REKLAMA

"Im bardziej drapieżni się stajemy, tym mniej efektywniej pozyskujemy pokarm"

Przedpołudnie Radia TOK FM
Data emisji:
2020-03-06 10:00
Prowadzący:
Czas trwania:
35:41 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
piątek szósty dzień marca 66 na zegarek Przemysław Iwańczyk kończą się państwu w imieniu swoim mieniu powodzian dary, których wydawcą tego programu Lili londyńskie, które realizatorom tego programu zapraszam na naszą dwugodzinną audycję pierwszym jej gościem jest pani dr Barbara Pietrzak dzień dobry dzień dobry jest zakład hydrologii wydziału biologii Uniwersytetu Warszawskiego centrum nauk biologicznych chemicznych Uniwersytetu Warszawskiego wszystko się władze tematem Rozwiń » naszego spotkania ekologia temat szeroki jak może musi pani przyznać, ale i też nasi słuchacze podejrzewam, że są zainteresowani tą nową definicją ekologii, zwłaszcza że rozmaite środkach przekazu rozmaitych gremiach ekologia zaczyna przechodzić ekologii co co raczej ma pejoratywny wydźwięk nie jest przyjazna naturze człowiekowi nie jest przyjazna naturze ani człowiekowi myślę to w jaki sposób rzeczywiście przez niektórych traktowana jest ekologia czy czy też tworzenie znał czy też w składaniu nauki, jaką jest ekologia jakąś szufladkę wyimaginowanej trochę ideologii ekologii ekologii zmów będzie wspierała trochę z tym co pan powiedział wcześniej, że funkcjonuje nowa definicja ekologicznie jako biolog naukowiec swoją absolutnie ekologia to ekologia to jest stan nauk to nauka, którą uprawiamy, którą uprawiali moi poprzednicy, czyli nauka, która zajmuje się badaniem relacji między organizmami i środowiskiem, a także wzajemnych relacji między organizmami przyglądamy staramy się zrozumieć obserwując, prowadząc eksperymenty co tam się dzieje, jakie są w zależności od 1000 świat ożywiony jest skomplikowane gorsety skomplikowane, a próbują zrozumieć, dlaczego gdzieś człowiek biegnie z 1 strony to czasem efekty widać widać gdzieś na drugim końcu świata czy zupełnie nie tam, gdzie byśmy się spodziewali my staramy się naukowcy staramy się zrozumieć świat a, a teraz kolejna rzecz wizja świata podejście do świata sposób funkcjonowania w świecie, jaki każdy z nas wybiera został wartościach wybieramy, jakie dziedziczymy, jakie dostajemy w dzieciństwie rzeczywiście dla niektórych przyroda jest cennym skarbem, który należy chronić dla innych jest zasobem, który należy eksploatować jeszcze dla innych jest zasobem nam niezwykle potrzebnym, który trzeba dbać dla nas samych USA nowej definicji ekologiem myśli ukuty powszechnie kutą przy powszechnie dziś formę traktowania takiej IT takiego zjawiska, jakim jest współżycie człowieka z naturą, ale tylko jednostronnie dość to znaczy człowiek ma tendencję w sobie pokusę, by natura wykorzystywać niekoniecznie z nią współgrać to rzeczywiście mamy godzinę to moglibyśmy ziemnych na sam ten temat, bo też dozować możemy paść również przejść filozofie nad człowiek czuł jesteśmy zwierzętami jesteśmy owocem, używając tego słowa od owocem setek tysięcy, a nawet dalej sięgające milionów lat ewolucji, czyli przez wszystkie pokolenia naszych przodków to kim jesteśmy to jakim jesteśmy dzisiaj kształtował przez wiele wiele pokoleń dobór naturalny i rozpytania rzeczywiście w toku ewolucji, jakie siły doboru działały na człowieka to znaczy jakie cechy były faworyzowane dziesiątki tysięcy lat temu setki tysięcy lat temu rzeczywiście przez setki tysięcy lat naszej ewolucji żyliśmy w epoce kamienia łupanego i te siły doboru prawdopodobnie wybierały te cechy osobników, którzy potrafili do zdobywać zasoby pilnować tych zasobów do sieci, ale też dobrze się tymi zasobami dzielić z najbliższymi członkami czy w ogóle członkami swojej społeczności, więc tak to kim jesteśmy dziś ukształtował dobór dobór naturalny możemy się z 1 strony zastanawiać na ile jest naturalne nasze dążenia do niszczenia przyroda na ile jest naturalne być może nasze dążenie do ochrony najbliżej otaczający nas przyrody, bo to ona nas w końcu żywi i karmi także 1 rzecz to ewolucja biologiczna, której bagaż nosimy w sobie druga rewolucja kulturowa w końcu nasze poszczególne nasze zachowania są kształtowane przez kulturę, w której dorastamy, w której żyjemy ona jest nie tylko cechą dziedziczną mówiąc po to w takim kanonie wychowania, ale jest też dziś w złożona kontekst kulturowy oraz to pani powiedziała w 2 też jest konsekwencją jakiś koń, który koniunktury, czyli lekarz systemu społeczno-gospodarczego, w którym żyją oczywiście on tak Aldo albo, przyglądając się ludziom żyjącym w różnych miejscach świata w różnych kulturach możemy zobaczyć chociażby sposób noszenia noworodków czy układania noworodków szkoły, gdzie znaleziono przywiązywania do kołyski wpływa potem na rozwój fizyczny fizjologiczny także takiego takiego dziecka także specyficzne zachowania są kształtowane przez kulturę ale, ale emocje podstawowe emocje są produktem działania doboru naturalnego dzielimy ze ssakami z innymi ssakami nawet, a nawet ptakami może pani pytanie właściwie to co teraz narażam się nie ustalaliśmy tego przed wejściem na antenę bardzo, ponieważ pani na mnie jak zdradza pewną rzecz dotyczącą pani życia prywatnego zobaczmy dobrze się ani z dalekiej podróży z odległego krańca świata zastanawia mnie jak tam pojmowana jest ekologia pojmowana jest z nas, jakie są różnice było tam teraz zbyt krótko, bo była miesiąc no dobrze przyznam się to to nie jest chlubny element mojego życiorysu spędziłam teraz w lutym miesiąc na Sri Lance poleciał tam samolotami tego się wtedy powinnam już dzisiejszych czasach zrezygnować z podróży lotniczych dla kaprysu swojego tatusia pani więcej czasu zarezerwować na taką dawać rozważam w przyszłym roku jeszcze można moją szefową o tym nie wie spotkałem się z cudowną dziką przyrodą z ogromem dzikich zwierząt dziesiątki gatunków ptaków ryb jak tylko włożyłem głowę pod wodą oczywiście w konkretnym konkretna bardzo miejscu, ale jestem pod ogromnym wrażeniem tej dzikiej, przed którą ludzie tak mam wrażenie współpracują po miesiąc błąd turystką tak naprawdę nie nie współpracowałam tam z ludźmi mieszkającymi, czyli nie poznałem tak naprawdę dobrze dobrze tych ludzi staram się poznać parę słów z ich języka i nawiązywać kontakty się dało obserwować, ale to trochę mało natomiast takie miałam wrażenie, że jest tam więcej miejsca dla dzikiej przyrody trzymaliśmy się, że skoro tak zaczynamy osoby listę opowieści świat daliśmy się raz po, a trochę po krzakach takiej dżungli w wystawały niewielkie głazy czarne kamienie, które można było się wspiąć miejsca archeologiczne wykute w nich schodki tak żeśmy zaczęli obchodzić objeżdżać słońce chyliło się ku Zachodowi i w pewnym momencie gdzieś gdzieś z niemal za z sprawie z Echo z horyzontu podbiegł niemal ktoś do nas wysiadł z przejeżdżającego trud sztuka tylko łowca kobiet nie ma nie ma do nas, żeby powiedzieć Słuchajcie jest 17101830 za chwilę zaczną przechodzić tędy słonia wynosi się stąd dostaliśmy ostrzeżenie, że może być niebezpiecznie rzeczywiście tam jest dużo dużo dzikich koni użyte przez pracujące słoń, a no, ale ten czas to miejsce, bo to tu to był czas miejsce dla słoni czas dla ludzi tam się kończy jest dużo wyzysku też tych zwierząt jest dużo słoni pracuje niewolniczo, ale jest też mnóstwo dzikich zwierząt, które bardzo szybko się uczą, że tam na obszarach chronionych tam, gdzie ludzie ich nie krzywdzą nie muszą się obecnością wielkiej żelaznych typów przejmować to też piękna co kilka zasad naszej rozmowy pani dr Barbara Pietrzak jest moim państwo gościem to jest rozmowa o ekologii wstęp już zrobiliśmy za chwilę przejdziemy do konkretnych informacji po informacjach Radia TOK FM 1024 przedpołudnie Radia TOK FM rozmawiamy o ekologii z panią dr Barbarą Pietrzak zakład neurobiologii wydziału biologii Uniwersytetu Unii Warszawskiego centrum na biologiczne chemiczne Uniwersytetu Warszawskiego, przyznając troszeczkę nam się rozmowa zabrała bardzo ogólny wątek ekologii w ogóle nawet już nie ekologii zaczął opowiadać o swoich lokalnych dobrze ale, ale to com w kontekście oczywiście tematu, który poruszyliśmy dla naszych słuchaczy to, żeby też być precyzyjnymi uprawiać tylko szeroko pojętej publicystyki także prywatne turystycznej proszę będzie co wydarzy się 12marca o godzinie osiemnastej w związku z ekologią właśnie będzie to kolejny dialog z cyklu klimatycznym botaniczne tę będzie jedno z wielu tak naprawdę wydarzeń popularyzujących naukę organizowanych w grodzie botanicznym tam się teraz naprawdę dużo pasjonujących rzeczy dzieje te będzie znowuż parę wydarzeń ja opowiem tę sobotę tak, żeby łóżko konkretniej, a ja powiem o możliwościach przy przyszłości pozyskiwania pożywienia wody, bo natknął się czytając zresztą podczas urlopu 1 z raportów paneli panelu eksperckiego, że potencjał produkcji żywności może jest, iż taki, że można, by otrzymywać 6× więcej pożywienia niż obecnie z oceanu, czyli wtedy w tej sytuacji, kiedy mamy z 1 strony zanieczyszczenie wód z drugiej strony prze łowienie do tego jeszcze zmiany klimatu i nie wiadomo co będzie tutaj takie hasło można możemy otrzymywać 66× więcej przyznaje, że bardzo mnie to zaintrygowało zaczęła się przyglądać przeglądać odchodzi to tak pewnie koniec końców zaproszę państwa na na wykład, bo teraz takież zbiera myśli od czego zacząć żyć to hasło 6× więcej zastanawia się o jakie jakie zasoby tak naprawdę chodzi, dlaczego z niej korzystamy teraz przede wszystkim z sposób, jaki pozyskujemy żywność z morza oceanu w tej chwili to torbą 100 to śledztwo orki, przeglądając nam się z drugiej strony strony lustra widzą nas zapewne jako absolutnie mięsożernych łowców bo, bo taki sposób pobieramy żywność może to przede wszystkim przede wszystkim jesteśmy jeśli chodzi oceny jesteśmy między żartami przede wszystkim jesteśmy łowcami mówca zbiera oczami wzrasta produkcja tak tzw. akwakultura wzrasta uprawa roślin w wodzie i hodowla hodowla zwierząt w oceanie natomiast wciąż ogromna ogromna większość żywności, które pozyskujemy teraz nie mówię zwody zwód ogólnie go z oceanów to to jest właśnie łowiectwo rybołówstwo, które tak naprawdę od 30 lat utrzymuje się na podobnym poziomie, czyli pomimo rosnących tak naprawdę i pomimo intensyfikacji wysiłków ta ilość pozyskiwanych ryb oceanu od 30 lat nie zmienia i tato to całe rybołówstwo przynosi nam pewnie porównywalną ilość pożywienia co co produkcja światowa wołowiny mówi się, że tak raport podaje, że można, by wielokrotnie zwiększyć ten wynik natomiast pytanie jakim, jakim koszty o teraz tak mówi się zna już dane wszelakie mówią, że ponad połowa łowisk jest dobrej formy czy rzeki 60% populacji mówionych populacji ryb jest umówionych to te zasoby są Wyczerpy korzystamy z nich maksymalnym stopniu mówi się, że 30 jakieś 30% 13 łowisk osuwiska przełożona rzeczywiście przy eksploatowanej, a 10% być może nie do eksploatowania to znaczy można, by tam łowić więcej natomiast znowuż, czego tutaj od, o czym tutaj, stawiając tutaj kropki kropkę, o czym nie powiemy powiemy, że większość łowisk niezwykle ocenianych nie ma nie ma cen tt zbadanych jest jakiś ułamek Kasi część część eksploatowanych populacji, czyli tak naprawdę nie wiem co tam się dzieje do końca to to jest duży znak znak zapytania jest szalenie interesujące dla dla słuchaczy dla mnie na pewno jest to w jaki sposób można zwielokrotnić to pozyskiwanie żywności z oceanów w stosunku do tego co mamy i o odchodząc od tradycyjnych form proponujących, że tak, że rzeczywiście połowów nawet przy dobrym gospodarowaniu łowiska dobrym gospodarowaniu zarządzaniu populacjami eksploatowanymi populacjami ryb tych tych produkcji połowów po nie da się znacząco zwiększyć trochę się jeszcze pewnie jakiś naście czy kilkadziesiąt procent zwiększyć tak się szacuje, ale nie za bardzo to, o czym mówi to produkcja Proton przepraszam produkcja hodowla hodowla w oceanach ryb, ale także skorupiaków, a także mniejszych mieście i innych zwierząt np. mięczaków i i te szacunki liczby sześciokrotnie można zwiększyć dotyczą rzeczywiście to to i tak zaczęłam wczytywać w te raporty dotyczą hodowli ryb przy założeniu, że mamy nieograniczony dostęp dla pokarmu dla tych ryb, które bycia czymś karmić te ryby czasem karmi się po owianym mi z kolei poławianych mi drobniejsze rybami te ryby karmi się czasami odpadami przyszło wówczas odpadami jeszcze także czasami gałęzi Wit przemysłu czy rolnictwa czasem nawet z lądu produktem pochodzącymi pochodzącymi z rządu czy to co takie założenie, że mamy nieograniczone zasoby czy można wykarmić tras przypomnimy sobie to, o czym się często mówi rozmawiając o rolnictwie tradycyjnym sensie lądowym jak duża część przestrzeni pól uprawnych z pól uprawnych tak naprawdę produkuje żywność nie dla ludzi, ale dla zwierząt jak można, by zwiększyć efektywność pozyskiwania pożywienia, gdyby zejść poziom trafić na niżej przy przy każdym przejściu na kolejny poziom graficzny to to są rzeczy, które zajmują się tak naprawdę swoje prace ekolodzy między m.in. badanie dróg przejście energii i efektywności transferu energii przy każdym przejściu między kolejny poziom graficzny 1 organizm zjada zjada drugi mamy po tak naprawdę ogromne straty energii im im bardziej drapieżnie się stajemy im bardziej wspinamy się kolejnych poziomach troficznych tych stopniach piramidę tak naprawdę mamy mniejszą efektywność pozyskiwania pokarm to samo dotyczy lądu to samo dotyczy dotyczy mórz, jeżeli jesteśmy, jeżeli byśmy w morzach drapieżnikami to znaczy, że im się tuńczykiem, którym tutaj pan w przerwie wspomniał to jesteśmy być może szósta albo nawet siódmym piętrze piramidy troficznych bardzo to nie bardzo nieefektywne także to w tym raporcie to tam, gdzie mowa o tym, kilku krotnym zwiększeniu produkcji tak naprawdę ten problem nie został przez autorów rozwiązane, a dobrze rozumiem panie doktorze pani mniej lub bardziej zawoalowany sposób mówi o tym, że należałoby porzucić mięso trudna pewno zaczniemy tego ograniczać ograniczeń dla naszego własnego zdrowia dla zdrowia ekosystemu planety to to od paru lat coraz więcej publikacji naukowych na ten temat się pojawia że, ograniczając ilość spożywanego mięsa czy też z drugiej strony tego ciągu produkcyjnego produkcji mięsa zwiększam poprawia zdrowie ludzi i i poprawia zdrowie systemów jemy obecnie dużą społeczeństwach tych taki wysoko rozwiniętych zachodniej Europy Ameryki północnej to czy Australii jemy bardzo dużo mięsa więcej niż na pewno jest to dla większości z nas zdrowe z drugiej strony przez to zużywamy dużo więcej osób to jest ogromna przestrzeń potrzebna na wyprodukowanie najpierw pożywienia dla tych zwierząt potem potem hodowli samych zwierząt zużycie wody zużycie też tak naprawdę wszelkich zasobów łącznie łącznie z ze zużyciem paliw kopalnych i emisji gazów cieplarnianych z zaczęliśmy pani zdaniem zaburzać te co równowagę, kiedy co znaczy, że równowagę to taka z równą, więc taka delikatna sprawa, bo był w przyrodzie wszystko jest ciągłym ruchu używać Energi więcej niż powinniśmy dla zachowania równowagi właśnie w przyrodzie myślę tutaj już o ekologii czy to wiąże się z momentem, kiedy ten konsumpcjonizm zaczął wzrastać w związku też z pieniędzmi z bogaceniem się społeczeństw możemy to ona na to spożyć w taki sposób do pewnego momentu korzystaliśmy tylko bieżących zasobów z bieżącej produkcji ekosystemów to co wyprodukowały rośliny to co wyprodukowały zwierzęta my żeśmy zbierali zgarniali nawet jako łowcy zbieracze ekosystemów naturalnych żeśmy tu potrzebna tam pod szczytnymi jako rolnicy już kierowaliśmy przepływ energii właściwie całego takie pola uprawnego czy całego systemu pól uprawnych prawie cała wyprodukowana energia kierowana jest wprost człowieka, ale to było wciąż wciąż gospodarowanie tym co jest na bieżąco produkowane w ekosystemach w momencie, kiedy zaczęliśmy wykorzystywać paliwa kopalne zaczęliśmy sięgać do tego co zostało wyprodukowane przez organizmy żywe kiedyś w przyszłości czy zaczęliśmy sięgać do takich zasobów węgla, który został ściągnięty przez rośliny z atmosfery miliony lat temu zmagazynowane w ziemi, a my zaczęliśmy wykorzystywać zaczęliśmy zaczęliśmy czerpać z tego źródła energia, a odpady wysyłać w atmosfer to kilka wracamy do naszej rozmowy dr Barbara pierwszego z moim państwo goszczące przedpołudnie Radia TOK FM przepełniony program Radia TOK FM pani dr Barbara piec jest moim państwa gościem zakładu hydrobiologii wydziału biologii Uniwersytetu Warszawskiego centrum nauk biologicznych chemicznych Uniwersytetu Warszawskiego rozmawiamy o ekologii społecznych w sprawach ekologii z perspektywy człowiek nawet nie chcę państwu mówić, w które miejsce zabrnęliśmy w prywatne rozmowy wszystko ma związek z ekologią czy uda się wypracować jakąś uniwersalną postawę człowieka, który można, by powiedzieć że, że jest ona w zgodzie z naturą, że jest ona ekologiczna jak to rozumieć w ogóle znał znowu moglibyśmy się dać długą dyskusję na temat to znaczy w zgodzie z naturą co znaczy postawa ekologiczna, albowiem ich parę lat temu został zapis o 1 rzecz przez osoby na to, że człowiek uzależniony jest od ekosystemów jak najbardziej tak nam się wydaje, że jesteśmy niezależni, że jesteśmy mamy naszą technologię i to my sterujemy całym światem dookoła tak naprawdę zapominamy na co dzień jak bardzo jesteśmy zależni od chociażby od produkcji roślin cały węgiel, który spożywamy jest na początku cen energii, którą posadzi kalorii dostarcza naszemu organizmowi gdzieś na początku tak naprawdę z pomocą energii słonecznej zgromadzono chciała roślin przez rośliny nie liczymy nie uwzględniamy w kosztach naszych działań kosztów które, które ponoszą ekosystemy to znaczy degradacji ekosystemu o tym od wielu wielu lat mówi, ale tak naprawdę często wcześniej uwzględnione, bo to nie widzimy nie widzimy na ile natura woda w rzece, która ma to naturalny przebieg na ile sama się oczyszcza, bo dopływa do naszych kranów właściwie czysta czysta woda nie widzimy na ile powodzie są zatrzymywane, jeżeli są zatrzymywane przez lasy porastające stoki kurzej zlewni gdzieś gdzieś w górach po prostu woda do nas nie dociera zapominamy, że żona została zaewidencjonowana zatrzymana przez lasy powoli ten las jak gąbka wodą daje, chroniąc jednocześnie przed suszą, a my analizujemy rzeki, a takim kanałem woda szybko spływa do morza już niema także zapominamy nie patrzymy na te pracujące też często nas na ekosystemy to, czego zmierzałem, ale gdzieś się w ten system zmierza do tego, by określić postawę taką sztandarową wręcz, który można powiedzieć, że ekologiczna, gdyż perspektywy człowieka to całkiem zresztą jest temat do dyskusji i warto o tym, rozmawiać o parę lat temu została zapytana co czym czym dla ekologa jest ekologiczna żywność czym dla ekologii ekologiczne żywienie i moją odpowiedział wtedy tak samo teraz jest no i ekologiczne w takim takim powszechnym rozumieniu tego słowa oznacza ekologiczny to to takie jedzenie, którego wyprodukowanie miało jak najmniej mniej niekorzystny wpływ na ekosystem, czyli de facto to też będzie żywność przede wszystkim pochodzenia roślinnego niezwierzęcego wracając do poprzednich części naszej rozmowy to teraz ja chciałbym wtrącić pewną rzecz, która ma związek z naszą rozmową Otóż na potrzeby spotkania z panią pani doktor zapytałem kilka osób czym dla nich jest żywność ekologiczna wynika odpowiedź padła w właściwie w każdym przypadku, bo kilka osób żywność ekologiczna to nie ta, która powstaje w zgodzie z ekosystemami tylko ta, która jest korzystna dla człowieka zdrowa dla człowieka mówiąc kolokwialnie tak pojmowana jest żywność ekologiczna ciekawe tak to to od Toma sens to ma sens bo, chroniąc ekosystemy, które nas utrzymują, otrzymując zdrowie tych ekosystemów tak tak naprawdę i jednocześnie chronimy własne zdrowych tak to to jest ilość używanych organ nadrzędny wódką radzono pobudką jesteśmy sami to jest konsekwencja jego egoizmu nie, a nie z dnia 19 liczba, bo no tak nie dziwi nas to chyba natomiast rzeczywiście będziemy rozbudzać w sobie empatię czy czy tak naprawdę kierować się no właśnie nadrzędnym dobrem człowieka jeśli głębiej nad tym zastanowimy co jest dla nas dobre co się okaże, że być może to co jest dla nas dobry dobre także dla otaczającej nas przyrody na pewno takie troszkę dłuższy też skali czasowej, a tak myśli pani, że da się na dłuższą metę przed w tej skali konsumpcjonizmu utrzymać tę zgodę między człowiekiem naturą musimy zmienić swoje nawyki to na pewno natomiast ekosystemy planety z wciąż są w stanie wyżywić dużo więcej ludzi niż jest w tej chwili na ziemi to to nie jest kwestia po liczebność populacji ludzkiej nie może bez końca wzrastać, ale to nie jest także, że w tej chwili już nie mamy zasobów, żeby wyżywić wszystkich ludzi żyjących na świecie problemem jest rzeczywiście nadmierne zużycie zasobów to szczególnie przez tak naprawdę niewielką część ludzkiej populacji, a co to jest też obok tego działalność degradują człowieka działalność człowieka, która degraduje ekosystem chciał komisji tak biodegradacji samego człowiek no i pośrednio też próby prowadzi przeprowadzi do degradacji człowieka to wchodzimy tutaj wszyscy grupę grube sprawy, których można, by długo długo rozmawiać a trzeba analityki refleksyjna trochę nastrój mnie ogarnął ekologiczne wiem coś tu ciekawe co pan powiedział, że rozumiemy, że żywność ekologiczną to jesteś taka zapytany przez państwo przez pana osoby żywność ekologiczna to jest taka, która jest zdrowa dla dla człowieka też poniekąd tak już naukowcy są zgodni, że także w kwestii np. taki wręcz głosy protestujące głosy protestu, że sposób stosowania chociażby pestycydów w rolnictwie jest jest niedopuszczalne zarówno dla dlatego co 63 dzieje w z USA z przyrodą ekosystemami z owadami, ale także dla naszego zdrowia powiedziała pani panie doktorze woda jest w stanie dać jeszcze więcej żywności mówi pani o owocach, ale też i warzywach tego tego może możemy w ten sposób potraktować nazwałam to warzywami nie uznał, że produkcja roślin wodnych, czyli wszelkich glonów, że nie nazwiemy ich owocami może może właśnie to są warzywa morza i, a i to jest to jest żywność, którą na, który uważam powinniśmy skupić to znaczy, że wracanie do podstaw piramidy troficznych nie inwestowanie nie rozwijanie produkcji ryb drapieżnych, które musimy karmić, do których musimy znaleźć znaleźć pożywienie wielokrotnie więcej tego pożywienia często niż sami potem otrzymamy wyniku tak takiej hodowli tylko właśnie produkcja ud pro uprawę uprawa roślin roślin wodnych to ich wartość życia oczywiście w zależności od gatunku, ale są takie gatunki, które są bogate to co cenimy w produktach zwierzęcych konkretnie w rybach długo łańcuchowe kwasy tłuszczowe omega 3 są gatunki roślin wodnych bogatych właśnie te substancje odżywcze także jestem przekonana, że na tych warzywach być może powinniśmy się skupić taki sposób pojmują ten świat ekologii pani studenci, bo myślę, że to jest interesujące pani też pewnie zmusza do refleksji dotyczącej tak jak człowiek współgra z naturą staram się to prawda bardzo różny bardzo różnie tak to nie boi się nie chce mówić o świecie ekologia rzeczywiście pytam czasem studentów na mamy takie zajęcia, na których rozmawiamy o problemach współczesnego świata i i widzę różne postawy i często często widzę taką postawę takiej rezygnacji takiego podejścia, że chyba tak jesteśmy już straceni skończenie już nasza cywilizacja, ale przecież rezygnacja bierze się też braku wiary w to, że każdy z nas pojedyncza jednostka w stanie zrobić wiele na zachowania ekosystemów także także aleja jestem przekonana, jeżeli coś wierzę w to wierzę w to że, że możemy coś zrobić, że jako jednostki jako przede wszystkim współpracujące jednostki jesteśmy gatunkiem, który potrafi świetnie współpracować tak naprawdę nasz sukces ewolucyjny zasadza się m.in. na naszej ogromnej zdolności do współpracy do takiej współpracy plastycznej nie mamy 1 z 1 zestawu zachowa 1 sposobu organizacji naszego społeczeństwa dostosowujemy się do warunków mam ogromną plastyczność też behawioralną potrafimy współpracować tu nie tylko małych stadach szympansa też potrafią współpracować wielki orki tylko tam tamtych gatunków to są dziesiątki osobników, a my potrafimy współpracować nawet globalnie wierzę, że tak w przypadku klimatu bardzo często dopada ta kwestia niepokojąca dość, że Rubikon został przekroczony natomiast w kwestii ekologii w wciąż wynosi to m.in. z naszej rozmowy pani przekonuje pani doktor, że żeście nie jeszcze niema katastrofy jeszcze możemy zrobić jeśli może jeszcze możemy te zasoby zachować nie degradować nie katastrofa już trwa już większość, ale kolejne wielkie wymieranie to w kwestiach ekologii to znaczy Eco ekologia to to są te wszystkie procesy, które to ekologia to nauka o tych procesach, które tam zachodzą to, o czym możemy mówić to ostanie zachowania biosfery różnorodności sferą różnorodności gatunkowej różnorodności funkcjonalny o tym w jaki sposób funkcjonują ekosystemy planety, a nawet cały rynek system planetarny, który też jest stan, czyli wszystko z klimatem włącznie, toteż to są to są odrębne problemach jednocześnie zazębiające się to od niej funkcją biosfera nie funkcjonuje nie w oderwaniu od od tego co się dzieje z klimatem scen z na planecie natomiast oddziałuje Emmy oddziałuje na nabiał Ferro czy oddziałuje na świat organizmów żywych na na ekosystemy planety poprzez oddziaływanie na klimat, ale też w sposób bezpośredni eksploatując zasoby, niszcząc siedliska zanieczyszczając środowisko dzieje się wiele złego no co nam pozostaje oprócz tej tej wiary, że jednak możemy zrobić z takim nadzieję, że że to, że się dzisiaj spotykamy mówimy o tych problemach coś co może zmienić, że jednak coś możemy zrobić no, gdybym nie wierzył tobym została ich w domu pod kocem nigdzie nie złożyła to chyba tak dziękuję panie bardzo wobec tego za wizytę w naszym studiu dr Barbara pierwszego moi państwo goszczą dziękuję bardzo, przedpołudnie Radia TOK FM już za chwilę informacje po informacje kolejnym go będzie pani prof. Lidia Breda kierownik krajowego ośrodka do spraw grypy Narodowy Instytut zdrowia publicznego państwowego zakładu higieny Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEDPOŁUDNIE RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu, wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA