REKLAMA

Czy należy bojkotować olej palmowy?

Magazyn Radia TOK FM
Data emisji:
2020-02-01 12:00
Prowadzący:
Czas trwania:
26:18 min.
Udostępnij:

Niewielu konsumentów wie, że często olej palmowy odkrywa się pod różnymi skrótami. W audycji rozmowa o tym jak być odpowiedzialnym konsumentem.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
minęło południe wraz z nim kolejne tematy w naszym sobotnim magazynie Radia TOK FM chciałbym przywitać w naszym studiu panią Martę Grzybowską dzień dobry dzień dobry fundacji WWF Polska poprzez Skype łączymy się z panią Katarzyną Salus z fundacji kupuj odpowiedzialnie dzień dobry dzień dobry tematem naszego spotkania naszej rozmowy jest olej palmowy i teraz pytanie czy olej palmowy wszelkie zło, bo takie można odnieść wrażenie, zaglądając do mediów społecznościowych Rozwiń » też czytając artykuły na temat oleju palmowego w ich wpływu na środowisko tegoż właśnie ze względu na jego duże zużywanie nie chcę powiedzieć o spożyciu, ale nim przejdziemy do tej odpowiedzialności człowieka za za to jak korzystać z dobrodziejstw natura bez wątpienia tutaj mamy taką sytuacją do czynienia to co panią Martę zapytam wpierw w ogóle czym jest olej palmowy, gdzie się znajduje jak często używamy na co dzień, ale panowie jest olejem roślinnym takim jak np. olej rzepakowy słonecznikowy kokosowe to są różne, ale roślina, więc ten 1 z nich i on jest 50% produktów, które możemy znaleźć na półkach naszych sklepów, więc jest co drugim produkcie po prostu dojrzalsze od ten produkt inaczej ten olej z najmu znajduje się w tych produktach przy naszej świadomości tego czy zupełnie bez świadomości, bo ja przyznam że, gdyby pani poprosiła mnie teraz bym wymienił 10 produktów, które mają w sobie olej palmowy bądź też powstały na bazie oleju palmowego za nic się tego nie zrobi świadomym konsumentem nie wiem, bo producenci też mają żywności mają obowiązek umieszczać informacje o tym, jakiego oleju roślinnego, jeżeli w swoim produkcie i tu też warto powiedzieć, że akurat w Polsce 34% rynku oleju palmowego to jest właśnie żywność, ale tyle samo, czyli również 34% to są kosmetyki detergenty o tym, wielu konsumentów nie wie i rzeczywiście ten ten komunikat o tym, że olej palmowy jest produktem głównie głównie kręci się wokół wokół żywności kolejne 30% naszego rynku polskiego są pasze o tym, też niewiele, kto wie dobrze to teraz pani Katarzyna Salus poproszę panią o to by pani, by do do doprecyzował to wszystko, o czym mówimy, ponieważ reprezentuje pani Fundacja kupuj odpowiedzialnie tak z tą świadomością rzeczywiście tego, który klienta, który po po produkty na bazie oleju palmowego sięga ja chciałam powiedzieć generalnie od kilku lat ostatnio świadomość konsumencka znacznie się zwiększyła natomiast, jeżeli chodzi olej palmowy coraz więcej osób już wie że, że jego uprawa wiąże się z problemami środowiskowymi wiemy zdajemy sobie sprawę z tego, jaką ona ma wpływ na kraj, w którym jest olej uprawiany natomiast, jeżeli chodzi o samą świadomość konsumentów to niewiele np. wierzy w przypadku tak jak pani Maria wspomniała kosmetyków czy czy też żywności ciasto olej parą ukrywa się pod innymi nazwami podróżnymi skrótami et jeszcze coś miał w tym momencie nie pamiętam dokładnie jakimi, ale żeby, żeby być pewnym, że w danym produkcie nie ma, ale palmowego, jeżeli wybierzemy taką opcję niż samego nie chcę uczestniczyć w tym w tym całym procederze no to trzeba się troszeczkę postarać żeby, żeby się dowiedzieć w danym produkcie olej palmowy jest oczywiście całkowite zrezygnowanie z oleju palmowego nie jest absolutnie wejścia myślę, że pani Marta na pewno na pewno powie na ten temat więcej, bo generalnie rezygnacja z 1 oleju na rzecz innego stworzy kolejne problemy przy uprawie tego kolejnego, więc no zgodnie z tym również zaleca w USA raczej staramy się informować konsumentów o ten, że należy generalnie zmniejszać konsumpcję olej roślinny dobrze teraz pani pani Marto jeśli pani pozwoli rozszerza to pytanie, bo myśli konsument rozpatruje jakiś sposób swoją chęć zakupu czegokolwiek to przede wszystkim bierze pod uwagę kryterium zdrowotne dla niego samego to środowisko dziś mam wrażenie, że chodzi jednak na dalszy plan tutaj przypadku oleju palmowego w ogóle nie mówimy o tym czy jest dobry korzystne dla zdrowia tylko dziś zajmujemy się nim w tym aspekcie Nojego wpływu na to jak wygląda później środowisko ze względu na wylesienie też tragedia tych miejsc, w których te palmy palmy rosną tak rzeczywiście trzeba powiedzieć, że olej palmowy głównie rośnie w klimacie tropikalnym 85% produkcji dzisiejszej odbywa się w 2 krajach Malezji Indonezji są kraje, gdzie występują lasy deszczowe, które mają najwyższy możliwy poziom różnorodności biologicznej, więc trochę takich lasów bardzo nas dużo kosztuje jako światowych konsumentów i obywateli świata, gdybyśmy zechcieli sobie wyobrazić jak duże są to tutaj połacie przestrzeni to proszę powiedzieć ile zajmują te plantacje palmy olejowej dzisiaj szacuje się, że jest to mniej więcej 27 000 000ha dla porównania Polska ma powierzchnię 31 000 000, więc w sprawie prawie powierzchnia naszego kraju i rzeczywiście przez lata ta nie zrównoważona produkcja też trzeba podkreślić, że są różne produkcje oleju palmowego i my podkreślamy, że należy stawiać na na te plantacje zrównoważone to w tym momencie biorąc pod uwagę popyt również na oleje wszystkie roślinne w tym palmowe chociażby w Polsce od 2004 roku popyt i import oleju palmowego surowców wzrosły wzrósł o 150% będę się wciąż upiera, że przedłużenie świadomości konsumenckiej oczywiście tak im też staram się naszych naszych darczyńców sympatyków i wszystkich, którzy zechcą wejść naszą stronę informować edukować od tych najnowszych wynikach w wynikach badań, bo to nie tylko my tak twierdzimy też już Jan, czyli międzynarodowa Unia ochrony przyrody opublikowała w zeszłym roku raport, z którego wynika, że właśnie bojkot oleju palmowego nie rozwiąże tego problemu środowiskowego tylko przeniesie go winnym miejscu na świecie np. dopuszcza gdańskiej, gdzie wycina się również lasy tropikalne pod plantacje soi no właśnie i teraz pani Katarzyno panie się zwrócę z kolei może właśnie to, że uwaga człowieka jego intencja dotycząca przyrody skupia się na na fragmentach w zależności od tego o czym mówi co co podlega pewnej koniunkturze może niesłusznie stygmatyzuje olej palmowy dziś roztaczają wokół niego czarny Pijar generalnie powinniśmy się zastanowić nad konsumpcją nie tylko na tym 1 produktem no tak oczywiście nasze działania informacyjne Fundacja kupuj odpowiedzialnie skupujemy się skupiamy się przede wszystkim na tym, żeby myśleć więcej kupować mniej czyli by generalnie starać się konsumować bardziej świadomie i przede wszystkim interesować się tym czy producent danego danego wyrobu bo, bo nasze działania zajmujemy się nie tylko żywnością, ale również ubraniami zabawkami chemikaliami również dobrze jest zainteresować się, kto produkuje daną rzecz czy ten producent dba o środowisko oraz czy również dba o prawa pracowników, bo to jest też ogromne problemy produkcję dóbr wszelakich i ja obserwuję od pewnego czasu zmiany nastawienia do konsumpcji są różne kampanie np. na pewno państwo też zauważyli teraz wszyscy wiedzą co to znaczy kupować jajka jedynki dwójki trójki niektóre duże sieci spożywcze wprowadzają do swojego asortymentu el usuwają ze swojego asortymentu np. jajka trójki, więc świadomość coraz bardziej zwracaliśmy się dać też różnymi zabiegami też maskują to, pisząc na opakowaniu, że one są kury są traktowane winny sposób tak dalej tak dalej tutaj tych kryteriów oceny, które jajko warto wybrać też jest też bardzo szerokie prawda pewnie dotyczy to tak samo palmowego wszelkich innych dóbr tak to prawda natomiast np. w przypadku oleju palmowego no to należałoby zwrócić uwagę na certyfikację w ogóle zwracanie uwagi na certyfikaty jest bardzo dobrym pomysłem w przypadku oleju palmowego jest certyfikat RS to w przypadku innych produktów tzw. kolonialnych np. kawy kakao czy owoce egzotyczne bardzo polecam ten, aby konsumenci zwrócili uwagę np. na certyfikat fair play, bo jeżeli na danym produkcie mamy oznaczenie fair play to mamy pewność, że podczas uprawy danego produktu po pierwsze, ograniczono stosowanie pestycydów, że bana różne bioróżnorodności oraz przede wszystkim że, że wzięto pod uwagę kwestie społeczne np. w przypadku certyfikatów wartej wiemy, że rolnicy otrzymają sprawiedliwą zapłatę, że przestrzegane są prawa pracy, że pracownicy mogą się zrzeszać w związkach zawodowych oraz co ważne, że lokalna społeczność otrzymuje tzw. premier kraju, która może sfinansować np. na który może sfinansować budowę przedszkola czy punktu medycznego studni dlatego naprawdę polecałabym zwracanie uwagi na certyfikaty również np. na certyfikat rolnictwa ekologicznego no i szczególnie w tych kasach kraj, bo to jest chyba 1 z takich najbardziej zaufanych certyfikatów, jeżeli chodzi o środowisko, chociaż głównie o prawa pracowników mam pewne obiekcje z tym związane, o czym pani mówi pani pani Katarzyna, ale nieco do zasady, bo one są słuszne natomiast chodzi mi o to inaczej trudno wyobrazić sobie konsumenta, który do sklepu sięga jakiekolwiek produkty w oparciu o wszystkie kryteria, o których pani mówi zastanawia się nad jego kupnem czy też czy też nie nie tylko jeśli chodzi o jego wpływ na środowisko, ale także na sposób w jaki traktuje się pracowników, którzy dołożyli wszelkich starań swoich sił do tego, by wyprodukować coś itd. itd. tych warunków jest naprawdę kilka dot zadań, ale także wydają się to trochę pomysłem utopijnym, choć mniemam, że są tacy którzy, którzy temu poświęcają od początku do końca ja uważam, że wystarczy tak naprawdę minimalną świadomość znajomość oznaczenie certyfikatu świadomość np. tego, że to, o czym mówiłam dotyczy produktów z krajów rozwijających się pan natomiast no tak naprawdę należałoby się też zastanowić nad tym czy rzeczywiście niektórych produktów potrzebujemy czy wolimy sobie kupić awokado zamiast jabłka, bo innym ważnym kryterium, jeżeli chodzi odpowiedzialną konsumpcję jest lokalność, która należałaby spotkamy się z dietetykiem być może nawet na tej samej antenie, który powierza lepszy jest ta awokado niż lokalne lokalne jabłko znajdą się kwestia naszego wyboru tak jest temat bardzo trudne, ale my będziemy kontynuować rozmowę pozwolą panie i państwo również na naszej antenie informacja Radia TOK FM ty też powiem o oleju palmowym wpływa na środowisko tutaj myślę, że pani Marta będzie miał wiele do powiedzenia na ten temat pani Marta Grzybowska pani Katarzyna Salus są naszymi gośćmi informacje w naszym sobotnim magazynie Radia TOK FM w naszym studiu pani Marta Grzybowska Fundacja WWF Polska dzień dobry, ale jeszcze poprzez Skype łączymy się ponownie pani Katarzyna Salus z fundacji kupuj odpowiedzialnie dzień dobry pani Katarzyno dobre to może nim przejdziemy do wpływu tej konsumpcji oleju palmowego na środowisko to jeszcze powiedzmy o tym, świadomym kupowaniu, bo rozmawiamy tutaj pani Martą studia o tym, że człowiek po pierwszym coraz mniej czasu wynika z tego, że sam sobie ten świat tak urządził coraz więcej uwagi przywiązuje do tego, by świadomie działać na rzecz przyrody również, ale coraz większą trudność w obliczu przed jego rodzaj informacji sprawia mu świadomy wybór dobry, po które sięga też czy pani Marto pani zdaniem nie powinno być także ktoś robi dla nas czyli, czyli jest jednostka, która certyfikuje produkt, jeżeli one są dopuszczone na rynek to to oznacza to, że nie szkodzą środowisku, że ich wytwarzanie jest w zgodzie z przestrzeganiem praw pracowniczych i to wszystko, o czym mówiła pani Katarzyna podczas naszego pierwszego wejścia oczywiście my też też robimy jako w USA w 2004 roku zainicjowaliśmy właśnie powstanie tej certyfikacji, który wspomniała pani Katarzyna, czyli RSPO, czyli rząd tej, bo on zostaje, bo pan Oil okrągły stół ds. zrównoważonego oleju palmowego ita teraz już niezależna organizacja zrzesza i plantatorów na miejscu, czyli m.in. Indonezji Malezji i producentów żywności kosmetyków i plantatorów, więc jak naj szerszy obszar jak najszerszą jak największą ilość uczestników tego całego łańcucha dostaw po to, żeby wymuszać trochę też na producentach to, żeby przestawiali się z niej certyfikowanych go oleju palmowego na certyfikowane, bo to w tym momencie jest najlepsze rozwiązanie dla środowiska pani pani Katarzyno pani zdanie na ten temat ja bym chciał, żebyśmy nie tylko kwestia oleju palmowego mieli taką informację tylko generalnie 1 znaczek, żeby był przesądzający sięgać czynie sięgać 1 symbolika zawarta na etykiecie no tak jak wspomniałam o tym, certyfikacie Heart Right, więc ten znaczek, jeżeli widzimy na produkcie to wiemy, że kupujemy bardzo proszę proszę opisać, bo myślę, że to dość kółeczko troszeczkę wygląda jak inni jak jest Zielona niebieskiej polecam kumulować co jest bardzo charakterystyczny znaczek, jaką widzimy na produkcję to może być pewni, że środowisko nie ucierpiał pracownicy również natomiast to, o czym pan wspomniał jeszcze przed przerwą, że to jest oczywiście prawda jest tyle kryterium, że tzw. przeciętny konsument nie zawsze ma na to czas i ochotę żeby, żeby zajmować się tym tylko po prostu idzie do sklepu i kupuje pierwsze pierwszy lepszy produkt i właśnie dlatego potrzebne są kampanie uświadamiające, które również my prowadzimy te pozwolą trącić dobrze do młodości jest łatwiejszy do pani wypowiedzi też przed naszą rozmową wprowadziłem taki mini sondaż wśród swoich znajomych zapytaj jak jest świadomość w kupowaniu produktów spożywczych i powiedzieć, że jeśli coś zapisane biorą to to oznacza, że HOKEJ i to dla nas nie szkodzi środowisku też nie zawadzi żaden sposób na coś na znamy tę sytuację, kiedy producent po prostu opisuje coś bio bez żadnego umocowania w faktach niestety tak jest też warto było zwracać na to uwagę niekoniecznie Uchacz tego rodzaju informacjom, bo często one niewiele mają wspólnego z prawdą dobrze jest dopytywać też producentów, bo samo to, że konsumenci interesują daje producentom sygnał, że warto byłoby jednak produkować jakoś bardziej odpowiedzialnie natomiast absolutnie nie ufała bym takim znaczy pan jak bio dobrze to teraz przejdźmy do samego oleju palmowego i jego wpływu na środowisko pani pani Marta PN wpływ jest rzeczywiście ogromny nadal, mimo że mimo starań różnych jednostek certyfikujących m.in. właśnie RSPO obecnie 19% światowych plantacji to są plantacje certyfikowane, więc jeszcze długa droga przed nami i ten wpływ przez lata głównie głównie dla 70 tych był bardzo niszczące dla środowiska wycina się i wypala lasy deszczowe, żeby zakładać właśnie plantacje wtedy swoje siedliska tracą m.in. orangutany, ale też inne gatunki takie jak słońce Marczyński chociażby substancje chemiczne też używane na tych plantacjach oczywiście wpływają szkodliwie na środowisko, ale też na zasoby wody pitnej lokalnych społeczności i tu właśnie tym rozwiązaniem i na te wszystkie kwestie zwraca zwraca uwagę ten standard oraz po i audytorzy sprawdzają czy te plantacje rzeczywiście powstają miejsca, gdzie nie było lasu deszczowego czy czy substancje chemiczne są używane odpowiednich ilościach i również ten certyfikat też bierze pod uwagę kwestie społeczne, czyli toczy plantatorzy są godziwie wynagradzani net zdaniem pań ta świadomość wyższa tak wyciągam to znaczy z naszej rozmowy moim zdaniem zdecydowanie tak obserwuje to od kilku lat dowodem jest np. ponadto informacje, które jako Fundacja otrzymujemy na naszym fanpage napęd na Facebooku pod postami widzimy gorąca dyskusja widzimy, że ludzie naprawdę coraz bardziej interesują się jak bogaci to dotyczy nie wiem np. ubrań bardzo popularne są ostatnio słabe czy tzw. wymieniania coraz więcej osób kupuje troszeczkę mniej myśli też o tym co się dzieje np. z odzieżą o tym jakie narzucimy myśli o recyklingu kupuje w second handach, a jeszcze np. kwestia plastiku to właśnie naciski konsumentów, bo we na pewno też będzie się od kilku lat plastik jest coraz bardziej sarny wiemy o tym, że jest źle wiemy o wyspie oraz tylko na na 1 z oceanu i idziemy tym, że coraz gorzej i tam zaczyna przeszkadzać widzimy coraz większej ilości punktów gastronomicznych części nie podaje rurek, że mamy nie plastikowe kubeczki, więc z mojej perspektywy świadomość na pewno wzrasta natomiast jest to oczywiście praca praca na lata, więc drobnymi kroczkami jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, że mamy tylko 1 planeta na ich musimy szanować, ale to jest jednak praca na lata pani bardzo pani Marta ja też zgadzam z panią Katarzyną nie wiem czy świadomość wzrasta na pewno wzrasta zainteresowanie tymi tematami konsumenckimi to też obserwujemy na naszym portalu tematy konsumenckie rzeczywiście są najbardziej popularne i dyskusja na najbardziej najbardziej gorące i tu też od razu zachęcam też rozumiem, że konsumenci są zagubieni, bo tych komunikatów jest bardzo dużo też różnej bardzo duże jest źródeł mniej wiarygodnych i tu zapraszam przy okazji na stronę taką bazę wiedzy naszej polskiej koalicji ds. zrównoważonego oleju palmowego pod adresem olej palmowy kropkę com przyznam, że było to pytanie nieco podchwytliwe, bo jeśli ta świadomość coraz wyższe to, skąd prognozy, że do roku 2020 jesteśmy tym roku popyt na olej palmowy się podwoją stosunku do porównywalnym okresem wcześniejszym do 2050 się aż po Troy tutaj ma się świadomość do tych szacunków to są szacunki ogólnoświatowe oczywiście jako jako Europa konsumujemy dużą, ale nie można powiedzieć ogólnie, że coraz więcej natomiast takie kraje rozwijające się obecnie Chiny Indie tamten popyt wzrasta bardzo bardzo mocno im też nie możemy patrzeć tylko z perspektywy Polski, ale właśnie czy ci producenci czy też produkują w Polsce eksportują swoje swoje towary również dla tych do tych państw rozwijających się, więc to nie jest także, jeżeli my nawet byśmy zakazali oleju palmowego w Polsce co nie miałaby sensu środowiskowego to ma też wpływ na na inne państwa, czego byśmy nie mieli wtedy wyobraźmy sobie taki zakaz my przeprowadziliśmy taką taką hipotezę w raporcie które, która pracowała jednostka Frost sali one i w takim scenariuszu bez oleju palmowego tylko w Polsce, jeżeli byśmy chcieli zastąpić ten olej palmowy innymi olejami m.in. epokowym słonecznikowym, ale też sojowym kokosowym, bo też trzeba pytać nie da się zastąpić 11 tego tego oleju to potrzebowalibyśmy 4× więcej terenów pod uprawy, a to, dlatego że olej palmowy jest bardzo wydajne i prawie siedmiokrotnie wydajny bardziej wydajne niż np. olej olej sojowy czy po prostu więcej oleju jesteśmy w stanie uzyskać 1ha plantacji na dobrze, ale tak już dziś, analizując każdy z produktów to, czego nam z braku, gdybyśmy oleju palmowego nie używali wcale czy też sytuacja nie niemożliwa w tym momencie przy obecnym popycie po prostu no potrzebowalibyśmy takiego terenu, którego którego, którego nie mamy w tym to też chodzi o to fizycznie jakich rzeczy nie kupilibyśmy tak jeśli chodzi artykuły spożywcze artykuły chemiczne kosmetyczne tak jak ja wspominam ten, ale znajduje się w co drugim produkcie to są słodyczy to są przekąski to są fast foody to są mrożonki to są szampony pasty do zębów bardzo bardzo wiele wiele innych produktów tanich Katarzy no to co to wobec tego trudne zadanie także przed pani fundację my już działa od kilku lat i przeprowadzamy przez różne kampanie np. dotyczące owoców egzotycznych 1 z takich sukcesu związane z owocami egzotycznymi przede wszystkim z bananami jest to, że od jakiegoś czasu wielu sieciach handlowych w tym tych największych możemy kupić np. banany certyfikowane Certified, bo 1 rzeczą jest to, że konsument, żeby mówić kasy na to, żeby chciał pewne pewne produkty kupować, a drugą rzeczą jest dostępność nie my staramy się działać działać dwutorowo z 1 strony informować i uświadamiać z drugiej strony też zwracamy się do do dużych firm do dużych sieci handlowe i to rzeczywiście działa jak wspomniałam to są to są drobne kroczki, ale widzimy obraz na pewno działa jak wcześniej wspomniałem o tym, plastiku, bo to właśnie to, że coraz więcej konsumentów, bo świadomy, o co wszystkim chodzi sprawiło, że niedawno wprowadzono pewne regulacje związane z jednorazowymi przedmiotami z plastiku i toteż jest bardzo ważne regulacje prawne nie tylko same działania konsument, chociaż konsumenci również działają portfele głosują portfelem na pewne rzeczy, więc z kilku stron trzeba na pewno działacz metod robimy widzimy efekty my też my też obradujemy procentami bo, bo uważamy, że oczywiście musimy działać ze wszystkich stron i konsumenci muszą być świadomi też wymagać od producentów producenci w końcu produkują dla nas konsumentów nie dla siebie, więc to ma to ma na pewno duże znaczenie i my jako WWF prowadzimy od od wielu lat takie rankingi firm wykorzystujących olej palmowy właśnie i w tym roku dosłownie miesiąc temu opublikowaliśmy ostatnią edycję tego rankingu osie nazywa po angielsku palm Oil, by skórka, czyli właśnie ranking firm wykorzystujących olej palmowy to też może takie narzędzie dla konsumentów, którzy nie chcą szukać tych certyfikatów mogą wejść na tę stronę zobaczyć, które firmy wykorzystują certyfikowane olej palmowy, jakie mają zobowiązania i ile tego oleju mają w tej naszej dyskusji przypominam się piosenka Jacka Kleyffa banan, który podróżuje z libijskiej wioski przy przy przy udziale wielu środków transportu też wniesione pracą wielu osoba de facto jego cena po tym, jak dotrze na Polski bazar jest niższa od polskich jabłek m.in. dziękuję paniom bardzo pani Katarzyna Salus chyba z nami poprzez Skype reprezentująca fundację kupuj odpowiedzialnie dziękuję pani bardzo dziękuję bardzo pani Marta Grzybowska Fundacja WWF Polska była w naszym studiu dziękuję dziękuję również państwa zapraszam teraz na informację Radia TOK Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: MAGAZYN RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA