REKLAMA

"Są takie produkty dla dzieci, w których połowa składu to cukier.” Jest rozwiązanie!

Analizy
Data emisji:
2020-02-25 18:40
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
13:49 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
audycja analizy Agata Kowalska przy mikrofonie dzisiaj komisja senacka miał pracować nad słynnym podatkiem od cukru, który tak naprawdę jest opłatą od słodzonych napojów, ale nie pracowała dlatego nie będziemy zajmować tą opłatą będziemy zajmować natomiast cukrem ze mną studium nasz gość pani Anna Karaszewska z Narodowego Instytut zdrowia publicznego państwowy zakład higieny dzień dobry dzień dobry ona pojazd już nasłuchali się państwo pewnie każdy ma zdanie Rozwiń » natomiast tani i inni naukowcy zwracają uwagę na zupełnie inny problem ten związany z cukrem i też związane z dziećmi młodzieżą, ale zawarte w zupełnie inny grupie produktów na jakie produkty państwo, a swoje oczy badawcze skierowali tak jak pani odpowiedziała każdy chyba wie, że cukru dostarczą nam słodycze cukru dostarczą mam słodkie napoje, ale jest też cała gama produktów, które uważamy za takie, które powinny znaleźć codzienne codzienne w naszym jadłospisie, które mogą zawierać no wręcz szokującą ilość cukru, czyli takie produkty odżywcze, którym powinniśmy to tu stosować zbilansowanej diecie tak odwołam się tutaj do piramidy zdrowego żywienia prawda mamy warzywa owoce one naturalnie zawierają cukier, ale tym okresie nie przejmujemy mamy produkty zbożowe i tutaj już w wśród tych produktów mamy takie, które tego cukru zawierają niewiele, a są też takie, które potrafią tego cukru zawierać bardzo duża np. płatki śniadaniowe rodzice często kupują ten produkt swoim dzieciom to jest taki produkt do szybkiego łatwego przygotowania śniadania tymczasem większość tych płatków typu kuleczki czekoladowe jakiś kółeczka miodowe czy kwadraciki cynamonowe zawiera nawet 5 łyżeczek cukru na 100 g produktu co prawda producent sugeruje taką porcję produktu do przygotowania i 30 g, ale tak zastanówmy się szczerze, kto z nas odmierza 30 g płatków zazwyczaj sypiemy na tzw. oko, a im większą miseczkę mamy więcej tych płatków sypiemy tym samym więcej cukru spożywamy dla porównania podam zawartość sacharozy naturalnych płatkach zbożowych np. owsianych, gdzie sacharozy jest niespełna 1 g, czyli 25× mniej niż w bankach przez twarzami dzieci owsiankę w dzisiejszych czasach to nawet nie daj Boże to było pytanie retoryczne proszę nie pisać jak bardzo zachęcam do jedzenia sanki z bobrami owocami waży owocami takimi przyprawami będzie naprawdę my zapewnia mnie w decyzji zrezygnowały z cukrowych różnych płatków a dlaczego tak ten cukier za państwo uwagę, dlaczego to jest akurat ten składnik produktu żywności, który w, którym państwo bez przerwy zwracam uwagę ciągle słyszymy, że mamy go nie jeść mamy wiele badań, które potwierdzają, że m.in. cukier oczywiście nie tylko on jest przyczyną różnych chorób to zależnych tutaj można, by było wymienić jeszcze inne składniki nawyki żywieniowe pewna zwyczaje żywieniowe, ale mamy wiele badań, które potwierdzają korelację cukru czy spożywania nadmiernej ilości cukru z takimi poważnymi chorobami jak otyłość jak insulina oporność jak cukrzyca typu drugiego też wiemy, że nadmierne spożycie cukru sprzyja dyscyplinę miałam na później na ich tle rozwija się choroby układu krążenia, więc bardzo poważne choroby, które pogarszają jakość życia w dłuższej perspektywie czasu negatywnie wpływają na nasze zdrowie mogą nawet życie skracać, ale jest jakoś tak, żeby dzieci bez wyjątku kochają słodycze później w starszym wieku część z nas ja nie, ale niektórzy, a w ogóle rezygnują ze słodyczy ze słodkości czas mówią, że im nie smakuje, ale dzieci są pierwsze do tego, żeby zjeść coś słodkiego i to jest przypadek czy tak po prostu coś w tej działa jakaś biologia myślę, że troszeczkę można tutaj zastanowić się na tym, że mleko mamy słodki pierwszy pokarm, jaki spożywa dziecko jest dosyć słodki, bo musi dostarczać energii to ty to jest jedyny pokarm dziecka tak naprawdę rekomendowany przez pierwszych 6 miesięcy jego życia właśnie wymieniła pani zalety cukru dostarcza energii dokładnie taka ma też cukry złożone, które również dostarczają energii nie mają tego negatywnego na organizm oczywiście negatywny wpływ dotyczy głównie cukrów prostych i spożywane w nadmiarze, więc smak słodki kojarzy nam się po prostu właśnie energetyczną ością z przyjemnością z takimi dobrymi emocjami i potem niestety my rodzice my dorośli jak utrwalamy preferencja smaku słodkiego w momencie, kiedy rozszerzamy dietę dziecka o inne produkty stała inne niż niż my jako na jej tutaj badania pokazują, że powyżej pierwszego roku życia 34 dzieci otrzymuje za dużo cukru niż niż potrzebuje też myślę troszeczkę tutaj to może mieć związek z kimś takim naszymi tradycjami kiedyś ten cukier towarem bardzo deficytowym na nasze babcie dziadkowie na pewno kojarzą te czasy, że cukru po prostu nie było, więc jak się udało zdobyć ten cukier to my to było wielkie działał w związku, z czym teraz np. jak idziemy gości no to mniej niż np. owoców warzyw jak są dzieci w rodzinie to bardzo często co kupujemy słodyczy, czyli coś słodkiego coś, czego kiedyś nie było zresztą jak analizujemy wyniki badań tej nie chce absolutnie źle mówić babcia i dziadkach, ale to właśnie bardzo często oni sąd dostarczyciela no to może babcia przyniosła brokuły dla wnuka dopiero się jej dostała pani w tekście, który przygotował nasz reporter zabija szczyt mówi m.in. o tym, że dzieci do trzeciego roku życia mogą spożywać tylko 5 łyżeczek cukru dziennie, a starsze te w przedszkolu te po przedszkolu to maksymalnie 10 łyżeczek cukru dziennie to, przekładając na dietę przecież mało, kto już teraz wyjada cukierniczka cukier łyżeczkami to grono na torze właściwie wszystkich smacznych posiłków Musze musieliby rodzice dzieci zrezygnować niekoniecznie, bo mamy szereg produktów, które możemy spodziewać też są dosyć słodki, bo te te zalecenia, o których mówimy ograniczenie cukru dotyczy tzw. cukrów wolnych ido tej puli cukru wliczamy cukry proste czy np. cukier 100 Kiernicki dodawane przez kucharza przez rodzica w trakcie przygotowywania posiłków przez producentów w czasie przygotowywania produkcji wytwarzania produktów, ale do tej Police okruchy zaliczany jest także cukier zawarty w miodzie sokach owocowych i syropy koncentratach soków owocowych nie zaliczamy do tej Police krów tych, które występują w naturalnych produktach mlecznych w owocach warzywach przecież mamy też suszone owoce, które mogą nam bardzo ładnie zastąpić ten cukier cukier nitki dodajmy czy surowe owoce, które dodamy do jogurtu naturalnego też znaczenia gór do słodzenia, a jednocześnie nie dostarczymy sobie tego cukru prostego do danego, a ja wracam do tej myśli, że trwają prace nad ustawą o promocji zachowań pro prozdrowotnych wyborów konsumentów tak też nazwa ustawa o promocji prozdrowotnym wybór konsumentów i tam pomysł takie, żeby tych konsumentów zmusić do Zachodu chować zdrowe prozdrowotnych poprzez zwiększenie opłat czy narodowej do zdrowia publicznego ma podobny pomysł na kaszki dla dzieci z cukrem jogurty dla dzieci z cukrem i te wszystkie inne pyszna, ale niezdrowe produkty czy to jest ta droga, którą powinni po posłowie czy z tego co mi wiadomo na razie takich planów nie ma, aczkolwiek może w przyszłości będziemy o tym, myśleć na razie głównie ograniczenie cukrów dotyczy słodkich napojów, a to, dlatego że mamy badania Mączka brytyjskie, gdzie kilka lat temu wprowadzono podatek od zawartości cukrów słodkich napojach tam spożycie słodkich napojów, bo bardzo wysokie i po kilku latach przeanalizowano dokonano takiej ewaluacji, jakby tego działania i okazało się, że spadło spożycie tych słodkich napojów, a więc też spadło spożycie cukru z tych słodkich napojów też było to takim motywatorem dla producentów żywności, by pracować nad nowymi recepturami i wciąż mniejszość 12, ale nie tak strasznie słodkie takie tutaj dodam, że nie w wielkiej Brytanii nieopodatkowaną napojów, które zawierały mniej niż 5 g cukru opodatkowano te, które tego nie zawiera wiedzą, że wracając do jedzenia, bo oni dzisiaj głównie rozmawiamy to co proponujecie jeśli nie kolejną opłatę myślę, że na pewno edukacja edukacja jeszcze raz edukacja to jest proces stały zmieniają się zalecenia zmieniają się potrzeby konsumentów, więc tutaj musimy edukować też takie przydałoby się może więcej rozumie rozwiązań systemowych tutaj przykładem takiego rozwiązania kilka lat temu wprowadzono jest rozporządzenie ministra zdrowia 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom młodzieży w jednostkach systemu oświaty bardzo długa skomplikowana nazwa generalnie rozporządzenie odnosiło się do asortymentu sklepików szkolnych sklepikach, a także posiłków oferowanych stołówkach szkolnych i tutaj też wprowadzono wtedy to była ta słynna bitwa pączki w sklepiku, ale była wtedy awantura również świadomość troszeczkę zmieniono ją zjazdem tak pamiętam, że wprowadzanie tej pierwszej wersji rozporządzenia 2015 roku delikatnie mówiąc ogromnymi emocjami wiązało z 2016 roku troszeczkę nowe z znowelizowany, gdyby to rozporządzenie, niemniej jednak ono dotyczy również zawartości cukrów w grupach produktów wprowadzono kryteria zawartości co do niektórych produktów przelana z sprzedawane w sklepikach szkolnych w przypadku niektórych produktów np. napoju wręcz jest zapis, że one muszą być bez dodatku cukru substancji słodzących jeśli chodzi o napoje przygotowywane na miejscu to też wprowadzono ograniczenie i takie napoje przygotowywane czy sklepiku czy w stołówce szkolnej nie mogą zawierać więcej niż 10 g cukru nawet 50 dni, a co to jest reform lat takie słowo pojawia się w tekście naszego reportera znajdą państwo całość na portalu tokfm PL reform relacja ta zmiana składu produktu i składu produktu i my już od lat współpracujemy z producentami w tym zakresie kilka lat temu m.in. udało nam się egzekwować to by zmniejszyć np. zawartość soli niektórych produktach fajnie byłoby, gdybyśmy też popracowali nad tym, by część produktów zmniejszyć zawartość cukru co się dzieje ten proces następuje ono jest on jednak dosyć powolne, ale tutaj propos tych Kasia, o których pani mówiła mamy na rynku takie kaszki dla dzieci, które tego cukru zawierają sporo nawet 50 g ma na 100 g produktu mamy też już także ogromna 100 g Kos przypływa cukier 48 g tak, ale mamy też takie, które już nie mają dodatku cukru, więc tutaj rodzice to są te, których dziecko mające jeszcze częściej i okropnie dzisiaj jest złośliwa i utrudnia pani jak możemy też maile od pana Jacka, który chciał podać przykład nadmiernej zawartości cukru w sosach do potraw 2 konkretnych firm nie będą mieć nas, które nastoletni syn pana Jacka uwielbia myślenie, choć lokat no tak prawdę jak i proszę zgadnąć ile zawartości cukru jest w tych 2 do tak to musi być czas to proszę zgadnąć ile tam jest procent cukru czy są takie czasy na rynku, które zawierają nawet 30 granie do panujących Rumia zdrowsze kilkanaście procent wartości no no to jest zdrowsza opcja, bo są takie, które zawierają nawet 30 g na 100 g produktu, ale są też takie, które zawierają poniżej 20 g oczywiście jak kupujemy produkty bądź świadomy konsument poświęćmy troszkę czasu na analizę składu na wartość odżywczą wybierajmy te produkty, gdzie cukru soli tłuszczu jest trochę też były takie dyskusje konserwantami pamiętają państwo jak się stopniowo uczyliśmy, że lepiej kupować świeże produkty niż te właśnie wysoką ilością konserwantów no i soli pewnie większość z nas pamięta teraz przez czas na cukier ciekawe co nam zostanie na koniec do jedzenia no jest wyzwanie Anna Karaszewska z Narodowego Instytutu zdrowia publicznego i czyli państwowego zakładu higieny bardzo dziękuję za spotkanie dziękuję również cały tekst na portalu tokfm PL dziękuję państwu za maile telefony jutro znów analizy po 1720 dzisiejsze przygotował Bartłomiej Pograniczny realizował Adam wczoraj już państwo wie do usłyszenia ciasnej formacji Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: ANALIZY

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Z pakietem "Aplikacja i WWW" - niezbędna wiedza zawsze pod ręką!

KUP TERAZ do 40% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!