REKLAMA

Kuchnia polska z międzynarodowymi akcentami

Niedzielny obiad
Data emisji:
2020-02-02 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
17:10 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
w niedzielę obie 1221 to najlepszy czas, by rozpocząć dyskusję o niedzielnym obiedzie albo też zjeść niedzielny obiad dziś moi państwo gościem jest Tomasz Karolak szef kuchni restauracji Forte dzień dobry dzień dobry witamy ciebie witam państwa mówić będziemy kuchni polskiej z międzynarodowymi akcentami, ale generalnie chciałbym zapytać jak bardzo zmienia się świadczeń kulinariów czy podlega on modom takim jak chociażby moda, bo też wiemy, że bardzo chętnie wraca się Rozwiń » do tego co było trendy przed 1020 laty Skucha jest podobnie widzimy teraz taki tak taką fascynację kuchnią po pierwsze, zdrową po drugie, uliczną jak w tym wszystkim odnajdują się też polskie restauracje, jeżeli chodzi o powracanie do starszych receptury dostarczy przepisów i wszystkich produktów, które kiedyś modne no cóż widać to widać to, bo wraca się do takich produktów jak podroby piąta ćwiartka jak granica jak muszki jak flaki to jest coraz modniejsze, jeżeli chodzi o restaurację to wykorzystują przetwarzają produkty dają fajne dodatki i to jest naprawdę modne i fajne ludzie tego chcą, jeżeli chodzi o zdrową kuchnię nocą się ona jest propagowana od niedawna im teraz więcej jest różnego rodzaju firm, które się tym zajmują i tego promują to sprzedają swoje produkty, jeżeli chodzi o zdrową żywność nocą ludzie są bardzo zainteresowani zafascynowani i nie ukrywam korzystają z tego mocno jak wobec tego, o czym mówisz, czyli to moda na piątą ćwiartkę ma się do mody, która wręcz nakazuje nam odejść od mięsa z powodów ideologicznych, ale też takich praktycznych no cóż ludzie wybierają albo drób albo czerwone mięso, jeżeli chodzi o drób paszą ogólnie na indyka teraz tak naprawdę było wiadomo kurczak różnie bywa dużo się słyszy o ferowaniu z różnymi modelami sterydami dlatego no jest jakaś obawa przy kupnie tego mięsa no cóż stawiano wołowina czerwone polskie mięso bardzo smaczne zdrowe również mam nadzieję, że tam to nie zniknie, że tak cały czas będzie na wegetarianie, którzy swoją naszej Odys nie poczują się dotknięci jeśli chodzi o wegetarian no to też jest młoda i czas to też ważne dlatego restaurację w swoich my nie mające więcej propozycji wegetariańskich wegańskich wręcz goście wegetarianie oczywiście są przychodzą i nie tyle co oczekują co mają już w karcie ani restauracji również dania skorygowany właśnie dla siebie swoją dietę pod swoje wymagania potrafi oszacować, jaki odsetek z tych, którzy sięgają po dania wegetariańskie w stosunku do tych, którzy preferują tradycyjną kuchnię jest z miesiąca na miesiąc nawet coraz większe jest to około 40% gości naszej restauracji to są wegetarianie to się zwiększa też będzie zwiększał to nie tylko przez to, że jest moda na kuchnię wegetariańską afgańską, ale też przez zdrowie tak mówią ludzie mają swoje zdrowie chcą mniej mięsa chcą więcej witaminy warzyw mikro i makroelementów no dobrze, ale czy kuchnia inaczej wegetariańska kuchnia Polska to nie jest oksymoron, bo trudno wyobrazić sobie przepisy naszych Dziadów, która opierałaby się tylko na noc produktach roślinnych wręcz bardzo trudno kuchnia staropolska kuchnia naszych babć dziadków to kuchnia pełna jest pełna tłustych dodatków nie ukrywa Pisz na kuchniach, a jeżeli chodzi o aktualne przepisy dania wegetariańskie jest coraz więcej różnego rodzaju oczywiście Kasia dużo warzyw, które można przebyć na różnorakie sposób z 1 warzywa można zrobić kilka produktów tak, ale rozumiem, że receptury do tych potraw nie są czerpane ze starych ksiąg, bo takich przepisów wówczas nie było nie tam są przepisy na wyśmienite soczyste mięsa mnóstwo różnych dodatków kapusty no pustych smacznych, a jeżeli chodzi o te wegetariańskie wegańskie coś to wszystko narzuca nam gastronomia, która zmienia tak mówię bardzo szybko to co było modne jeszcze 10 lat temu dziś już niema racji bytu co np. sytuacje tego typu były modne cały mięsa całe kaczki pierwsi duże porcje wszystko teraz stoisko zminimalizowane teraz tak naprawdę 25 do 30% to jest składnik mięsa reszta to są warzywa i owoce na talerzu do można dodać do np. grasicy cielęcej, która jest moją opinię fantastycznym fantastycznym produktem można dodać przecież owoców z borówki różnic np. albo również coś bardzo delikatnego jak np. port czy zapomniany bardzo warzywo to pina mur, który fantastyczną tego dość nie topi nabór warzywo, które niegdyś nie kojarzyło się z kuchnią ludzką dokładnie karmiono nimi wręcz zwierzęta co się okazało, że jest naprawdę pyszny przez markę słonecznikowy smak zapach jest bardzo subtelny w swoim smaku i delikatny przy okazji, więc raczej raczej nie można go popsuć, a naprawdę bardzo panie podkreślą delikatny smak tak jak wszyscy mówią granicy dzielącej np. jest szefem kuchni restauracji Ford co to za miejsce restauracja fortu w Warszawie oczywiście zapraszam to jest ulica wspólna ścisłe centrum miasta jest to druga restauracja Roberta sowy, gdzie ja mam przyjemność być szefem kuchni jest miejsce od pierwsze roku czasu na mapie Warszawy no cóż teraz odrobinę się zmieniamy przechodzimy na odrobinę wyższy poziom ponieważ, ponieważ zmusza go sytuacja rynku goście nie chcą już w restauracji już dań, które mogą rządzić sami w domu, czyli schabowy mielony oczywiście to wszystko bezpiecznej smaczne tylko gość wychodzi z założenia, że nie chce do restauracji nadal niektóre swoje może sam przygotować się za to zapłacić dlatego chcę iść do restauracji zjeść coś, czego nie zrobi sobie stał dom dlatego zmiany odrobinę ani to też jest muszę przyznać taka sytuacja dość sprzeczne bo, bo ile wszyscy ci, którzy kulinaria wypowiadają uderzają w prostotę tak mówi o tym, oczekiwania, które raczej skierowane są do dań wyszukanych, ale można też zrobić danie teoretycznie wyszukany bardzo prosto dlatego właśnie to jest wszystko kwestia składników czy też inwencji tego, który do tego dania zabiera się w oko jest przede wszystkim chodzi o produkt o bardzo dobrej jakości produkt i sytuacja tego typu nieważne czy będzie to pierwszy z kaczki czy pierś perliczki albo Królik chodzi o to, żeby przyrządzić go smacznie i prosto, żeby nie przekombinował chodzi o to, żeby na, żeby należy złożyć z kilkoma fajnymi elementami, żeby nie działo się tym należy za dużo były 1 Królik, który jest dopełniony fizycznie królika, który wypełniony 23 smakami innych warzyw tak to wygląda ten rozwiąże swoje restauracje i spośród swoich gości da się też zauważyć, że są obcokrajowcy, bo oni coraz częściej odwiedzający Polskę chcą też polskiej kuchni smakować jak z jak różne są ich gusta kulinarne od Polaków oni są goście zagraniczni, których jest w restauracjach naszych naszych restauracjach Roberta sowy 2 test 30 dni Ford restauracja 60% nawet 65 to są goście zagraniczni Unii oczekują nie oszukanego pyszne smacznego jedzenia i nie są w stanie za to oczywiście zapłacić pod warunkiem, że my nie będziemy oszukiwać dlatego dajemy świeży produkt bardzo tak, jeżeli chodzi o samo same dania, czego nie poszukują na co na co wskazują co chcieliby, żebyście zaproponowali oni chcieliby uzyskać od nas dostać na talerzu polskie pyszne dania z jakimiś tam wpływem zagranicznym, bo to jest właśnie teraz kierunek, żeby zrobić coś takiego właśnie, że jest kawałek z Miastka pysznego np. jagnięcina do tego fajne dodatki, czyli polskie danie z lekkim tu jestem kuchni francuskiej kuchni włoskiej kuchni brytyjskiej, która również jest powiedz proszę coraz częściej spotykam się z dyskusją na ten temat czym jest kuchnia jest on de facto kuchnia Szerzyny no cóż jest właśnie połączenia różnych na pozornie pasujących do siebie rzeczy, czyli np. gorącej przystawki z z innymi dodatkami jest to połączenie niecodziennych teoretycznie pasujących do siebie smaków np. ryby dorsza ze skrzydełkami kurczaka do tego dochodzi wszelkiej wojny purée fajna piątka i na pewno pyszny SOS to jest wciąż bardzo popularną u nas już zaczyna być poseł sytuacja tego typu, że to zależy od miejsca, w którym jesteśmy miejsca nie tylko w restauracji w Warszawie, ale i restauracjach w Polsce niektóre restauracje to medale, które stosują lubują się w tym wręcz i korzystają z tego to mają swoje restauracje niektóre odchodzą od tego niektóre stawiają na klasykę nacisnął klasyka bardzo smaczne połączenia rzeczy prostych teoretycznie prostych, ale klasycznych wykonanych perfekcyjnie myślę zastanawiam się na ile szefowie kuchni zaczynają odchodzić od tej całej otoczki przyrządzenia dania podania go na rzecz samego smaku samej potrawy, bo tak ładnie określa przerost formy nad nad treścią bardzo często wielu szefów kuchni w pułapkę wpada niestety za za cenę za cenę z marką mamy bardzo, bo wymyślnie podane należy panujące płonące i tak raz miał uważam, że im mniej tym więcej tak naprawdę i tak uważam, że tak powinno być skomponowany talerz sytuacje tego typu, że najpierw jedzą oczy, jeżeli coś źle wygląda na talerzu, a nie wiadomo jak smacznie będzie to podane jak będzie smakował bardzo dobrze to już jest dzisiaj gości restauracji tak trochę wycofaną jak to ja mam to jest nie wygląda nawet, dobrze więc to już jest taki pierwszy strzał przede wszystkim być ładnie wyglądać ładnie ma być podana w 2 to jest smak smak, który zależy od nie tylko umiejętności kucharza, ale i produktu, który ma to jest to wszystko łączy tak naprawdę, bo przyjeżdżają produkty Super świeże nie ukrywam różnych cenach mniejsze większych i szef kuchni kucharze jego współpracownicy muszą tak zrobić, żeby to wszystko się pasował wyglądało roczne było smaczne zdrowe, które inaczej mieszkańcy, którego krajów Europy mają najbardziej wyrafinowany gust co się oczywiście zmienia uważa się inaczej sami kucharze francuscy uważają się za najlepszych na świecie co nie do końca chyba w mojej opinii tak jest, ale to się zmienia ludzie podróżują jeżdżą po całym świecie już teraz nie tylko po Europie, więc znają coraz więcej znaków rewizji zapachów coraz więcej produktów mięs ryb owoców morza, więc mają też oczekiwania idą do restauracji i tak to właśnie wygląda, jeżeli chodzi o smak no cóż im więcej podróżuje tym więcej smaków tym więcej wiesz więcej znasz tym więcej oczekujesz tak to wygląda moja pień powiedzieliśmy też porzuceniu przez Polaków mięsa na rzecz produktów bezmięsnych, ale też powiedzmy o innej tendencji, która daje się we znaki przede wszystkim tym, którzy zapraszają do siebie na deser właściciele kawiarni tak dalej odejście od cukru czy to też widoczne w kuchni generalnie w tej branży restauracyjnej, jeżeli chodzi o restaurację wygląda w ten sposób, że faktycznie cukru używać coraz mniej, jeżeli chodzi o schłodzeniu do objęcia zwykle używasz miodu miodu, który jest o wiele zdrowsze od cukru, a jeżeli już naprawdę jesteśmy tak bardzo w głosowaniu na zdrowie też używa się np. chcieli torów lub innych takich słodzików w mojej opinii w moim restauracji, gdzie pracuje do słodzenia używam raczej miał do nich cukru i tak to wygląda czy nawet nie nie w tym rzecz, jaka jest receptura po co sięga się w kuchni tylko chodzi o to czy ludzie generalnie patrząc na deser mówią nie nigdy no był to kluczowy punkt kulminacyjny bardzo często poza daniem głównym, żeby do niego dojść od przystawki począwszy, a ja uważam, że deser jest bardzo ważny wręczy nic nie jest najważniejsza jest naprawdę bardzo ważną zamyka większy to dzieło całe przystawka danie główne deser on musi być fantastyczną musi być słodki słony on musi mieć nie może być przeszło przez płotki czy przez salon musi być idealnie oprawione musi być czymś co zamknie całą kolację musi pasować do reszty i to jest ważne to jest punkt widzenia szefa kuchni, że nie może odbiegać za bardzo od całej restauracji Concept dań w karcie, mówi że tych rosnących oczekiwaniach, którzy przychodzą do restauracji czy niema wrażenia opieram na doświadczeniach takich obserwacyjnych, że Polacy coraz częściej na rzecz wizyt w restauracji tam wystawnych dań preferują śniadaniową, czyli 3 miejsca, w którym zostaną im podane dania szybko i w miarę im pytań nie ukrywam sam czasem korzystam z jakiejś Szanowni niewolnictwa raczej braku czasu po prostu wiem, że idee zamawia sobie ścieranie do tego kawę za 15 wszystko będzie tego bardzo w Warszawie z bardzo modne Niewiem jak jest w innych miastach więcej mówi z perspektywy Warszawy, w której mieszka żyje czy nie jest bardzo dużo nie mają bardzo ciekawy coraz bardziej ciekawsze oferty swoich dań nie tylko jest to już jajecznica bardzo popularne są kanapki z jakim krok Adamka koncert jest właśnie wpływy francuskie do tego kawa później w posiadaniu wiadomo czas wolny albo praca tak to wygląda omlety inne tego typu dania też wędrują na stół jeśli idzie śniadań oczywiście omlety jajecznica to w ręce to, że klasy, ale są restauracja bistro, który również mają w swojej ofercie śniadania i też starają się, żeby te zadania były coraz bardziej precyzyjnie podane, żeby już nie było, żeby wyglądała na talerzu mój też dania są już coraz większe coraz więcej rzeczy skuteczne daje to już nie jest tak mówiliśmy pyszną lecznica, ale i kanapka z szarpaną wołowiną to też może być cena dla niektórych są 1 rzecz zapytać Robert Sowa pierwszym gościem czy też państwu przypomnieć co miało miejsce lata temu naszego programu niedzielny obiad o miało to miejsce kilka dobrych lat wstecz i wtedy trochę, uśmiechając się trochę, nawiązując do pewnych historii już nigdy nie wycofa się z ośmiornicy swoim mniej nadal podtrzymuję to, że ośmiornica musi być tym punktem stałym ośmiornica jest bardzo ważna ogólnie sytuacja jest tego typu słuchać, że jest to jedno zdań w obydwu restauracjach Roberta no dań, które jest zawsze będzie zawsze ich zdanie, którego goście mówią mamy swoją recepturę na nią, które nie zdradzę nie mogę i nie ukrywam byłoby dwudziestoletnich mamy wobec są oczywiście z innymi dodatkami ośmiornicę samo przyrządzano tak samo w ten sam sposób, bo jest to jest koniec tak jest to bardzo fajny dania ośmiornicę jak państwo sobie wspominają bądź też pieszczotliwie ośmiorniczki przyczyniły się do do różnych zmian na arenie naszego kraju nie tylko jeśli chodzi o kulinaria także jeśli chodzi o świat wielkiej polityki Tomasz Karolak moim państwa gościem dziękuję bardzo jak bardzo dziękuję oczywiście zapraszam na obiad dziękuję bardzo to był niedzielny obiad właśnie już za informację o informacjach nasz stały cykl jak Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA