REKLAMA

Niedzielny obiad z reprezentacją narodową... kucharzy

Niedzielny obiad
Data emisji:
2020-01-12 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
17:10 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
tak drodzy państwo nie muzyka niedzielny obiad raz nas czekać 1222 na zegarach łączymy się z Jarosławem łasińskim prezesem ogólnopolskiego stowarzyszenia szefów kuchni cukierni dzień dobry dzień dobry jestem tematem naszego spotkania będzie reprezentacja narodowa i przyznam, że kiedy usłyszałem o nim po prostu się zdumiał myślę, że chodzi jakąś dyscyplinę sportu, że z rzeczy jest w tym, że być może w ramach jakiejś akcji np. wielkiej orkiestry Świątecznej pomocy Rozwiń » przedstawiciela danej dyscypliny sportu zaczynają gotować okazuje się, że nie, że mamy reprezentację narodową mamy kapitana reprezentacji narodowej tych, którzy zajmują się kulinariami to prawda panie Jarosławie, a tak też zupełnie nie jest ciężki wysiłek, więc jest to trochę sportu i sami trochę sobie sklepy, ale jak najbardziej jest gotowanie takie dyscypliny to się dzieją taki sposób wyłania się reprezentacje Polski, bo rozumiem, że selekcjoner nie ma przeglądu wszystkich kadr kulinarnych w całym kraju spośród pewnie kilku tysięcy szefów kuchni wybiera tych najlepszych, lecz są ciut inaczej niż w sporcie piłka nożna innych dyscyplinach drużynowych zdecydowanie innego tu trzeba wyławiać dosłownie perełki kiedyś były to konkursy kulinarne, które pokazywały bardziej ambitnych zawzięty odważny kucharzy dzisiaj trzeba iść dalej, bo świat jednak bardzo rozwinął i przełomy tylko 10 lat widać ogromny program czy Norwegii czy Duńczycy generalnie Skandynawia, jakby dyktuje warunki trochę trasa via nie musimy nadążać, więc jestem naprawdę śledzenie dzieciaków konkretnych konkretnych gdzieś tam szkołach, bo już od takiego pułapu śledzimy dzieciaków kucharzy przyszły i jeżeli podstawą jest umiejętność słuchania potrzebna nam i wykonywania dokładnie poleceń, bo nawet dzieciak musi siedzieć tak powiedzieć, ale nikt nie powinien obrażać za to, bo postać bardzo młodzi ludzie rządu 1517 lat my już obserwujemy z kolei, jeżeli on ma dobrą umiejętność słuchania wykonywania obowiązków precyzyjnie poleceń jest szansa, że będzie w przyszłości dobrym kucharzem dopiero musimy nauczyć jak ktoś musi nauczyć wtedy możemy się rozwijać jak to wygląda mówiła głównie ze szkół ja rozumiem, żeby świat kulinariów no polega głównie na rekomendacje czy są rekomendacje gości czy rzeczywiście samego środowiska tych, którzy już dzielnie jedno i mają ten mandat do tego, żeby oceniać innych oczywiście numer ma oczywiście to jest zaufanie do kolegów Polska jest wielka i nic nas nagle 56 znacznie po całej Polsce tysięcy młodych kucharzy nie jest w stanie nawet zweryfikować jest oczywiście liczymy też na to, że ktoś nam polecić dziadka i możemy z nim przeprowadzić szkolenie robimy wtedy zgrupowanie trochę jak zawodników bierzemy ich do Instytutu kulinarnego i tam na przez parę parę takich dwa-trzy przynajmniej wspólne gotowania i wtedy wychodzi w pytaniu, kto rokuje ilu zawodników właśnie zawodników ilu kucharzy tez można będzie czy szefów kuchni liczy reprezentacje narodowe narodowe profesjonalna linia, żeby to są 2 reprezentacje te 6 kucharzy w tym 6, jaki w tym akwarium w tej kuchni, która jest dla nich był dla grona 6 kucharzy tam pracuje to były rozumiem, że ta kadra też ulega pewnym rotacją rzeczy nie jest stała grupa nowy też inne życiowe obowiązki być może pozbawiają niektórych szansy występów w takiej kadrze to jasne, bo de Mono już od ponad pół roku mamy też zgrupowania oczywiście nie tylko ja, bo jest trochę odpowiedzialny za bardziej podatkowo śpiącą transportową po prostu ze sponsorów partnerów pieniądze i wszystkie inne rzeczy odpowiedzialne swoimi kolegami zaś oni mają podstawowy obowiązek trenować trenować trenować i kapitan trener mają ciężki kawał chleba od ponad pół roku to jest właściwie co drugi tydzień w tej chwili to się co tydzień zgrupowanie tak jak wczoraj np. w Instytucie pracowali seniorzy gotowali taką kategorię dla 12 osób, czyli zimna płyta gorące 2 dania desery mózg Busha tzw. dalej, więc sporo dzisiaj robią to oni, że właśnie zaczęli od dziesiątej na są mocno mocno kopani dosłownie kontrolowani mamy ściągniętego znacie wszyscy dziadka Kurta Scheller i jest jeszcze jest nasz kolega Daniel major, który dawno temu otwierałem listą m.in. skupem i nie mają jest sędzią międzynarodowym śpi w kilku kategoriach 1100 dzisiaj wczoraj monitoruje też, że trenują bardzo ciężko bardzo do lutego tak mamy jeszcze miesiąc na czym polegają zawody później do treningów też wrócić, ale same zawody tu czysto konfrontacja Cry Cry jest to konfrontacja też, że było śmieszniej olimpiada kulinarna to jest nasza profesjonalnych drużyn tylko 26 załapało, więc znaleźć w tym gronie po pierwsze jest dość ciężko i w kategorii junior 21 one też bardzo ciężko w ogóle znaleźć się w tej kategorii jako drużyna, tak więc jest to ciężka nasza walka i tylko trochę moja też upór i najbliższych współpracowników, żeby w ogóle móc zaistnieć poprzez bili się tam 760 krajów o to, żeby walczyć no dobrze, ale skoro mamy do czynienia z olimpiadą rozumiem że, że cały cały świat w tym bierze udział tak wyrok z Europy mam pięćdziesiątkę kraju jeśli do kraju Australia dokładnie, więc mamy do kraju wiele olimpiada jest dość ciasnym kompleksami takty potężne wydarzenie każdy, kto przyjedzie do Stuttgartu w tych dniach 1419 zloty zobaczy to pachnie a jakie są kryteria oceny co się odbywa nie wie na zasadzie meczu Polska Australia zwycięzca tego meczu spotyka się w wygranym meczu białej Hiszpania Niemcy nie nie, bo nie ma w nim to jest tak teoretycznie, kto pierwszy ten lepszy, ale prawda jest taka, że drużyny, które nie wie do końca ciężko jest określić kryteria, ale pierwsza rzecz to jest kwestia pierwszy kraj rejestracji, kto się najszybciej rejestruje ten ma największą szansę oczywiście są też inne dyscypliny, więc jeżeli ktoś się narodową nie zmieści kategorię narodowa reprezentacja może tylko chce występować pod auspicjami narodowej organizacji która, jakby tzw. Stowarzyszenie oświatowe po kuchni reprezentuje w danym kraju tylko 1 taka organizacja czy ta, która akurat wprowadza i no mamy to szczęście, jeżeli byśmy się nie załatali np. to wtedy możemy wystartować kategorii nie narodowej, ale regionalnej tzw. no i wtedy jest oczywiście dużo mniejszy pułap w tak poprzeczka postawiona znacznie niżej, choć bardzo wysoko mimo wszystko no i wtedy możemy się łatwiej tam dostać mamy to szczęście pracujemy poza tym duża ze światowym stowarzyszeniem dlatego jest nam łatwiej coś tam być chcę muszę zapytać pana jeszcze 1 kwestię, ponieważ no są to reprezentacje różnych krajów świata trzeba by da się tak w oparciu o jednolite kryteria ocenić każdą ich predyspozycje zrazu, ale 2 też to co proponują no czy kulinaria są pochodną tych różnic kulturowych geograficznych i czym innym będzie pewnie to co proponują ludzie zostali z Ameryki Południowej czy innym to co proponują Europy środkowo-wschodniej co prawda przede wszystkim kryteria oceny i sędziowie sędzia będzie sędzią to tu być kucharzem, który został bardzo dokładnie gruntownie przeszkolone początki pomoże jestem Starym koniem mam 53 lata to właściwie teraz wystartuje zasoby sędziom będą dopiero młodszym sędziom w momencie, gdy powalczy w kilku konkursach jako obserwator jako pomocnik sędziego nabiorę kryteriów następnych do przygotowania sobie dokumentów stworzenia wyższego pułapu sędziowskiego, czyli nie będę jakimś tam obserwatorem spoza spoza boiska tylko będę mógł już oceniać tak się dzieje u nas w tym w tym w tym jak świecie też sędzia musi naprawdę, pomimo że np. nie lubi krewetek może nie robić każdy człowiek ma prawo wciąż nie lubić musi dokładnie wiedzieć jak ocenić musi odnieść do tego racjonalnie tak dobre, ale nie rozmawia właśnie do tego zmierzam w lekkoatletyce jeśli mamy konkurs skoku dal niezależnie od tego, skąd dany zawodnik przyjedzie jeśli skoczy 7038m tak to wiadomo że, że jest gościem, który na to zasługuje, by dostać złoty medal, a opraw przecież, gdyby ktoś zaserwował jestem w nawet nie domorosły człowiekiem związanym z kulinariami, bo w ogóle nie ma takich aspiracji, które ktoś za zaserwował wieprzowiny, której nienawidzę no to co raz skreślono mnie na starcie no dokładnie teraz znowu mówimy o sędziowaniu to nie jest zero-jedynkowy ocena czy dokładnie zwalił poprzeczka skoczył w dal, więc prosta praktycznie prosta ocena w skokach np. narciarskich już zaczynają się troska cyrki sędziowie skrajną ten odpadają, a tu tu jest właściwe rozwiązanie nie ma dodatkowych dodatkowych noc wiatr palnik przykładnie w i palnik nawet nie należy dawać sobie, a propos palnika prawda jest taka, że jest pewien procent punktów, które jest uzależniona od smaku wyglądu aromatu jedzenia, a jest to 1 poza pewien pułap punktów pełna skala punktów, która zależy od wyglądu kucharzy pracy na stanowisku nie wydzieranie się komunikacji precyzji pracy kultury czystości pracy odpowiednie stosowanie odpowiednich technik to jest bardzo precyzyjnie obserwowany kucharz, który siedzi 5 godzin w tym akwarium w kuchni dla niego zbudowanej ta drużyna 6 kucharzy oni są bardzo precyzyjnie na każdym kroku monitorowani, gdyby się nawet podrapał głowę pod uwagę daj Boże w nosie i nie umył rąk jest trafiony i odpadają punkty, czyli założenia w konkursach kulinarnych jest taki, że każdy kucharz jest przygotowany bardzo dobrze badanie jest idealne lub praca jest idealna, więc załóżmy mamy 100 punktów i kucharz sędzia odchodzi tabelkę swoją i długopisem obserwuje przyjmie założenia, że ja jestem pracownikiem pracującym na 100%, ale nagle okazuje, a słowo coś upadło tu deska jest brudna surowe jajko na desce trafiło po kolei odejmuje punkty pracy za konkretne błędy potem to samo dzieje się przy ocenie jedzenia to dlaczego nie można wnosić o panie Jarosławie mam takie pytanie dalej jestem od tego by ludziom zaglądać w metrykę niezależnie od tego czym zajmują to kompetencje mają za nim przemawia nie to nie data urodzenia ale kiedy jest Empik formy kucharza, bo z 1 strony kulinaria w obecności w kuchni też wymaga pewnej sprawności tutaj akurat wie może stać atutem, ale z drugiej strony jest też doświadczenie, które no rośnie wraz z wiekiem jest też trzecia strona medalu pewnie nasze zmysły też mają swój PIT jeśli chodzi o ich wasz wrażliwość prawda zdecydowanie tak, ale no z 1 strony tak z wiekiem przybywa nam wszystkich pozytywnych cech, które ułatwiają przygotowania takiej pracy pod warunkiem, że jesteśmy zbyt dorośli dopiero chcemy się wrzucić ten wir bycia zawodnikiem będzie o wiele trudniej kucharza z przyzwyczajeniami, czyli czasem złymi albo niewystarczająco dobry przyzwyczajeniami ciężko będzie im się przyzwyczaić do pracy w standardach no światowej kuchni po prostu, czyli wspomnijmy kuchenne rewolucje nie daj Boże ci kucharze nie mają najmniejszych szans na nawet gdyby się 5 lat, czyli zakładam, że niestety nie dają takie powiedzenie jak coś nie myje rąk wychodzą z łazienki i autokarów to znaczy, że nie ma czego uczyć można go tylko katować właściwie nie wiem co wtedy powiedzieć my tu od początku uczymy, więc Peek mamy kucharze, którzy mają po 2224 lata są idealni Bartek np. trener Bartosz Peter kucharz młody ktoś powie on właściwie trzęsie całą drużyną i to wygląda świetnie, kiedy dzieci, które nie skończył 25 lat zarządza ekipą kucharzy, którzy mają po 3540 lat i oni go słuchają, o czym świadczy o tym, że wszystko co dorośli i mentalnie również szef kuchni powinien mieć charyzmę szef kuchni tak pewnie mieć charyzmę powinien być psychologiem bardziej niż kucharzem musi mieć oczywiście wiedzę, bo szef kuchni nie może powiedzieć nie wiem szybkości kuchni musi być gotowy na to, żeby uratować każdą sytuację, ale przede wszystkim środków niż od tego, że do sytuacji nie dopuszczać takiej na czas ja rozumiem, że nie mogą mieć miejsca rozwiąże na co dzień ku kucharzy reprezentacji Polski reprezentują barwy klubowe tak są to po firmy tak, a są to najznakomitsze polskie restauracje weź mnie nie patrząc na kryteria tej tej oceny co znaczy dokonuję nie muszą być najlepsze restauracje też nie zawsze tak jest, że resort, który pracuje dany kucharz to jest od razu Jastkowa robi potworki robi delikatny jedzenie itd. Super Super wymuskany nie to wcale nie musi tak być to są szefowie, którzy pracują w hotelach w hotelach w Zakopanem w całej Polsce w Gdańsku wszędzie i hotele te firmy te restauracje mają różny poziom to zawsze są złe lub bardzo dobre to są regularna restauracja nie może mieć samych idealnych restaurację zresztą niestety nie mamy to są ludzie, którzy mają po prostu charyzmę mają jeszcze te kochane i mają siłę i potrafią kreować myślę, że do prowadzenia abstrahując od olimpiady, gdzie pan plasuje polskich kucharzy w tej hierarchii światowej no i jeszcze, że jesteśmy bardzo mocno pośrodku powyżej powyżej tej średniej już od kilku lat z tym zespołem, czyli Bartek Sebastian to są ludzie, którzy mają mają w sobie potężną charyzmę, zwłaszcza Sebastian Krauzowicz, który to jest naszym naprawdę takim guru jeśli chodzi o motywowanie budowanie takiego ducha zespołu to jest faktycznie coś niezwykłego i pomagają nam tym kucharza wierzyć w siebie, bo to jest bardzo istotną okręg numer Polska nie mamy wielkich pieniędzy, choć mamy na szczęście poukładany to układ sponsorski w miarę dobrze no gdzie Skandynawia, gdzie wydania lub można powiedzieć daleko za nim jesteśmy mimo wszystko staramy się zabezpieczyć takie warunki, żeby wszystko, czego chcą dostali dlatego są one są w stanie walczyć na poziomie grubo powyżej średniej po prostu walczymy już doganiamy walczymy ze Skandynawami dla nas to jest cel cały czas, utrzymując się w tej analogii sportowej biorąc albo, chcąc być uczestnikiem sportów elitarnych trzeba zainwestować w to mnóstwo pieniędzy, zwłaszcza na nas na samym starcie takiej kariery myśmy TENIS np. albo golf to nie jest nie są w stanie sport nawet dla dzieciaków, a czy kulinaria jest tak samo, że to wymaga dużej inwestycji, które niekoniecznie muszą się zwrócić w przyszłości, bo komuś zabraknie talentu, bo komuś zabraknie determinacji pielęgnowanie swojej pasji tak, jeżeli zabraknie talentu to sprawa zostanie rozwinie się dalej, jeżeli zebranie zabraknie no i środki to jest inna para kaloszy, bo zawsze można kupić w jakiej kurczaka można ćwiczyć na najtańszych rzeczach, ucząc się ich stanu skupienia uczą się tym co robi z nimi temperatura czas prąd woda wszystko prawda coś jak zachowują pod wpływem różnych działań zewnętrznych, a wszystkim uczą się pracy z nożem pracy precyzyjnej uczą się technik kulinarnych tak jak zawodnik, kiedy strzela bramki musi nauczyć pewnych technik przedtem, czyli dokładnego manewrowania z piłką tak kucharz z nożem ze swoim mózgiem zbioru ziemniaka jako wrzuca do ogniska to wiem, że po 15 tak będzie im to albo nie będzie to ich wywalić śmieci muszą mieć świadomość nie mamy też do tego potrzebne są pieniądze osoby wykręt większość z nas większość kucharze nie być wszyscy, którzy kończyli, którzy są w drużynie ani nie żadni seniorzy nie kończyli instytutów zagranicznych potężnych nie wydawali dziesiątków tysięcy to, żeby tam tydzień 2 spędzić to niema związku ze spraw uczciwie powiem to później może wejść na pewnym etapie oko na to stać jedzie sobie nie do CIA, czyli kulinarne Instytut kulinarny sukces w Amerykę np. czy to pokusa po to, żeby pod szlifować sobie te elementarne, ale tak naprawdę też bardzo takie podstawowe abecadło światowej kuchni i potem jeszcze te progi wyższe jak ma ochotę siłę dziękuję panu bardzo za te rozmowy Rosław Uściński prezes ogólnopolskiego stowarzyszenia szefów kuchni cukierni był naszym gościom opowiadał reprezentacji Polski kucharze w kategorii seniorów juniorów również teraz zapraszam państwa na informacje rady Eco dziękuję powodzenia życzę całej załodze dzięki wielkie najlepszego zobaczył łamania widelców, czego się tam życia może co mnie przyczynił się palenia zupełnie no coś coś co pewnie jest mamy dobre Gary dobre może nie ma możliwości dobrze to ty, ale nie będzie łamane na krzywdę sobie zróbcie informacja o informacjach o godzinie 1240 wracamy do wielkiej orkiestry Świątecznej pomoc Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i zabierz TOK FM na wakacje!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA