączka albo słodką bułkę, którą mogą kupić w sklepie wychodząc z autobusu pod pracą albo gorące danie, które zalewać wodą gorące takie owsianki się też zalewa wodą takie niby drugie śniadanie teraz to jest bardzo modne, ale zdarza się też Kabanos rzutnik serka to jest taki zestaw męski, że oni wykupują takie pudełeczko stara podatkową na sufit wieka zaliczki to jest zestaw na ważne bardzo to, że to Super, żeby sobie kupić jedzenie pod domem sklep albo pod pracą tylko można wybrać właśnie sok pomidorowy kefir i ciemną bułkę to już będzie duża różnica, więc to jest nie tak tylko, że jesteśmy biedni, bo nie mamy stołówek w pracy tylko jest także jest siódma rano i my jesteśmy w takim ciemno czarnym otoczeniu jest zimno i jest okropnie pada deszcz no naprawdę sok pomidorowy nie jest jako pocieszające w tej trudnej rzeczywistości jak już dzieci od tych szkół już wszyscy kursował tzw. brzydką mokrą passę ze stresu no to gdzie gdzie są pomidory Jacka firmą, więc wybiera się coś co jest komfort cudem coś co Koj coś co, bo myślimy sobie może usiądę w tej pracy tej dziesiątej Wypij tą kwestię sowitą drożdżówka z serem tak będzie lepiej też tak to czy potem uznał zaczynają się choroby i być śpiącym siedemnastej głód itd. no że, zanim przejdziemy do tego co tutaj można zmienić w części zapytać czy lepiej niż rzeczywiście to czy zjeść śniadanie w domu potem mnie jeszcze zjeść dopiero coś wieczorem powiedzmy nawet zdrowego czy lepiej jednak zachować ten rytm posiłków i jeść, aczkolwiek nie jest to dobre dla nas znaczy je wybieramy jedynie tak jak mówisz bułka pączek ciastko co lepiej jeszcze rok temu bądź odpowiedziała, że lepiej jest coś marnego niż nic, a teraz chyba mogę powiedzieć to zależy, bo są osoby, które tak bardzo się czują mają taką jak tak cukier im dziwacznie funkcjonuje w organizmie niedobór będzie znacznie gorszy niż jedynie połowę bączka całego nie będę komentować oficjalnie, ale są osoby, którym lepiej zrobi jak nic nie zjedzą poza tym teraz bardzo mocne są kuszące badania o tym, że jednak robienie przerw w trakcie dnia nie jedzenia są dobre dla organizmu i jeszcze nie wiem, gdzie jestem w tym, ale tak bardzo wszyscy zachwalają i profesor taki profesorowi i doktorzy dietetyki że, że nie mogę powiedzieć co jest dobre na pewno jest także część ludzi będzie dobrze funkcjonowała jak nie zje, a część bardzo źle, więc w takiej sytuacji lepszy pan przy niskim mógł się wejściowym niskim ciśnieniu te osoby, które odpadają, więc dla nich ich, by dobić do tego minimum cukru, nawet jeżeli to będzie taki słodki ruskim zrobi krzywdę myślę, a co ze śniadaniami np. mam taką znajomą, która właśnie taką opcję żeni w ciągu dnia w pracy, ale za to naprawdę porządne śniadanie to takie różnorodne bardzo poświęca na to sporo czasu, a potem wraca wieczorem rzeczywiście wtedy też je taką obiad kolację myślę, że też dosyć zdrową patrząc na nią jak funkcjonuje jak wygląda czy to śniadanie rzeczywiście ma takie znaczenie nie jest w dosyć trudno jednak przed godziną ósmą jeszcze takie porządne śniadanie czy można się jakoś ratować, zanim jeszcze przyjdę do tej pracy będziemy mówić o tym co w nich zjeść to jak mogę przygotować się w domu, gdyby na torze zbędnym no miała taki kiepski dzień jeśli chodzi o jedzenie w pracy jawi się bardzo śniadanie bardzo i to też myślę, że bardzo indywidualna, choć nawet te przerwy okienko owe i diety, które pokazują, że takie jedzenie jest teraz modne zdrowe one też mówię o tym, że to jedzenie porannej bardzo ważne ja jednak jestem za tym, żeby robić co się da w twoim życiu musi to być wyjątkowe owsianka albo omlet z czasów szkoły, ale rzeczywiście uważam, że śniadanie robi wszystko zniesie ono naprawdę na stawie układ hormonalny całego układu pokarmowego i twój mózg na to co się będzie działo potem, czyli takie wypracowanie to poczucie bezpieczeństwa organizmu uciąć ufa ono oznaczało ufa i potem dzieje się, nawet jeżeli dzieje się nie do końca tak jak chcesz to jest na tej dobrej drodze 30 w dobrym pociągu jest ładnie tam ciepło miło jasno świeci słońce i nawet trochę zawieje wiatr nadal świeci słońce myślę, że to śniadanie ogromnie istotne, jeżeli trudności to śniadanie jeść tak jak trzeba tak jak chciała no to albo to jest także jest bardzo dużo rzeczy wokół jest za mało, by w tym po prostu najzwyczajniej sieci daje sobie za mało miejsca albo jest także swoje działania również rano i ona czymś co zmieni szkodzi może się wszystkim dać nie ma uregulowań wyliczał Bisignani chwili wszystko świetnie zna, toteż trzeba tego chciała wysłuchać, jeżeli zjeść śniadanie o dziewiątej w pracy tylko śniadania nie poczekać do obiadu do dwunastej 30 albo trzynasty tylko jeszcze rano znaczy twoje ciało nie lubić zaraz po obudzeniu, ale to śniadanie do tej dziewiątej warto się, jeżeli wstajesz od szóstej 30 zakładam to warto byłoby coś zjeść nawet z opóźnieniem pożyczał mówi nie to nie może też tak, by życia mówi nie dość późno wieczorem duża jeśli się nie przez 3 dni takiej ciężkiej kolacji rzeczywiście zje tak twoich realiach 34 godziny przed się Boże ciało upomnieć, więc trzeba sprawdzić czy to nie kwestia takiego obciążonego układu pokarmowego co zrobili naprawdę nie chce się śniadania tak totalnie to minimum proponuję wodę z cytryną miodem, bo tam, chociaż troszeczkę cukru oczywiście mało tego jak nie mówimy o 2 łyżkach, ale trochę troszeczkę, chociaż cukru i może być witamina c cytryny pomarańcze z pomarańczą uznaje za słodkie to jest taki Super minimum druga opcja jest taka, żeby przygotować się po prostu wieczorem coś koktajl albo zalać płatki owsiane wodą i tutaj tylko jogurt jakieś owoce się przygotować sobie coś na zimno będzie stała w kuchni jest tego 3 łyżki to będzie gotowe wieczorem i zalane płatki wodą albo mlekiem dodatkiem nie wiem np. mrożonych jagód, które można kupić za grosze to jest to przyjemna rzecz rano nawet 3 łyżki toż to dużo zrobił już trochę węglowodanów złożonych może tylko dosypać pestki słonecznika one tak rozpuszczają jednak tylko kupiono jakieś takie miłe coś nie musi kroić musi gryźć nie musi dużo robić no ja też uważam, że koktajl jest bardzo dobrym rozwiązaniem rano, bo też nic nie robić może dużo składników zresztą wrzucić orzechy owoce właśnie takie nasze zamrożona albo nie jakiś biały mową nabiał albo białko albo albo z roślin za atak wegańskie i możesz dodać do tego dużo rzeczy też nie musi tego gryźć i ten ze smak może być bardzo kwaśne, a przy okazji można wrzucić tam co jakiś Jar Muzie szpinak czy w ogóle nie czuć no i to daje na długo sytość i to jest takie rozwiązanie wieszczono myślę, że jak się zje takie naprawdę dobre śniadanie i potem się przecieka do takiego późnego obiadu w domu też okazja bym tutaj dużo bardzo nawodnienia to znaczy, by to jest bardzo ważna, jeżeli tak długo się nie to trzeba rzeczywiście dużo pić no nie byłabym sobą, gdyby nie zarekomendował dachówką kilka orzeszków tak od trzynastej, żeby ten układ pokarmowy wzmocnić ale, ale trzeba słuchać ciała dla minister my tutaj w 2 i dla ciebie to może być świetna dla mnie dramat oka widać, że teraz często jeszcze chwilę pogadać o tym co można jeszcze na jakiego wyboru można dokonać, żeby było lepiej mówi żyjemy pączka jemy bułki jemy batoniki pijemy ciągle punkowe słodką z cukrem, a takich rzeczy, które można po prostu złapać szybko zjeść, bo dopadł mnie głód na Jana w kat ostatnio kupiła sobie jakoś się fasolkę naparze przyrządzoną i po prostu zjadła całą taką puszkę i szczerze, że bardzo to, że to zrobiło bardzo tylko jak ktoś ma problemy np. ze zdjęciami lub szałem, że nie chcą się zdarza to nie jest proste natomiast rewelacyjne rozwiązanie, dlatego że bardzo dużo białka dużych złożonych węglowodanów dużo błonnika Super ożywcze oczywiście codzienne rozwiązanie spółki też nie jest opcją tak są takie bardzo dobre mecze w słoiku to wtedy mogę rekomendować codziennie, bo one ugotowana do rozporządzenia nie ma dużo aluminium to jakby ktoś nie chciał tak strasznie tych puszek nocą inną opcję, jeżeli ktoś nabiał to idealnym rozwiązaniem bardzo naszym polskim serek wiejski zawsze dostępne wszędzie on po prostu działa dużo bardzo białka nic nie trzeba niepłynne i toteż taki SOS jedzenie dobrym rozwiązaniem są oczywiście orzechy, które są też absolutnie wszędzie na każdej stacji wszędzie w pociągu można kupić oczywiście mam namyśli bez soli no i też nabiał w postaci firm, bo to też zawsze wszędzie, chociaż zimą nie jest tak przyjemnie pić, ale też jest opcja teraz jesienno zimowe ratowanie może być kapustą kiszoną po uczonym ogórkami co nie jest fajne i łatwe prace Leśniaka pracuje w domu i ma bardzo dużo pracy i nie może przygotować co jedynie 3 ogórków też jakość uratuje przypomina chwile przekąsić jeszcze można nawet kawał dobrego żółtego sera, jeżeli będzie mały, bo tam też dużo białka jest wapń i jakby lepiej sięgnąć po to, niż po kawałki już tłustego mięsa nie wiadomo, skąd to jest takie SS rzeczy takie, że już naprawdę nie może wytrzymać no ale żeby jakoś bardziej jak odpowiedzieć konstruktywnie to najfajniej jest nie dopuścić do momentu takiego głodu, jeżeli czujesz, że długie przerwy powodują uczymy potem także musi coś zjeść i rzeczywiście wtedy bezmyślnie trochę wybiera to lepiej sobie przygotować warzywa i po prostu pokroić w nowe do tej pracy paprykę czy ogórka czy co tam jest nawet kawa owoce nawet można oczywiście lepiej warzywa i po prostu jeść co jakiś czas warzywa po to, żeby nie doprowadzić tylko takiego odcięcia już w mózgu intelektualnego tylko wejścia mózg gadzi kiedyś maści po prostu dużo szybko nagle wszystko no to jest opcja, jeżeli ktoś nie może wytrzymać to bardzo fajne są warzywa orzechy i nie ma takiej opcji jest czasochłonna albo nie wiem co po prostu też wszędzie można kupić już takie, które Katy przygotowywana teraz darzy go może akurat teraz torebki do tak słabe jest promować, ale można kupić też różne takie rzeczy szybkie np. nie śpi na zgliszczach to wszystko szybko wymieszać przygotować wszystko można myślę, że to jest w ogóle bardzo ważna, żeby mieć przy sobie jedzenia bardzo fajną przekąską jest też ciemna czekolada one bardzo nęcąca i takie 2 kosteczki to jest pierwsze, jeżeli na przekąskę jeszcze Kolada to na pewno nie już potem wielkiego batona, bo jak sobie sam ma pozwalać na to, żeby zjeść słodkiego już po nie chce się być przekornym konstruktywnym i też jest wszędzie i też syci i robi dobrze też jest takie badanie one bardzo malutkie, ale jednak trzymamy się go, że zjedzenie 23 kostek to zależy, jakie są wielkości czekolady przed głównym posiłkiem pozwala zmniejszyć potem indeks glikemiczny wybieranych posiłków przy projektach intelektualnie nasyci kończy kuratorzy potem lepiej wybiera myślę, że najważniejsze mieć jedzenia w torbie plecaku i takie przekąski, a latem można mieć, żeby nie zamarzł dlatego mówi latem soki warzywne jakiś pomidorowy w butelce np. otrzymać 3 w samochodzie można mieć też plecaków w szafce w pracy, żeby nigdy nie dochodziło do takiego momentu, żeby i już nie możemy wytrzymać nie możemy jeszcze nic nie mamy jak mamy to wiemy cokolwiek potem ten wybór już dużego posiłku będzie lepszy jeśli tego trzymam jakoś to pomaga też takie poczucie, że mam coś do jedzenia chroni przed kupowaniem bezsensownych rzeczy, które ma się takie Rabki już wniosek o butelkę z sokiem już nie będę kupować czegoś tam jak kupuję figi suszone naszej torebce zawsze mam jakieś trzy-cztery właśnie taką sytuację kryzysową to Super z tymi owocami właśnie suszonymi ten jednak no z 1 stan, toteż pułapkę strasznie słodkie tak to jest słodki tylko, że jeżeli już 3, a jesteś osobą pracującą intelektualnie, czyli swojemu ktoś dużo cukru zabiera Polsce Paco bardzo wykorzystuje swój mózg to zjedzą 3 możesz zaryzykować, że nie jest już potem czegoś Super słodkiego nawet bardzo zdrowego demo, które zrobić mama albo sama zrobić to jednak zjedzenie kanapki z 4 pożyczkami czemu, bo potrzebuje tego cukru znacznie gorsze niż zjedzenie tych 3 firm one mają bardzo dużo błonnika, więc to jest trochę także mówi się proszę nie jeść orzechów są kaloryczne im proszę nie jeść owoców służbowa dużo cukru, ale co znaczy być w obrębie jedzenia pizzy i fast foodów bardzo duże ilości słodyczy, więc nie mówmy źle produkty, które są bardzo zdrowe, bo nie będzie się od kilograma dziennie więc, by kocham owoce suszone kocham orzechy Okaj co się dzieje w takim razie z tym naszym mózgiem rzesze zamienia zgodzi no, jeżeli się dzieje także mózg jest zmęczony to pierwsze najważniejsze, jeżeli odcinamy dostęp do dobrych kalorii, czyli głównie cukru to doprowadzamy do tego, żeby przechodzimy przez różne etapy mniejsze odpowiedzialności, czyli mózg mówi dobrze teraz jesteś najedzony rób sobie co chcesz potem mówimy nie mamy energii to troszeczkę mniej lub aż dochodzi do momentu, kiedy już tak słabo nasz organizm jest na etapie walki i ucieczki tak czy te są czy mam pobiec do domu czy do restauracji jak najszybciej zje coś się czy w ogóle zaatakować panią na przystanku, które coś się, czyli organizm pozbawia nas podczas kontroli i sam przyjmuje kontrole i idąc instynktownie po prostu jesteśmy człowiek pierwotny, która atakuje niedźwiedzia to osoby pani na przystanku, która jest na pracy zamki no, więc nie, doprowadzając do tego też w stanie ochronić przed tym, żeby mieć wybór po ciało na mnie ufa, jeżeli oni nie dbamy oto ono zacznie się mścić mówi jeszcze o tym, że cukier jest potrzebne dla mózgu jego pracy, bo zdaje się, że komórki nerwowe są jednak techniczne, które potrzebują glukozy bezpośrednio na IT, które budują efekt głównie na bluzkę nad z drugiej strony Energi jeszcze rozmawiamy też o tym, że tego cukru jest za dużo, więc jak tutaj zachować jakąś równowagę rozumiem, że mózg trzeba nakarmić odpowiednio, czyli jak o najważniejsze, żeby rozróżnić w ogóle definicję cukru, czyli że węglowodany odżywiają mózg, ale one są postaci złożonej naturalnie występują w naturze czyli, jeżeli jemy płatki owsiane, które szczegółami co im wielką reklamę albo jemy ciemne pieczywo to organizm wykorzystuje wszystkie swoje zasoby, czyli najpierw enzymy w jamie ustnej, żeby ten cukier, czyli te węglowodany podzielić, a potem enzymy w jelicie cienkim i długo to wszyscy tam muszą się skupić na tym, żeby podzielić aż w końcu to trafia do tego do krwiobiegu natomiast, jeżeli zjemy coś co jest cukrem tym cukiernicy to tam kompletnie nie są potrzebne żadne narządu to się wchłania jamy ustnej natychmiast trafia do krwi bardzo dużej ilości, czyli ten cukier, czyli węglowodany złożone, które są potrzebne do tego, żeby spokojnie rozprowadzić cukier glukozę do organizmu to jest zupełnie innego niż ten cukier cukiernicy, czyli to są 2 różne historie no jeśli się zgodzimy z naturą i wykorzystamy to co nam daje to sobie organizm poradzi sam podzieli sam będzie robił dystrybucję wg swojego tempa i potrzeb, ale jak metę mu tamy w 2 łyżeczki do siódmej 30 do białej kawy i potem o ósmej 30 znowu 2 to on nie będzie wiedział, o co chodzi i dochodzi do tego, że chce nam się coraz więcej, bo za dużo insuliny, czyli my sami przeszkadzam organizmowi w dobrej dystrybucji dobrego jedzenia i przy okazji też chyba mniej kalorii wydatkuje my jednak jak organizm musi troszeczkę więcej włożyć wysiłku to też jest trochę mniej tuczące Rosją oczywiście, że tak to bardzo ważna chciałam wrócić do tego, gdzie go, że im więcej jest tego cukru w diecie tego prostego not mniej norka, więc się przyzwyczaja do tej swojej autor regulacji no i też decyzje nawet takiej pracy, które podejmujemy podejmujemy tylko o to, żeby jak najszybciej skończyć spotkanie czyli, jeżeli przychodzimy do pracy głodni spotkanie z 11 trwa do trzynastej to my zamiast rzeczywiście realnie przeanalizować co jest za co sprzeciwić zrobić mówimy dobrze dobrze to, że już kończymy, bo trzeba coś zjeść no i jakby przy takim codziennym ładowaniu organizmu taką dużą ilością cukru prostego czy mówimy tutaj o tej cukiernicy w kawie to jest także potem ciężko jest też wyczuć organizmowi, jaka jest dobra ilość tego cukru właściwie we krwi co nam potrzeba i potem już informacja też wczoraj do mózgu co mamy jeszcze zaburzona, więc to jest trudne, bo to skrót dużo, więc pochylamy się sobie współczujemy, że tak mam w, a orzechy rozumiem to tłuszcz oczywiście, żeby jakąś tłuszcz białko troszeczkę jest cukru w migdałach np. trochę cukru jest orzechy są też przeciwutleniacze orzechy to jest coś co pomaga nam pracować sprawniej lepiej, bo ochroni nas przed przedwczesnym starzeniem w środku chroni nas przed tym co mogę robić naszym ciałem naszą skórą chroni nas przed infekcjami, które są w takich przestrzeniach z dużą ilością wykładzinę pychy w dzień czy dużo bakterii firmie ciało też musi sobie radzić z infekcjami, więc to nie tylko tłuszcz na mózg, ale też odporność co też moim zdaniem w pracy ogromnie istotne, ale oczywiście głównie orzechy mają być źródłem tłuszczu i ten się dobre to jest nie tusz, który idzie w UP biodra pod grudki winne miejsca tylko o to jest już, który buduje naszą skórę buduje nasz układ nerwowy buduje nasz nastrój buduje naszą koncentrację jesteśmy bardziej wydolny intelektualnie bardziej szczęśliwi nawet no bo już nawet nie chodzi o to jak dobrze pracujemy tylko cytujemy to jest gigantyczna rewelacyjna wspaniała inwestycja gwarantująca dobro mówiliśmy teraz o tym co może zrobić pracownik, czyli jak my możemy sobie pomóc jak sobie przygotować ewentualnie jakie rzeczy, żeby w ciągu dnia na nie dopadł do doprowadzać do tych napadów głodu, a czy coś ze strony pracodawcy, bo tak jak mówił miał rewelacyjną sytuacją stołówka leczy czy też pracodawca może pomóc jak gdyby nam tym, żeby zorganizować sobie ten dzień czy nie związany z jedzeniem lepiej bardzo pracodawca może pomóc, jeżeli to nie jest gigantyczna korporacja która, gdy nie mamy kontaktu z szefem NATO to są takie bardzo systemowe zmiany natomiast, że to firma mniejsza to pracodawca ma gigantyczny wpływ dlatego, że jeżeli on sam bądź ona sama dobrze się odżywiają żyją jakoś w miarę aktywnie to wprowadzana w firmie taka moda czy taki tak jak uważa się za dobre być aktywnymi dobrze odżywiane i taki pracownik, który wie, że szefowi zależy na tym, żeby on miał przerwę, żeby ludzie przewietrzenie przeszli wyszli w ogóle tego biura i pracodawca wie, że to jest jakby nagradzane wręcz to zupełnie inne nastawienie takiego pracownika do wzięcia tych swoich 1520 minut, jeżeli widzę, że pracodawca wraca z treningu idzie na trening albo tam sobie nie wiem ćwiczy siedzi inaczej ma biurko stojące to wiadomo, że taki pracownik musi sobie Okaj, czyli w naszej firmie tak się robi wtedy robi to samo, więc kluczowe w ogóle tak jak dzisiaj to absolutne modelowanie no to jest rzecz najważniejsza druga rzecz taka, że jeżeli pracodawca wie albo pracodawczyni, że dobre odżywianie to skutkuje znacznie większą aktywnością intelektualną pracowników to życie taka malutka rzecz, żeby zamienić cukierki, które są w sali konferencyjnej na grzechy banalne, ale po miesiącu 2 nagle się okazuje, że wszyscy zapomnieli o tych słodyczy doprowadzenie do tego, żeby zamiast słodkich napojów, bo często są soki albo wykasowane takie małe buteleczki dla gości, żeby zamiast tego było nasze soki warzywne, żeby był kult picia wody, żeby robić konkursy dla pracowników związanych z żywieniem, żeby kupować krokomierz, żeby każda rozmowa telefoniczna musiała się odbywać chodząc jest bardzo dużo mało rzeczy można takie wielkie firmy Johnson&Johnson np. była tam przeprowadzona taka trzyletnia duża akcja i oni słać zaczynali od tego, że kupi pracownikom spółki punkowe w 1 z salek takich mamy się dziwić takiej współgra zainstalował im często do ping-ponga jednak tam zaczęły tworzyć życia no i tam się skończyło na maratonach wspólnych między krajami dalej, więc to nie jest tylko żywienie, bo oczywiście pracodawca może zadbać o to, żeby np. była to stołówka dobra, żeby była dostępność dobrych produktów żeby, jeżeli nie ma stołówki przychodzi ktoś, żeby można było nawet za 1020% dofinansowania firmy za obiad zamówić coś zdrowego i żeby się nawzajem wszyscy tylko nakręcali, żeby np. zrobić z 1 zdrowie dzień z firm wszyscy w piątek przynoszą coś tam dzielonego czerwonego surówkę sałatkę są coś tam i jak się zaczyna robić taki taką zmianę wszyscy wiedzą, że test taki modna i taki seks i Francji na to się po prostu przedstawiają ludzie no do tego, żeby zrobić nawet potrzeba bardzo mało czasu i myślę, że to jest bardzo duża, a tak naprawdę to nie jest koszt wiecie to jest kwestia zamiast Michałków albo mini tam nie wiem cukierków kupujemy orzechy na taką skalę to nie są różnice cenowe, ale najważniejsze, żeby wprowadzić to, że szanuje ludzi, którzy szanują siebie dziękuję bardzo za tę rozmowę naszym gościem była Agata Zimnicka, a ja również dziękuję państwu magika łódzka do zobaczenia do suszenia Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: GOŚCINNIE W TOK FM: WYBORCZA, 8:10

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA