REKLAMA

Skąd wziął się sukces kuchni chińskiej? O tym, jak odtworzyć jej smak w domu, mówi Joanna Soszyńska

Niedzielny obiad
Data emisji:
2020-01-19 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
18:09 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
1221 czas na niedzielny obiadek państwo słyszą z nowym wątkiem muzycznym zapowiadającym nasze stałe cykle pozwolą państwo teraz połączymy się z panią Hanną Śleszyńską dzień dobry dzień dobry żydowski menedżerką restauracji PAK Choi Sopocie i nie przyznam, że moje pierwsze pytanie dotyczące tego, jaką ofertą wychodzicie państwo do swoich gości, ale nie tylko dotyczy tego powiedziałbym zdziwienia, jakie pewnie ogarnia wszystkich tych, którzy na Wybrzeże przybywają Rozwiń » Trójmiasto Sopot kojarzy nam się przede wszystkim z kuchnią opartą na na rybach na owocach morza może nie w sensie ścisłym, ale tego co morze bałtyckie przyniesie pani zdaje się postanowiła iść wbrew i zrobić na przekór naturze, ale sezon letni trwa tak naprawdę 67 tygodni przy dobrych jak może 101, który szczególnie w Sopocie umorzenia zupełnie inna i tak naprawdę turysta wybiera 3 rekordy, ale my musimy opierać się na osobach, które na stałe mieszkają czuli jeszcze w Sopocie, a więc oni koniecznie codziennie chcą iść na rybę szukają orientalnych smaków i Marcin postaramy się zapewnić właśnie to jest z kuchnią chińską w ogóle kuchnią azjatycką kuchnią orientalną wydawało się, że kiedy ona poświęciła swoje pierwsze triumfy miała pierwszy okres takiej hossy na polskim rynku kulinarnym no to, że jak każda hossa musi się kiedyś skończyć mam wrażenie, że kuchnia azjatycka niedobrze się utrzymuje to jeszcze wręcz podbija to coraz nowych swoich gości Rafał Wilk gusta kulinarne, w czym tkwi ten fenomen jest pani w stanie zdiagnozować nasze generalnie biorąc to ja mam wrażenie, że Kuklińska kuchnia azjatycka kuchnia wietnamska przerwała swój los w dużej mierze w latach 90 dniach na stadionie dziesięciolecia w Warszawie tam było mnóstwo barów ludzie licznie zaopatrywali się nawet hurtownicy przyjeżdżali tam zaopatrywać się on propagowali kuchnie dalej tak, czyli jedząc gdzieś na na miejscu, bo jak zostanie przyjęta do swojej małej miejscowości średnie miejscowości chcieli dalej jeść dania są też Wietnamczycy Chińczycy przenosi się w głąb kraju i otwierali przed różnego rodzaju sama mam doświadczenie chcę jak tutaj do tej restauracji przyjeżdżają np. Chińczycy Wietnamczycy Warszawy, którzy ileś lat temu wprowadzili takie lokale na stadionie dziesięciolecia z Małopolski oni przyjeżdżają wręcz po bardzo także język Polski wręcz się pytają co zrobić jak zrobić, żeby otworzyć w Polsce taką pełnoprawną rektora jak, więc nawiąże pan frank moim zdaniem wywodzi się stamtąd a dlaczego ludzie tak lubią myślę, że szalonej po prostu obrony świeża jest autentyczna i dlatego proszę powiedzieć czy bardzo niesłusznie wiem, że niesłusznie pytanie retoryczne właściwie mamy jako polscy konsumenci delikatny problem z rozróżnieniem kuchni chińskiej wietnamskiej przede wszystkim mniejszym stopniu koreańskiej w najmniejszym stopniu japońskie, bo ta kojarzy nam się suszy, choć na poziomie zup myślę, że też wiele osób jest wstanie pomylić co, którego kraju u nas przybyło zdecydowanie rysowanie bardzo dużo wchodzi do tej restauracji, widząc jak pytasz o suszy to jest po pierwsze bardzo dużo osób też, którzy z racji widzą Chińczyków mamy kuchnię otwartą ludzie przechodzą chodnikiem witam może Chińczyków ta z łukami gotujących 90% osób myśli pociągi Wietnamczycy nie wiem, dlaczego jest przed restauracją łódką wszyscy marszałkowie tam tylko nie wiem czy tam ciekawe, że prości przyjazd do Polski, więc mają też to w jaki sposób utrudnia leniwe piętna ministerstwie, wprowadzając tę ciekawą nie wiem generalny związku są zupełnie różne kuchnie one są połączone różnego rodzaju sosami, ale w dużej mierze czasami ja np. jakiś sok Chińczykom i oni kompletnie nie znają, chociaż ja myślę, że jest to produkt azjatycki oni powinni doskonale wiedzieć co jest to jest nieprawda oni znają większości produktów wietnamskiej nie znają większość z powodu produktów pańskich Chińczycy głównie chcieliby pracować na swoich wszystkich produktach jak dużo jak inaczej jak istotną sprawą jest to, że właśnie w otwartej kuchni, którą pani u siebie w restauracji w tej otwartej kuchni ma pani do Chińczyków sama pani to powiedziała to jest taki atut, który wytrąca wszystkim niedowiarkom tu ten argument, że właściwie to kuchnia azjatycka jest taka taka sama czy dodaje wiarygodności Restaurant restauracji zdecydowanie bardzo dużo osób zwraca uwagę, że z łukami stoją oryginalnie rodowi Azjaci niekoniecznie jeszcze wiedzą, że są Chińczycy, ale w dużej mierze i to przyciąga ściąga turystów, ale też osoby, które są naszymi stałymi gośćmi mamy takich sporo cieszą się jak chodzą, że gotują dla nich Azjaci mało tego sporo i kości naszych bardzo dobrze naszymi zakończenia, czyli głównie sugeruje, dlatego że wychodzą z nimi ciężką pracę hale witają się ze sobą rozmawiają chwilę chwile na pewno są dla nich miła i jakie są wrażenia z pobytu w Polsce kulinarne rzecz jasna szefów kuchni którzy, którzy u pani dla pani pracują oni też mają tutaj ten z zgrzyty sobie, że Polacy na ogół potrafią umieszczać te gatunki kuchni azjatyckiej traktują wszystko blok pyta pan o to czy kurzu jest to, że to dokładnie tak panie to pani nazwała nazwała prozy chciałem trochę na okrągło, żeby było zgrabnie żywą zgrabnie już jest takiej zasadzie, że oni raczej o tym, wiedzą, czyli moim zdaniem nie są na tyle świadomi tego, że ktokolwiek przychodzi tutaj i pyta się stosunki tarczycy czy są Chińczycy nie myślę, że ktokolwiek z nich wiedział na ten temat ja im tego nie mówię obsługa Polska zaś ich opinii o takich rzeczach informuje nie sądzę, żeby oni też byli świadomi faktu, że ktokolwiek myśli jakichkolwiek potraw tak na początku, otwierając restaurację w kucharze nie chcieli przygotować zupy kairskiej był to jest tutaj na rzecz członków Dziekański, którą starałam się przemycić do karty ani chwili obecnej nie mają żadnego problemu, ale na początku zbierz, dlaczego to są cały czas ci sami ludzie, którzy od lat pracują, mimo że od samego początku tak, a co unik inaczej co zauważyli wśród polskich gości, jakie tendencje, bo pewnie komuś, kto patrzy na to z dystansu łatwiej jest zdiagnozować jak wygląda ten rynek kulinarny w Polsce i w ogóle czy Sopocie, bo tam mieści się restauracja można to zrobić skoro takich rdzennych mieszkańców jest pewnie wielu mniej niż samych turystów, jakie są trendy kulinarne w Sopocie ta tak w ogóle w Polsce w ich odczuciu bomby myślę, że warto też na tym oprzeć nie wiemy czy są odczucia względem trendów kulinarnych ciężko wypowiadać na ten temat mogę powiedzieć, jakie są kręte kulinarne moim odczuciem względem Polaków mieszkających w całej Polsce i czy turystów, którzy przyjeżdżają do Sopotu oraz względem sopocian Gdańsk Gdynia mogę powiedzieć swoim odczuciu to bardzo proszę, choć moje odczucie to w chwili obecnej, a jest bardzo duży sprzęt na wegetarianizm weganizm bardzo dużo osób, które przychodzi do restauracji jeszcze np. rok temu w dużej mierze jedli mięso z obecnej chodzą ma ożywa na jedzenie ryb owoców morza kary oraz daje też bardzo duże możliwości, ponieważ każde zdanie projekt karty przygotowane za pomocą Niemca mięsa może nastąpić w sposób, czyli bardzo często jest zrobić danie wegetariańskie w dużej mierze są twórcy pochodzenia rybnego ulice totalnie wegetariański, że ktoś spożywa ryż albo nie przeszkadza mu co z pochodzenia rolnego nie ma żadnego problemu, ale też w dużej mierze można się posiłkować wymagania dla czy są warzywami czy stosów, posiłkując się tylko wyłącznie z afgańskimi, a nawet czasami przez kilka nowymi co sami swoi byli także jest to bardzo wdzięczna kuchnia dla tego typu diety, czyli osoby, które wybrały kuchnia wegańska wegetariańską jak najbardziej mogą szybko odnaleźć ataki ludzi jest coraz więcej coraz więcej przybywa to jest po pierwsze to jest to jest zauważam wśród osób, które mieszkają szczególnie u nas w mieście, które są stałymi gośćmi, którzy przechodzą dość regularnie natomiast, jeżeli chodzi o turystów swoją to niestety ten trend idzie co oraz Koziej i są to kości, którzy wybierają w dużej mierze najtańsze dania to też dość ciekawe spostrzeżenia, ale właśnie dziś, spodziewając się takiego trendu albo będącego świadkiem z premedytacją nazwaliśmy państwo swoją restaurację PAK Choi czy przeliczeń nazwą kapusty chińskiej je nie byłoby ważne po prostu się sobie myśląc jak można nazwać restauracja chińska dla wszystkich zazwyczaj nazywają się w Polsce, ale też nikt tego nie wie co tutaj są tzw. od imion Chińczyków, które są jakiś śmieszny albo ich nazwisk, które są zazwyczaj krótsze, ale rozmiary zewnętrzne i łatwe do powiedzenia na ten nie chcą iść tym trendem puszką sobie jakieś nazwy, która będzie wiarę spadająca Puchar, ale tego wszystkiego nie kojarzyła się one tak uważa pan dzieckiem wymieniają sobie rzeczy, które kojarzą warzywami lub inżynierem samo grzyby UR są grzyby shiitake no trochę ciężko nazwać taka albo Muammar, kto jest jakość, a nie brzmi tak się przyjęło po prostu no i w takich okolicznościach powstała nazwa, ale też z drugiej strony rozumiem, że to jest taka możliwość uczynienia z tego atutu i takiego dania bardzo rozpozna rozpoznawalnego dla charakterystycznego dla restauracji które, które właśnie na tej kapuście bazuje państwo wykorzystaliście zdecydowanie no nie wyobrażam sobie wzrasta wraz z braku kiedykolwiek po fakcie no nie może być taka sytuacja obchodzi w niedzielę o godzinie dwudziestej i nie dopatrzył się na tak, czując się z Krakowem i przekracza 2 restauracji i muzykach oraz pani aż przyjechał na akcję przekazem mają w porze roku nie ma, bo nie ma takiej sytuacji może być taki to nie jest twarze, które się psuje w przeciągu 1 dnia, więc nie może być tak dobrze skoro jest to takie taki znak firmowy pani restaurację proszę być jak najlepiej w warunkach domowych, bo na tym też polega nasza audycja niedzielny obiad taki właśnie nie wiemy, jaki rodzaj jest PAK Choi to jest żeński czy niejaki czy czym jest jak tak czuję przyrządzić bowiem Polska najprostsze jest zrobić na czas mógł, czyli w, którym PAK Choi i równa hali targowej sklepie najlepiej, żeby nie były bardzo duże przerośnięte procedurze przerośnięte ludzie myślą są najlepszą metodą Czajkowski one są za bardzo wyrośnięte już przy bardzo wypiłem URE i są goście nie nadają się pytania dużo osób przychodzi, mówi że nabyło akcje tak jak powiedziałam lub domu idą dobre gości, dlatego że pił już złego na samym początku, czyli najlepiej wybierać najmniejszą zmianę kupujemy sobie tak wczoraj przychodzimy do domu nacinamy końcówkę odpada końcówka pozostają same listki możemy je pod wodami witamy na gorącą wodę dosłownie na minutę po tej minucie wyciągamy gorącej wody na patelni rozłożyła rozgrzewa mogły łyżeczkę oleju roślinnego dorzucamy czosnek czosnek wam się ze skrytą rzucamy Kapustka tak wczoraj odrobinę solimy całość podlewamy odrobiną wody woda odparuje to musi być bardzo szybki ogień całość powinna trwać około po wrzuceniu także około 2 minut, żeby on również znowu się taki bardzo rozumie ku ściąga państwo patelni na talerz jadamy to jest najprostszy sposób na przygotowanie kapusty PAK swojej niema nic prostszego rozwiąże ona może mieć charakter nie tylko dodatku do dania głównego, ale również przez tworzenie to może być samo danie główne można do niego przygotować sobie byśmy teraz jeśli nowe jeszcze zebry można przygotować makaron ryżowy wymieszać fakturę z makaronem ryżowym takiego przygotowanego wciąż tylko wiesz może zrobić sobie kapusta PAK Choi to, używając odrobinę sosu sojowego zmienią totalny charakter i gotować soli uzyskał smak umami wiadomo, że znajdzie się w sosie sojowym można do tego dodać sosu od Okręgowego są od szkoły są też trudno o różnej postaci jest słodki jest zwykły może ze stron co zrobiono są przez różne kombinacje, których można wykorzystywać te miliony sposobów można bawić się tym fakcie można dodawać do dnia samorządowy Super np. suszoną wołowinę z kapustą akcja, którą na samym końcu napływowi temu także przeróżne rzeczy można robić, słysząc pani głosie fascynację pakiecie, ale też nie mam, że goście przychodzą do państwa też nowy dom idą dziś z tym trendem mu oni proszą, widząc prawdziwych Chińczyków załogi jak pani powiedziała oto, by nie udzieli kilku lekcji bądź też urządzili takie delikatne warsztaty jak coś zrobić w domu co oni akurat potrafią z tym bagażem doświadczeń, jakim przyjechali to pewnie też mają sobie nutkę no do tego, by przekazywać wiedzę innym jest sama też bardzo często gotuje razem z Chińczykami wczoraj była taka sytuacja, czyli państwo bodajże z Krakowa, ale nie jestem pewna przy stoliku bezpośredniość kuchni obserwowali rozwijam kwestii jest zadanie dla stałego Hana stałego gościa, który wchodzi w restauracji i robią je osobiście na łuku i kości pochodzą z resortu pytają czy czegoś co już tak, że rzeczywiście potrafi zrobić może 9800 oraz rolnictwo procentami w tym, że nie mam nie mam techniki mieszania łukiem, bo to też ważne niektóre dania po prostu potrawy surowców, ale wymieszać mięso, więc się ich treść odpadają, więc tak naprawdę jak najbardziej jestem wstanie pan jeszcze zapytał czy czy prowadzi też szkolenia warsztaty dają wymierne straty są takie zapytania jak najbardziej dobrze też na koniec, ponieważ mamy pół minuty zapytam panią, o ile ważyło, ale leciutki bardzo lekki się wydawało, że to ciężkie żeliwne narzędzie pracy nie bardzo szybki leciutki, czyli wszystko leży w technice nie w sile wszystko leży w technice tak i we wzroście, którego brakuje tato wymagany jest do oka trzeba mi troszeczkę powitam być się jak, więc 8 cm wyższa o widzi pani tego nigdy nie o tym, nigdy nie pomyślał rozmawiałem z kuchni kuchni chińskiej dziękuję pani bardzo pani Anna wnioskach dziękuję przybliżał nam tajniki kuchni chińskiej pani jest menedżerką restauracji PAK Choi od środka polscy właśnie w Sopocie jak się okazuje nie tylko ryby nie tylko wszystko co wpływa w morzu ląduje na talerzach, ale także sopocianie nie tylko ludzie, którzy tam przebywają są zwolennikami kuchni chińskiej najprawdziwszym wydaniu, bo nie Polak załogi ma Chińczyk zaułkiem co jest niewątpliwie atutem informacji Radia TOK FM po nich program jak dzieckiem oczywiście w to wszystko w ramach naszego niedzielnego magazyn Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Z Dostępem Premium TOK FM odsłuchasz każdy podcast - bez reklam. Słuchaj wygodniej w naszej aplikacji mobilnej z pakietem "Aplikacja i WWW"

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA