ekonomia kapitał gospodarka dziewiąta 43 w radiu TOK FM trwa magazyn EKG część trzecia przed nami tradycyjnie króciutki przegląd informacji rynkowych dla tych wszystkich, którzy śledzić nie mogą nam przede wszystkim dla nas wszystkich, by wiedzieć jak ma się złote obecnie zawsze na złotego warto spojrzeć funt po 4zł 99gr frank 4zł 26EUR 4zł 52 i dolar 4zł i 10gr tak to w tej chwili wygląda kolejny gości w magazynie EKG pan Jakub Olipra ekonomista banku Credit agricole
Rozwiń »
dzień dobry dzień dobry, że państwo popatrzmy na ceny żywności na ceny żywności, które widzimy teraz i proszę powiedzieć no pewnie każdy z nas, robiąc jednak spożywcze zakupy te wolno robić te robić trzeba ma swoje obserwacje, ale co pokazują dane czy ceny w ostatnim czasie rosną jeszcze bardziej niż rosły przez kilka wcześniejszych miesięcy, kiedy informowaliśmy o inflacji, kiedy pokazywaliśmy co dzieje się na na rynku z poszczególnymi produktami, kiedy wskazywaliśmy, że ceny żywności faktycznie są coraz wyższy jak to jest teraz w tym trudniejszym momencie w takim czasie niepewności, kiedy nasze zapotrzebowanie robi się większa różnie reagujemy czasem kupujemy więcej trochę na zapasy obawiamy się jak to będzie w przyszłości co widać na rynku dane są jeszcze szczątkowe, ponieważ rzeczywiście nie ma jeszcze oficjalnych danych Głównego Urzędu Statystycznego dotyczących cen żywności dynamiki cen żywności w marcu, ale oczywiście te państwa mogą zauważyć w sklepach, a obserwujemy wzrost cen wyższych kategoriach związane z tym, że konsumenci obecnie zgłaszają na większy popyt spadnie popyt nie takim skumulowany popyt 2 najbliższe tygodnie tak, czyli zakupy, które do tej pory robiliśmy na 34 dni często robimy na na kilka tygodni to oczywiście ze względu na różnego rodzaju problemy logistyczne to, że magazyny w sklepach mają określoną pojemność może lokalnie działa w kierunku wzrostu cen, ale pamiętajmy, że kiedy ta fala zakupów koleś w sumie przeszła państwo gdzieniegdzie już widać spadki cen związane z tym, że towar zalega na półkach to część produktów ma określony czas przypaść do spożycia dnia 6 i takiej zwiększonej fali zakupów to skutkowało odnoście ten obecnie obserwujemy nieznaczne spadki w planie to są takie obserwacje dotyczące tego co jest w sklepach na oficjalne dane musimy jeszcze poczekać tutaj oczywiście nawiązujących oficjalnych danych, które jak najbardziej prawda to co pan redaktor powiedział, że ostatnie miesiące to były miesiące wysokiej dynamiki cen żywności sowy ta żywność rosła relatywnie szybko na tle ostatnich przyjętych cen żywności dosyć silnie drożały, więc rzeczywiście Lotto nie jest najlepszy obraz w obecnej sytuacji gospodarczej płaci wysokie ceny żywności i pogarszająca się sytuacja gospodarcza jak mamusia ludności jak w ogóle, jakie są perspektywy produkcja żywności dostarczanie żywności i dostępność żywności oto możemy być jak rozumiem w najbliższym czasie spokojni myślę, że jeśli chodzi o pewnej czynności to Polska Ukraina łóżkowy ucieka z żywnością naszych produkuje o wiele więcej niż wynosi nasze krajowe zapotrzebowanie Polski jesteśmy bezpieczni nawet Vive tutaj ryzyko związane z tym, że poprzez różnego rodzaju problemy logistyczne czy to, że zmienia się struktura biorców zagranicznych polskiej żywności zwrócił uwagę, że warunki takie mamy zamknięte restauracje hotele w krajach Europy zachodniej w innych krajach Unii Europejskiej automatycznie polscy eksporterzy tracą znaczną część swoich odbiorców jednocześnie oczywiście można powiedzieć, że ten popyt zgłaszany przez instalację w jakim stopniu będzie zastępowany przez popyt zgłaszany przez gospodarstwa domowe, ale to jest taki proces dostosowawczy, który dopiero musi nastąpić obecnie obserwujemy dzień, gdzie silne spadki cen skupu takim najbardziej jaskrawym przypadkiem tutaj bydło, gdzie my bardzo dużą część naszego eksportu kierowaliśmy właśnie to było około 20% eksport naszej wołowiny i obecnie obserwujemy spadki cen skupu, więc jeżeli tak patrzymy na nasze bezpieczeństwo żywnościowe na to jak w przyszłości mogą się kształtować ceny to ja częścią widzę tutaj nawet rynek to duch dla tych cen, ponieważ oczywiście, gdyby Polacy robią zapasy myślę, że w znacznym stopniu pasy zostały zrobione to poprzez niedrożne kanały eksportowe problemy z eksportem mamy problem zagospodarowania tych nadwyżek inna sytuacja jeszcze może być w takich krajach jak wielka Brytania, która jest uzależniona od importu żywności, a nie pokrywa swojego zapotrzebowania, a na żywność własną produkcją, więc automatycznie tam w warunkach i utrudnień z przesyłem towarów na granicach może być obserwowany wzrost cen żywności w kolejnych miesiącach bardzo no ale nam my na razie przywiązujemy się do tego, o czym pan mówił, że duża, że na razie pana nie grozi Unii mojej ocenie w najbliższych miesiącach na ten gra oczywiście też pojawiają się problemy przykładowo z pracą sezonową tak jak jest to dosyć temat często podnoszony w mediach to będzie z pracownikami sezonowymi, kto będzie zbierał owoce zarówno w Polsce taki, jaki kraj Europy zachodniej student na południu Europy, ale też pamiętajmy, że w warunkach jakich obecnie jesteśmy konsumenci raczej będą zgłaszać popyt przede wszystkim na produkty o dłuższym terminie ważności jest oczywiście w niektórych segmentach rynku rolno-spożywczego może pojawić mniejsza podaż związana z pań w przypadku tych owoców park, która w tym czasie będą pojawiać na rynku, ale myślę, że po towarzyszy temu będzie również w AB popytu, czyli czy ten będzie mniej więcej wnosił, więc oczekuję, żeby ceny tutaj istotnie rosły natomiast, jeżeli chodzi o pana jakieś kwestie związane z podażą żywności tutaj podobnie tak patrzymy na inne sektory gospodarki to tutaj myślę, że jesteśmy w miarę bezpieczni, ponieważ te łańcuchy podczas żywności tak łańcuchy dostaw na rynku żywności są relatywnie krótki na tle innych sektorów takich, kiedy patrzymy na branżę samochodową tutaj ten łańcuch, bo w sprawie bardzo długi, jeżeli dopełnione elementy z Chin załóżmy tak to automatycznie staje produkcja w kolejnym kraju mamy tutaj efekt domina jeśli chodzi o produkcję żywności to często te łańcuchy są bardzo krótkie są firmy, które mają w ramach swojej działalności zintegrowaną tam produkcję od załóżmy kurników w produkcji kurczak po produkcję gotowych produktów, które trafiają na sklepach sklepowe półki, więc tutaj ryzyko przerwania tych łańcuchów jest relatywnie niskie, więc tak, podsumowując uważam, że nie widzę tutaj jakichś istotnych czynników ryzyka związane z tym, że pandemia doprowadzić do spadku podaży żywności też stać się obserwuje zakłady produkcyjne sztuce dobrze przygotowany przykładowo i zachowane są poszczególne etapy produkcji żywności przykład, gdyby się pojawił wirus wśród, którego pracowników nie oznacza zamknięcia całej produkcji ewentualnie wtedy zostały poddane kwarantannie jednak zmian, a więc myślę, że tutaj jeśli chodzi Osamą podaż żywności jesteśmy bezpieczni większy tutaj mu większy czynnik ryzyka po stronie popytu, więc raczej w kolejnych miesiącach w Polsce, a uważamy tutaj ta dynamika cen żywności będzie się obniżać to będzie pewną ulgą dla konsumentów trudno trudnych czasach bardzo dziękuję pan Jakub Olipra ekonomista banku Credit agricole rynku żywności niezwykle ważnym
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: EKG - EKONOMIA, KAPITAŁ, GOSPODARKA
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
28.05.2023 09:00 Świat się chwieje49:43 W studio: dr Wojciech Rafałowski
-
28.05.2023 08:40 Weekendowy Poranek Radia TOK FM15:30 W studio: Jacek Gądek , dr hab. Maria Wincławska
-
28.05.2023 08:20 Weekendowy Poranek Radia TOK FM18:24 W studio: Adam Balcer
-
28.05.2023 08:00 Weekendowy Poranek Radia TOK FM12:22 W studio: dr Łukasz Pawłowski
-
-
28.05.2023 10:00 Nagłe zastępstwo50:24 W studio: dr Barłomiej Błesznowski , dr Ruta Śpiewak
-
-
28.05.2023 10:01 Twój Problem - Moja Sprawa
-
28.05.2023 07:20 Weekendowy Poranek Radia TOK FM13:42 W studio: Marcin Krzyżanowski
-
-
28.05.2023 11:20 Magazyn Radia TOK FM17:00 W studio: Ryszard Szul
-
28.05.2023 11:40 Podróże duże i małe15:10 W studio: Radosław Śpiewak
-
-
28.05.2023 13:40 Życie w Zdrowiu15:07 W studio: Julian Sobiech
-
28.05.2023 12:40 Jak z dzieckiem14:37 W studio: dr hab. Michał Rusinek
-
28.05.2023 12:20 Przy niedzielnym stole14:33 W studio: Krystian Świderek
-
28.05.2023 13:00 Życie w Zdrowiu26:10 W studio: prof. Jacek Szaflik
-
28.05.2023 14:20 Magazyn Radia TOK FM12:48 W studio: Grzegorz Gacek
-
28.05.2023 14:00 Magazyn Radia TOK FM11:37 W studio: Marcin Szymański
-
28.05.2023 14:40 Magazyn Radia TOK FM11:08 W studio: Joanna Czarny
-
28.05.2023 15:00 Andymateria13:32
-
28.05.2023 15:20 Praca od podstaw25:00 W studio: Gracjan Szymański
-
28.05.2023 16:00 U TOKtora44:15 W studio: prof. Piotr Rutkowski
-
-
28.05.2023 17:00 Przy Niedzieli o Sporcie24:25 W studio: Roman Kołtoń
-
28.05.2023 17:40 Przy Niedzieli o Sporcie14:44 W studio: Janusz Dziedzic
-
28.05.2023 18:20 Przy Niedzieli o Sporcie11:56 W studio: Przemysław Pozowski
-
28.05.2023 18:00 Przy Niedzieli o Sporcie11:34 W studio: Marcin Włodarski
-
-
28.05.2023 20:00 Wywiad Pogłębiony24:48 W studio: Dominika Ożyńska
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
W maju TOK FM Premium 40% taniej. Podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji.
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL