REKLAMA

Unia planuje wprowadzenie podatku od mięsa. "20% budżetu Wspólnoty to dotacje do produkcji mięsa. Jemy go kilka razy za dużo”

Popołudnie Radia TOK FM
Data emisji:
2020-02-06 18:40
Prowadzący:
Czas trwania:
14:22 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
popołudniowy program Radia TOK FM 1842 na zegarach chciałbym przywitać kolejnego gościa z nim pan Krzysztof Cibor Greenpeace dzień dobry dzień dobry obywatel naszego spotkania co podatek od mięsa parlament Europejski ma debatować na temat wprowadzenia podatku od mięsa, czyli ma być to opłata, która ma z kolei zniwelować wpływ szkodliwy wpływ produkcji mięsa na środowisko zmiany miały wejść w życie 2022 roku powodowałyby one zdaniem przeciwników wprowadzenia takiego Rozwiń » podatku wzrost cen nawet 100% pytanie czy nie powinno się komplementarnie spojrzeć na sprawy nie tylko patrzeć na zmiany środowiskowe, czyli zadbało cywilizacji, ale też na zmianę prozdrowotnej, o co tak naprawdę w tym chodzi o środowisko czy wpływy budżetu w o to w tym konkretnym przypadku chodzi o prawdę mówiąc nie podejmuje się ostrzegać bo, bo takich pomysłów różnych propozycji debat jest jest oczywiście dużo na różne tematy natomiast, a z naszego punktu widzenia mojego punktu widzenia wydaje się to ważne, że zaczynamy rozmowę na temat kosztów produkcji spożycia mięsa nie tych kosztów finansowych chętnie nie nie tego co co płacimy w sklepie za za ten produkt gotowy, jakim jest mięso, ale kosztów środowiskowych kosztów, jakie ponosi nasza planeta, ale też kosztów, jakie ponosi się nasze zdrowie w związku z nadmiernym spożyciem mięsa, dlatego że wejdę panu słów właśnie ten ten drugi aspekt w ogóle jest w tym przekazie nie poruszano nie jest poruszany to prawda z zwrócono przede wszystkim uwagę na kwestie klimatyczne i to jest fakt, że produkcja mięsa szczególnie mięsa wołowego jest dużym obciążeniem dla dla klimatu wiąże się z dużą emisją gazów cieplarnianych mówi się że, że to jest około kilkunastu kilkunastu procent tych powodowanych przez człowieka emisji gazów cieplarnianych pochodzi właśnie produkcji produkcji mięsa technicy tyle co transport cały transport to jest oczywiście mniej niż energetyka, ale mówić, o którym będą spadały emisje energetyki w czasie będzie, więc te trudniejsze sektory, czyli również m.in. ograniczać emisje związane z projektem jest natomiast tych tego negatywnego wpływu jest jest więcej to nie tylko klimaty w kwestii właśnie środowiska dzikiej przyrody, czyli utrata różnorodności biologicznej związane z ekspansją przemysłowego rolnictwa ekspansją hodowli przemysłowej i kwestie zdrowotne kwesty zdrowotnych rzeczywiście te nie są nadmiernie poruszane w tym projekcie, który jest omawiany w parlamencie europejskim, ale są bardzo ważne w 2313 szesnastym roku 10 000 000 ludzi na całym świecie umarło przedwcześnie w związku z nieprawidłową dietą nieprawidłową dietą, której bardzo ważnym składnikiem jest właśnie nadmierne spożycie mięsa w Europie jemy, a w ponad 70 kg mięsa rocznie na osobę to jest około 1,5 kg tygodniowo lekarze medycyna obecnie mówią o 300 g tygodniowo to jest taka porcja która, która a pozwala zachować zdrową dietę, czyli myjemy kilka razy za dużo mięsa i teraz rodzi pewne pewne pytanie pewne kwestie bo gdyby użyto tego argumentu prozdrowotnego, którą pan w tej chwili powiedziałem jak wywołałem ten wątek to być może odbiorcy konsumenci przyjęli to ze zrozumieniem atak ubolewam nad tym kwestie klimatyczne środowiskowe są namacalne przynajmniej tu i teraz poza cieplejszy mi niestety coraz bardziej namacalne, ale zwyciężyła czerwone Diabły bliższe jest bezpośredni sposób nie budzą takiej obawy czy też nawet grozy jak jak to co dotyczy nas osobiście, czyli nadmierne spożycie mięsa może wpływać na twoje zdrowie na to, jakiej kondycji przeżyjesz przeżyjesz życia jednak łączy te wątki zdecydowanie powinniśmy o tym, mówić wydaliśmy 2 lata temu taki taki raport właśnie na temat tych problemów, które są związane z przemysłową hodowlą mięsa mówi m.in. między nimi zdrowiu, dlatego że tych tych negatywnych skutków, jakie powoduje mięso tego tego wpływu, jaki jakim jest łamane nasze zdrowie jest bardzo duże to są oczywiście, że w rodzaju nowotwory są to choroby wieńcowe to jest cała masa różnych też problem z otyłością potężny problem który, który też w Polsce w Polsce jest coraz większe środki na cukrzycę tak dalej tak dalej także rzeczywiście jest to jest to rzecz, która powinna zaalarmować, jeżeli powiedziałem 51 przedwczesnych śmierci to jest więcej niż umarło na świecie w tym 2016 roku z powodu palenia wyrobów tytoniowych tytoniu o jego szkodliwości mówi się głośno i rozmawia już Rasia i szukać rozwiązań m.in. finansowy widzi pan teraz dotykamy pewnej sprawy czy aby po pierwsze, zawiodły narzędzie edukacyjne, że uciekamy się do metody, które za pomocą podatków ma ograniczyć spożycie, bo tak jest w przypadku alkoholu tych małp już sławnego, których też dyskutowane jakiś czas temu czy wprowadzenie podatku jest jest jest skuteczne myślę, że myślę że często jest nam się na mechanizmach gospodarczych czy tak to jest to czy 3 żyć, kto jest jako taki takie takie proste narzędzie coś będzie droższy ludzie będą mniej tego nie tego chcieli w przypadku produkcji mięsa Europy mamy jeszcze 1 z naszym zdaniem znacznie lepszej ważniejsze narzędzie do wykorzystania mianowicie mięso jest w pośrednio bardzo mocno dotowane z budżetu Europejskiego o około 60% ziemi uprawnej w Europie, a do ziemi uprawnej dostajesz nacina ziemię uprawną dostaje się pieniądze z budżetu Europejskiego to jest ziemia uprawna, na której na, której rosną rośliny pastewne, na której pasą się, więc zwierzęta to oznacza, że 220 prawie 20% naszego unijnego budżetu, czyli co piąte euro, które w Europie w ogóle funkcjonuje w tym unijnym budżecie idzie na dofinansowanie produkcji zwierzęcej, czyli my finansujemy z naszych własnych pieniędzy to co nam szkodzi w nadmiarze to jest bardzo niedobra sytuacja dlatego Greenpeace domaga się od Unii Europejskiej krajów członkowskich, aby nowa wspólna polityka rolna, czyli te właśnie potężne pieniądze które, które wspierają nasze rolnictwo przed wszystkim były przeznaczone na dofinansowanie małych drobnych rodzinnych ekologicznych gospodarstw rolnych nie tych potężnych coraz większej ilości potężnej przemysłowej produkcji mięsnej już wiemy, że producenci mięsa są zdecydowanie przeciwni, bo to też spółka zarząd konkretne pieniądze co piąte euro ta popyt NATO na miejscu nie będzie aż tak wielki pytanie jak reagują na to rolnicy w jaki sposób rozdysponować te szacowane 32 miliardy euro w jaki sposób wykorzystać prostego można dotować gospodarstwa, które z produkcji mięsa nie nie żyją nie funkcjonują też ci, kto to nie nie chodzi o to, że nie powinny żyć w produkcji mięsa gospodarstwa gospodarstwa rodzinne też absolutnie mogą mogą hodować zwierzęta takie mniejsze w czasie waszą nie będzie przy dysponowaniu tymi środkami takiego warunku, że zostaniesz pod warunkiem, że zmiana nie będzie rolnictwu nie, ale np. Greenpeace w takich swoich propozycjach do wspólnej polityki rolnej bardzo mocno popiera takie podejście, które uzależnia dopłaty ze wspólnej polityki rolnej od m.in. dobro stanowych spełnienia odpowiednich norm dobro stanowych czyli, czyli taki dosyć wyśrubowane normy, które sprawiają, że zwierzęta, które są hodowane zwierzęta od, których otrzymujemy nabiał albo, które są hodowane na mięso po prostu żyją w humanitarnych humanitarnych warunkach te propozycje zostały poparte przez komisję środowiskową poprzedniego parlamentu Europejskiego niestety komisja rolnicza je później w dużej mierze odrzuciła my cały czas liczymy na to, że właśnie ze względu na to na nasze zdrowie na zdrowie naszej planety na najlepszy klimat my powinniśmy właśnie o zmianie wspólnej polityki rolnej szukać rozwiązania to dotyczy wprowadzenia podatku na mnie są nie tylko branże mięsnej w szeroko pojętej, ale też przeniesie się będzie implikować na szereg innych sektorów teraz pytanie jak zareagują np. restauratorzy wiadomo, że droższe mięso powoduje wyższe ceny w restauracjach, choć restaurację te w dużej części zaczynają odchodzić od miasta proponują także słynni rodziny, ale też, jakie alternatywne wegetariańskie pytanie jak reagują te branże pośrednie które, które też mięsa żyją bez wiary w cudzysłów, a to jest oczywiście to byłaby bardzo poważna poważna zmiana natomiast myślę, że akurat w tej Europie mamy do czynienia z taką taką sytuację już w istotnej zmiany także w Polsce mówi się nawet co co czwarty konsument konsumentka myśli o, a o odejściu lub ograniczeniu spożywania spożywania mięsa, więc co się rzeczywiście będzie będzie miała w momencie, w którym lepiej dofinansowane lepiej promowane będą produkty roślinne będzie będzie również będą również produkty zwierzęce, ale takie hodowane w lepszych warunkach a, a skończyć finansowanie tego chowu przemysłowego, a to myślę, że chętnych na na jedzenie oparte na zdrowych roślinnych, ale też zwierzęcych produktach będzie będzie więcej i to nie będzie takim problemem niech teraz możemy wyobrazić, kiedy widzimy te wyliczenia to nie wzrośnie cena mięsa wzrośnie dwu trzykrotnie HOKEJ, ale jeżeli powinniśmy zdaniem lekarzy jeśli tego miejsca kilka razy kilka razy mniej to to my tego nie odczujemy w naszych portfelach no dobrze to wobec tego zadam jeszcze jedno pytanie czy nie spowoduje to, że będziemy narażeni właśnie ze strony branży restauracyjnej chociażby na import tego mięsa z innych krajów, które takim podatkiem spoza Unii Europejskiej nie są obłożone to jest oczywiście bardzo poważne wyzwanie myślę, że przede wszystkim Europa ma szansę i powinna mieć ambicje bycia bycia liderem zmian, mimo że ważne kwestie, które nie dodałem, że produkcja przeniesie się też do innych krajów, które też będą emitować i wpływać na środowisko negatywny sposób jest, jako że Europa ma szansę powinna być tutaj liderem ambitnych zmian prowadzących do doby to polepszenie po prostu sytuacji nasze zdrowotne, ale sytuacja też planety w tym w kwestiach związanych z hodowlą zwierząt natomiast globalnym rynku będzie to trudno zrobić, ale w Europie dyskutuje się również o tym w jaki sposób ograniczyć, gdzie uzależnić import mięsa z innych rejonów świata od tego w jaki sposób mięsa, ale też pasza która, która te zwierzęta zjadają, a jest pozyskiwany jest ona pozyskiwane w sposób zrównoważony sposób taki, który jak najmniejszym stopniu szkodzi nam szkodzić planecie to krótką rozmową nie wyczerpiemy tematu na pewno dlatego też zapraszam państwa dziś po godzinie dwudziestej do naszego Radia bowiem z trudami mikrofon Radia TOK FM, który będę miał przyjemność poprowadzić będziemy rozmawiać o tym czy jesteśmy w stanie zmienić swoje nawyki, chcąc wpływać pozytywnie na środowisko punktem wyjścia oczywiście podatek od miasta, który o, które w tej chwili rozmawiałem z naszym gościem panem Krzysztofem Ciborem z PiS-u dziękuję bardzo dziękuję bardzo działa widzenia państwu już też dziękuję za część programu przygotował nasze spotkanie bardzo nie pograniczne zrealizował Adam Szurek za chwilę informacje o nim kultura osobista jeszcze raz przypominam usłyszy się o godzinie dwudziesty Przemysław Iwańczyk kłania Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: POPOŁUDNIE RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Teraz wszystkie pakiety TOK FM Premium 40% taniej!

KUP TERAZ 40% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA