REKLAMA

Polscy naukowcy stworzyli batony i bułki dla osób prowadzących siedzący tryb życia

Magazyn Radia TOK FM
Data emisji:
2020-01-18 13:00
Prowadzący:
Czas trwania:
28:11 min.
Udostępnij:

Czym jest mikriobiom jelit i czy można go zbadać? Czy statystyczny Polak spożywa wystarczająco dużo błonnika? Co takiego mają w sobie stworzone przez polskich naukowców bułki i batony, jak mogą wpłynąć na nasze zdrowie? Rozmawiamy z prof. dr hab. n. med. Ewą Stachowską z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, która jest jedną z twórczyń projektu.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
sobotni magazyn Radia TOK FM kłaniam się państwu ponownie Przemysław Iwańczyk przy mikrofonie połączymy się teraz ze Szczecinem, a tam pani prof. Ewa Stachowska dzień dobry pani profesor dobry witam serdecznie reprezentuje pani szczecińską uczelnie Pomorski Uniwersytet medyczny, aby tematem naszego spotkania jest państwo opracowanie mianowicie prawdopodobnie nową na rynku świata dietetyki, a może nawet dalej, czyli Button probiotyczne dla osób prowadzących siedzący tryb życia Rozwiń » oraz uwaga, bo nikogo bułki, które pomagają pacjentom z opuszczoną wątrobą po pierwsze, przetrwać po drugie, wrócić pewnie dostaną i dobra data gruntowa była w stanie względnej używalności dobrze pani profesor rozumiem ten przekaz panie redaktorze fantastycznie bardzo dobrze, a są takie projekty, które wynikającym z tego, że skorzystaliśmy z unijnych pieniędzy jako uczelnia takich pieniędzy, których celem było wykreowanie tej współpracy między przedsiębiorcami małymi przedsiębiorcami uczelnia i od zawsze był moim pomysłem od kiedy zaczął się zajmować żywieniem i mikrobioty, bo wywołanym przez nieprawidłowe żywienie czy zaburzeniami tych bakterii jelitowych, a to rzeczywiście zwróciła uwagę na to badaliśmy to wraz z zespołem czy niemożna w jaki sposób poprawić dosyć szybko no parametrów tych ligowych tak, żeby ta pracami kobiety elita była sprawniejsza okazuje się, że ich zaparcia czy obok takich zmianach czynnościowych funkcje Lida jakich służb, czyli wątroby o dziwo w tym alkoholowe stłuszczenie wątroby błonnik, czyli włókna roślinne odgrywa absolutnie kluczową rolę i te osoby, które mają odtłuszczone brzuch najczęściej i także stłuczoną wątrobę bardzo często jest zbyt mało błonnika w diecie nasze poprzednie badania i to były takie badania badania z wykorzystaniem narzędzi genetyczne pokazały, że w tej populacji naszych pacjentów tylko 19 g mniej więcej nasi pacjenci dlatego błonnika dziennie, a potrzeba prawie 3028 kobiet g dziennie 30 mężczyzn jest takiemu, żeby się coś tam poprawiło to coś tam to jest właśnie te bakterie jelitowe, bo one zaczyna wtedy po produkować jako swoje produkty przemiany materii takie rzeczy, które wydają i barierę jelitową, ale także wpłyną pozytywnie na funkcję trop rozumiem, że oprócz tego, że taki baton czy też taka bułka zawiera niezbędne składniki to jeszcze ma swoją wartość odżywczą co powoduje, że mniej wiemy tak to znaczy to bardzo zaskoczyło, bo najpierw byśmy wyniki z betonu i połowę tych badań mamy już opracowanych i za moment będziemy publikować bułkę system ten projekt jest to u pacjentów już przyjęliśmy zbadaliśmy na przez 2 miesiące dostawali do 2× dziennie mieli zjeść po 1 takiej pułapce, a po w ogóle ją się z tego, że nasze prawie 6 lat temu badania z tymi pacjentami półroczną obserwację badania genetyczne pokazały, że ludzie najbardziej tęsknili nam z pieczywem czy tym składnikiem diety, na który bardzo pacjenci zwracali uwagę na bardzo marudzili wtedy, że mają mało pieczywa było właśnie dobrej jakości pieczywo stąd też po tych 6 latach będąc już mądrzejszy hotel o tamte badania wiedzieliśmy, że tutaj kluczowa dla przebudowy i probiotyki i poprawy funkcji krowy będzie dobra półka czy taka bułka, która będzie smaczna, którą pacjenci będą akceptować, do której my damy ileś tam przepisów co można do środka do bułki włożyć, bo już nie dawali pacjenta naszym żadnych jadłospisu tygodniowo tylko dawaliśmy im bardzo grube wytyczne tutaj 2 moje studentki absolwentki studiów licencjackich dietetyki Rami g Patrycja Wiktoria razem z nami pracował i pacjenci byli przeszkoleni jak mają żywić stłuczonej wątroby czy teraz piramida zdrowego żywienia plus mieli zalecenie, że zamiast pieczywa zwyczajowego mają wprowadzić sobie właśnie te 2 bułki no niektórzy musieli więcej powyżej 2 byłych już normalnego czwarte 2 bułki to było nawet to była konieczność, do których z kolei dostali wytyczne co mają tam do środka sali, czyli sałata kawałek wędliny albo, jeżeli ktoś nie jak wędliny ser albo dla tych wariantów było dużo także taka kaloryczność bułki była około 400kcal, a jeżeli był wariant bardziej wegetariański to tam 300360 kcal proszę dziękuję pani raz, kiedy przyszły pierwsze efekty jak długo należy takie specjalne bułki jeszcze by też zauważyć no te oczekiwane dialogi już mówię już moje efekty przyszły już po miesiącu to znaczy badanie było zaplanowane w ogóle 2 miesiące czy nasi pacjenci dostawali Bóg w dostawach zgłaszali się do sklepu ma ta piekarnia, która z nami współpracuje w oparciu, o które stworzyliśmy właśnie tamtą licencyjną Bóg uniwersytecką ma tak w żargonie nasz nazywa pacjenci na terenie całego Szczecina mieli do odbioru tak blisko, gdzie mieszkali co raz na 3 dni szli po pakiet błyszczy na właśnie 3 dni i te bułeczki jest też bardzo ważne one mają rzeczywiście są generowane w oparciu o zboża, ale nie pszenica bułki praktycznie ogromnej większości w tym składzie przeważało Żyto i robione były na zakwasie z dodatkiem oczywiście bardzo cennego różnego rodzaju błonnika i e-booki panie redaktorze one miały bardzo krótki okres ważności, ponieważ tej, gdy jako procesu fermentacji żyta nie da się przerwać wobec tego cały czas prezentował mniej więcej po 3 dniach już równo był bardzo kwaśne wobec tego ten trzeci dzień to wszyscy jedliśmy grzanki z tych była dlatego możemy regularnie też bułki kupujemy natomiast pierwszy efekt w postaci bardzo dobrego samopoczucia i poprawionej parametrów najpierw krwi był widocznym po miesiącu mamy na początku badaliśmy bardzo dogłębnie pacjentów czy badaliśmy parametry krwi masy ciała, ale także współpracujący z nami lekarz badał bardzo specjalistycznym sprzętem stłuszczenie zwłóknienie kontra i po tych 2 miesięcy, a myśmy zbierali jeszcze mieszkał i zbieraliśmy krew do badań meta wolą uczyć wszystkiego tego co się zmieniło nasze organizmy te badania teraz będziemy dopiero robić pozostaliśmy na niebie nad i nasze badanie skończyło się po 2 miesiącach proszę sobie wyobrazić, że to było pierwsze badanie nam się to zdarzyło po raz pierwszy tutaj współpracuje zawsze panią do partnerską pani doktor nam Rańda ZUS, czyli zaślepia tylko ona wie co właściwie pacjent dostaje, jaki bułki bułki takie obiekty czy mniejszej zawartości błonnika, bo taki układ badaliśmy i po raz pierwszy pani doktor mówiła, że po badaniu dostawała od tych pacjentów telefon, że oni po prostu no fantastycznie się czują chcieliby to nadal kontynuować, ponieważ na rzeczywiście raz stracili średnio o około kilograma 1,5 kg masy ciała tak jak oni nie mieli nie redukcyjne zmienili tylko typu, ale prawdopodobnie, zajadając się tymi spółkami błonnik, który jednak bardzo syty powodują, że generalnie mniej jedli teraz analizujemy jadłospis to ustalimy bardzo dokładnie natomiast poprawiły się parametry biochemiczne krwi to one już miesiąc było widać różnice zawartości trójce logice rolnik zawartości cholesterolu i poprawy tzw. parametrów biochemicznych, czyli poprawiła się poprawiła się też stężeniem glukozy, ale też drgnęła już tak w sposób zauważalny wtedy masa ciała natomiast my zbadamy teraz stąd całymi robią bakteryjnych badania mamy już skończone zbadamy zawartość krótko łańcuchowych kwasów tłuszczowych, czyli tych bardzo cenne rzeczy na zobaczył jak to jak do tej strony mikro będzie wyglądać, ale może to co najważniejsze, że po 2 miesiącach powtórzyliśmy badanie przymrozkami i USG pani doktor była też bardzo mile zdziwiona, dlatego że też było widać wyraźnie u pacjentów poprawę obraził jest także tego obrazu drobna, więc nie spodziewaliśmy się aż tak dobrych wyników, dlatego że ta poprawa zwykle pisze w literaturze zwyczajowo czeka 6 miesięcy w jakiś tam pierwsze efekty zauważyć, a one tu były tu były w sposób wymierny też zauważalne, więc jesteśmy po prostu zachwyceni, a spółki bardzo dobrze smakują są fantastyczne smaku jak ktoś pamięta tak jak ja się wychowywał w latach siedemdziesiątych jak taki prawdziwy żytnie pieczywo na zakwasie NATO to jest właśnie ten smak pani profesor jednak rzeczy ja rozumiem, że parametry krwi wszyscy w obrazie USG też wątroba się zmieniła jest wszystko w porządku natomiast w jaki sposób jedzenie takich specjalnych bułek wpływa na nasze samopoczucie no to jest pochodna tego, że zmienia się zmieniają się parametry nieco mniej o tak, jeżeli zaczynamy do wprowadzania przeciętny Polak 19 g błonnika powinien niż 33 proszę zobaczyć jedząc 2 tak jak było zalecane 2 bułki wprowadzamy 2× 1224 g błonnika reszta dostosujemy jak wiemy trochę warzyw dostosujemy do 30 g, czyli wytwarzamy takim najlepsze środowisko dla bakterii jelitowych komend sal, które te, których metabolizm ją na roślinne czy ten błonnik roślinny, a te bakterie, jeżeli wytworzymy im przyjazne środowisko to rzeczywiście także poprawia funkcje całego organizmu nie tylko wątroby, bo także tym 8 zgodzili to raczej generalnie, jeżeli wiemy tak jak jeść powinniśmy, czyli w tym rycie śródziemnomorskim czy rzeczywiście bardzo dużą waży nie produktów ziarnisty, ale pełnego przemiału no to faktycznie tym narządem, który ma się najlepiej w naszym organizmie, a na samym początku są nasze baterie litowe i myśmy taki właśnie to co było naszym celem, żeby tak płynąć z nami robią, żeby nam poprawiła się funkcje poprawia się funkcja wątroby w ogóle nie myśleliśmy nawet o tej masie ciała należą pacjenci mówili, że po prostu byli po zjedzeniu tej bułki taksy ci, że na jedli mniej objętościowo posiłki i zmniejsza łaknienie generalnie to fantastycznie i to rzeczywiście na te założenia tutaj się sprawdziłem oczywiście pewnie, jeżeli dostaniemy rozpiszemy większy Grand tak jest dużo większej grupie pacjentów na to sprawdzimy to jeszcze na większej populacji, ale teraz chcemy to sprawdzić na tej grupie ochotników bardzo dokładnie sprawdzić parametry i we krwi i parametry tego co wytworzyły baterie litowe, a to we współpracy też z naukowcami, a innych uczelni będziemy, które dysponują po prostu bardzo specjalistycznym sprzętem będziemy ds. pani prof. Ewa Stachowska z pomorskiego Uniwersytetu medycznego z moim państwa gościem to jest nasz sobotni magazyn Radia TOK FM zapraszam państwa oraz na informacje po informacjach wracamy będziemy kontynuować naszą rozmowę sobotni magazyn Radia TOK FM kłaniam się państwu ponownie na powrót łączymy się ze Szczecinem tam pani prof. Ewa Stachowska pomorskiego Uniwersytetu medycznego dzień dobry pani profesor jest dobre to jest być może przełom w świecie dietetyki również, ale także dla lekarzy innych specjalizacji, którzy głowili się dotąd w jaki sposób po pierwsze, utrzymać notę właściwą mi robione w organizmie każdego z nas po drugie, jak doprowadzić przy okazji do utraty masy ciała, ale też poprawić wyniki badań krwi choćby nie mówiąc już o tym, że nasze organy są opuszczone wskutek niewłaściwej diety też takich zaniedbań związanych z aktywnością fizyczną, a zdaje się pani profesor wy znaleźliście na to, że wskutek też ułatwiających badanie recepty odpowiedź, ale pytanie czy te specjalne batony i bułki, które mają taką zawartość błonnika powodują mniejszy apetyt na wszystko to pani mówiła podczas pierwszej części naszej rozmowy można stosować na co dzień czy często nie wiem taki element, który powinien być ledwie etapem pewnej kuracja nie nawykiem, który przy swoim na na całe życie na resztę życia panie redaktorze teraz chciałbym coś wyprostować, bo ja całą sferę stanu wciąż są wypowiedzi, żebyśmy korzystali z takiej wiedzy, która jest dostępna to znaczy my wiemy, że mikroby jelitowe jest regulowany przez składnik diet my wiemy, że w tej chwili już bardzo ta wiedza jest na literaturze naukowej wiadomo jak dobrać Voo no, żeby pobudzić wzrost określonych gatunków bakterii, które produkują określone właśnie te produkty końcowe, a więc myślę tylko po składali w tej 1 półce czy w tym 1 badanie to co do, o czym, o czym pisze praca naukowa danej dziedziny, a z drugiej strony tata był to była taka tęsknota moja za czasami, kiedy pieczywa smakowało właśnie tak jak jak powinna smakować czy też takie małe małe takiej prawdziwej rzetelnej piekarnie wypieczone ręcznie pieczywo i tu jest cała tajemnica panie panie redaktorze oczywiście lekarza robią w tej chwili naprawdę mnóstwo dobrej roboty, dlatego że terapia farmakologiczna tych schorzeń chociażby choroby stłuszczenia wątroby no im ona bardzo te prace tutaj są zaawansowane natomiast jako pacjenci osoby zdrowe musimy jeść i toczy się leczymy czy nie na to musimy jeść i wykonujący dobrego dokonania dobrego wyboru nad talerzem, czyli albo wręcz w sklepie kupując produkty dobre mało przetworzone przecież o tym, mówimy panie redaktorze zawsze spotykamy na, żeby jeść, żeby się ruszać aktywność była dostosowana do możliwości, żeby jeść produkty jak najmniej przetworzone bez najmniejszego dodatku sztucznych z rzeczy, które wpływają na nasz organizm sposób na niewiadoma na pewno konserwują żywność przedłużają czas leżenia tej żywności na półce powodują, że te rzeczy wyglądają może ładniej lepiej natomiast nie wiemy de facto jak wpływają na nas, a na pewno nie wiemy jak wpływają na nasz mikroby jelitowe z tych danych, które już mamy te badania te zostały rozpoczęte przez nas, ale przez inne ośrodki w stanach Zjednoczonych to widzimy, że jednak środki dodawane do żywności nie są dla bakterii to wychowuje stąd też panie redaktorze i bułki batony licencja to i będzie wydawana dla małych piekarni i podwójna wartość, bo mali piekarza robią rzeczy w sposób tradycyjny, czyli musi wstać w nocy musi to pieczywo tam przed tą ciasto przemieścić musi to upiec w sposób tradycyjny i oczywiście bez dodatku ulepszaczy to w ogóle była jak i środków konserwujących to była nasza idea FX i ten piekarz, który ten przedsiębiorca stron pracujemy czy pan Jan Kabziński jest takim człowiekiem, który no tutaj w sposób w sposób oczywisty żeśmy się dogadali, że to muszą być tego typu produkt bez dodatku pan Jan takie rzeczy robi w oparciu o produkty, a z hodowli z hodowli naturalny, więc wobec tego ta bułka no może przetrwać 3 dni, ale już nie dłużej jeśli nie da żaden sposób zapakować można zamrozić, żeby zatrzymać proces fermentacji oczywiście dla nas bardzo to było trudne, bo myśmy chcieli dawać pacjentom, żeby nam było wygodniej takie tematy dzień pani mówi da się da się tylko czy i tata Bóg wam się przy kwasie da się to są tego typu rzeczy rzeczy są rzeczywiście w krótkim terminem ważności, ale z drugiej strony jeśli będziemy takie produkty sięgać one nie będą kosztowały oczu głowy przysłowiowy nie powinny być one bardzo drogi, bo też nie ma tam żadnych niezwykłych lokalnych składników no to faktycznie jedząc może mniej, ale lepszej jakości dbamy o swoje zdrowie to samo dotyczy przecież warzyw, których powinniśmy jeść wiedzy, które powinniśmy bardzo porządnie mecz powinniśmy jeszcze dobrej jakości wszystko to co wkładamy do buzi proszę powiedzieć pani profesor czy można zbadać swój mikrobiolog dobrze dobrze usłyszałem jelitowych mikro mikro mieli to bakterie jelitowe tam mikro i poziom niedobór, bo rozumiem, że jest ich kilka gatunków jest kilkanaście tak no nie tych gatunków jest wiele tysięcy agentów o niemal nie ma nie ma nie wiele, bo ponad 1500, jeżeli już pan zakwalifikowany gatunku, a jeszcze tzw. ciemna materia bakterii, których badania genetyczne po prostu nie wiadomo co to jest albo to są jakieś artefakty, bo to są bakterie, które po nie są jeszcze określone tak przepraszam każdy z nas ma 1500 albo kasowniki winien mieć mniej więcej w, a jeszcze mamy przecież jakiś pasożyta, a jeszcze mamy mikroby, a także nicią, a jeszcze mamy bakterię Pagi wirusy i UE i to są w ogóle to jest niesamowity tam świat, który naprawdę dopiero poznajemy myślę, że bardzo ciekawe badaniem i też tutaj jakby jestem gorącym admiratorem tego projektu i staram się też wspierać ten projekt jest w tej chwili badanie na takiego poznańskiego start-upu mikrobioty ta zdrowego Polaka to znaczy celem tego tego badania, które można zrobić bezpłatnie czy rzeczywiście można napisać one do firmy Sony oni jeszcze zbierają próbki warunek życia na nic nie chorować tam są specjalne też wymagania, czyli nie można przyjmować leków w sposób przewlekły ani bardzo takich bardzo aktywne fizycznie w sensie takim powyżej normy i w tym projekcie właśnie chodzi o to, żeby określić co to oznacza gatunkowo, ale też rodzaju klasy ba klas i rodzin rzędu bakterii co to oznacza takimi robią przeciętnego zdrowego Polaka i dopiero kiedy będzie odpowiedź jak ten mit robią jak jakaś jego zawartość, jakie są proporcje bakterii i w drugim rzędzie nam się uda teraz 2 rzeczy połączyć co taki zdrowy mikro ją wytwarza w sensie tych podstawowych metabolitów, które już możemy przełożyć na język zdrowia tak jak stężenie maślaną prawda w stolcu, który jest niezwykle ważne dla funkcjonowania całego organizmu ba baterie wytwarzają maślane, ale maślany zbyt skwapliwie wykorzystywane nie tylko przez komórki emitowały także przez wielu innych organów to jeśli zbierzemy tą wiedzę razem to będziemy już coś więcej wiedzieli o nas jako on o naszej tutaj populacji polskiej wtedy będzie można też sprawnie odpowiedzieć takim badaniem, które ten będzie pewnie badaniem komercyjnym lata też założenie start-upu, żeby tworzyć produkty, które będzie sprzedawał będzie się z tego utrzymywał, ale właśnie, żeby możliwa była taka analiza baterii litowych, ale jakąś odpowiedzią potem jeśli znajdziemy jakiś określony bateria właściwie taki układ bakteryjnym to nazywamy and typem to może już w tej chwili podpowiedzieć jak ten człowiek powinien żywić w sensie co powinien dołożyć na pewno, jaki rodzaj błonnika to na pewno, ale także pewne predyspozycje do do no np. do zaburzeń funkcjonowania osi mózgu jelitowej, bo także coraz więcej gatunków z opisywanych jako tych kluczowych dla prawidłowej funkcji mózgu myślę, że to się to się podzieję, dlatego że na tych bada na świecie jest naprawdę sporo w tej chwili jest wysyp bardzo ciekawych wyników, a my pozostaliśmy do tej pory w miejscu to znaczy nie wiedzieliśmy co to znaczy prawidłowa mikro bio ta act prawidłowo powiemy jak nasze zmienia patologii w badaniach klinicznych wiemy zawsze zbieramy grupę kontrolną osób zdrowych bez tej cechy natomiast chcielibyśmy, żeby było określonej jak jaki skład taki podstawowy zdrowe zdrowego człowieka, który mieszka tutaj w tej szerokości geograficznej zobaczymy czy nam się uda, ale na razie też pełną parą trwa zbieranie zbieranie próbek i badania genetyczne te mikroby radykałowie także na każdy może się tutaj do tego badania łączyć, a ile potrzeba czasu, by wyprostować przy nieprawidłowościach stwierdzonych w wyniku badania naszą kobiety i to bardzo jest trudne pytanie, ale z punktu widzenia takich kogoś, kto przychodzi ma objawy, bo zawsze postulujemy, że fajny bardzo określeń prostujemy co jak są jakieś potrzeba prostowania, czyli no, jeżeli ktoś komuś nic nie dolega nie ma żadnych problemów też jelitowych, bo najczęściej żyli tam robota jest zmieniona taki niekorzystny sposób na coś tam się zaczyna dziać zwykle jednak są zaburzenia jelitowe pojawiają się wzdęcia pojawiają się problemy z wypróżnianiem zwykle pacjenci jednak tym pierwszym objawem jest coś nieprawidłowego co się dzieje właśnie obiekt w obrębie jamy brzusznej, a potem mogą się na to nakładać nowi będąca siedzi na skórze co się dzieje właśnie z nastrojem, a nogi takie naprawianie to, jeżeli potrzeba naprawiania to też robimy to zgodnie z pewną protokołu czyli, jeżeli są zaburzenia funkcjonowania jelita czy no właśnie pojawiają się zdjęcia urzędu czas stwierdzić są temu człowiekowi jest czy tu jest diagnostyka najlepiej jak tam diagnostykę zrobił gastrolog, żeby też wykluczyć no jak choroby, które mogą być bardzo poważne, które na początku dają takie bardzo delikatne symptomy, ale jeżeli wiemy, że ten pacjent mamy podbite od astrologa tam nic nie dzieje niepokojące, że jest to np. na wstęp do jakiejś my czynnościowe funkcji elita to wtedy na jakie wprowadzamy tzw. też są takie organowe na dietetyce wiedzą, o co chodzi tak tzw. protokół Nice, czyli do kluczan różne rzeczy, które dzieci bardzo często dają, a czy np. produkty z wysoką zawartością histaminy albo produktywne, które zawierają laktozy, jeżeli ktoś wrażliwy na laktozę, jakby nie potrafi połączyć tego, że po zjedzeniu produktów mlecznych czuje się gorzej to my musimy to sprawdzić jeśli taka prosta eliminacja prostych rzeczy oczywiście na to miejsce muszą wejść zamienniki tych rzeczy, ale takie, które nie będą przeszkadzały, jeżeli taka prosta interwencja pomoże ono też pracujemy wtedy SM o sprawie rękami, chociaż nie ma jakichś jasnych wytycznych, ale bardzo często taka krótkotrwała comiesięczna prawo tylko terapia pomaga no i na pewno możemy popracować dobrym jedzeniem dla tych obywateli, czyli z błonnikiem tym co myśmy zrobili, a więc popracować z włókna, które będzie mógł na rozpuszczalne, które będzie bardzo delikatnie tam w obrębie tego lita sobie wędrowało możemy popracować ze związkami czynnymi ze związkami polityczna nowymi, które są zawarte i znowu warzywach owocach, czyli mamy podwójną moc tych warzyw owoców z 1 strony mamy bardzo dobrej jakości włókno, a z drugiej strony mamy związki o charakterze anty zapalne, które będą na aż 5 tam porządkowały wszystko, a ja pani profesor mam tylko 1 obiekcje, która jest z tym związane no skoro już mamy te batony probiotyczne czy też łącznikowe bułki, o których tyle mówimy toczy nie spowoduje to, że wszyscy ci, którzy po nie sięgają uznają, że to jest to załatwia sprawy można prowadzić siedzący tryb życia aktywność fizyczna to nie jest wcale nic dla nas, bo przecież i tak będziemy utrzymywać swoje swoją sylwetkę dzięki dzięki temu co co wkładamy sobie do ust panie redaktorze byłabym ostatnią głupkiem skończone gdyby, gdyby tak stwierdziła absolutnie nie taka zbywanie i myślę o tym, jesteśmy skłonni do lenistwa z natury sięgając, widząc rezultaty tego jak wyglądamy wskutek tego co jemy możemy zrezygnować i uznać, że jest to dieta dla tych, którzy są aktywni fizycznie koniec nie będziemy ruszać to miał należeli absolutnie nie panie redaktorze człowiek, który chce dążyć długiego długiego długiego życia takich sondaży do sędziwych lat w dobrym zdrowiu, żeby sobie zwiększy szanse na na tego typu na tego typu sukces to musi prawidłowo jeśli oczywiście takim elementem tego jedzenia może być o to do pieczywa, ale czy ona nie załatwi sprawy oprócz tego muszą być warzywa muszą być owoce musi być woda i musi być aktywność fizyczna jako ten element zdrowego stylu życia i musi być odpowiednia ilość snu jako element zdrowego stylu życia i musi być aktywny wypoczynek w sensie coś takiego emocjonalnego wypoczynku, bo to wszystko składa się dopiero na ten obraz zdrowego człowieka czasami też mogliśmy przy poprzednim naszym spotkaniu, że musi być czas, kiedy może rezygnujemy z tej kolacji o godzinie dwudziestej pierwszej ostatni posiłek jemy dużo wcześniej i po prostu jest dłuższy okres jedyne nie wiemy to jest też elementem zdrowia, więc panie redaktorze nigdy nie jest takie proste i tak panu redaktorowi powiedział my bakteria, jakie może troszeczkę więcej niż przeciętna osoba z ulicy, ale nadal nie wiem bardzo dużo nadal w świecie nauki każdy, kto powie, żeby wszystko tam udają, że nie będzie mówi prawdę na pewno te bułki są fantastyczną rzeczą, która może poprawić komfort życia dla osób ze spuszczoną wątrobą, ale ta osoba musi być pod kontrolą lekarza dietetyka jest oczywisty i musi uprawiać aktywność fizyczną nasi wszyscy pacjenci byli pacjenci, którzy w obrębie tej piramidy zdrowego żywienia zdrowego stylu życia mieli kontynuować aktywność fizyczną część kontynuował taką, jaką miała, czyli na bardzo nie bardzo umiarkowaną, ale były też osoby, które ćwiczyły raz na 2 dni ćwiczyły codziennie albo nordic-walking także to były osoby z reguły takiej świadomym też podejście do swojego zdrowia, a ci pacjenci, bo byli pacjenci, którzy już od lat się z tym problemem borykają, a w przypadku choroby stłuszczenia wątroby nie ma nadal skutecznego leku, czyli tym lekiem jest zmiana stylu życia dziękuję pani bardzo pani profesor za rozmowę to pouczającą w każdej kwestii pani prof. Ewa Stachowska była moim państwa gościem z pomorskiego Uniwersytetu medycznego bardzo dziękuję do zobaczenia państwa zapraszam oraz informacji Radia TOK Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: MAGAZYN RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Z Dostępem Premium TOK FM odsłuchasz każdy podcast - bez reklam. Słuchaj wygodniej w naszej aplikacji mobilnej z pakietem "Aplikacja i WWW"

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA