REKLAMA

Co na obiad jedzą Węgrzy? Főzelék - czyli gęstą, sycącą zupę

Przy niedzielnym stole
Data emisji:
2020-02-23 12:20
Prowadzący:
Czas trwania:
17:34 min.
Udostępnij:

W studio Joanna Wojtowicz-Petrovics i Istvan Petrovics ze Sklep Węgierski Papryka, Bistro Budapeszt

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
w niedzielę obiad Maciej Zakrocki dzień dobry ponownie dobrze, że 1221 to może po naszej rozmowie zdecydują się państwo jednak ten niedzielny obiad zrobić może nawet troszkę później, ale węgierskim wydaniu zobaczymy czy taki pomysł na szybko pojawi się u naszych gości pani Anna Wojciech Wojtowicz Petrović dobry dzień dobre państwo Petrović dzień dobry dzień dobry no właśnie, bo Polacy tutaj dzisiaj mówiliśmy o tym, nieco wcześniej dosyć przez lata licznie Rozwiń » wyjeżdżają na Węgry, ale najczęściej moim przynajmniej zdaniem, bo mam też sporo doświadczenia jak pojadą albo chcą zjeść hola źle albo chcą zjeść go Jaśle weź, czyli takie bardzo tradycyjne, żeby nierozważnie restauracyjny potrawy Cyganie pieczeń tak to Utah takich taki standard, a co tak normalnie Węgrzy jedzą obiad przy niedzieli na właśnie z mężem tak przed programem rozmawialiśmy i zastanawialiśmy się, o czym jaka potrawa byłaby taka która, której u nas nie ma, którą mąż cały czas wspomina jakby, że jego mama gotowała, a u nas jest to dosyć rzadkie zdążyliśmy powiedzieć o FIZ lig wierzono, że hektar ja akurat wiem co to jest jakieś proszę wytłumaczyć, bo to rzeczywiście taka no i nikogo nie zniechęcają wręcz przeciwnie taka trochę paczka, w którym tak inie, a i to są to są fantastyczne fantastyczne rzeczy, bo to są takie bardzo gęste zupy warzywne może być np. kropli jeżeli, czyli tajemnicza ziemniaczana może być Zelt, bo jeżeli, czyli fasolki szparagowej dokładniej prawie każdego warzywa można taki Fidel i zrobić rzeczywiście jest to taka gęsta zupa, bo Węgrzy są mistrzami moim zdaniem w takich potrawach jednokierunkowych, czyli robimy 1 potrawę, ale możemy do niej dodać coś jeszcze i to będzie od razu całe danie, ale może może o tym, opowiada, bo to jest naprawdę bardzo fajna, tym bardziej że wymówić tak bardzo poprawnie je lektor chyba tylko pan tutaj potraw nasi to zaś wymówić, bo zawsze chodzi o jedzenie to najważniejsze robi, ale pan Grzegorz zaczął dawać o sobie we, z czym się charakteryzuje niedzielny obiad, bo to jest najciekawsza, a potem uda się nie uda to dojdziemy, więc same koszmary o dwunastej nie pierwsze było to drugi od dwunastej zbiera się całą rodzinę przy stole kuchennym mamusia rozdaje jedzenie, ale nie zaczyna dopóki tatuś nie siedzi i dzieci też obok ratusza i wszyscy w jest zły szkołę uciekają mamucie chodzi dookoła rozdaje jedzenia mamusia rozdaje nie ma także ktoś odmówi jawnie jak długo nie odmówi to tatuś bierze i talerzy odwróci na stół i dziękuję bardzo, jemy obiad i w tym czasie radio, by baby one zwolnione no koniec bimba jeszcze obiad trwa i dopiero zaczynających granie grać muzyka jak dzisiejszego dnia mam z strach do tego niedzielnego obiadu na pewno będzie bombami nawet Renziego nie będą grać muzyka dlatego wydaje oczywiście teraz już nie ważne ryzyko, że teraz na bardzo nie można być też pana wspomnienia ja moje powie oczywiście muszę podzielić, dlatego że te przeżycia to wieloletnie przeżycia ich jakość, a oczy i najważniejsze jedno nie musi być głodne musi siedzieć jeść, bo mamusia cały dzień poświęciłem na ten obiad jak ni to znaczy obraza i zawsze groziła, że słuchacze jak życie następnego dnia nie będzie, więc tak to jest to jest, ale przyjmijmy, że to jest stare wspomnienie, że dzisiaj nie chcemy państwa przestraszyć i mówić, że nie w niedzielny obiad to będzie koszmar raczej chcemy, więc tak chodzi o niedzielny obiad niedzielny przede wszystkim musi być także cała rodzina jest razem to nie może być także 1 brakuje 23, bo wtedy już nie dzieli na obiad tylko ci, których są to jedząc, której nie to później jedzą i niestety teraz tak jest, bo niedziela dalsze cały tydzień jak się pracuje na niedzielę 1 jedyny dzień wtedy, kiedy mają często wjeżdżają na lewo na prawo kiedyś dawno tego nie było, ale chodzi o obiad obiad musi być zupa koniecznie najbardziej losu, czyli ośle Huszlewa tak, ale właśnie tak chciał tutaj, siedząc czekając na wejście 8 myślę, że muszle weź oparte np. o wołowe mięso to się kupuje taki kostka takie dosyć szeroki długi mięsko, które najpierw się gotuje na zupę i potem w takim cios mocno cząstkowym tłuszczu duszy marzy bardziej duszy i to będzie takim bardzo cieniutki lekko rozchodzące się do tego, który kartą plan i nie ma prościej bardziej można powiedzieć obiad, ale nie ma to jest taki zapach taki smak się na korytarzu po prostu sąsiedzi zbierają się edukować, a widzę słyszę susze i czuje, że jest dobra zupa właśnie wołowe, ale taki rosół jeszcze jak pan mówi tłuszcze mistrzowskim jeszcze z ziemniakami purée to właśnie można powiedzieć, nawiązując do pani to jest właśnie pomysł na cały obiad, bo jeszcze da się coś zjeść po takiej nie wiem, ale chodzi o ten wzór chodzi o transferze jeśli się wtedy wtedy, kiedy w ogóle, jeżeli chodzi ze starych czasów wtedy, kiedy np. na polu ludzi zbierali się i robili swoje roboty np. nie później wata mi jakieś tam czynności i trzeba było ich za opłacić jedzeniem no wtedy nie było samochodu trzeba było nosić w ręku i trzeba było taki obiad zrobić wszystko razem 1 z gangu no i stąd jestem, za które zupa drugie dania i wszystko razem mięso też można było liczyć np. jeżeli damy kotlety mielone to ile sztuk jest potrzebna tyle ile tam pracuje niezależnie od tego co robi coś winę, ale musi być, więc stąd jest właśnie takiej Tosię nazywa detali to znaczy i 1 talerzy na tym wszystko jest albo powiedzmy jak przykładowym pani mówiła, że można zrobić właśnie ze wszystkiego, ale może ktoś właśnie chciał poeksperymentować jak zrobić węzełek z czegokolwiek niech pani myśli moim zdaniem najlepszy jest Krępy fizyk ziemniaczane z liściem euro tak, bo to jest teraz tam są mi samolot te ziemie cebulkę ziemniaków to jest nasze nasze zadanie mówi pani jak chcemy zrobić coś węgierskiego jedzenia trzeba pokroić cebulę wrzucić na olej dokłada premię zobaczy ratusz także dodać do tego, że zmierzamy cebulkę cebulka pokrojona cebulka wrzucamy do garnka i tą cebulkę podsmażamy i w momencie jak spółka jest pod smażona to wtedy dopiero jak ziemniaki kroimy, jakkolwiek najlepsze są mniejsze kawałki, bo po prostu szybciej nam się gotuje tych ziemniaków musi być sporo, dlatego że tak naprawdę musi być gęsta, więc wrzucamy ziemniaki do tego dodajemy liście laurowe ziele angielskie i dodajemy majeranek i to jest moim zdaniem cały urok tej zupy te wszystkie aromaty przychodzą i po prostu mamy fantastyczną pachnącą majerankiem zielem angielskim liściem laurowym fantastyczną zupę w momencie jak ziemniaki są, jakie one muszą się rozpaść, czyli robi się po prostu taka bardzo gęsta aromatyczna zupa zagęszczamy śmietaną kwaśną śmietaną i mamy gotowe tylko, ponieważ tak jak ma tutaj mówiono jest także węże są bardzo mięsnym narodem i zawsze lubią coś do tegoż fizyka dodać to może być łóżka per kultu to może być kotleciki mielone taka składka jest, jeżeli określą wyjaśni słuchaczom to taki odpowiednik Gula żadnej wojny bardzo gęsta potrawkę mięsną, bo parkom wysokim krótkim czasie, czyli tak bardzo gęsta potrawkę mięsną, czyli taką łyżkę parkietu na górę to jest całe całe danie dania jedno bankowe, ale fantastycznie pachnące przyprawami i niesamowicie sądzę także naprawdę wystarczy no to tak to najpierw zjedliśmy zupę powiedzmy, że dla mnie wystarczyło to jeszcze mieliśmy zjedliśmy ten fizyk kropli wizy ekspertem kawałek, ale jeszcze może powiedzmy jakiś szczyt na deser to zaś nie mówiliśmy o sałatę, dlatego że akurat tego akurat do tego co byśmy jedli przed chwilą, jeżeli to cała ta nie chodzi, ale ubolewam nad tym że, odkąd jestem w Polsce już bardzo dawno chciałem się tego drugiego roku kuchnia Polska jest ubogi chodzi o rodzaj i jakoś Salata przy czym umowy wyjaśnijmy też, bo u nas często sałata to chodzi o sałatę zieloną taką po prostu sama sunęła ciężarówka no właśnie tu, choć bardziej może surowca jest taki lekki SOS do leki są do sałatę ktoś taki słodko właśnie owo nie od Tower cząstkowe woda, w którym ta cała ta przynajmniej pół dnia przebywa w tym czasie po prostu stracić takiej twardość i ma tak nieprawdopodobnie smak czasami człowiek wybiera nasze drugie dania, żeby sałata jeść taki np. jacht ja uwielbiam sałata więcej, więc trzeba dodać w takim żarze te drugie danie sałatę i dopiero kocimi teraz na słodki, a to jeszcze dopytał bodaj tak tak, że to nie jest cała ta osoba ta raczej Surówka bardzo popularna przynajmniej w moim domu w domu również rodziny żony to jest najprostsza chyba obory Kasia tak dalej dzisiaj Szala to się jeszcze, że taka taka właśnie mizeria jak to się mówić po polsku w sensie, że ktoś z Odrą skrojone tak, ale właśnie my zalewamy czasami śmietaną Węgrzy nie ona ma być od nie ma sens są oderwanie uwagi odważnym, ale też takich ocen, który jakoś w Polsce, gdyby słuchacze chcieli pójść naszym tropem można może być bardzo ostrożną rozwagę ministra z wodą dodajemy do tego troszeczkę cukru dodajemy do tego czosnek, żeby nie był tak bardzo słabo Węgrzy wolą ten odsetek komisji bardziej słodka rzeźba z członkami, a dodatkowo oczywiście bardzo popularne na Węgrzech są pikle, czyli tworzywa które, które można znaleźć na Węgrzech od razu są składane do takiej zalewy w sklepie mamy mnóstwo różnego rodzaju pikiet to jest tak popularne malutkie arbuz dziki wielkości piłeczki pingpongowej zalewy słodko kwaśnej malutkie cebulki malutkie ogóreczki czy ogórki faszerowane kapustą czy papryki z kapustą to wszystko po prostu jest niesamowicie popularny na Węgrzech czy wchodzi do sklepu to widać góry piki po prostu można sobie wybierać to kolor ciekawe, że parę lat temu jako tworzyliśmy ten sklep i restauracja to nikt nie chciał kupić pikle, bo przecież to jest można umrzeć może tak bardzo ostry nie może tego jeszcze i teraz proszę pana biorą ostry wyrok taki taki taki różne rodzaje to co będzie robią nie ma żadnego problemu, więc można zmienić gust ja się cieszy, dlatego że oczywiście nie wszyscy mogą tutaj dotrzeć do państwa w Warszawie, ale ja widzę też na różnych takich targach, że się pojawiają właśnie takie kiszonki jak to mówimy nie mogę tylko spotkać no właśnie na tego typu targach czegoś co ja najbardziej lubię i to ona będzie jak jestem zawsze kupuje to papryczki właśnie takim nie równie duże na faszerowane czosnkiem i one właśnie szpital związaną z fetą też, ale ważna jest też tymczasem smakują, tym bardziej, że to jest o tyle bezpieczne i od razu uprzedzam, że właśnie przez ten dzisiaj się w tym od 1 czosnek traci swoje tak walory Towarzystwa lektura mogą tam tam przeszkadzać większej ilości, a tu świetnie to wychodzi mamy jeszcze czas na jakąś propozycję deseru Zaorskiego znowu rośnie, ale myślę, że tak restauracyjnej niektórzy Polacy na to kojarzą właśnie kundel palaczy, ale to wcale takie musi morze morze ani Gałuszka oraz gorączka, proszę bardzo, osa to trzeba się starać, żeby dojść do mikrofonu w sercach to są złote kluseczki to są takie malutkie bułeczki drożdżowe ze otoczone orzechami włoskimi upieczone właśnie na złoto i podane z sosem waniliowym umowę oczywiście dla dzieci sama Vanila powiedzmy dla dorosłych wanilia plus rum niesamowicie pachnące w tym rumem i wanilią namoczone takie takie małe złote kuleczki są fantastyczne Noto mamy pełny zestaw my mamy zupę no właśnie taki rosół tak czy na mięso zupę i teraz tak pan jeszcze w dorzeczu ziemniaczki Pile czy i cząstkowy coś tam było czasu świnkę, a klinika nie ma w Polsce w kuchni w ogóle gminach nikt nie lubi Krynek no właśnie one też podstawa jak jedziemy np. dziś poza Warszawą i tam gotującą to ja mam zawsze w kieszeni woreczek kominek woreczek czerwona papryka po to, też nie wszystko jedno to jest taki sam najważniejsze tak wszystko chcieliśmy na olej na smalec, dlaczego smalec, dlaczego nie olej, dlatego że smalec jest wiz ma żonę z wędzonego boczku, a ten wędzony smalec to jest taki aromat, który jak nic nie dodajemy tylko sam to to już można na tym gotować na szczęście wędzona Słonina się pojawiła w niektórych miejscach w Polsce tak zapraszamy też też można rzeczywiście wykorzystać nie wiem czy zdążymy zostało nam niecałe 2 minut ale, ponieważ w poprzedniej rozmowie obiecałem to może tak najkrócej rzecz ujmując, bo padła tutaj w poprzedniej rozmowie nazwa manga lica po zapraszamy mamy, ale nie robimy reklamę reklamy, ale tak rzeczywiście manga lica już się pojawia w Polsce my ze swojej strony przywozimy sporo wyrobów Bang Alice mamy kiełbaski mamy salami mamy Słonina, który pan wspomniał mamy też smalec już gotowe do gotowania także to wszystko już się pojawia bez problemu można dostać to warto jest problem niektórzy reklamują mówi się generalnie wieprzowina jest niezdrowa, że to, że ona nie jest tak bez cholesterolu jeśli bez cholesterolu nie ma miejsca bez stanowego, żeby dobrego cholesterolu jest więcej dobrego bo, choć jest hdl ldl dobrego cholesterolu więcej normalnym jest zły weny większość ma to jest zagrożone wszystko, ale czy tylko tam jest właśnie do Kiełba do wszystkiego mnie do normalnego gotowe ważone na drodze ta radość skala można zakupić dodatkowe jest się charakterystyczne około 5 centymetrowej grubości musi być Słowianka, jeżeli jest mniejsze to znaczy to nie jest bez genetyczne i musi być taka taki tłuszcz i stąd można identyfikować ważne to jest manga lica no właśnie to też ciekawe, że się tak tylko na tych Węgrzech zachowuje nie rozprzestrzenia i Hiszpanii Hiszpania w Hiszpanii są, ale tylko naraz to są czarne świnie, ale są karmione żołędziami mówią po hiszpańsku nota bardzo dziękuję państwu wszystkim słuchaczom życzę smacznego zachęcam, bo to nie są właśnie bardzo trudne potrawy, a jednak bardzo ciekawe jak pani powiedziała kompletnie występujące w Polsce i zaległ, więc zachęcamy do zrobienia może nawet jeszcze na dzisiejszy niedzielny obiad bardzo państwu dziękuję dziękuję bardzo, Patrowicz Istvan zdrowi byli wznawia teraz informujemy też serdecznie Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZY NIEDZIELNYM STOLE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA