REKLAMA

Fine Dining Week - festiwal sztuki restauracyjnej

Niedzielny obiad
Data emisji:
2020-02-09 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
17:31 min.
Udostępnij:

Na wydarzenie zapraszają: Rozwiń »

Maciek Żakowski – restaurator, współorganizator festiwalu Fine Dining Week
oraz Arkadiusz Wilamowski - jeden z najzdolniejszych polskich szefów kuchni młodego pokolenia, nagrodzony tytułem "Młody Talent 2019" przez Żółty Przewodnik Gault&Millau. Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad 1221 niedzielny magazyn Radia TOK FM dziewiątego dlatego chciałbym przywitać gości Maciej Żakowski dzień dobry dzień dobry restaurator organizator festiwalu w nadajniku i z nami także Arkadiusz Wilamowski dzień dobry czy dobrych 1 z najzdolniejszych polskich szefów kuchni młodego pokolenia nagrodzony tytułem młody talent 2019 i facet ze kierowane na punkcie smaków też do co to skuteczniejsze proszę dyskusję, która w, którą rozpoczęliście przed wejściem na Rozwiń » antenę dotyczyła ona kawy czy kawy, ponieważ zostały zdobyte dane pozostała espresso i myślę, że z bankiem jesteś tak są po prostu naprawić, bo jest uczyć posmak metalu i gorycz okres gorycz nie wynika z gatunku kawy tylko na czym mamy jest kawa jest Arabica robusta jest przeważnie Rabij 50% upustu 10 podadzą, żeby nadać właśnie gorycz ale, ale taka jest za dużo dotyczy Szymonek myślę, że nie rozumiem do strat zatyka dziękuje wobec tego mułem wydawcy Bartłomiejowi publicznych my wiemy co innego teraz powiedzmy, że w samym festiwalu fani NIK dwójkę spotykamy się właściwie po roku, kiedy mówiliśmy poprzedniej edycji trzyma się różnią węgla dziękuję, czyli festiwal sztuki restauracyjny może przypomnę, a ponad 70 najlepszych najwybitniejszych restauracji w całej Polsce, która 2× w roku zapraszają do siebie w promocyjnej cenie przez internet można wygodnie rezerwować, ale wyjątkową sytuacją jest to, że po raz pierwszy szefowie kuchni przygotowali ani tematyczne, czyli kier kierować tylko kierowali się, gdyż pomysłem ideał czy kierunkiem tych 5 dań, które zaserwują też musi musieli nazwać opisać mamy taki festiwal, który już prawie 150 Super tematycznych doświadczeń w całej Polsce do Poznania posmakowania rozwiąże te tematy zostały zlicytowane wcześniej można było sobie dobre czy to one należały też do elementu tej całej kreacji należały do elementu kreacji nie wchodzimy w buty i inwencja szefów kuchni uważamy, że są artystami, którzy nie tylko potrafią wymyślić coś wspaniałego też z bardzo rzemieślniczy sposób to przekazać jeśli mielibyśmy śmiałości jako festiwal narzucać kierunków tematów no dobrze co pewien młody talent za rok 2019 ja myślę, żeby to nigdy państwo spróbują w tych restauracjach mam nadzieję, że nawiązuje do sezonowości tak sezonowości warzyw jej szefowie kuchni na pewno będą dbać oto składniki zapraszam serdecznie wiesz, że wszyscy rezerwowali miejsca w restauracjach, bo to jest naprawdę mogą państwo też dajmy zrobić to np. pisząc do nas na adres dla was ma to kropkę sami dla nas dla was przepraszam, bo dla nas znaczenia dla was mamy od nas, aby pisać można na adres dla was opłatą krótka FM to są takie możliwości rezerwacji miejsc podczas fajnej Kulig i proszę kontynuować myślę, że to jest Super wydarzenie które, która organizuje właśnie ten festiwal daje ludziom spróbować różnych rodzaj kuchni za za wspaniałą cenę na pewno cena jakość będzie adekwatna okazję testować tak spoglądam na wszystkie propozycje, jakie okazują się na stronie in dziennik choćby na Facebooku muszę przyznać, że mają 1 cechę wspólną są bardzo minimalne swoją objętością bardzo różnorodne formy dobre spostrzeżenie myślę, że każdy szef kuchni swoim jakimś tam artystą tak swojej kuchni, ale nie wynika z takiego ogólnoświatowego trendu myślę, że każdy szef kuchni ma swoją swój teren tak i to co nadaje po prostu świat, a codzienność na świecie myślę, że to Polski to trafia, ale każdy kucharz ma swój trans swoje swoje swoje po prostu nie wiemy jednak metoda jest niestety ta druga słynie z dobrej soli tak tej drugiej inwestora do 30 stacji można je zjeść dobrego steka to wielka zdrada ma swoje takie takie po prostu taki swój przekaz, który chce przekazać ludziom, ale myślę, żeby restauratorzy nie zamykali się mniej i jeśli w kierunku np. tylko waży tylko podawanie po prostu wszystko tak, czyli np. kiedy szliśmy mięso oraz w miesiącu tak teraz wiemy praktycznie każdym posiłku tak no to bardzo dawno właśnie chcą się rzuca to to, żeby nie chcą być znakomita większość, ale sporo dań jest właśnie bezmięsnych, ale też takie, jakie zdecydowane nurt deserowe być może jest to kwestia rola to w jaki sposób przedstawiane są dane potrawa jednak coś w tym chyba jest może zacznę od wielkości potraw holdingu zależnie od takiej masowej sceny restauracyjnych Stefania księgowa jest wszystkim jakości Ania o ilości w związku z tym też może tak fachowo mówi się prezentacja, czyli to co znajduje się na talerzu nie jest tak biesiadne i wylewna jak w innych obszarach sceny restauracyjne co dzieje się podczas wojny zniknął później przekłada się coś na samą formy serwowania posiłków już podczas codziennego funkcjonowania restauracji mam wrażenie tak też warto zwrócić uwagę, że po pierwsze, interes rezerwacji stolików ni to aż 5 dań w związku z tym co ten ciężar rozkłada się na takim laniu jedno należałem tylko na 5 dania też dzięki temu, że jest ich aż 5 na swojej kuchni mają możliwość tych dni tematyczne poprowadzić gościa smakowo 0105. też bardzo ważne w jaki sposób te smaki się na tej podczas takiej wycieczki kulinarnej przy komponowaniu rozwiąże to musi być taka spójna kompozycja nie może być zasada SA jeśli chodzi o taką wspólną nutę myślę, że każdy musi zaskakiwać tek i być spójne tańczyli np. nie podoba opis na przystawkę podamy mięsa na 1 nie podam oraz ryby, tak więc musi jeszcze np. takiej w takiej kolejności jak podajemy rybę na przepraszam warzywa ryba mięso tak nie może być znaczka 1 zupa na początek tak też pierwsze przystawka zupa drugie danie drugie drugie danie drugie, czyli na czele mamy drugie danie rybne drugie danie mięsne i deser tak to właśnie to warto też zaznaczyć pytał pan o wegetarian każda restauracja przygotowała mnie zarówno wersji nie jest jak i bez mięsnej mają ponad 70 dni tematycznych wegetariańskich wegańskich w tym także do wyboru w całej Polsce jest swego rodzaju ekspozycja nie tylko nurtów kulinarnych, ale także samych szefów kuchni waszym zdaniem co tutaj powinno być na plan pierwszy ja myślę, że szefowie kuchni zdecydowanie ponieważ, zwłaszcza na cenie rankingowej mają wpływ już nie tylko na jedzenie na talerz na mniej, ale coraz bardziej są takimi silnymi współtwórcami restauracji konceptu stosowania stolik owego rytmu dnia rytmu dnia czy czy wnętrza fani, zanim ktoś jest taką najwyższą półką sceny restauracyjny, gdzie te elementy poza jedzenia przepraszam cywilach też grają bardzo istotną rolę żali się piękna, więc różne wnętrza albo bardzo nowoczesna jest coś na sam najwyższy poziom obsługi i gościnności taka Ostoja gościnności w ogóle gastronomi i tam też tak dużo z tych aspektów, które skrywają ze sobą tor dopiero razem tworzą ten to wielkie zmysłowe doświadczenie rola szefa kuchni nie tylko jest w twórczości kulinarnej co też staramy się bardzo nas też staram się bardzo gości uwrażliwić np. tworząc pięciodniowe takie dni tematyczne szefowie kuchni a, ale też coraz częściej szef kuchni dobrze dobrze wykształcony jest współtwórcą samej restauracji nie tylko głównodowodzącym zespołu kuchennego to fajne NIK musi mieć tylko charakter ma charakter tylko i rentowym myślę, że takimi taka ekspozycja, a co za tym idzie możliwość popróbować różnych nowych nurtów być może stanie się to właściwie taką naszą nie chcę siedzieć codziennością ale, ale praktyką cotygodniową, że restauracje proponują takie soboty albo niedziele, gdzie widzi, gdzie można rzeczywiście poznać warsztat i szefa kuchni, ale także to co proponuje w myśl swojej filozofii same restauracje bardzo ciekawe, bo ten temat podejmowali w korespondencji samym festiwalem goście od kilku lat w związku z tym w Antoninku trwa już tygodnia, ale 3 uprawia są wydłużone w czasie tak, aby wszyscy mieli szansę odwiedzić nawet kilka więcej miejsc poznać w czasie takiego festiwalu no na pewno z czasem ta formuła będzie się jakoś dalej dalej Ross Ross rozszerzała wyobrażam sobie tak, kontynuując kwestię zadanym pytaniu 1 z kart mniej właśnie zawiera taką ekspozycję pięciodniową myśl, której można się nieźle kulinarnie zabawić myślę, że jest kilka restauracji w Polsce, gdzie naprawdę w naszej kuchni przykłada dużą rolę to do jedynie dotarcie na Gdańsk sprawa bardzo dużą detali tak detale robią wszystko, czyli ludzie przychodzą też dla szefa kuchni do kuchni do restauracji, ale też dla obsługi dla atmosfery dla miejsca, które też miejsca są modne nasila i później to wszystko ucieka myślę, że przeważnie ludzie wybierają tam dzieje czuję się bardzo dobrze to jest to taki sąd pierwszej naprawdę takie detale są dopieszczone np. nie wina jest chłodzona odpowiednia temperatura kieliszka naprawdę to są detale które, które my wiemy np. nie wiem wino białe musimy wchodzić 2 stopnie mniej wy leczeni w zimie tak w zimie trzeba podnieść temperaturę, tak więc to są detale, które to robią wszystko no od rozmów czy można później przez Pisz przez życie z taką etykietą nie szefa kuchni wyróżnionego bądź też restauracji wyróżnionej podczas Final nikt tak przyznajemy festiwal przyznaje także nagrodę ranking publikuje rankingi ogólnopolskie restauracje są bardzo się tym chwalą też wspaniałym zjawiskiem jest najfajniejsze najlepiej oceniane dania festiwalowe coraz częściej wchodzą do ustawy karty później jest, więc też taka możliwość dla szefa kuchni przeprowadzenia umorzenia eksperymentów na gościach, ale pewnego rodzaju tarczą dowodzi Obrania wejście na informację z imprezy na na codzienne życie nam się też ciekawe pan sposób, jaki pan przed chwilą mówił o angaż ringu i o menu degustacyjne tematycznych wskazuje jest dla nas bardzo ważnym celem, ponieważ uważam, że jest to kultura sztuka nie wyłącznie jedzenie jest alternatywą wobec kina teatru książki czy innych artystycznych uwznioślić idących w cudzysłów przyjemności w życiu to jest tak, że plac oraz części chadzają do restauracji coraz częściej tylko zaspokaja swoją potrzebę nie opartą jedynie na zaspokojeniu głodu ten PIT już mamy za sobą teraz znów mam odwrót kierunek to przygotowanie potraw wychodzących spod ręki gospodarza gospodyni myślę, że zwracamy uwagę nie tylko na to doświadczenia i przyjemności, ale też coraz bardziej na to co jemy i wzrost zainteresowania jedzeniem w ogóle i w domu i restauracji w telewizji radiu, gdyż prowadzi nas cały czas coraz częstszego wychodzenia z domu zadania w restauracjach, ale nie tylko aby się spotkać czy będzie czy zaspokoić głód, ale spędzić spędzić ten czas z bliskimi wokół właśnie już temat kulturowego, jakim jest jedzenie nr 1 temat na wszystkich tak naprawdę mówiliśmy o daniach wegetariańskich to pewnie Wygnański idąc w dalszej kolejności jak lew wpisu wpisują się polskie restauracje w Polsce szefowie kuchni wtedy praktyki, które są ostatnio, chociaż nie wiem ilu jest np. czy 0 jest myślę, że w kuchni i powinno w ogóle być celowe stracili mamy produkt np. selera taką myjemy tego selera obieramy mięsnego bulionu z obierek ryby bulion z miąższu robimy Iran możemy go piec, czyli 0 jest to tak to jest po prostu baza baza bazy i ten Kongres nowej 2 set z Anglii to do Polski tak naprawdę warte wojny w momencie, kiedy to co piszecie, że tak to właśnie powstaje dlatego przygotowaliśmy takie TG mniej to wszystko jest teraz na trasie będą mogli państwo zobaczyć to jest zamieni niedługo ale, ale tam właśnie są użyte właśnie te techniki 0 jest gdzie w Polsce panuje od po 5 lat 6, a na świecie też gotuję po prostu ludzie, którzy wyjechali zagranicę szefowie kuchni oni o tym, wiedzą dziękujemy zerowej zawsze nawet wykorzystujemy chleb, który jeszcze na serwisie te, które można użyć do zawieszenia zupy nie możemy żyć, żeby zrobić z niego grzanki możemy zrobić to z tym albo możemy podać na śniadanie tak jest takie przyprawić przyprawami upiec naprawdę jest dużo rozwiązań, gdzie ten szef kuchni prawdziwy tyle ma doświadczenie i te taki zapas wiedzy zapłatę za przepisu, który nabył za granicą jest jest teraz wykorzystywany w kuchni mamy dużo szef kuchni w Polsce, gdzie takie praktyki odbyli oni dają sobie sprawy myślę, że Polska się bardzo dużo zmienia idzie bardzo dużo do przodu, ale pan chciałem tak nawiązać, żebyśmy nie dążyli za trendami na świecie to tylko szanowani produkt tak mieliśmy kuchnię molekularną pianki różne rzeczy to byśmy szanowali wprawdzie produkt, jakiego świat nie wie mamy troć z jeziora np. żeby wykorzystać całą tą traci tak, żeby nie zmiksować w nie raczej do Radia tylko zrobić naprawdę prawdzie prawdziwie gotować nie zaś nastawić SOS, więc czy bulion i jest wtedy ten produkt wykorzystywany w 100% nawet mamy policji w trybie, tak więc mamy wątroby, które można wykorzystać smażyć się na przystawki, więc naprawdę jest mamy też i dyrektora można solić oczywistego taką kiełbasę śniadania, więc naprawdę ten środek można wykorzystać na różne etapy różne sekcje w kuchni mnóstwo mnóstwo zabawy nie wiem co dobre na pewno czasochłonnej no właśnie, by wziąć udział w festiwalu jeszcze raz przypomnimy PZ odbywa się pod patronatem medialnym Radia TOK FM należy można sięgnąć po kody, pisząc do nas na adres dla małp, a to kropkę tam później będzie można dzięki tym szkodą tak już nazywajmy wziąć udział w tej imprezy za darmo wystarczy wybrać restaurację mniej pod koniec rezerwacji wpisać kod pierwszy Budny zrobił panowie myślę że, że ja też jestem głodny, bo wysunęło się z kuchni się do studia od razu przygotować się bardzo cieszę, że jestem głodny, ponieważ przed nami 3 tygodnie festiwalu pięciodniowych ani tematycznych w Polsce całej mam zamiar dużo jeździć 6 w tej chwili rozmawiać rozwiązania restauracji do opiniowania no dobrze opinia gości jest opinią najistotniejszą przecież kasa za najbardziej zadowoleni czy myślę, że to jest najbardziej uznany sukces szefa kuchni tak, jeżeli całego zespołu, ponieważ wszyscy gramy tajnej dla bramki czym zaznaczyć, że nie tylko szef kuchni jest ważny jest ważny jest cały zespół no to przecież zupełnie jak w sporcie Maciej Żakowski dziękuję bardzo dziękuję restaurator organizator festiwalu w Majdanie mówi Arkadiusz Wilamowski dziękuję bardzo z najzdolniejszych polskich szefów kuchni młodego pokolenia nagrodzony tytułem młody talent 2019 przypomnieli dotyka jednak z klubu w niemalże Sejmu nie działek trzeba informacj Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA