REKLAMA

4. Nie marnuj jedzenia. Niedługo może go zacząć brakować

Koniec świata
Data emisji:
2020-02-17 17:50
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
10:55 min.
Udostępnij:

Zrób zakupy spożywcze na cały tydzień a potem wyrzuć wszystko do śmietnika. I tak wiele razy roku. Absurd? Większość z nas robi tak od lat. Oczywiście: nie w ten sposób, ale rocznie wyrzucamy żywność właśnie o wartości wielokrotnych weekendowych zakupów. To nie jest jedynie kwestia tzw. "gospodarności". Żywność drożeje, a jedną z głównych przyczyn jest zmiana klimatu. Dlatego będzie drożeć nadal, jednocześnie niektóre produkty, dotąd "zwyczajne" w naszej diecie, staną się rarytasem - będziemy musieli przerzucić się na zamienniki. Jakie jeszcze problemy szykują się z dostępnością żywności?

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
koniec świata statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności wynika z raportów banków żywności to tak jakby zrobić weekendowe zakupy i wyrzucić je prosto do kosza kilkadziesiąt razy w ciągu roku zatrważające, tym bardziej że nasze bezpieczeństwo żywnościowe już dziś na skutek zmian klimatu stoi pod ogromnym znakiem zapytania cofnijmy się do przeszłości niezbyt daleko ledwie kilka miesięcy pamiętasz jeszcze wakacje ostatnie co, które bardzo się przedłużyło było Rozwiń » bardzo ciepło i słuchu zbyt sucho spalone słońcem pola nie mogły się doczekać deszczu zaczęło brakować roślin tych, które jemy my lub zwierzęta była susza, która miejscami zniszczyła nawet do 60% powierzchni jej efektem były rosnące ceny żywności i sytuacje, w których kilogram kurczaka był tańszy niż kilogram pietruszki, a to dopiero początek prognoz Narodowego Banku Polskiego wynika, że ceny żywności będą rosnąć w tym roku lepiej nie będzie też w 2021 mamy więcej ma przyczyna pewniej się domyśleć jedzenie drożeje, dlatego że zmienia się klimat, a właściwie Tomek zmieniamy, emitując do atmosfery ogromne ilości gazów cieplarnianych od lat pięćdziesiątych aż do lat osiemdziesiątych susze pojawiały się u nas średnio co 5 lat, a dziś od 2013 roku susze różnej skali występują w Polsce córy wnioski z raportu koalicji klimatycznej rekordowy był 2018 rok, kiedy odnotowano największą suszę co najmniej od końca drugiej wojny światowej będzie coraz gorzej, bo w najbliższych latach roczna ilość opadów w Polsce będzie się zmniejszać zima praktycznie bez śniegu nie poprawia naszej sytuacji wedle wszelkiego prawdopodobieństwa i w tym roku czeka nas ogromna susza i zniszczenia znacznej części upraw eksperci już ostrzegają plony, które przetrwają będą horrendalnie drogie, choć to tylko 1 z problemów, o których powiedział mi Zbigniew Karaczun profesor SGGW ekspert koalicji klimatycznej oczywiste się nam wydaje, że mamy w Polsce bardzo wysoki poziom bezpieczeństwa żywnościowego także mamy do dostateczną ilość produkcji żywności mamy to dieta, którą lubimy też, gdy ziemniaczki takie różne różnego rodzajów roślin czy uprawnej i mięso, które produkują w Polsce natomiast 1 ze skutków zmian klimatu jest bardzo silne oddziaływanie tego na produkcję rolną rolnictwo jest 1 z najbardziej zagrożonych sektorów w związku z tym bardzo możliwe, że czeka nas zmiana diety taki będzie musieli odejść od jedzenia tych rzeczy, które do treści przećwiczyliśmy 1 z najbardziej zagrożonych plon ziemniaka dlatego, że to jest różna zimno zimno mówi się, że różnych prognozach mówi się, że 70% plonów w Polsce będzie mniej ziemniaków dziś jeśli one będą musiały być zapis, by zapewnić pewne zamienione albo uprawą kukurydzy albo sorgo, które coraz częściej wchodzi teren Polski, a więc po pierwsze, susze, a po drugie, wymieranie gatunków i nie chodzi tylko zwierzęta żyjące w lasach deszczowych zagrożone gatunki znikają z naszego najbliższego otoczenia np. pszczoły, których utrata będzie dla nas szczególnie bolesna, a których populacja zmniejsza się z roku na rok m.in. na skutek rosnącej temperatury na ziemi, ale nie tylko pszczołom trudno przetrwać, gdy zaburzone są cykle wegetacyjnym jedne rośliny kwitną zbyt wcześnie inne zbyt późno w Susie niszczą ich potencjalny pokarm upały uniemożliwiają prace nie pomaga też wykaszanie traw i łuk i teraz uważaj gatunki roślin, które są zapylane przez owady to 34 wszystkich roślin uprawnych to znaczy, że co trzecia łyżkę jedzenia zależy od procesu zapytania, czyli od szkół, a zatem im mniej mamy pszczół tym mniej mamy jedzenia skala strat będzie ogromna, a nie powiedziała mi Monika łaskę Skawą czek z WWF Polska globalna uprawy wartości około czy nawet ponad 500 miliardów dolarów rocznie są zagrożone z powodu utraty owadów, które zapylają także to jest ogromna strata dla rolnictwa straty ekonomiczne, jakie rośliny stracimy oto zapytałam Annę Sierpiński uznał kiego klimat cie pożegnamy się z pewnymi owocami np. ponieważ generalnie nie ma jakby opcji zastąpienia zapylaczy, więc faktycznie nie wiem, że tak np. zapylane przez owady tak, czyli to jest kwestia, ale i utratę szczuł odczujemy, więc szybko, choć można je jeszcze zapobiec, tyle że trzeba działać już teraz zaraz np. zakładać miejskie ule i łąki kwietne zamiast trawników warunki albo adoptować pszczołę do czego zachęca choćby Greenpeace najważniejsze jednak będziemy szybko dużo szybciej niż w przypadku surowców im już nic nie pomoże wydawałoby się, że tutaj jako ludzie jako Polacy możemy nie odczuwać bezpośredniego wpływu takich wydarzeń na nasze życie, ale tak właściwie nie jest, ponieważ te gatunki również świadczą o tym w jakim stanie są ekosystemy, jeżeli są eksploatowane, jeżeli giną z różnych przyczyn to jest często właśnie mozaika różnych różnych przyczyn również wpływa bezpośrednio na nas, bo jeżeli ekosystem jest stabilny jest pewnej harmonii również dostarcza nam ludziom usług takich jak czyste powietrze woda pitna itd. i tak to także ważna wiadomość dla ciebie dla mnie żyjących w kraju, w którym nosorożców nigdy przecież nie było, bo każdy ginący gatunek pozostawia po sobie pustkę, której konsekwencje trudno przewidzieć nie chodzi o to, że zwierzęta są jakimiś takimi oddzielnymi bytami, które nam ubarwiają okolice tylko one są elementami bardzo skomplikowanych systemów i jako taką ciekawostkę mogę mogę powiedzieć, że np. wieloryby, jakby piękne zwierzęta żyjące w oceanie większość ludzi lubi mają np. duże przełożenie na klimat w takim sensie, że kiedyś, kiedy było bardzo dużo miał odgrywać dużą rolę w krążeniu składników pokarmowych w oceanie, kiedy ludzie je wybili okazało się, że nastąpił bardzo duże zaburzenie krążenia fosforu, które odbija się na takich maleńkich organizmach fotosy decydujących żyjących na powierzchni oceanu to dalej wpływa na różne jak czynniki związane z klimatem z całą sferą itd. sam widzisz życia krąg jak w królu lwie tylko mniej kolorowe i bez happy endu na pewno nie zobaczymy go nad polskim morzem, gdzie w zastraszającym tempie kurczy się dosłownie przez MAK wczasowiczów dorsze giną na naszych oczach myślę, że w najbliższym czasie jest gorsza się pożegnamy, ponieważ dorsze, żeby się rozmnażać potrzebują określonego zasolenia określonej temperatury wody, więc jeżeli Bałtyk staje się coraz cieplejsze coraz mniej zasolone po prostu te dorsze no nie mają miejsca, gdzie mogą złożyć kra do tego dochodzi dochodzi taka sytuacja, że ich ich pożywienie czy nawet prod przesuwają się w ogóle winny region dalsze zostają w innym regionie jest nie mają dziś rozmnażać niemająca jest do tego ludzi wyławiają do tego jeszcze Bałtyk jest zanieczyszczony no i że tak bowiem sytuację patową, ale jest jeszcze jedno bakterie wirusy choroby, których rozprzestrzenianiu się rosnąca temperatura na ziemi bardzo sprzyja i to nie tylko tych naszych oswojony rodzimych, ale i tych, które przyślą do nas z zagranicy zaatakują nie tylko nas, ale nasze zwierzęta i rośliny, a więc to czym się żywimy mamy cały szereg chorób, które zarówno zagrażają szkodników, które zagrażają roślinom mamy chorobę która, kiedy w Polsce występowała bydła, który nie było, dlatego że było za zimno jest tzw. choroba niebieskiego języka bydła, która mamy pierwsze przypadki stwierdzone i w Polsce mamy, choć mamy nowy szkodnik jest taki szkodnik kukurydzy Moszczenica Proszowianka, która potrafi zniszczyć do 100% plonów, bo też wcześniej nie było nie ma naturalnych wrogów nie potrafi mi jeszcze czy dopiero uczymy się w wyborczej podsumowują istnieje spore ryzyko, że w najbliższych latach pożegnamy się lub będziemy mieć bardzo ograniczony dostęp nie tylko do dorszy lub wołowiny, ale też do wielu gatunków owoców i warzyw w tym ziemniaków rzepaku, bo te, które coraz mniej licznym pszczołom uda się zapewnić i te, które przetrwają susze i te, których nie pokonają roznoszone przez owady choroby będą jeszcze musiały stawić czoła huraganu mikro bądź powietrznym na końcu musi być nas nie stać dlatego nie ma jedzenia niedługo możecie go zabraknąć koniec świata premier w poniedziałki wieczorem na tokfm PL świat, jaki znasz się kończy, ale nie jest także katastrofy nie da się uniknąć co możesz zrobić już dziś informacji o tym, szukaj w opisie odcinka Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: KONIEC ŚWIATA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Teraz wszystkie pakiety TOK FM Premium 40% taniej!

KUP TERAZ 40% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NULL
Array