niedzielny obiad jest 1221, więc czas na niedzielny obiad w naszym niedzielnym magazynie Jacek Krawczyk z moim państwo 8 dzień dobry dzień dobry państwu będziemy mówić o konkursie, bo już do Polen tak dobrze powiedział tak Bogu, gdy to jest najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie my w Polsce mieliśmy już 4 edycje 2× pod moim kierownictwem organizowaliśmy w Polsce wielkie wydarzenie, które miały na celu wyłonić zwycięzcę polskiego szefa kuchni, które będzie
Rozwiń »
reprezentowana za granicą w zeszłym roku w listopadzie zorganizowaliśmy wielkie wydarzenie kulinarne, na które przyjechali szefowie Polski z polskiej z całego świata było to taki krem dla krem polskich szefów kuchni, ale byli też szefowie zagranicę m.in. szefowie, którzy są oznaczeni resorty są znacznie deskami myślą o 36 MRN co rzadko zdarza rzeczy związkowy szef kuchni przyjeżdża do Polski był też chwili mile restauracji dwugwiazdkowe, ale też byli szefowie Box oraz Estonii Bogu Dora z Danii czy obecny mistrz świata także wydarzenia był bardzo bardzo wybitny bardzo bardzo mocna branża oceniła jako kulinarne wydarzenie wydarzenie roku, które wygrał Jakub Kasprzak jak będzie nas reprezentował nasz kraj polską stronę kulinarną 28maja w stolicy Estonii Tallinie tam odbędzie się Europejska selekcja boku z gór, czyli wystąpi 2020 przedstawicieli europejskich krajów, które będą się bić o finał upragniony finał w rejonie, który odbędzie się pod koniec stycznia 221 tam przyjeżdża cała cała śmietanka z całego świata ile luk szefów kuchni ze świata będzie brał udział w tym mundialu mógł można tak to nazwę można powiedzieć, że w mundialu, ponieważ to te zmagania kulinarne bardzo przypominają sceny sportową, bo tak, aby grupa późna faza pucharowa tak tak myśli to albo już 32 lata temu niestety świętej pamięci papież światowego stanowi, że będą to rywalizacja kucharzy, która będą oglądali oglądali widzowie na trybunach sportowych, więc w Polsce w Polsce było kilka tysięcy ludzi w Krakowie w Tallinie będzie kilkanaście tysięcy, a w finale działanie będzie kilkadziesiąt tysięcy ludzi na trybunach, którzy śpiewają robią walą w bene także na emocje emocje iście piłkarski jeśli idziemy tym tokiem także finale w Tallinie wystąpi 20 krajów podzielone na 55 federacji piłkarskich Europy, dlaczego tylko 22 przedstawicieli szefów kuchni poszczególnych krajów chętnych chętnych do udziału w tym konkursie jest bardzo dużo, bo to jest bardzo prestiżowe konkursy kolejny na świecie chodzi o indywidualne konkursy dla kucharzy dlatego wiele krajów chce w tym konkursie wystąpić niestety w finale może wystąpić tylko 20 kraje takie są założenia organizatorów, a inne muszą się bić od miejsca tak panie w eliminacjach tak czyli, czyli przedstawicieli do konkursu jest rząd po 24 się dobrze pamiętam krajach w tej chwili odbywają się krajowe eliminacje i patrzy, jaki jest poziom, jaki poziom organizacyjny konkursu oceniają zaangażowanie zawodników jurorów ja już może, więc kilka aspektów trzeba na czas spełnić, żeby oprócz tego dostać do tego Europejskiego finału, czyli wszystko tylko zależy od kucharza też od organizatorów jak się nazywa ten Polski przedstawiciel jeszcze raz proszę przypomnieć naszym słuchaczom zwycięzcom ostatniej polskiej edycji był Jakub Kasprzak, na który pochodzi z Poznania i reprezentuje, jaką restauracji od razu powiedzmy no na chwilę obecną Kuba Kuba jest zaś na naraz musi wprowadzić swój prywatny prywatny biznes także tam się tam przygotowuje jest cały cały zespół Team Poland nie trzeba kogoś pracować można samemu prowadzić własny kulinarny biznes i wystartować w takich zawodach dokładnie 1 warunkiem jest to, że trzeba być czynnym kucharzem ma trzeba pracować w gastronomi co do restauracji czy hotelu to już nie ma znaczenia czy firmy Karinki kateringowej czy czy w swoim malutkim biznesie na pewno bycia czynnym 7 kucharzem spełnić warunki, żeby mieć powyżej 23 lat mieć swojego pomocnika, który będzie miał nie więcej niż 21 lat finale z tego względu, że założyciel tutaj wspomniany albo ZUS skierował ten konkurs również do młodych talentów, czyli powiedział, że musi dbać o tych to narybek, który kiedyś zmieni na linii frontu w kuchni musi zapraszać młodych kucharzy, czyli czyli, czyli tak naprawdę uczniów szkół gastronomicznych taki dzisiaj Kuba obok Kuby w tym konkursie wystąpi pat Paczkowski, który jest uczniem poznańskiego gastronomika no i będzie już na etapie edukacji w szkole gastronomicznej zdobywa już te wielkie doświadczenie na na scenie na scenie międzynarodowej, ponieważ utrzymujemy się analogii piłkarskiej to co trzeba zrobić mamy szansę na to, że Jakub Kasprzak jako przedstawiciel Polski usłyszał polskich kibiców nic się nie stało Polaków nic nie stało duża część kibiców wybiera się do Tallina w tym roku, bo już 2 moce swoich znajomych i przyjaciół myślę, że nie będzie nic nie stało się stało, ponieważ z Kubą wiążemy ogromne nadzieje Kuba ma ogromne szanse, żeby w tym finale wystąpić będzie ciężko jak z Europy Europejski eliminacji dostać do finału jest ciężej, bo tutaj występuje, jakby Kremla krętych gigantów Europejskiej sceny kulinarnej, więc biorąc pod uwagę Kuby doświadczenia, bo z poprzednich polskich eliminacjach minimalnie przegrał był podglądał w Turynie 2018 taką Europejską selekcję porobić dużo zdjęć porozmawiał z różnymi szefami kuchni, gdzie popełnił błędy pierwsza edycja, więc dzisiaj dzisiaj jestem przekonany, że naprawdę tak przygotowane, że może powalczyć poza tym wokół siebie stworzył grupę wielkich specjalistów, którzy wspierają koczują w tym w tych przygotowaniach jest także wszystkim Adam Chrząstowski, który nie jest naszym szefem Akademii boxer Poland i prezydentem, który będzie nas reprezentował wzięli tego konkursu, więc osiądzie w dwudziestce pozostałych jurorów reprezentantów kraju jest Tomek kurort, który będzie będzie oficjalnym coachem Jakuba na jedno jest ten wspomniany pomocnik kolega Paczkowski, więc myślę, że przy wsparciu kibiców, na których wszyscy serdecznie zapraszamy i tych z Polski tych co są w stanie na stałe, żeby wspierać Kuba myślę, że myślę, że będzie ten upragniony finał zwijanie, na które Polska scena kulinarna Polska gastronomia bardzo bardzo czeka to trzeba zrobić, żeby mieć szansę w ogóle rywalizować z najlepszymi, bo teraz już zupełnie serio mówiąc, jakie są kryteria oceny szefa kuchni który, który prezentuje swoje umiejętności czy to w jaki sposób to robi, więc formacie czy jednak treści prezentacja charakterystycznych dla danego kraju potraw to jest bardzo ciężki konkurs nie wszyscy oceniają dobrze przepraszam zupełnie kup tanio ocenia sprawność takiego szefa kuchni sposób zarządzania swoim personelem, czyli w tym wypadku pomocnikiem poniżej 21 lat czy też formy, jaką się zaczyna bawić to w cudzysłów pozytywnym znaczeniu tego słowa, serwując dane danie to jest bardzo ciężki konkurs kulinarne, gdzie nie wszyscy szefowie kuchni są w stanie w nim wystąpić oceniane są przede wszystkim techniki kulinarne, które będą użyte przy przygotowaniu tych potraw będzie dla prawdą, że im bardziej skomplikowane tym lepiej czy jednak dążymy do prostoty generalnie w trendzie kulinarnym ostatnich lat oczywiście czymś czym prościej tym lepiej to pokazuje historia, że trzeba naprawdę wymyślać cudów żeby, żeby osiągnąć oczywiście te dania muszą spełniać wszystkie wymogi regulaminowe 535 czasu nieprzekraczalnego podwójnie są punkty karne, więc przygotować danie główne, które będzie serwowane na wielkim srebrnym Plate, że plus przystawka to obserwować dla 20 jurorów nie jest taką prostą sprawą rzeszowskiej 355 godzin 35 minut mają czas pokazują, że tylko 5 godzin, czyli przeznaczą wychodzi 5 minut 30505 pół godziny wydaje się duża ulga dla kucharzy to jest mało, bo wszystko trzeba od początku do końca przygotować na miejscu zawodnicy nie przywożą żadnych półproduktów żadnych elementów wcześniej przygotowanych wszystko idą na ryneczek tzw. kulinarne tam pobierają wszystkie produkty i na miejscu od ADO Zet gotują oceniani są najpierw przez sędziów technicznych, którzy krążą między boksami i obserwują z każdej strony tego kucharza czy spełnia wszystkie wymogi czy gotuje zgodnie z technikami kulinarnymi cały ten stres, który temu towarzyszy na tych wspomnianych kilkunastu tysiącach ludzi na trybunach, które robią bardzo dużo hałasu i ten stres, które na, których występują zawodników jeśli chodzi o start, bo jest, o co bić się, o co bić po wszystkim ten finał, ale też prestiż już nie wspomnę fajnych nagrodach finansowych, ale przez przede wszystkim to, aby pokazać całemu światu no właśnie obserwuje zdjęcia wszystkich nie zdąży przejrzeć 208 waszej galerię waszej stronie to są raczej oszczędne formy można powiedzieć, że oszczędne, ale jak można zauważyć też wszystkie Silver Club terytoria, które były robione no to też nie jest łatwa rzecz, którą trzeba wykonać specjalne zamówienie specjalnie zaprojektować poddany produkty to nie jest tak, że ten to miejsce oferowania jest wykorzystywane wielokrotnie z tego względu, że każde eliminacje do krajowej Europejskiej po 3 światowe dyktują regulamin produktów obowiązkowych no i za każdym razem trzeba wymyślać coś nowego, aby zaskoczyć jurorów też formą oczywiście przede wszystkim też smakiem tak to to oczywiście poza tymi wszystkimi technikami kulinarnymi, które kucharz będzie posługiwał smak to tutaj będzie odgrywał kluczową rolę, a 20 języków i podniebieniu, które będą się udział wzięli tego konkursu trzeba trzeba zaspokoić naprawdę na wysokim poziomie, bo wzięli zasiadają wielkie osobistości kulinarne szefowie związkowych restauracji szefowie dwudziesto trzydziestoletnie doświadczenie w tym konkursie akt, którzy będą wymagali naprawdę naprawdę dużo, kto jest aktualny mistrz świata Duńczycy Duńczycy są aktualnymi szatana wcześniej do sięgał po tytuł Skandynawia generalnie od od kilku lat Skandynawia Skandynawowie odgrywają w tym konkursie bardzo wielką rolę Petter Solberg widzę, że to jest mistrz tak no jest Peter każdy, kto to, by mistrzem jeśli dobrze pamiętam w dziewięćdziesiątym którymś roku chyba, więc dosyć dosyć dawno był na nasze na naszej selekcji selekcji w Krakowie jako gość na z tej grupy 2 z Berliner czy takie apele kulinariów albo zabieg można można odpowiedzieć ale, ale akurat jest jest co czas na topie, ponieważ jest trenerem drużyn, które w tej chwili przygotowują do do do tego konkursu ma, więc jeszcze niema nie nie można powiedzieć, że się ze sceny, ale ale, ale w ostatnich czasach Skandynawowie Finowie Duńczycy Norwegowie Szwedzi, jakby w Europie zgarniają pierwsze 4 miejsca wpół finale tylko mieszają się na podium to co nie mają takiego nie wiem chodzi o to, że opierają swoją kuchnię na nowym darach morza mają specyficzny styl no bo to nie jest przypadek chyba to nie jest przypadek mają bardzo dobry kucharze mają bardzo rozwinięte ten strefy kulinarną u siebie u siebie w krajach bardzo mocno się rozwijają wiedzę jak to robić mają mając w zespole trenerów takich mentorów, których przygotowujących zawodnik do tego finału, którzy wcześniej zdobywali zdobywali wielkie wielkie nagrody w Danii jest raz Mutko Onet który, który jako jedyny nie jedyne na świecie zdobył wszystkie 3 kolory medali na tym co do tego konkursu, więc naprawdę Champion na czym one bez Best no i ona Kora przygotowuje Duńczyków zawsze do tego do tego startu jak widać z dużym sukcesem w ostatnich eliminacjach europejskich dania była druga w finale była pierwsza oczywiście oczywiście też bardzo mocne są kraje tzw. starej Europy między tym Francja Włochy stany Zjednoczone też w 2000 siedemnastym byłem na zdobyły złoty medal więc, więc można powiedzieć, że generalnie Europa na finał finału zgarnia wszystko, a Skandynawia od kilku od kilku edycji, jakby można przecież niepokonana co takie zwycięstwo niesie za sobą przede wszystkim wielki prestiż wszystkim wielki prestiż dla kucharza, ponieważ dla większości z nich to spełnienie swoich zawodowych marzeń wystąpić w tym konkursie dostać do tego konkursu myśli selekcji Europejskiej później pojechać na wielki finał to jakby dla niektórych już jest przeskoczenie pewnej barierę następnie obcowanie rywalizowania z wielkimi tego świata kulinarnego podbija zawsze doświadczenie podbija też to, że mogą uczestniczyć w wielkim wydarzeniu, że mogą się rozwijać mogą podpatrywać najlepszych my cały czas dążę do perfekcji tak występ w tym w tym w tym konkursie to też doskonała promocja Polski jako kraju, żeby tutaj pokazujemy, że nasz szef kuchni również jest ważny w tej rozgrywce, że Polska ma lokale gastronomiczne na bardzo wysokim poziomie szefów kuchni, którzy naprawdę nie mają się, czego na świecie wstydzić i dzisiaj możemy przez ten konkurs budować turystykę kulinarną pokazywać, że w naszym kraju są fajne restauracje są Super produkty mamy naprawdę kulinarne dobra narodowe rzeczy takie które, których świadczy zachwyca zaś Raków w rejonie, mimo że nie było na finale, ale mieliśmy taką polską strefa na boku Dora to tam się chwaliliśmy polską ojczyzną polską rybę polskim chlebem masłem no i największe największe kolejki do naszych szefów kuchni był właśnie wtedy, czyli czy nasze nasze dobra narodowe kulinarne i nas nasi kucharze naprawdę potrafią na talerzach zdobyć cuda na dziś Kuba Kasprzak nasz reprezentant musi to musi to w Tallinie udowodnić, żeby zdobyć przepustkę do wielkiego finału wbijania dobrze mam jeszcze jedno pytanie myślę, że to zasadne w obliczu ostatnich informacji istnieje groźba, że mistrzostwa mogą się odbyć bądź też zostaną przez przeniesiono z powodu Korona wirusa to jest jednak tkwi duże imprezy tak pan się zastanawiają się nawet wczoraj na ten temat no niestety dzisiaj świat świat mierzy się z tym problemem Europa Europa już niestety jest w większości mniejszości w tym z tym problemem związana z ciężką na ten temat w tej chwili coś odpowiedzieć natomiast wierzę, że konkurs odbędzie ewentualnie może się odbyć bez udziału publiczności tak bo jakby nie było ono kilkanaście tysięcy zjedzie się Europa też ze świata, więc jeżeli nic w nadchodzących tygodniach nie zmieni w związku z tym wirusem to myślę, że myślę, że ten kogo będzie publiczności mam nadzieję że, że w ogóle go organizatorze mówię tutaj o boku z Francja nie odwołają tego konkursu, bo to były bardzo wzburzyło całe całe kalendarium tego wydarzenia nie tylko w Europie świecie, ale później w poszczególnych krajach dlatego trzymam kciuki żeby, żebyśmy sobie poradził z tym problemem będzie trudno oczywiście wszyscy wszyscy wiemy obserwujemy natomiast wierzy konkursie odbędzie ale, ale bardzo mocna biorąc pod uwagę, że bez udziału publiczności dziękuję bardzo, za te rozmowy Jacek Krawczyk, bo już Nor Poland moim państwa gościem zapraszam razem z panem Jakubem Kasprzakiem po mistrzostwach dziękuję bardzo, dziękuję bardzo państwa zapraszam na informację Radia TOK FM
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD
-
15:36 W studio: Joanna Żytkowska
-
14:05 W studio: Adrianna Stawska-Ostaszewska
-
13:47 W studio: Eugeniusz Twaróg
-
16:05 W studio: Szymon Czerwiński
-
15:28 W studio: Bartek Kieżun
REKLAMA
POPULARNE
-
28.01.2018 13:20 Niedzielny obiad15:54 W studio: Agnieszka Żelazko
-
10.04.2022 12:20 Niedzielny obiad14:14 W studio: Jagna Niedzielska
-
-
25.10.2020 12:20 Niedzielny obiad14:31 W studio: Paweł Zyner
-
-
03.01.2021 12:20 Niedzielny obiad12:36 W studio: dr Hanna Stolińska
-
10.05.2020 12:20 Niedzielny obiad14:32 W studio: dr Hanna Stolińska
-
09.10.2022 12:20 Niedzielny obiad14:59 W studio: Paweł Ochman
-
-
20.02.2022 12:20 Niedzielny obiad13:28 W studio: Marianna Darżynkiewicz-Wojcieska
-
08.11.2020 12:20 Niedzielny obiad14:30 W studio: Marta Dymek
-
02.10.2022 12:20 Niedzielny obiad15:08 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
14.08.2022 12:20 Niedzielny obiad16:20 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
16.10.2022 12:20 Niedzielny obiad13:58 W studio: Magdalena Maślak
-
11.10.2020 12:20 Niedzielny obiad15:56 W studio: dr inż. Przemysław Kowalczewski
-
04.09.2022 12:20 Niedzielny obiad15:11 W studio: Anna Brożyna
-
02.01.2022 12:20 Niedzielny obiad16:26 W studio: Andrzej Polan
-
25.09.2022 12:20 Niedzielny obiad13:36 W studio: Monika Turasiewicz
-
10.01.2021 12:20 Niedzielny obiad14:42 W studio: Maciej Otrębski
-
23.10.2022 12:20 Niedzielny obiad15:53 W studio: Małgorzata Minta
-
25.07.2021 12:20 Niedzielny obiad13:49 W studio: Joanna Jaczewska-Schuetz
-
30.05.2021 12:20 Niedzielny obiad15:14 W studio: Sylwia Majcher
-
-
11.09.2022 12:20 Niedzielny obiad15:56 W studio: dr Wanda Baltaza
-
24.10.2021 12:20 Niedzielny obiad14:12 W studio: Wioleta Błazucka
-
-
-
21.02.2021 12:20 Niedzielny obiad16:30 W studio: Paulina Nawrocka-Olejniczak
-
26.04.2020 12:20 Niedzielny obiad15:30 W studio: Robert Makłowicz
-
13.03.2022 12:20 Niedzielny obiad12:53 W studio: Agata Gwiazdowska
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL