REKLAMA

Jak starzeje się wino w kosmosie?

Weekendowy Poranek - Maciej Zakrocki
Data emisji:
2020-01-11 08:40
Prowadzący:
Czas trwania:
12:13 min.
Udostępnij:

Czy promieniowanie kosmiczne ma wpływ na wino, czy wysłanie bordeaux w kosmos to zwykły chwyt marketingowy? O winie w podróży kosmicznej Maciej Zakrocki rozmawiał z Tomaszem Prange-Barczynskim dziennikarzem, krytykiem winiarskim, redaktorem magazynu "Ferment".

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Maciej Zakrocki zaproszą na ostatnią część weekendowego poranka cóż mogę powiedzieć, że po tych trudnych tematach czasami nawet smutnych czasami niepokojące, ale czasami też z jakąś odrobinę nadziei porą na temat no właśnie myślę, że też poważny też ważnym, a na pewno weekendowym studiu Tomasz Prange-Barczyński krytyk Winiarski dziennikarz redaktor pisma ferment dzień dobry dzień dobry, a pretekstem do naszego spotkania jest historia wysłania w kosmos 12 butelek Rozwiń » wina z tych danych takich bardzo ograniczonych, które się pojawiały to są francuskie wina Bordeaux nic więcej nie wiadomo ich mieć więcej nie wiadomo natomiast oczywiście można powiedzieć tak ktoś ma świetny pomysł, żeby może sponsorować ten badania kosmiczne w ten sposób, że za chwilę się okaże, że po powrocie 1 butelka tego gmina będzie kosztowała kupę pieniędzy, ale może jakiś inny cel tego pomysłu myślę, że pomysł handlowy jest chyba, nawet jeżeli ona będzie kosztowała bardzo wiele na pewno znajdzie się rzeczywiście jakiś wariat, który będzie bardzo chciał kupić butelkę, która została wysłana w kosmos to tych butelek jest razem 1212 to nie jest jakiś interes życia, a całą pewnością nie pokryje kosztów przyznaje, że oglądają sobie różne materiały przed naszym spotkaniem zdziwiłem się, że wysłanie kg i czegokolwiek czy to będzie wino czy będzie papier toaletowy w kosmos to jest koszt między wysłania kilograma złota także na koszt 1 kg złota natomiast dane są skąpe dane są skąpe myślę, że dziennikarze rzucili się na ten temat jest to coś innego niż myszki niż żywność, która jest trudna to wino zostało zapakowane w jakiejś specjalnej kapsule, ale są to normalne nie obradowano, więc nie wiadomo co to za Marka ta Marka rzeczywiście jest w głębokiej tajemnicy utrzymywana winą mamy sprawdzić czy kosmonauci mają sprawdzić w jaki sposób to wina się zmieni na orbicie, czyli w stanie nieważkości z 1 strony z drugiej strony poddane jakiemuś tam promieniowanie, które w kosmosie jest inny niż to, które występuje na zimę to wina się zmienia jest czymś absolutnie normalne, bo same Chateau bordoskie np. mają taki miły zwyczaj od kupowania swojej własnej winy, które zostały sprzedane najpierw do pośrednika pośrednik sprzedał 16 sklepu dajmy NATO w Azji tak jest sprawdzony szlak tego wina potem powinno trafiło przez jakieś kolejnego kupca do Europy znalazło się w prywatnej kolekcji Ney po odbyciu podróży dookoła ziemi ta butelka jest kupowana i następuje porównanie 2 win jedno wino to samo, które leżało sobie w piwnicy w tym Bordeaux nieruszone i wino, które odbyły podróż dookoła świata, ale całą pewnością zszokowały inaczej znacząco inaczej, dlatego że zmiany temperatury zmiany ruch w ogóle tak wibracja tej butelki to, że wino było poddawane zmianom wilgotności również sprawi, że zupełnie inaczej ta butelka się zachowuje wina jako żywy organizm też po prostu będzie inaczej zachowywało inaczej będzie ewoluowało w tej spokojnej w piwnicy, która ma przez cały czas niezmienne warunki no te informacje rzeczywiście skąpe, które towarzyszą temu eksperymentowi mówią nie tylko o tym, że jest tutaj taki cel, aby zobaczyć właśnie wino jest lepsze gorsze smaczniejsze może mniej smaczne, a za tym projektem stoi podobno naukowiec Uniwersytetu Erlangen Norymberga, który twierdził, że ten eksperyment zbadania jak z jak jak taki ktoś miał w ekstazie jeśli wino poprawki tak jak starzeje się wino w kosmosie ma również na celu sprawdzenie działania bakterii drożdży tych tych bardzo ważnych składników, które są potrzebne przy produkcji wina, ale nie tylko duże być może się okazać już zmarły w tym wina wykonały swoją pracę przez remontowany nowa wszystko co było do formatowania, więc tak po nich skreślimy ich, wysyłając je w kosmos to ciekawe, bo z drugiej strony dziś pojawiła się informacja w sierpniu ubiegłego roku że w tym winie znajduje się rezerwę referat referat Troll winie czerwonym i że chodzi właśnie o to, żeby również zbadać jak można przy pomocy wina w kosmosie uczynić żywot kosmonautów w długim w stanie nieważkości bardziej miłymi nie chodzi tutaj efekt alkoholowy jako niejeden związek jest powszechnie uznawane za bardzo dobrym antyutleniaczem rzeczywiście to jest również moja branża branża Winiarska uwielbia takie badania, które pokazują, że 1 kieliszek wina, ale 3 kieliszki wina albo 7 kieliszków wina dziennie jest dawka, którą dla zdrowia powinniśmy przyjmować przecież nie dla upojenia alkoholowego no to zazwyczaj Zwara jest nr. 1 jak najbardziej prozdrowotne element czerwonego wina, który właśnie jest przeciwutleniaczem pozwala nam zdrowie żyć co ciekawe bardzo jestem chłonny wiedzy wczoraj niestety na pierwszej stronie gazety wyborczej okazała się informacja, że z tym latem na Marsa to jednak nie tak, bo nam krew zacznie płynąć w drugą stronę cokolwiek to znaczy może jednak to wino nam pomoże tak no właśnie tutaj dodajmy, choć bez rad rolę to chodzi o to, że w przypadku właśnie takich długich podróży jak na Marsa Money no to jest problem po prostu tego co dzieje się z mięśniami osób długo się rywalizującymi w stanie nieważkości ten składnik czerwonego wina ma właśnie ograniczać negatywne skutki związane z odcieniem zwiotczenie mięśni oczywiście panie z mężem no i i tutaj jest ważne rzeczywiście czy, choć momencie jest przekonany, że bez codziennego treningu kosmonauci i tak nie dolecą na samym imieniu na Marsa nie no na pewno, ale jednak jeszcze zapytam ten element marketingowy, bo różnie może być może być tak, że wspomniany przeze mnie naukowiec Uniwersytetu Lange Norymbergi ja chcę rzeczywiście badacz jakieś ważne sprawy związane związane ze składnikami wina w kontekście innych rzeczy, które mogą być dla człowieka istotne, ale też gdzieś z tyłu głowy mam takie przekonanie, że może to jednak winiarze w tym okresie rosnącej konkurencji ze względów również na zmiany klimatyczne rozprzestrzeniającej się produkcji wina na obszary, na których dotąd nieznane było no to jest jakaś próba kolejna zwrócenia uwagi na magię tego tego napoju rzeczywiście sam fakt zmiany miejsca pobytu podróżowania, że to wszystko ma tak ogromne znaczenie ruchu cały eksperyment wydaje się zbyt kosztowne, żeby był tylko wyłącznie działaniem czysto marketingowym już sam fakt, że mamy tak bardzo skąpe wiadomości na temat tego co to jest wina wiemy, że te z Bordeaux Bordeaux powiedzmy szczerze nie potrzebuje dzisiaj reklamy w ogóle ciągle nie potrzebuje mamy nową falę kupców kilku nastu co najmniej lat bogaci Rosjanie bogaci Azjaci wywindowali ceny bardzo na taki poziom innych zaś nigdy, kiedy wina i to na tradycyjnych rynkach nigdy wina nie osiągały takich cen w związku z tym dodatkowy efekt, że to wina poleciało w kosmos wydają się nie koniec byłoby trudno wyobrazić, jaki efekt miałoby to sprawić tak rzeczywiście, a potem sprzedać takiej butelki, ale też ja jestem więcej niż przekonany, że te butelki zostaną sprzedane ich tylko 1212 takich samych win w tej samej partii jest bardzo istotne pozostało na ziemi w związku z tym większość tych win zostanie zużyta do wody pan do tych badań tak także, jeżeli nawet zostanie 1 butelka ona prawdopodobnie trafi do tego muzeum w Bordeaux, które tam stoi sobie za za całym tym eksperymentem także mimo bardzo wielu działań, które są marketingowych związanych z czasami bardzo dziwnych myślę, że naprawdę są badania naukowe, a jak w tym ja to nazywam zagrożeniem ale, ale to jest kompletnie nie poparte żadnymi badaniami właśnie dla tych tradycyjnych miejsc produkcji jak bardzo, ale nie tylko, bo to są przecież i Włochy Hiszpania tutaj mówię tylko Europie no bo jeżeli ja słyszę, że ktoś mówi wiesz całkiem dobre wino z podlaskiego tak nie znaczy się pojawił albo inna znana winnica w Polsce od nazwiska 1 z artystów produkuje nadwozia prac nad morzem u nas tak no, więc to pokazywało, że coś dzieje w tej branży co może spowodować właśnie nowe regiony zaczną się pojawiać może takie Bordeaux musi zacząć walczyć o swoją Bordeaux musi walczyć o swoją pozycję, ale nie jeśli chodzi o prestiż win tylko jeśli chodzi o takie bardziej strukturalne zmiany związane z uprawami w tym roku w zeszłym roku przepraszam jesteśmy ciągle na początku była wielka dyskusja na temat zaproponowali aprobowanie nowy 9 odmian, które kiedyś nie miałyby prawa utrzymać się w Bordeaux, a które są łatwiej zniosą wyższe temperatury, które w tym regionie od dłuższego czasu panują w związku z tym ta reakcja musi rzeczywiście szybko następować trzeba szukać rozwiązań przypisać 1 rzeczy, że wino, żeby dała wino musi rosnąć co najmniej 3 lata wydała wielkie wino musi rosnąć 30 lat, więc jeżeli chcemy mieć 2050 roku ciągle wielki wina bordoskie musimy myśleć o tym, już dziś i sadzić takie winnice, które rzeczywiście w klimacie 2050 roku wyobrażone przez nas będą w stanie funkcjonować no właśnie ten modny temat zmian klimatycznych jest dużym stopniu dyskutowany w branży bardzo dyskutowane jest mnóstwo oczywiście hochsztapler, która za tym idzie byłem na szczycie winiarskiej w południowym Tyrolu, czyli w górach warto sadzić, że robi się wina zarówno na dnie Doliny na 200m nad poziomem morza, a obecnie plantacje dochodzą do 1300m nie toczy się dyskusja jest coraz goręcej trzeba iść w górę z tymi winnicami to jest jedno, ale znajomy winę powiedział wiesz coraz gorzej sprzedaje mleko jabłka z południowego Tyrolu i pasterzy i właściciele sadów chętnie, by zamienili swoje mało dochodowe interesy związane z brakiem jabłkami bardzo dochodowe winnice i chętnie sprzedali, by te nieużytki właśnie w 1000m nad poziomem morza, żeby założyć tam nic także musimy wszystko patrzeć z kilku różnych punktów widzenia w no tak jak na podróż na kosmos co nam próbował wyjaśnić Tomasz Prange-Barczyński krytyk Winiarski dziennikarz bardzo dziękuję dziękuję bardzo dziękuję również wszystkim, którzy pomogli dzisiaj przygotować audycję Lidia Prądzyńska ją realizowała wydawała Karolina Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKENDOWY PORANEK - MACIEJ ZAKROCKI

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Z Dostępem Premium TOK FM odsłuchasz każdy podcast - bez reklam. Słuchaj wygodniej w naszej aplikacji mobilnej z pakietem "Aplikacja i WWW"

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA