REKLAMA

Czy bojkot oleju palmowego uchroni orangutany?

Światopodgląd
Data emisji:
2020-02-06 15:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
11:29 min.
Udostępnij:

O akcji "Nie jem palmowego - chronię orangutany", tym czemu plantacje palmy olejowej są szkodliwe i możliwych rozwiązaniach opowiadał dr hab. Andrzej Węgiel z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
świat podgląd Agnieszka Lichnerowicz bardzo serdecznie zapraszam państwa na światopogląd program zaczniemy dziś od 1 tych produktów, od którego jesteśmy tak uzależnieni, że trudno sobie wyrazić wyobrazić, że moglibyśmy przestać go używać jest wszędzie to znaczy wpływ żywności w połowie żywności pakowanej w kosmetykach szamponach pomadka przede wszystkim w biopaliwach, ale z drugiej strony stał się też symbolem tej dewastacji, którą cywilizację, którą ludzie, Rozwiń » których dokonują na ziemi mówiąc wprost mowa o oleju palmowym niedawno obchodziliśmy światowy dzień tegoż i pewnie państwo słyszeliście widzieliście to przerażające raporty zdjęcia dotyczące niszczenia ekosystemów, w których żyją choćby orangutany to się dzieje na masową skalę, więc porozmawiamy o tym dlaczego coś dzieje, dlaczego to jest tak masowe, ale też co robić czy rzeczywiście bojkot produktów odstawianie tych produktów to jest najlepsze jedyne wyjście, a może, a może będzie to zły wybór i więcej przyniesie złe konsekwencje niż dobrych Otóż będę rozmawiała z dr. hab. Andrzejem węglem dzień dobry panie profesorze dzień dobry pan profesor jest związany z uniwersytetem przyrodniczym w Poznaniu, ale też z akcją, która od razu zdradzi stosunek pana profesora niem palmowego ochronie orangutany zdaniem przejdę do tego pytania, dlaczego pan nie jest paliwowego czym ten wybór, chociaż taki etycznie słuszny nie przyniesie nie przynosi więcej złych konsekwencji niż dobrych to jeszcze pytanie, dlaczego olej palmowy stał się takim hitem i nic i tak krótko, jakie są tego efekty tutaj są to wynika z 2 spraw po pierwsze jest taniej produkcji po drugie, takie właściwości, że bardzo łatwo, bo stosowany jako wypełniacz składnik produktów spożywczych i dla producentów jest tak znacznie tańsza niż produkcja innych popularnych olejów jak rzepakowy słonecznikowy jest po prostu tani i do tego mało płaci właściwości, które pozwalają używać i znamy przede wszystkim trzeba powiedzieć no pochodzi głównie z Azji z Malezji i Indonezji i dlaczego ta dewastacja mam wrażenie, że to jest albo sobie uświadomiliśmy albo rzeczywiście to jednak jest to bowiem z ostatnich lat ostatniej dekady 2 tak jakby to był nagły atak na tę ekosystemy lasy deszczowe to jest proces trwająca solidarna natomiast my mieliśmy od tego świadomości, rozpoczynając akcję dniem filmowego Henia czytamy właściwie nic nie wiadomo teraz informacje do nas docierają, ale są sprzeczne stąd potrzeba pewnych wyjaśnień uporządkowania informacji jeszcze zapytam w takim razie co się dzieje złego przede wszystkim tutaj chodzi o lasy deszczowe strefy Równikowej tak pani mówiła głównie dotyczy krajów w Indonezji Malezji i 2 wielkich wysp Sumatry i Borneo tam, gdzie ta produkcja oleju palmowego jest największą skalę poszukiwane są ciągle nowe tereny te jedyne możliwe tereny, gdzie można zakładać nowe plantacje to są właśnie te zajęte przez lasy tropikalne, jaka jest skala tej wycinki na skalę gigantyczne to są miliony hektarów te olbrzymie wyspy większa powierzchnia Polski, kiedy były kiedyś praktycznie całe pokryte lasami teraz ta powierzchnia lasów spadła prawie połowy ciągle spada i dlaczego miasto niepokoi to znaczy myślę, że ktoś mógł pomyśleć no przykra, ale jest tych kilka miliardów ludzi musimy sobie poradzić potrzebujemy oleju palmowego oczywiście jest to problem, który nie jest taki prosty rozwiązywane natomiast możemy starać się ograniczyć popyt na ten surowiec i w ten sposób chronić kolejne lasy, które musiały być wycięte, żeby zwiększyć jego produkcję natomiast są lasy największej bioróżnorodność tam żyje największe zagęszczenie różnych gatunków roślin zwierząt grzybów wielu jeszcze nie poznanych dla, dla których dla wielu, których to jest jedyne miejsce, gdzie mogą występować chociażby taki właśnie rynku ten, który symboli naszej akcji bez naturalnych lasów nie jest w stanie przeżyć właśnie tak się zastanawiam, dlaczego olej palmowy stał się symbolem to znaczy mam wrażenie, że to jest ten produkt, którego spożywanie negatywne skutki rozumie więcej więcej ludzi i czy to jest kwestia tego, że trzeba było wybrać 1 i na nim skupić stąd te akcje społeczne czy czy dla, dlaczego akurat olej palmowy jest pod taką presją krytyką to znaczy tej chwili my zajęliśmy się olejem palmowym, ponieważ jest produkowany na masową skalę jest ograniczenie może mieć wpływ na środowisko dlatego oczywiście jest wiele produktów generalnie rozwój ludzkości to, że na raz więcej musi zajmować miejsca przyrodzie i tutaj kwestia, żeby zrobić w sposób jak najbardziej łagodny dla przyrody myślę, że każdy, kto zna, choć trochę ten region albo widział zdjęcia to rzeczywiście ta wycinka skala tej wycinki jest niewyobrażalna w Malezji czy Indonezji i pewnie wiele osób ma taki odruch, żeby spróbować przecież to jest na ten moment chyba niewykonalne, żeby w ogóle nie używać oleju palmowego dlatego żona naprawdę w większości czy w bardzo wielu produktach szczególnie, które kupujemy jakoś przetworzonych czy żywności czy jakiś kosmetykach no ale też pojawiały się pojawiać takie głosy do szczególnie WWF tutaj jest autorytetem w tych kwestiach przyrodniczo klimatycznych, które zwracają uwagę na to, że odstawienie oleju palmowego może przynieść więcej złego niż dobrego dlatego jest to szczególnie też tak jak pan zwróci uwagę tania, więc efektywna roślina, gdyby przedstawić ma inne oleje pochodzenia roślinnego to przede wszystkim trzeba by było więcej gleby po prostu więcej jeszcze byłoby tej wycinki, więc i problem oczywiście też przerabianiem c 2 byłby większy ze zużyciem gleby byłby większy, więc bojkotowania oleju palmowego ich zdaniem to nie jest ta droga lepiej skupić się na tym, żeby stworzyć efektywny sensowny system certyfikacji oleju i produktów, które zawierają ten olej po to, żebym pochodził z tzw. zrównoważonych upraw, gdzie przestrzega się reguł pracy, gdzie przestrzega się też oczywiście reguł ekosystemu tak, żeby nie zabić po prostu ekosystemów 10 lat i być zmuszonym ruszyć dalej jak pan odnosi do tego czy bojkotuje pan mimo wszystko tak jak PKT mimo wszystko w każdej staram się unikać oleju palmowego NATO, jeżeli chodzi o stanowisko tutaj wuefu i tych, którzy mówią, żeby nie bojkotować go jednak to, jeżeli chodzi o samą certyfikację to zgadzam, że należy ten system dopracowywać, ponieważ jesteśmy w stanie całkowicie oleju palmowego się wycofać cały nasz przemysł spożywczy na niego nastawione, więc dopracowanie systemu certyfikacji oczywiście tak tam, gdzie musimy dostosować do telepie, że były certyfikowane atak fakty natomiast laty certyfikacja w Polsce w polskich sklepach jest do odnalezienia czy też jakaś podróż śledczych docencie jesz czy, ponieważ olej palmowy cieszy się złą sławą i słusznie unikają groźna oznaczenia jego produkt tak często się pisze tylko lakoniczne olej roślinny bez podawania, więc tutaj nie bardzo jest jest jeszcze wiele do zrobienia natomiast na pewno najważniejszą sprawą jest ograniczenie zużycia zmniejszenie popytu na ten surowiec i to my konsumenci NATO mamy wpływ na to powinniśmy, ale starać się zrobić natomiast przed wszystkim wybierać produkty swojego tego poradnika jak nie mają czytać etykiety oczywiście czasami jest to trudne natomiast są takie rzeczy jak słodycze czy jakiś czy w ogóle unikanie produktów mocno przetworzonych fast foodów, które najwięcej tego surowca zawierają z korzyścią dla naszego zdrowia jednocześnie korzyścią dla środowiska te argumenty, które są podawane że, ponieważ wydajność palmy olejowej jest znacznie wyższe, więc mój mniejszym mniejszą powierzchnię niż uprawy innych olejów to jest prawda natomiast możemy porównać 1ha wielki bierze do biur bioróżnorodności lasów tropikalnych 1ha terenów powiedzmy w Europie terenów rolniczych 4 terenów, które mogą być wykorzystane rolniczą tutaj tego porównać nie da, więc to argument PiS nie do końca prawdziwy pot ponadto wydajność taka wysoka, która jest, która dotyczy tych upraw jest tylko początkowej fazie zakładania plantacji aleja Cieplińskiego potem po, kiedy wyczerpią się substancje odżywcze następuje degradacja ta wydajność po po kilku nastu kilkudziesięciu latach drastycznie spada natomiast nasze europejskie uprawy mogą być prowadzone przez setki, a nawet tysiące lat bez złożenia środowiska już na koniec powiem Malezja tutaj wysyła delegację, dlatego że Unia Europejska od 2030, jeżeli dobrze pamiętam chce wyeliminować olej palmowy jest możliwe no na pewno byłoby wielkie wyzwanie byłoby to trudne nie wiem czy to możliwe tutaj cały przemysł od tego uzależniony, ale na pewno w naszych rękach jest redukcja zapotrzebowania to możemy zrobić z drugiej strony oczywiście oni argumentują miejscami pracy, więc ta dyskusja będzie się toczyła może jest taki rzeczywiście zrównoważony kompromis więcej dziś wrócimy do tego tematu po godzinie dwudziestej mikrofonie TOK FM, gdzie będziemy pytać państwa, jaka jest szansa, że tych jesteśmy gotowi i w ogóle mamy taką możliwość, żeby zmieniać swoje nawyki, żeby ratować planetę teraz już Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: ŚWIATOPODGLĄD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA