REKLAMA

Bałkańskie smaki

Niedzielny obiad
Data emisji:
2020-02-16 12:20
Audycja:
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
15:29 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad kolejny stały punkt naszego programu chciałbym przywitać naszego gościa zna pan Piotr Bereza dzień dobry dzień robi rano dzień dobry państwu szef kuchni Banja luka w restauracji Banialuka to oznacza, że mówi będziemy kuchni bałkańskiej to może wpierw tradycji samej restauracji pomówmy o wrażenie żona zawsze jest na mapie kulinarnej Warszawy czy też Mela wcześniej ona funkcjonowała na ulicy Puławskiej później został tam pamiętam też restauracje tak to Rozwiń » już troszeczkę czasu minęło raz funkcjonuje na ulicy szkolnej kolejna nowość od końca listopada mamy kolejną restaurację Banialuka na ulicę Podwale, więc cały czas wszystko idzie do przodu w ogóle pomysł nadania lukę to jest nie wiem intuicja, która odpowiadała, że Polacy mają zamiłowanie do kuchni bałkańskiej żona w jaki sposób podobna do kuchni polskiej, a może to otwarcie granic spowodowało, że wyjeżdżając bardzo często do kraju, bo Gosława najczęściej Chorwacji tamtejszych przysmaków smakuje mi jesteśmy żądni przez cały rok właśnie to jest powiązane, bo to bardziej trzeba odnosi się do naszego szefa, który w darze szczególnym sentymentem tamtą miejsca i wszystko w tym związane, więc tak narodziła całą narodził cały pomysł stworzenia takiej restauracji takim charakterze dasz przenieść może nie 11, ale w dużej części to co jest kwintesencją restauracji pod warunkiem, że ci, którzy zabierają się za otwarcie bądź też koordynują i postępy pochodzą z kraju której, którego kuchnie widać mieni jak było w Luce to jest łatwe niespecjalnie, ale to jest wszystko to łatwiejsze, że ta tak, jeżeli jest jakiś pomysł, który przyświeca zawsze można sięgnąć do źródeł daleko nie jest, chociaż wspomnienia z wakacji i wszelkie wyjazdy tamten rejon już na dadzą jakąś inspirację, ale też trzeba się odnieść do naszej historii, bo chociażby kuchnia Podlaska też ma wspólne aspekty, jeżeli chodzi o kuchni bałkańską chociażby Macedonia, która spółdzielni bardzo popularne było między wojną, kiedy taka taki napój jak za był bardzo popularne na Podlasiu też swoje święcił sukcesy w Warszawie oparte na kaszy jaglanej więc, więc tych cech wspólnych takich mianownik ów jest, jeżeli poszukamy historii jest więcej teraz teraz po prostu mamy łatwiej żeby, żeby to przenieść na nasze realia pieska lwica znakomicie ten set tak starałem się powiedzieć to serbska, jaka jest umowa serbska Polska proszę powiedzieć bardzo zbliżona to jest takie sztandarowe danie kuchni bałkańskiej jedno z to jest to jest taki kotlet wielki z mięsa tutaj może być podajemy w postaci wołowej, ale też te są to już to już zależy od fantazji, że tak powiem kucharza nie jest to mięso mrożone bułki i może być nagrodą nazwaną tak może być to Bóg kim na też jest podawane z frytkami, ale to bardziej już na Bałkanach więcej, więc tutaj otwartość, jeżeli chodzi o tą oto kwestia, ale częściej używa się w tamtym regionie pieczywa tradycyjne pieczywo opinia bałkańskie więc, więc to troszeczkę zbliżone jest do baba więc, więc tam dużo się używa takich rzeczy tego wożone są świeże warzywa mogą być świeże warzywa, ale też z racji klimatu, które tam panuje bardzo dużo jest używa wszystkie warzywa praktycznie są w postaci kiszonek bądź pili więc, więc tutaj twarz jest aż dowolność w zależności też od drogich sezonu zapamiętam przede wszystkim cebula cebule, które jest bardzo dużo błyskawicy jest jest może być w postaci marynowane może być, ale to jest bardziej w postaci dodatku może być w postaci marynowane, aczkolwiek też może być w postaci surowej lub lub po prostu postaci pili do tego war oczywiście podstawowy SOS Asz Alwerni jest daniem do przewozu sosem z dodatkiem kuchni węgierskiej poniekąd poniekąd, ale to jest bardzo szeroki szerokie pojęcie, bo kuchnia węgierska no trzeba pamiętać też, że Bałkany to jest miks kuchni właśnie napływu kuchni włoskiej kuchni dalekiego Wschodu, więc to wszystko wszystko się miesza i podobnie podobnie jak w innych rejonach są awarie taki uniwersalnym sosem można powiedzieć, jeżeli chodzi o Bałkany, ale pewnie byłoby dużym uproszczeniem będzie blisko wice jest sztandarowym daniem później długo długo nic powiedział 1 z 1 ze tak samo Tczewa trzeci, czyli kiełbaski smażonego na grillu, bo karny bardzo dużo się opierają o właśnie mięsa SA wszelkiej maści w postaci całych np. jagnięcinę czy czy pro prosię pieczone czy też w postaci mięs mielonych tak jak są używane właśnie do wojska wice bądź cie dzieci gwałcić to są kiełbaski, które na patyku dobrze pamiętam mogą być artykuł, ale też przeważnie one są grillowane luźno, więc można je złożyć bułkę wziąć do ręki po prostu zjeść z dodatkami nie ma kuchni bałkańskiej bez mięsa są potrawy wegańskie bądź bardziej wegetariańskie potem też dużo dużo się czerpie, jeżeli chodzi z racji tego, że to jest klimat Górski owce do tego oczywiście mleko Owcze i na bazie tego mleka też i grecki ser halami i ser la Blair, którego robi się jogurtów typu greckiego więc, więc dużo też bardzo popularne, który był Sar, które teraz troszeczkę został zapomniany lekarz wał, który pochodzi z Bułgarii, więc to są sery, które też są produkowane przeważnie z mleka owczego tutaj, jeżeli chodzi bez mięsa i oczywiście warzywa w każdej postaci możliwej pikle tak jak wcześniej wspomniałem kiszonki Musa warzywna to są to są rzeczy, które są związane z tamtym regionem nie nie ma pan wrażenia, że kraje byłej Jugosławii mają te do godności jeśli chodzi o kulinaria właściwie są takim miejscem Nasty kulinarnej Kurt kultur z 1 strony mamy Grecję mamy Turcja nawet myślę, że warto też spojrzeć już od północy na na Węgry, a z drugiej strony mamy Włochy taką kuchnię śródziemnomorską to wszystko gdzieś się miesza się w tym w takim kotle bałkańskim, chociaż akurat ma złe skojarzenie ma złe skojarzenie OKS, ale niestety tak to wygląda, bo to jest miejsce, w którym spotykało się zawsze się spotkało kilka kultur także też 1 próbowały bardziej zdominować drugie tak to wszystko mieszało i tak tak ten rejon funkcjonuje od dziś dzień ido tego co tam historia przyniosła więc, więc napływ tych różnych kultur religii przyniósł ciekawe spojrzenie, jeżeli chodzi o jedzenie trzeba pamiętać, że tamten region też, że winę płynie więc, więc wieczorne biesiadowanie przyrządzanie pewne potrawy są przyrządzane przyrządzają się praktycznie przez cały dzień i później o nie pracy przewinie cała otoczka dzielenie się posiłkiem poniekąd też taki charakter też chcemy oddać w tej restauracji to prawda, że nie ma inaczej zupa jest fundamentem kuchni bałkańskiej czy się na tak jak w Polsce przynajmniej ma nie ma takiego znaczenia to znaczy to jest 1 z posiłków bardziej jest w ten sposób rozumiane a jakie są charakterystyczne ruchy bałkańskiej w sensie zupy to oparte na jak ręcznie owoce morza też więc, więc wszystko bazująca w tym kierunku odmian jest wiele bardziej można tutaj odnieść do przepraw, które są używane do gotowania jest używane wino do bardzo charakterystyczna przeprawa Kuzmin, która jest właśnie, ale charakterystyczne dla tamtego regionu innych regionów także różnych kuchniach, ale ona jest tam bardzo wyczuwalny tak samo duże ilości tymianku i wszystkich, które są z regionu właśnie podziemną, gdzie Morskiego jak powinien jak wygląda generalnie obiad kuchni bałkańskiej rodzinie bałkańskiej pan wiedział o tej kolacji, której zwieńczeniem dnia pracy, która jest na tę okazję do biesiadowania taki niedzielny obiad, żeby trzymać się też tytuł naszego cyklu dom tutaj akurat odpowiedzieć dokładnie jak to jak to wygląda, bo aż takiej sposobności nie miałem, ale to jest wszystko zbliżone właśnie tam już bardzo duży nacisk lat o rodzinność na to by współ biesiada wanie, więc wszystko co się co jest związane z tym, więc jest kultywowane pomimo tego, że tam różnice tak jak wspomnieliśmy kulturowe religijne bardzo dużo odniesie nie jest do tego właśnie takiego wspólnego bycia razem, więc wszystko mimo tych tradycyjnych dań przygotowania właśnie posiłków w postaci czekania przez cały dzień rzecz będzie przygotowane to to wszystko jest później kultywowana i dzielenie się o tym, to wszystko polega też o odniesieniu do naszych no trudno określić jednoznacznie, że to jest tylko wyłącznie takim niedzielnym niedzielnym obiedzie tam proszę powiedzieć istniej pojęcie deserów kuchni bałkańskiej jak są sery jeśli tak to, jakie są doradcy tutaj kuchnia włoska ma swoje największe wpływy kuchnia włoska kuchnia bliskiego Wschodu też Grecja tutaj nie ma jakiś szczególnego, że tak powiem to też miesza po prostu są desery słodkie są desery, które poniekąd wyglądają jak nasze morze są zbliżone do naszych pączków Vaclava, która jest szeroko znana więc, więc przede wszystkim bardzo słodkie minut orzechy to są takie bazy, na których właśnie funkcjonują desery w tamtym rejonie ma oczywiście chowa, czyli podstawa teraz zapytam pana bardzo bezpośrednio to też na bazie tego co co robicie, jaką macie kartę dań i też ceny w nią droga jest kuchnia bałkańska taki niedzielny obiad dla czteroosobowej rodziny pozwala zmieścić w jakim budżecie tutaj to też też zależy od indywidualnych preferencji ale łącznie z przystawkami daniem głównym deserem spokojnie granica 200zł 200300zł dla osoby to już jest naprawdę bardzo dużą, uwzględniając zupy przystawki danie główne deser, ale to właśnie takie biesiadowanie posiedzieć dłużej spędzić czas z rodziną przy tym dobrze zjeść nierozerwalnie kojarzy się kuchnia bałkańska z muzyką słusznie oczywiście oczywiście u nas wygląda to następująca, że praktycznie codziennie mamy koncert na żywo więc tygodniu to wygląda następująco, że te koncerty przeradzają w 1 wielką zabawę, więc wszyscy mimowolnie zostają wciągnięci w tą całą ten cały imprezowy klimat podobnie w Grecji z kolei, gdybyśmy szukali jakieś odniesień też Perz tamten region lubi się bawić po prostu płynie w nich gorąca krew dziękuję panu bardzo za to spotkanie pan Piotr Bereza szef kuchni w Banja Luce moim państwa goszczą dziękuję państwu dziękuję też na koniec pana zapytam czy to etat ta nazwa państwa restauracji też nierozerwalnie związana z Bałkanami jest okazją do takich żartów na wasz temat opowiadać banialuki to dość popularna maksyma w Polsce to jest bardziej skomplikowana nasza nazwa bardziej jest powiązana z regionem na Bałkanach które, który ma oraz Bullock, ale niektórzy też uczynił z tego okazji do zrobienia sobie żarty bądź też Przytyk taki jest takie przysłowie dziękuję panu bardzo jeszcze raz państwa zaproszone informację Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA