REKLAMA

Sezon na szparagi otwarty!

Niedzielny obiad
Data emisji:
2020-05-17 12:20
Audycja:
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
13:37 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
to czas na niedzielny obiad 1221 na zegarach naszym kolejnym gościem jest pan Tomasz Zielke kucharz autor serwisach tor kulinariów oraz KUKBUK dzień dobry kłania się panu czy dobre, bo jest pan fachu pan specjalistą mówi pan, że nikt o szparagach nie wie tyle co co pan Szparaga zwany w niektórych regionach Polski szparagami, bo taką takie nazewnictwo słyszałem to proszę powiedzieć co z tymi szparagami szparagami zrobić przede wszystkim jeść cieszyć się nimi przez cały sezon, Rozwiń » który tak krótko nie chce pan powiedzieć, że po tej odpowiedzi zakończymy nasze programy liczyłem na troszeczkę rozbudowaną odpowiedź dotyczącą przygotowania szparagi geolog np. wczoraj widziałem jak ktoś się w telewizji rzecz jasna wciąż trwa izolacja społeczna przyrządza szparagi na grillu tak oczywiście szparagi możemy przygotowywać bardzo bardzo wielu sposobu na najprostszy najszybszy jest prawdopodobnie gotowaniu w wodzie tutaj bym polecał raczej nie przedłużać tej obróbki termicznej chcemy zachować dobrą kłódką konsystencję słodki smak no oczywiście ten piękny zielony kolor, który kojarzy mi szparagi natomiast szparagi można przygotować nie tylko w wodzie naparze bardzo dobrze sprawdzają się metody, które doprowadzają do przywiązywania ich powierzchni niż badani mają dużo naturalnych cukrów, które ulegają w trakcie takiego używania na wielu kanalizacji przez to pojawiają się nowe, jakie Orzechowa, by Miller AG mat może to być chwili może to być nawet piekarnik bardzo mocno rozgrzany może być to zwykła patelnia szparag są te np. w bułce tartej mące jajku nie będą przysługiwały jest wiele sposobów na przyrządzenie, a prawda jest taka, że zielone szparagi naprawdę bardzo bardzo trudno jest zepsuć nie musielibyśmy chyba ostatecznie spalić albo zgotować napad żeby, żeby nie smakowały sprawa trochę inaczej wygląda w przypadku Pelionu białych, dlatego że on kupuje te są najczęściej dosyć gorzko smakują skórką musimy odpowiednio głęboko obrać, żeby pozbyć się tego czy no tak niewłaściwie przygotowany biały pas jak może niestety zepsuć nam cały obiad natomiast nie ma takiego zupełnie nie ma takiego niebezpieczeństwa w przypadku pary udzielony są naprawdę bardzo łatwe do przetrwania ja myślę, że szparagi po prostu po prostu smażone z odrobiną dobrej oliwy kropelką cytryny i odrobiną soli nie wiem czy pan podziela moje zdanie, ale ta sparingowe inicjacja nie ma absolutnie sensu w momencie, kiedy sięgamy po nie po raz pierwszy przygotowany taki zalew ze słoika kupione to po produkt kupiony w sklepie mówiąc wprost zawierał, które zniechęciło się do szparagów próbujący najpierw takiej reformy to prawda to prawda należy unikać też przynajmniej, kiedy próbujemy się do nich przekonać albo próbujemy do nich przekonać jakiegoś nowicjusza z powiatowego powinniśmy zaczynać od czego naprawdę najwyższej jakości, a w przypadku szparagów jakość bardzo silnie skorelowane ze świeżością to szparagi, które zostały przygotowane tę tego samego dnia, w którym zostały zebrane snajper niesamowite pamiętajmy, że szparagi po zebraniu cały czas jeszcze żyje ponad przetwarzania energię tracą swoją słodycz tracą wodę i stają się zdrewniałych praktycznie z każdą godziną zmiany zachodzą coraz bardziej dlatego najlepiej kupować z bezpośrednio od od rolników albo mieć takich dostawców, którzy u, których ten łańcuch dostaw jest jak najkrótszy szparagi jako danie główne czy szparagi jako dodatek noga czy jako dodatek albo przystawkę pamiętajmy, że powinniśmy raczej dostarczać posiłkami jakiegoś białka natomiast szparagi są białka będą mogli no tam nowe obywatelki paragonu i taka wódką nawiąże do fasolki szparagowej znane z łamów, którzy z tego czynią sobie danie główne potrafią zaś do takiej misy właściwie nie odchodzi do skrzyni skończy no pewnie pewnie szparagi może z jajkiem, żeby dostać bardzo bardzo dobrym połączeniem w ogóle pojadę z jakim np. jakie w końcu z wiekiem osadzonym polecam takie połączenia Czyżby papież wsparł nie można zepsuć, ale powinni za szparagi zabieracie nie wiem kulinarnie nowicjusze oczywiście jak najbardziej no naprawdę nie ma nic prostszego wystarczy wziąć parami odpowiednio przyciąć pamiętajmy, że spalanie mają zdrewniałych końcówki mówimy tutaj np. i o zielonych objąć projekty końcówek należy się pozbyć jak to zrobić wielu kulinarnych celebrytów panuje taki i rozpowszechniony mit, że wystarczy chwycić za 2 końcówki szparagów no i zdjąć tak, iż tak jak miałby ekonomiczny sposób wiedzieć, w którym miejscu ma się złamać, żeby ta końcówka była zbrodnia nie była zdrewniałe ja natomiast proponuje też inny inną metodę weźmy nóż i nacinamy na 1 mm szparag od samego końca i wyczujemy, w którym miejscu ten opór jest mniejsze w tym miejscu możemy obciąć końcówkę i będziemy pewni, że nie będziemy jeść łukowaty szparagi, gdzie pan jadł najlepsza paniom oczy oczywiście te, które wyszły spod Pańskiej ręki jeszcze raz przepraszam, gdzie pan jadł najlepsze szparagi oczywiście oprócz tych, które wyszły spod Pańskiej ręki czy raczej te, które wyszły spod mojej ręki kiedy, kiedy kupiłem je i ugotowaniem tego samego dnia, w którym zostały zabrane tak jak umiem na myśli nie zamierza Europie, którą ducha, gdzie serwują szparagi jak działają między tak tak w kampanii w rejonie wioski kampania w pobliżu miasta kolejną 1 z gospodarstw agroturystycznych jadłem dzikie palarnie takie bardzo drobne zbierane jak się pojawi one zostały podane obecnie z ugotowanym Alden makaronem i z oliwą odrobiną parmezanu tu coś nowego wspaniałego no dobrze, że sąsiedzi będą kluczowe sprawy, jakim jest sosy do szparagów i tutaj dopiero rozpoczynają się dość duże schody, bo zepsuć SOS jest bardzo łatwo palne stanowi taką nierozerwalny większe ze szparagami właśnie pewnie mówi Panos holenderskim tak oczywiście, że ta tak SOS holenderski na bazie Żółtak od 100 i roztopionego masła to prawda, że dosyć trudna jest, by zepsuć przede wszystkim jeśli przeżyjemy ten sposób pamiętajmy, że rozpoczynamy SOS holenderski od podróży podgrzania Ziutek odstaw proponuję zrobić to minister, która jest ustawiona nad garnkiem z panującą wodę wtedy ogrzewanie będzie delikatnie później, kiedy żółtko zostanie doprowadzone do odpowiedzi temperatury, która też zapewnioną pasteryzacji, bo pamiętajmy, że w jajkach mogą czaić się dosyć groźne bakterie zgadzają salmonella po doprowadzeniu dzisiaj, gdy tak 70 maksymalnie 75 stopni zdejmujemy niska znad tej pary i dodajemy wąską dróżką roztopione masło cały czas cały czas mieszając powoli dodajemy mieszamy i cierpliwość nasza zostanie wynagrodzona na pewno pamiętają, że jeśli stosują się za gęsty możemy dodać do niego odrobinę wody, dlatego że nos holenderskie emulsja przy takim układem, który składa się z tłuszczu wody to są, gdzie substancje, które normalnie nie mieszają od mieszają się za pośrednictwem lecytynę, która znajduje się w żółtku, ale do tego, żeby emocja była stabilna potrzebujemy odpowiedniej ilości wody, więc się bawi się za gęsta nie można się złamać dlatego dodajemy pół łyżeczki wody, kiedy widzimy że, że stosuje się za gest może w zakresie złamać pan co łączy takie warzywa jak nie wiem brokuły szpinak Jarmuż to, że są zielone nie są przyswajalne dla dzieci, bo mało, które dziecko chętnie po to, sięga Bruksela jeszcze myślę, że ona jest nie ma zbyt dużej popularności dzieciak uwagi ze szparagami tak tutaj należy dodać, że w tych warzywach kapustnych, które pan wymienił jest to sporo związków, które smakują gorzko każdy z nas ma jakąś wrażliwość na gorycz niektórzy większą niniejsza i wiem, że to wynika też badań niż osoby, które są bardzo wrażliwe na rzecznika właśnie taki zielony zielone ważyć natomiast jeśli chodzi o szparagi szparagi są też bardzo słodkie pamiętajmy, więc to może przekonać sceptyków, a przyzna pan jakąś formułę podanie szparagów były one właśnie zjadliwe i smaczne, ale dla dzieci wiadomo po słodycze dzieci sięgają bardzo często być może ta formuła osób, które urozmaici ten sparingowy smak nie wiem czy własne to Holender stosowanych jest Kwaśny nie wiem czy dzieci lubią takie kwaśne smaki myślę myślę, że takie mocno szybkie czczona byłyby całkiem nowy, bo tam mamy taki wyraźny kontrast tego szybkiego zewnętrzną i bardziej miękkiego takiego środka się, że na pewno nie rozgotować, bo dynamicznego są rzeczą w przypadku warzyw jest w ogóle to, że są takie oto VAT takie są przygotowane są zwiększone niesmaczne no i zada pan jeszcze jedno pytanie, które będzie niejako hołdem dla szparagów, że proszę zwrócić uwagę, że każdy szanujący się miasto albo nawet miasteczko na ulicę szparagową, ale ulice Brukseli COVEC o takiej słyszałem o tych to prawda spalanie darzone są dużo większą estymą niż dziś brukselka wiem, że wiele osób nienawidzi brukselki natomiast nie spotkałem się są to, aby powiedziała to samo sparingach powiedział pan, że szparagów niemożna rozgotować pytanie od naszej wydarzenie może ale, ale nawet rozgotowane będą dobre w tym sensie chciał powiedzieć Okaj, a czy można zrobić zupę szparagową mamy, mimo że proszę zdradzić recepturę na taką zupę także do zupy szparagowej polecam użycie tych placówek, które nam zostały po przygotowaniu tak, aby jakiś innych dań tak niewiele osób wie o tym, że szparagi zawierają bardzo dużo związków, które odpowiadają za smak umami czy ten słynny piąty smak, który określony z tego mięsnym pyszne dlatego stanowią także dobrą podstawę nie tylko zupy szparagowej, ale bez jakichkolwiek innych zupy warzywnej dodajemy końcówki szparagów albo skórki obrany zielonych szparagów jakoś szalotkę łodyżki natki pietruszki marchewkę seler gotujemy to wszystko mamy doskonały czuję potem możemy dodać do niego jeszcze zwykle szparagi całość zmiksować i w ten sposób nic się nie zmarnuje będzie znacznie ta jest także 1 z takich świętych zasad póki nie jest to niczego nie zmarnować, żeby wykorzystywać każdy odpady natomiast chciałbym jeszcze tutaj przestrzec przed skutkami białych szparagów, które bywają bardzo bardzo gorzkie ich raczej nie widziałbym dla nich takiego zastosowania, dlaczego nikt nie użył do zupy dziękuję panu bardzo szparagów rozmowy pan Tomasz Zielke był moim państwa gościem to był nasz stały cykl niedzielny obiad już Rafika informacje, a po informacjach nasz kolejny stały punkt programu, czyli tego jak z dzieckiem Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA