REKLAMA

Słoik zupy pomidorowej receptą na epidemię

Magazyn Radia TOK FM
Data emisji:
2020-03-29 12:20
Prowadzący:
Czas trwania:
17:25 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
realia pokazane skłaniam się państwo ponownie to w naszym magazynie czas, kiedy prezentujemy państwu rozmowy z cyklu niedzielny obiad dziś też kulinaria w jaki sposób będzie, ale może nie będę uprzedzał nim nie połączymy się z panią kata Roman trzasnąć dzień dobry dzień dobry dzień dobry dzień dobry państwo kulinaria to jedno i pewnie też o tym, sobie porozmawiamy natomiast chciałbym panią porozmawiać jako, że ma pani w tej kwestii duże doświadczenie o tym jak Rozwiń » można pomagać w czasach Korona wirusa czy to pomaganie też może stać receptą na nasze myśli, które koło Korona wirusa krążą może być wpierw powiedzmy jak jest pani związek z kulinariami jest niewątpliwy i też okraszony wieloma sukcesami w ja od 13 lat prowadzę szkołę gotowania dla dzieci w Warszawie doszło szef, a 3 lata temu z moją koleżanką z szefa Zuzanna skoczek założyła fundację samodzielność od kuchni, która samodzielnie młodzież z domu dziecka, ucząc ich bardzo prostych zdań po to, żeby w życiu, czyli czuli jeśli nie wizji tak było do aż do moich 22 tygodni temu, kiedy to jak wiemy wszyscy cały świat się zmienią i zmieniło się też nikt się też charakter naszej pracy, więc po 13 latach gotowania dzieci zamknęliśmy wszystko to znaczy wszystkie zajęcia odwołały wszystkie firmy odmówiły współpracy i to był taki moment zastanowienia się co dalej z nami co dalej ze mną co mają rodzina co z moimi wspaniałymi ludźmi z moim zespołem z fundacją to mamy w tej chwili robić jak mamy żyć jak mamy zapłacić rachunki jak mamy i ale też jak mamy pomóc w tym takim zupełnie niesamowitym okresie zacznijmy od tego, że pani orędowniczką hasła drobne gesty potrafią wywrócić nasze życie do góry nogami tak, bo wydaje mi się życie składa się z takich detali, które mogą nam bardzo pomóc albo albo mogą nam uprzykrzyć życie pamiętam jak wiele lat temu ostatnio rzecznik przypomniał, że to był bardzo istotne to takie było istotne też moje kulinarne drodze ja zawsze bardzo lubiłam jeść, a potem też lubią gotować jedzenie w mojej rodzinie było ważne kolacja mój tata wracał z pracy autobusem podjeżdżał za 106 i szóstej siadaliśmy do kolacji nieważne ja chciałam wyjść ze znajomymi miasto czy nie zawsze była wspólna kolacja i po tym, jak w moim poprzednim życiu zawodowym była prawnikiem pracowała bardzo bardzo dużą i zupełnie zapomniałam o jakiejkolwiek wspólnocie dookoła stołu to tym moim takim zapomnieniu się prace, kiedy właściwie moje życie to była praca, a potem jeszcze sklep całodobowy pragnie, żeby odebrać ubrania jakieś kostiumy i zmian była przychodziła do mnie raz jakiś czas ani lira, która pomaga mi z domu bardzo mało była w domu jest pomoc też nie było dużo, ale któregoś wieczoru wróciłam na mojej kuchence stała zupa pomidorowa z danymi kuleczkami, bo pani Mira dzwoniąc palili tak zupełnie wzruszona pani g wie pani co panika ja otworzyłem tą panią to pani lodówkę i w tej lodówce było zgniła jak mógł masło orzechowe i to uświadomiło, że ja się zupełnie pogubiłam, że nie tak powinno wyglądać, że moje życie to też są to są inni ludzie powinni pamiętać jak i też pomnik powinien pamiętać o sobie, więc co się teraz dzieje to co się wydarzyło nie wiem, czyja mogę powiedzieć o tym co teraz robimy to za chwilkę trawler próbuje też stopniować napięcie i zbudować taki sposób, że to, że świat w tej chwili staną myślę, że pani podziela ten pogląd też jest swego rodzaju słoikiem zupy pomidorowej pani Lili tak to, że świat stanął i że nagle musimy musimy wrócić do siebie musimy wrócić do naszego najbliższego otoczenia i też pytanie jest czy ten czy zrobimy taki taki swojej pani Lili jak on będzie jak ja się rozglądam dookoła to widzę, że mnóstwo ludzi bardzo drobny sposób polepsza życie innych to są jakieś małe zakupy najmniejsze zakupy cokolwiek co położymy komuś kogo znamy wiemy, że jest sam na wycieraczce to już jest bardzo duży ruch, bo to znaczy, że ktoś nie musi wychodzić do sklepu, jeżeli zrobimy takich takie zupy w 2 w domu albo albo zrobić zrobimy to więcej ciasta i tak zaczęliśmy gotować opowiadał mi znajomy szef kuchni, że zauważył zmiany na świecie potem jak chodził w swoim bloku z siódmego piętra i na każdej kra na każdym piętrze pachniało innym jedzeniem i tego wcześniej nie było na pracę pachniało niczym albo albo nic nikt niczym przyjemnym, a tutaj okazało, że tu pachnie rosła pomidorowa tutaj ktoś smażę kotlety, a może ktoś robił coś zupełnie katalońskiego Komi daje dużo optymizmu i uważam, że to jest jedyny kierunek, jakim w tej chwili możemy iść, żeby poczuć mamy na coś wpływ, że mamy że, bo nie mamy nie mamy wpływu na tego wirusa niewielki oprócz tego mamy zostać w domu, że mamy się spotykać z innymi ludźmi, że mamy nie ryzykować to to czynienie dobra dzisiaj to są takie właśnie małe ruchy takim ma taka mała zupa taki mały obiad, a może zakupy, a może po prostu zadzwonienia do kogoś i czytaniem gazety albo wiersza nie pani 1 z niewielu naszych rozmówczyń muszę przyznać, że w tych anormalnych warunkach próbujemy dziergać trzeci już Jeślinie czwarty magazyn Radia TOK FM, która dostrzega pozytywy w tym co się w tej chwili dzieje i te pokłady optymizmu też przenoszą się na kolejnej inicjatywy, których teraz czas, by pani powiedziała myślę, że nie mamy wyjścia musimy być optymistami i to nie jest tak ja się nie boję się bardzo boje jeszcze bardzo boję, że to co budowałem przez tyle lat i to co buduje z wspaniałymi ludźmi, że to może spalić na panewce, ale z drugiej strony też zauważyłem, że dzięki temu co robimy to co teraz robimy to zdecydowaliśmy, że w tym naszym studiu kulinarnym potrafimy ugotować 50l zupy dziennie, bo zupa jest dobra zupa może być bardzo pożywna i nie jest bardzo trudna do gotowania, więc tak jak zrobiliśmy zrzutkę na zrzutka PL na posiłki wezwaliśmy posiłki dla warszawiaków na czas pandemii, po czym wezwaliśmy warszawiaków naszych sąsiadów, żeby nam przynieśli słoiki i powiem państwu, że mamy tych swoich wciąga kilkaset przed szefem nie nadążamy z meczem, ale one są wszystkie potrzebne im zaczęliśmy gotować zupy tylko, że jak się zacznie robić 1 rzecz i ludzie się to kręcą to zaraz przychodzi następny pomysł i tak mamy w naszym zespole i tak mamy wśród ludzi, którzy nas otaczają fundacji Instytut szefie, bo za ile się zgłosić lekarze Szaserów szpital Szaserów w Warszawie u to byli lekarze, którzy nie ma również nie mają pieniędzy na jedzenie niż nie mają oni po prostu są głodni, bo nie mogą odejść od łóżek albo nie mogą być ze szpitala, więc jak mają dobrze leczyć nas, jeżeli są głodni jak są głodni ziemi tak mawia ja jestem głodna jestem zła jestem niecierpliwa, więc wymyśliliśmy, że zrobimy 25 posiłków dziennie, bo tyle potrafimy zrobić taką mamy tak jakby wyporność kuchni i zaczęliśmy robić 25 posiłków, ale zaczęliśmy robić to zaś zaczęli się do nas zgłaszać też ludzie, którzy mogli posiłki odwozi rozwozić i kolejne osoby, które np. seniorzy, dla których ktoś kupił naszą zupę ktoś płacił na naszą wódkę dla pani Natalii, która mieszka na ulicy jakieś tam i teraz jest tak, że w ciągu tych 2 tygodni zrobiliśmy już 600l zupy zrobili wydaliśmy 275 obiadów dla lekarzy i od przyszłego tygodnia rozszerzamy akcję zwrotka cały czas działa, bo ta zrzutka musi być długofalowa, czyli zbieramy pieniądze cały czas po to, żeby móc mieć na pensje dla ludzi naszych na składniki na zapłacenie na zapłacenie części podatku z i żeby móc prowadzić przez bardzo bardzo długi czas, jaki jest budżet w skali miesiąca może w skali tygodnia, bo chciałbym, żebyśmy odliczali ten czas pandemii tygodniami miesiącami jednak jest trudno w tej chwili powiedzieć i powiem dlaczego, dlaczego to jest trudne, dlatego że po pierwsze, czeka na to jak będzie wyglądała ustawa, która ma pomóc małym przedsiębiorcom takim jak ja, czyli takich, którzy zatrudniają kilku pracowników o drugie złożyłam również pismo do mojego najemcy z prośbą o zmniejszenie części, więc od tego będzie bardzo dużo zależało, ale na ten moment mamy spokojnie na gotowanie jeszcze przez 3 tygodnie, czyli już gotujemy 2 tygodnie jesteśmy gotowi na następne 3 tygodnie być może to będzie trwało dłużej dlatego rozsądnie prac planujemy ani i przede wszystkim skupiamy się na zupach z drugiej strony rozszerzamy akcję i do i od poniedziałku będziemy również rozwodzić się razem z harcerzami szli harcerze będą od nas dla ośrodków pomocy społecznej odbierali 20 obiadów również współpracujemy ze wspólnotą Sant Egidio, która daje osób albo która, która pracuje z ludźmi w kryzysie bezdomności i z kim jeszcze jeszcze z po hiszpańsku fundacją, która też pomaga rodzinom, które są w tej chwili bardzo bardzo trudnej sytuacji trzeba nam, że nie mówi o tym, o tym dokładnie ile kosztuje, bo cały czas są obliczane, ale na 100% jeszcze 3 tygodnie, a reszta zależy trochę od niej trochę reszta zależy od tego co nam zaproponuje rząd i cie czy mój najemca zgodzi się nam trochę, chociaż dopomóc proszę wiedzieć w jaki sposób można pomóc tej inicjatywie na czele, której pani stoi tak od strony finansowej rzecz jasna, ale nawet jeśli ktoś nie jest w stanie tego zrobić to to co powinien zrobić ze swoimi chęciami, kiedy usłyszy choćby te rozmowy oczywiście może wpłacić na rzut kapeli to jest na 1 takiej najprostszej najbardziej pomocny, ale może nam przynieść jakiś składnik zamknięty np. butelkę oleju albo nie mogą być rzeczy spakowane można przynieść kasie albo albo w racie grosz grochu może makaron druga rzecz to jest to co robimy bardzo byśmy chcieli, żeby to zainspirowało innych do podobnej do podobnej pomocy i ona nie musi być na taką skalę, jaką mamy w tej chwili, ale to może być właśnie jakiekolwiek nawet zdalne spędzenie czasu z kimś innym ugotowanie 2 obiadów w domu dla dla sąsiadki dla sąsiada takie drobne takie drobne gesty, które można w całej Polsce robić i też wspomagać lokalne inicjatywy, bo tak inicjatywy jak jak ta nasza już powstały w innych miejscach gastronomia, która jest niezwykle trudnej sytuacji próbuje się bronić mamy co jest jest też akcja wzywamy posiłki jest posiłek dla lekarza są też jak do tego namawia, żeby pomagać lokalnych lokalnym restauratorom oni dzisiaj mogą jedynie robić jedzenie na wynos, a jedynie na wynos też 1015% maksymalnie normalnego obrotu restauracji, a to są nasi sąsiedzi, którzy mają pracowników, którzy do nas z naszymi sąsiadami, jeżeli oni przetrwają to wszystkim nam za ten jakiś tam czas ktoś już wreszcie skończy będzie łatwiej też moje kolejne pytanie właśnie w jaki sposób wszystkie dobre inicjatywy przenieść na czas po koronę wirusowej czy uda się to zrobić, bo mamy tendencję do tego, by wypierać to co było nieprzyjemnym pozbywać tych traum a, ale też możemy wyciągnąć z nich coś naprawdę dobrego jak długo nad tym zastanawiam w jaki sposób zmienić nasza praca np. jak się zmieni nasza praca fundacji samodzielność od kuchni, kiedy mieliśmy dosyć jasny program 4 warsztaty gotowania dla młodzieży z domu dziecka w całej Polsce o też konferencję też takie seminaria szkolenia dla wychowawców domów dziecka i teraz tak sobie myślę, że rzeczywiście więcej będzie robione zdalnie myślę o tym jakie dużo dużo rozmawiam też nam też namawiam namawiam na wszystkich, żebyśmy teraz dużo rzucali pomysłów, które mogą się wydawać szalone, ale ja też się wydawało, gdyby ktoś powiedział mając 15 lat temu, że będę uczyła dzieci gotować tobym się roześmiała, a 3 tygodnie temu, gdyby ktoś powiedział, że będę gotowała, że będziemy gotować dziesiątki litrów zupy ją rozdawali też bym nie uwierzyła, więc teraz taki moment zastanowienia się co ja jeszcze mogę w życiu robić co jest pytanie, co gdyby musiała się odnaleźć zupełnie nową może to jest paradoksalnie taki moment, żeby spróbować spełniać jakieś marzenia, które się baliśmy, kiedy spełniać może jakiś talent, który mam, które może to być niezwiązany z tym co dzisiaj Robbie nie wiem ja też nie wiem, ale rozmawiano o tym, dużo, żeby się zastanowić do czego wrócimy, bo nie uważam, że będzie tak samo mam nadzieję, że za chwilę, że śmiemy liczą się wieże jak mamy urodziny dla dzieci to czasem rodzi to czasem dzieci zamawiają to samo najmniej przez np. na wszystkich urodzinach już tęsknimy za tym czasem, że będziemy narzekali, że znowu robimy czekoladowe ciasta też w tej chwili jakaś abstrakcja będziemy się ten na coś takiego narzekali z tego śmiali, ale tak kiedyś mam nadzieję, że tak kiedyś będzie tyle tylko, że do tego musi dojść coś jeszcze jakieś nowe pomysły i one teraz i teraz musi być ten czas kiedy, kiedy się, kiedy one mogą się wykluć jak jak nie jakieś mniej codzienność jak jest mniej stania w korkach są inne problemy oczywiście ale, ale może to jest moment dziękuję pani bardzo za rozmowę panika Roman Trzaska samodzielność Fundacja samodzielność od kuchni także i to szefa moimi państwa gościem będzie można z można znaleźć to, o czym pani przed chwilą mówiła także w internecie mediach społecznościowych na naszej stronie na Facebooku strony stronie fundacji samodzielność od kuchni na stronie lub szefa, a nasza zbiórka jest na zrzutka PL ukośnie NIK posiłki dla SOR dziękuję pani bardzo życzę powodzenia jak bardzo dziękuję, że wszystkiego dobrego widzenia do widzenia kłaniam się państwa z kolei zapraszam teraz na informacje Radia TOK FM Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY MAGAZYN RADIA TOK FM - PRZEMYSŁAW IWAŃCZYK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Teraz wszystkie pakiety TOK FM Premium 40% taniej!

KUP TERAZ 40% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NULL
Array