REKLAMA

"Restauratorzy mają za mało czasu na przygotowanie restauracji na poniedziałek"

EKG - Ekonomia, Kapitał, Gospodarka
Data emisji:
2020-05-15 09:00
Prowadzący:
Czas trwania:
13:52 min.
Udostępnij:

- Restauratorzy mają za mało czasu na przygotowanie się do otwarcia. Potrzebują minimum dwóch tygodni. Bardzo wiele restauracji nie działało przez ostatnie dwa miesiące, restauratorzy muszą na nowo skompletować załogę, bo część przeniosła się do innych branż. Trzeba też zrobić zaopatrzenie. Te kilka dni, które dostali od rządu to zdecydowanie za mało - mówiła Agnieszka Małkiewicz - prezes Zarządu FOR Solutions

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
ekonomia kapitał gospodarka jest dziewiąta 4 jest magazyn EKG Maciej Głogowski dzień dobry, a dziś naszym gościem jest pani Agnieszka Małkiewicz prezeska zarządu forsa się głos restauratorów w naszym radiu czy dobry dzień dobry wszystkie restauracje kawiarnie tworzą się w poniedziałek obawiam się, że niestety nie dlaczego znienacka podobnie jak zamykano restaurację z dnia na dzień właściwie w nocy z piątku na sobotę, zaskakując wszystkich restauratorów tak również Rozwiń » teraz sytuacja jest taka, że miał otwarte tylko ogródki, więc przygotowywała się tylko część restauracji jest taki biznes, który wymaga dłuższego przygotowania trzeba przygotować zrobić zakupy ponownie zebrać załogę, więc ankiety, którą zrobiliśmy podczas naszej ostatniej konferencji Roba we wtorek konferencję online uczestnik spośród uczestników 63% deklarowało przy tylko otwartych ogródkach, że o orzekł w poniedziałek także do końca nie wiemy, jaki to będzie procent, ale tego co słyszymy nie wszyscy zdążą albo niektórzy boją się, że niestety rentowności, jaka będzie możliwa przy obostrzeniach nie jest na tyle atrakcyjna, że w poniedziałek otwierać, ale to znaczy te obostrzenia mogą obowiązywać przez długi czas dokładnie tak no to co to w ogóle nie otworzą to jest tak, że jest grupa takich mocnych restauracji, które głosów, jakie mamy z rynku twierdzą, że wolą otworzyć się nawet tylko po to, żeby obserwować co się dzieje na rynku, żeby wrócić do życia, żeby goście społeczność, którą mają wokół restauracji nie zapomniała podobnie jak prowadzili działania Leader, które do tej pory możliwe, ale jest część, które bardziej zachowawcza i która boi się lub po prostu nie ma może zasobów finansowych na to, żeby restauracje, które nie będą rentowne tych obostrzeniach utrzymywać no po prostu daje sobie na wstrzymanie tych głosów jest dosyć duża to jest także restauracje muszą przed obostrzenia robić nowe inwestycje, ponieważ stoliki muszą stać od siebie minimum 2m wg na te nowe inwestycje to także koszty dokładnie tak to są koszty na to, żeby przygotować restauracje dom do startu to, że to uporządkujemy to wszystko, o czym pani do tej pory powiedziała za chwilę przejdziemy albo wrócimy do tych kosztów, bo to jest niezwykle interesujące, tym bardziej że jeśli koszty, a też pewnie ograniczone możliwości zarobkowania tak jak to było przed pandemią to będzie myślę istotnej zasadne pytanie oceny nie, ale to za chwilę chciałbym jeszcze tylko dobrze zrozumieć czy państwo uważacie, że restauratorzy uważają, że za szybko następuje otwarcie czy za mało czasu otrzymali restauratorzy od Poznania ostatecznych wytycznych, które mają obowiązywać do czasu, gdy mogą otworzyć swoje lokale nie na drugie mamy świadomość jako branża, że nie wszystkie decyzje można podejmować dużym wyprzedzeniem pandemia rządzi się swoimi prawami, ale jednak puszczanie takiej powiedziałbym klatki świat, że tylko ogródki to jest delikatna dezinformacja natomiast być może tutaj lampy być może to co restauratorzy robili, czyli informowanie pokazywanie całej specyfiki branży sprawiło, że rząd zmienił zdanie otworzył restaurację nikt nie narzeka, żebyśmy dobrze zrozumieli chodzi o to, że mało czasu do poniedziałku pyta pan poniedziałek, żeby to wszystko co trzeba przygotować udało się zrobić stosownym tamtego czasu potrzebujecie mile restauratorzy potrzebny restauratorzy mogą minimum tydzień 2, żeby przygotować, a załogę tak, żeby wróciła załoga urlopu, bo część restauracji w ogóle nie działała część działała w spowolnionym tempie biorąc pod uwagę tylko byli Very, ale część cała obsługa tylko jest możliwa obsługa przy stoliku musi wrócić część pracowników poszła do innych branż do innej pracy część wyjechała do domu pomagać starszym rodzicom bardzo ludzkich sytuacji, które w tym momencie trzeba zweryfikować ten zespół przywrócić do działania okopali na rzecz to jest kuchnia tak trzeba zrobić zapasy trzeba przygotować wszystkie dania to też wymaga czasu pani zdaniem, które z tych zaleceń opublikowanych rekomendowanych przez rząd można przeczytać na stronie ministerstwa rozwoju każdy może tam sięgnąć ci popatrzeć nie będąc nie tylko restauratorzy, ale my klienci potencjalni, które z tych zaleceń będzie najtrudniej wypełnić zależy od wielkości restauracji tutaj jest problem taki, że jeżeli stoliki mają walczyć z 2m limit osób na jedno osoba na 4m² przy stoliku mogą siedzieć tylko rodzina nie mogą znajomi to znikają nam tu pewne możliwości pewne zalety chodzenia do restauracji tutaj są sugestie, że można to odległość między stolikami zmniejszyć, montując w lekcjach dziękuję doświadczenia, które mamy restaurację tutaj jest wiele takich blokad, które mogą spowodować, że nie będzie to jeszcze na tyle rentowne nie było szans restaurację otwiera, ale tak jak mówi wiele restauracji ryzykuje, bo chcę wrócić do życia no to pani wywołała temat rodziny ja zacytuję naszym słuchaczom słuchaczom fragment tego zalecenia, które rząd opublikował zasadę, że przy 1 stoliku może przebywać rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym jeśli będę chciał pójść do kawiarni Cava i na rozmowę biznesową to jak właściciel kawiarni z sprawdzić jak z osobą, z którą przyszedłem pozostaje przebywam w 1 gospodarstwie domowym jak państwo będziecie to weryfikować no właśnie te są dyskusje, które toczą się u nas na grupie Solutions Restaurant na grupie Facebook kolei wątpliwościach tam się pojawiają to np. RODO prawda, bo jak restaurator ma zweryfikować czy ktoś, kto przyszedł jest rodziną może się okazać nie na zaufaniu natomiast no z drugiej strony na grupa pociesza, że przechodzimy na spacer też możemy chodzić w bliskiej odległości tylko jako rodzina to też nikt tutaj nie weryfikuje rada, więc wszystko jest na tyle nieprecyzyjne, że restauratorzy mają mnóstwo pytań i do końca nie wiedzą jak w tej sytuacji z odnalezieniem stąd część chce przeczekać zobaczyć jak zrobią inni tak, żeby już większą pewnością wrócić na rynek, ale obawiają się restauratorzy być może będą ponosili odpowiedzialności nie zaryzykują czy przy stoliku pozostaje pozostają osoby będące rodziną czy w 1 gospodarstwie domowym tak naprawdę niebędący w takim związku w gospodarstwie w rodzinie techno trzeba spojrzeć na zalecenia prawda wszyscy mówimy nie dajmy się zwariować, bo w czasie też w jakim stopniu opierać na zaufaniu natomiast jest to 1 wielka niewiadoma, która nadal pozostawia restauratorów taki dosyć trudnej sytuacji oczywiście tutaj cały świat nie w podobnej sytuacji jak Polska nie ma co oszukiwać tam inaczej cały czas przychodzą do nas zdjęcia z Włoch, gdzie montowane są lekcje między stolikami tam wiadomo te miejsca są szczególnie małe w Polsce różne są różne specyfika restauracji wasz przychodzą do nas zdjęcia np. szklarni, które się ludzie nad brzegiem rzeki piętno rozwiązanie naprawdę cała masa kreatywność tutaj olbrzymia naszym zaś wracając jeszcze do tych innych zaleceń, które związane są z bezpieczeństwem sanitarnym oczywiście trudno się dziwić wręcz przeciwnie myślę, że wszystkim nam zależy na tym, by ograniczać temu możliwości zarażania się dobrze to to teraz tak wszystkie koszty związane, a to z przeformowaniem prze z reorganizacją sal, w których będą przebywali klienci rękawiczki maski płyny do dezynfekcji zmywania powierzchni wspólnych, które w, które klienci mogą dotykać zmywanie ich co 15 minut to są koszty, które państwo jako restauratorzy poniesie z drugiej strony być może ta reorganizacja sprawi, że mniej klientów w ciągu dnia obsłużyć jak się pani wydaje jak bardzo będą musiały wzrosnąć ceny dla klientów restauratorzy mówią, że ceny nie będą podnosić nawet część zastanawia się nad obniżeniem, bo to pandemii można powiedzieć pewnego rodzaju skłonność do zakupu pewnie będzie mniejsza tym czasie jeszcze pandemii nareszcie mamy panda nieprawda natomiast ta jest jeszcze inny aspekt, jeżeli mówimy o finansach poza kosztami związanymi z obostrzeniami restauratorzy do tej pory liczyć na ulgowe traktowanie chociażby przez wynajmujących lokal przez pracowników, a w momencie, kiedy otwierają no i znikają pewne pewne pewne taryfy ulgowe od dawien oprócz obostrzeń dodatkowych wydatków prawdopodobnie część wróci do normalnego stanu to też kwestia negocjacji czy uda czy nie też pracownicy, którzy już wrócą lub będą cały dzień w pracy oczekują pełnego wynagrodzenia, więc wiele mamy kolejny raz ma sytuacja i pytanie na ile na rynek i otoczenie restauratora będzie wspierające i to bardzo mocno związane z finansami stawia naszej ankiety, którą robiliśmy 95% restauratorów twierdzi, że musi bardzo mocno zweryfikować biznesplan co ciekawe myślę, że to trochę pomoże naszej branży, która jest bardzo romantyczna bym tak powiedziała opiera się często na pasji, żeby zweryfikować menadżerką postawę rzeczywiście zacząć liczyć romantyczna branża to byłoby świetne podsumowania jeszcze chciałem dopytać się kilka spraw no nie wiem na ile oczywiście czasu wystarczy niech pani wyda jedno dobrze te koszty pani powiedziała być może ceny dla klientów wcale w najbliższym czasie nie będą wyższe no czy państwo macie jakieś prognozy i jaka w ogóle będzie frekwencja w restauracjach po otwarciu wg analiz, które one dostępne po 20% społeczeństwa wyraża chęć pójścia do restauracji jako 1 z 23 elementów, które chcą do życia niezbędne takie pójście do fryzjera, więc być może nie będzie źle zwróćmy uwagę, że nie wszystkie branże zostały dotknięte kryzysem, więc te pieniądze na rynku raczej powinny być przynajmniej w zakresie, który pozwoli restauracją wrócić do życia, więc generalnie po naprawdę wielu rozmowach, które chcemy przez ostatnie dni chociażby właśnie nad naszym spotkaniu branżowym, który mówiła we wtorek raczej restauratorzy patrzą optymistycznie, że wrócimy do restauracji też takie głosy są chociażby Chin, które są 2 miesiące przed nami tam Szanghaju rzeczywiście bowiem w restauracji jest duże myślę, że też tutaj miasta będą starały się pomóc, żeby turystykę, bo nie mamy turystów zza granicy prawa przez jakiś czas nie będziemy mieć, więc będą starały się pobudzić naszą krajową turystykę do podróżowania między miastami dochodzenia do restauracji i zasięgu dzisiaj będziemy właśnie nad naszym na tej naszej grupie publikować takie podsumowanie jak miasta poszczególne wspierają swoich restauratorów to naprawdę działanie bardzo dużą zmieni się w ogóle profil klientów restauracji co na pewno wymusi zmianę chociażby media tak nie pod turystę zagranicznego NATO mamy temat do kolejnych rozmów mam nadzieję nie niebawem bardzo dziękuję za dzisiejszą rozmowę pani Agnieszka Małkiewicz prezeska zarządu forsą szans tak jak już powiedziałem głos restauratorów w magazynie EKG bardzo dziękuję rozmowy bardzo dziękuję za rozmowę jest dziewiąta 18 o godzinie dziewiątej 20 w radiu TOK FM informacje po informacjach kontynuacja magazynu EKG Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: EKG - EKONOMIA, KAPITAŁ, GOSPODARKA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu! A w promocji Black Friday obowiązuje prawdziwe 50% zniżki!

KUP TERAZ 50% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA