REKLAMA

Program "Kulinarnie Mocni" - o tym, jak przygotować atrakcyjny posiłek i nie marnować żywności

Niedzielny obiad
Data emisji:
2020-01-26 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
15:09 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
w niedzielę obiad w naszym cyklu niedzielny obiad mówimy o sprawach związanych z kulinariami nie tylko proponujemy państwu pomysły na to by zaspokoić głód swój także swoje rodziny zrobić to w sposób bardzo przystępna smaczne zarazem w naszym programie też szefowie restauracji szefowie kuchni w dużych ośrodkach choćby hotelowych opowiadają nam swojej pasji o tym co ich cechuje jako jako kucharzy właśnie one w naszym programie także mówimy o programach dziś właśnie takim Rozwiń » powiemy kulinarnie mocni ekspert tego programu jest z nami pan Maciej we wrzeniu dzień dobry dzień dobry witam serdecznie niech pan szefem kuchni Kamisa, a teraz chciałbym zapytać na czym polega program kulinarnie mocni, kto może do niego przystąpić jak jest jego cel program kulinarny mocniej jest wspólną inicjatywą marki Kamis i banków żywności jego założeniem jest naszą rolą jest szkolenie edukatorów podczas warsztatów, którzy później pracują z osobami będącymi odbiorcami pomocy Żywnościowej prowadzonej przez banki żywności, czyli 20 edukatorów, którzy szkolimy od 5 lat cyklicznie w każdym sezonie spotykamy się 3×, którzy później tę wiedzę przekazują działają na swoim gruncie głównym celem programu kulinarnie mocni pokazanie, że z prostych ogólnie dostępnych niedrogich składników, a także przede wszystkim produktów, które są zbierane podczas zbiórek żywności prowadzona przez banki żywności można przygotować na wartościowe smaczne zdrowe posiłki dzięki komu, więc program nie ma charakteru komercyjnego tylko charakter misyjny tak tzw. zdecydowanie tak, ponieważ w Polsce zielonym bardzo dużo żywności no tak naprawdę są 3 główne tego powody po pierwsze, często nie mamy pomysłu na to po drugie, przygotowujemy za dużo posiłków po trzecie nie nie kontrolujemy żaden sposób naszych domowych zasobów to jest ciekawe, że idąc na zakupy sprawdzamy tego co mamy w domu mamy w lodówce tak naprawdę mamy już połowy także nowy 1 powód, dla którego marnujemy mnóstwo żywności mianowicie pan jako przedstawiciel prawdopodobnie tego samego pokolenia co co moje jest świadkiem nieprawdopodobnej takiej rewolucji kulinarnej od czasów, kiedy towary żywnościowe były reglamentowane były towarami luksusowymi przeszliśmy do momentu, kiedy one są na wyciągnięcie ręki zaspokajamy sobie tamte lata niedostatku te kwestie po prostu posiadamy i nie do końca wiemy co z tym zrobić często też nie miał pomysłu na końcówkę czegoś, czyli mamy czegoś odrobinę nie wiem pół szklanki opakowanie śmietany pół jogurtu, a także produkty, których może naprawdę przygotować bardzo fajne ciekawe dania także tutaj my pokazujemy jak doktorom edukatorzy później swoim beneficjentom pomocy Żywnościowej i wspólnie razem przygotowują naprawdę posiłki, które można przygotować szybko prosto są atrakcyjne zresztą widzimy na część już teraz była jedenasta częściej kulinarnie mocnych jest mnóstwo pomysłów, które nie tylko zaspokaja podstawowe potrzeby żywieniowe, ale które są bardzo atrakcyjne można je przygotować na specjalne okazje również no to przed nim przejdziemy do konkretów pan zaproponuje coś co podczas warsztatów proponuje pan innym powiedzmy, że jest takich ekspertów jak pan rozwiąże akcja ma charakter globalny nie lokalny akcją 2 charakter w Polsce głównie, czyli tutaj prostymi radami ekspertów jak pan jest w Europie kilku czy późniejszymi kornik europejscy kilku cały czas pogrom obserwują co się dzieje w Polsce myślę, że jest szansa, że może przeniesiemy na inne grunty są zainteresowani także podobne akcje u siebie w swoich krajach a, czyli wyprzedziłem nieco nieco fakty dobrze powiedzmy samych warsztatach to może do nich dołączyć PIT cieszyłam, że jakąś legitymację specjalną, która pozwoli edukatorzy edukatorzy są to często pracownicy społeczni są nauczyciele są to dietetycy czasami są kucharze, którzy też chcą pomóc chcą prowadzić dalej komisję na swoim gruncie mamy od 5 lat stały trzon, ale też pojawiają się nowe osoby nowi pasjonaci, którzy z tą wiele ze swoją wiedzę są poszerzyć później się nią podzielić trzeba mieć jakieś specjalne kompetencje trzeba przejść nie wiem przynajmniej kilka tych podstawowych stopnie wtajemniczenia kulinarnego, żeby dołączyć właśnie od warsztatu właśnie właśnie od tego są warsztaty kulinarnie mocni Jaya z, bazując na swoim doświadczeniu pokazuje oprócz pomysłu przepisów pokazuje jak można zorganizować taki warsztat bądź przebiegł sprawnie, żeby uczestnicy tego warsztatu wynieśli jak najwięcej wiedzy, czyli krok po kroku jak zorganizować takie warsztaty jak, więc właściwy sposób przekazać tą kulinarną wiedzę, żeby ona była przystępna dla wszystkich później ja rozumiem ma charakter takiego drzewa jest pan jako jako ekspert programu rozwoju są trenerzy przy reprezentujący banki żywności, a tam dalej są lokalni lokalne warsztaty lokalni beneficjent pacjenci, którzy właśnie korzystają z pomocy banków żywności już odbyło się około 1700 warsztatów uczestników było ponad 24 000, czyli to już jest duża skala co pan robi podczas takich warsztatów od razu przychodzi pan do części praktycznej czy czerwone róże na początek jest teoria przede wszystkim temat, który za każdym razem z innym staramy się staram się troszeczkę pobudzać, żeby to niebyły tylko jakiś obiad, ale zachęcamy bardzo w ściśle tematycznie, czyli co każda edycja tak widzimy słyszymy także tutaj każda edycja to jest nowa część nowe pomysły standardowe dania podane w sposób jakiś nieszablonowy, ale mówi duży nacisk kładziemy organizacji do przekazania wiedzy wspólnie piszemy receptury uczymy się jak czytać chociażby receptury często ludzie biorą przepis i zaczynają gotować nie doczytał do końca PiS pokazuje, że nie wyszło, bo gdzieś tam, który się tą przeszkodę przeskoczyli tak boimy się pisania nie zaczynali od literki, a tak jest także tutaj później, jeżeli ja prawidłowo przekaże wiedzę lokatorom to z pewnością później na swoim gruncie zrobił kawał dobrej roboty już naprawdę dużo dużo ludzi korzysta to nie jest trochę taka zabawa w głuchy telefon pan informacja przekazywana z rąk do rąk tego 0607. staje się mocną przeznaczona, przenosząc na grunt kulinarne czy ci trenerzy też nie dokładają swojego trochę do tych receptur pierwotny bardzo dobrze bardzo dobrze cały czas mówimy o tym, że, jeżeli ma jakiś produkt składniki mamy jakiś przepis chcemy zamienić dodać swoje ulubione zioła swoją przeprawę to jak najbardziej możemy zmienić charakter, jeżeli mamy jakąś sił w kasie taką zamieńmy na inną właśnie o to chodzi, żeby w nich też pobudzić w niektórych warsztatach wspólnie doktorat z lokatorami np. zajmujemy się nauką pisania przepisów takich tworzenia i zmiany także to jest jak najbardziej wskazane czy bierzecie państwo pod uwagę zmieniające się na świecie trend do dotyczące kulinariów np. na odejście od mięsa, które jest coraz powszechniejsze staracie się właśnie proponować podczas swoich warsztatów przepisowego oczywiście tak jak wspomniałem podstawą warsztatów uczymy jak przygotować przede wszystkim zdrowe posiłki z podstawowych produktów i w niektórych częściach chociażby części siódma przemytnicy, które wzywały było to trzeba rozwiązywać zgodnie z prawem ta zgodnie z prawem było to prze my celnie produktów nie do końca się wszystkich lubiany, ale zdrowe buraki szpinak seler natkę pietruszki nie wszyscy zatem chcą do fajnych smacznych dań, czyli tam jest naprawdę bomba zdrowia no dobrze biorąc nawet nie rozumiem to wiem, bo widzę, że wydaje się to państwo także w formie broszury właśnie część, bo przemytnicy, czyli jak wykorzystać zdrowe produkty codziennej kuchni mam w swoim ręku ja rozumiem, że można tutaj znaleźć przepisy, które można zastosować nie tylko na skale szeroką, ale tak u siebie w domu oczywiście oczywiście najbardziej tak jak wspomniałem w tej części mówiliśmy o produktach może mniej lubianych albo uciec konsumenci patrzą na troszeczkę niechętnie, ale np. pokazujemy w 1 przepisie jak zrobić gofry z zielonego groszku, które później w różny sposób można można sobie serwować na świat jest gulasz z dyni ciecierzycy czy tak jak tak jak wspomnieliśmy jest dużo kuchni wegetariańskiej, a nawet wegańskiej pojawiają się tam pierogi kaszankę, która też niekoniecznie wszyscy lubią, ale w tej postaci smakują wybornie i zaskoczeniem rozmawiamy też o tym czy wybiegamy obserwujemy trendy światowe np. 1 z części było to 30 minut dookoła świata, czyli obiad zrobiony z niecałą godzinę, który pochodzi z różnych części świata także tutaj też jak najbardziej szukamy coraz nowych tematów wie pan, że pan to ruch na prosię mam nadzieję, że przynajmniej część z tego zostanie ugotowana tak jak patrzę na te receptury na ten na ten te przepisy rzeczywiście nie są wymagające nie wymagają składników, które byłyby dostępne tylko nielicznych sklepach z orientalną żywnością tak dalej tak to wszystko pod ręką tak ewentualnie każdy z tych składników można wymienić na jakiś ulubiony także nas miliony wszystkie dania, po czym wymagają niewielkich ilości czasu niewielkiej ilości nakładu pracy nawet jeśli jest to libańska słała nawet, że jest libańska sałatka to jest tylko Kasia natka pietruszki ogórków aromatyczne przyprawy i mamy już pomidorki mamy świetną zdrową sałatkę, w których można przemycić właśnie dużą pietruszki, chociaż jak widzę i spoglądam do tych receptur pan przemieszcza się po całym świecie jeśli chodzi o kulinaria, bo jest Liban, którym wspomniałem jest Hiszpania jest jest Rosja nawet tak i jeżeli ktoś to czy tak też słyszy to mówienie to nie jest dla mnie to dla mnie za trudne dlatego nie zrobię nic bardziej mylnego są zdania w tamtych częściach świata zarówno podstawowe smaczne, dlaczego mamy też nie spróbować czegoś innego artykułu nie było nie było nudy, ale też np. są warsztaty i Warta start np. gdzie zajęliśmy się tylko wąskim tematem start, gdzie w warsztaty były zupełnie inny niż wszystkie najpierw uczestnicy edukatorzy ruszyli na lokalny bazarek zdobyli składniki, które były potrzebne do przygotowania sami wymyślili smaki później wspólnie razem robiliśmy najróżniejsze tarty to jest właśnie idealny przykład, że mając dosłownie kilka prostych składników moralnie proste ciasto składa się z masła mąki odrobiny mleka jajka można zrobić bardzo wykwintne modny posiłek, a tym bardziej, że np. zawartość nadzienie takiej karty Margarita chociażby to te pomidory czosnek moralnej koniec taki może mamy smak ulubionej pizzy czasami, którzy mają problem ze zrobieniem oryginalnego dobrego ciasta do pizzy z tej smak ulubionej margarity w formie tarty zupełnie coś innego i prostego dobrze, który temat cieszył się największym zainteresowaniem trudno powiedzieć, bo w pierwszej edycji staramy się zawsze zaskoczyć, ale tak jak wspomniane karty bardzo mocno pobudziła zakupy na lokalnym bazarku, gdzie uczestnicy mogli sami kupić, gdzie np. w bardzo musieli pomyśleć ile tego potrzeba, żeby nie przynosi tych składników nie wiadomo ile, żeby je zużyć, żeby wszystkie stare zużyte, ale zarówno kuchnie świata, jaki przemytnicy wg przewodnicy bardzo fajnym pomysłem, bo pokazał właśnie jak użyć tych produktów bardzo ciekawym warsztatem, który odbył się w tym roku, czyli to był drugi warsztat w piątej edycji był, ale jaja, czyli akurat broszura jest w druku zajęliśmy się tylko daniami z jak pokazaliśmy ile można przyrządzić ostatnia ostatnio wiemy, więc mówią, że możemy zjeść jeszcze więcej zdecydowania, że mają one dobre wartości odżywcze także są źródłem dużej ilości witamin są przede wszystkim najprostszym źródłem białka i pokazaliśmy mnóstwo dań, które można przyrządzić pięć 1015 minut, gdzie głównym składnikiem są jaja no dobrze, ponieważ od każdego z naszych gości nie wymaga, ale prosimy, by podał przepis na niedzielny obiad to panu nie odpuszcza bardzo proszę, żeby to zrobił być może w oparciu o składniki, które prezentowaliśmy podczas warsztatów jasno oczywiście np. szybko z produktów łatwo dostępnych, wykorzystując to, że to jest 1 z 7 niedziel handlowych, więc jeszcze można zajrzeć do sklepów tak jest np. nie na 1 z warsztatów przemytnicy robiliśmy nietypowe Spring Rosy, które były ze smażonym śledziłem z kapustą kiszone Cup z surówką z kiszonej kapusty z dużą ilością kurkumy, który również zdrowa i do tego pieczony Burak, czyli dosłownie 34 proste składniki zmiany mają fantastyczną przekąskę, jeżeli chodzi o tarty tak naprawdę każda z tych start tutaj już Margarita mówiliśmy jest fajny pomysł fajny przepisy na nasz bardzo szybkie bardzo szybkie dania to będzie obfity niedzielna będą przez państwo 1 rzecz zdradzi, ponieważ zbliżamy się ku końcowi, że jest pan jedynym naszym gościem zaglądam co do przepisów nawet na potrawy wigilijne się na tle w tej chwili, który ma koszule papryki tak tak generalnie generalnie świat przypraw i cen jest bliski razie dlaczego nie nic też jest pan 1 z nielicznych szefów kuchni, którzy nie nie wypełniają tego stereotypu, że to musi być mężczyzna, który po, którym widać, że zrobi dobrze mieć oprócz gotowania inną pasję biegania także o te formy aktywności proszę proszę łączy to możemy polecić naszym słuchaczom zwłaszcza, odwołując się w audycji ruszy na zdrowy proszę o zdrowie niedzielny obiad proszę spojrzeć pan pięknie połączą Maciej we wrzeniu szef kuchni kami ekspert programu kulinarnie mocni był moim państwa gościem naprawdę ruch na panu, którym broszurę bardzo proszę pod warunkiem, że obieca pan, że coś zostanie przychodzą to tak do czytania nie ogranicza dziękuję panu bardzo państwa z kolei zaproponuje informacji o informację jak z dzieckiem pani Dorota Łoboda szefowa komisji edukacji w radzie Warszawy opowiada o tym czy możliwe jest szkoła bez prac domowych uwaga uczniowie uwaga rodzice zawołać swoje pociechy przed radioodbiorniki być może dokonuje się na waszych uszach pewna rewolucj Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu! A w promocji Black Friday obowiązuje prawdziwe 50% zniżki!

KUP TERAZ 50% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA