REKLAMA

Dopalaczem zagłady ludzkości jest ... produkcja żywności. To powinien być paradoks. Ale nie jest

Koniec świata
Data emisji:
18-05-2020 18:00 (Powtórka: 24-05-2020)
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
13:16 min.
Udostępnij:

Niezdrowa dieta jest bardziej ryzykowna dla zdrowia, niż seks bez zabezpieczeń, używanie tytoniu, alkoholu i narkotyków razem wzięte. Grillowane mięso jest wprost rakotwórcze, a gleby eksploatujemy tak bardzo, że wyjałowimy je w ciągu 60 lat. Emisja gazów cieplarnianych, związanych z przemysłową produkcją zwierząt, generuje więcej CO2, niż wszelki transport. To tylko niektóre fakty, podane w tym odcinku podcastu.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
koniec świata wołowina jest droga nawet bardzo, a najwyższą cenę płaci za jej konsumpcję środowisko podam przykład jeśli jednak wołowinę 3 do 5× w tygodniu powoduje emisję ponad 1600kg gazów cieplarnianych rocznie to tyle samo ile wysłałby do atmosfery, pokonując samochodem silniku benzynowym 6618km lub podróżując samolotem pieniędzy z Londynu do Malagi, a wiesz ile powierzchni ziemi potrzeba by mógł jeść wołowinę 3 do 5× w tygodniu 4625m² to mniej więcej tyle ile Rozwiń » ma w sumie 17 kortów tenisowych wg badań naukowców z uniwersytetu w Oksfordzie produkcję żywności odpowiada za 14 wszystkich emisji gazów cieplarnianych, przyczyniając się istotnie do globalnego ocieplenia, ale nie tylko rolnictwo zużywa około 70% światowych zasobów wody słodkiej ONZ twierdzi, że intensywna produkcja zwierzęca jest też najprawdopodobniej największym sektorowym źródłem zanieczyszczenia wody również rolnictwo zaanektował 40% wolnej od powierzchni ziemi, na której urządzono pole i pastwiska blisko 90% tych gruntów wykorzystuje się do produkcji żywności, ale do czasu z obliczeń organizacji narodów Zjednoczonych do spraw wyżywienia i rolnictwa wynika, że tak bardzo eksploatuje my deklarujemy gleby, że będą one dawać plony jeszcze tylko przez najbliższych 60 mniej najbardziej zabójcze dla środowiska naturalnego jest mięso, zwłaszcza produkcja wołowiny jagnięciny mięso produkty zwierzęce odpowiadają za ponad połowę emisji gazów cieplarnianych związanych z żywnością, mimo że dostarczają nam tylko 15cal, które jemy pijemy z każdych 100cal, które produkujemy ze zbóż dostajemy zaledwie 1740cal w postaci mięsa czynnika posłuchaj jak wyjaśniła mi to Małgorzata Szadkowska prezeska Competition in Łotwa Brink hodowlę zwierząt zużywa dużo więcej zasobów niż np. uprawa roślin na 1ha pola, na których firmy właśnie zboża, które potem będą karmą dla zwierząt wąska konsola otrzymujemy około 250kg jako pochodzącego sens kręte przestoju natomiast 1 szachista z dnia zostali zwierzęta, a miejscowi niż kg wołowiny lub baraninę bądź rzędy spełniony cel mamy 250 g białka roślinnego jest dzisiaj kg wołowiny lub baraninę to też jest po prostu bardzo nieefektywne UP szczelnym punkcji białka i porad w kontekście służy wszystkim osobom, które otrzymujemy, żeby podtrzymać życie tych zwierząt potem przekształcili nasze pożywienie musimy oczywiście zacząć od co przygotowania karmy dla tych zwierząt czy kupujemy pasze czynić zawieszamy prostackie następnego praktyki i przestrzeni lat zupełnie dosłownie generalny zawierane na to, żebyśmy następnie Chantal spojrzała co wiem oczywiście musimy utrzymać ten sam system stosowany także ser poda dziękują eksport to nieprawda oczywiście dochodzi kwestia transportu atak zimy ten spojrzał musimy sobie, a m.in. do Europy do Unii Europejskiej, która jest największym odbiorcą importerem soi na karmę dla zwierząt w tej samej Unii Europejskiej promuje się produkcję mięsa mleka poprzez subsydia, ignorując negatywny wpływ na klimat czy zdrowie konsumentów alarmuje serwis naukę w klimacie takie działanie Unii z całą pewnością nie wynika z niewiedzy organizacja narodów Zjednoczonych już kilka lat temu zaczęła przecież informować o tym, że emisja gazów cieplarnianych związanych z przemysłową hodowlą zwierząt, wliczając w to także produkcji pasz nawozów i cały proces wylesiania generuje wyższe emisje gazów cieplarnianych niż cały sektor transportu naziemnego Morskiego i powietrznego, ale to jeszcze nie wszystko z raportu, jaki kilka dni temu opublikowała organizacja Company nr 2 min wynika, że tu także produkcja zwierzęca jest prawdopodobnie największym pojedynczym czynnikiem utraty bioróżnorodności, który przyczynił się m.in. do ograniczenia liczby zapyta czy takich jak pszczoły przecież od zapylaczy właśnie zależy co trzecia łyżkę jedzenia, jakie mamy na świecie jak myślisz co jest w tym wszystkim najgorsze to, że wcale nie potrzebujemy tak dużych ilości między bardzo znane stanowisko amerykańskiego stowarzyszenia o nie tylko te plany większa światowa organizacja, która zajmuje się zbieraniem piłek czy też analizowaniem od rodzaju gier przede wszystkim w kontekście takiego codziennego cierpienia ani ustawienia jedno Nike szef klubu krótki czas wiele lat temu oni wydali dokument potwierdzający taką opinię potwierdzającą, że Łotysz bez miętę czy to wegetariański biegu to jest rzeczywiście obejmujące wymawiał jajka czy tybetańskiej są odpowiednie dla wszystkich na każdym etapie życia i rozwoju czy powinien płacić odpowiednie dla nabrzeży osób starszych natomiast co też wiemy z raportu niezależnej instytucji i czerwone mięso i czerwone mięso czy organy zostały zaliczone do wzrostu kategorii kancerogenne nim samo mięso czerwone została zakwalifikowana jako produkt potencjalnie kancerogenne natomiast czerwone mięso przetworzone, czyli po obróbce cieplnej smażenia grillowanie i wszystkich czynności, które Celmer z mięsem taki rodzaj przewożonego czerwonego mięsa został zakwalifikowany to grupy produktów jednoznacznie apologeci wywołujących raka to miasto zostało tak ustawione rosnąco ASP Antoni alkoholem chciałem wiemy te 3, że rozwój chorób niezakaźnych ludzi, czyli jako przykład pokrytego choroby serca nadciśnienie czy sama otyłość czystą związane ze sposobem odżywiania się między nim także straty zdrowotne, jakie ponosimy na skutek regularnego jedzenia mięsa w ogóle to tylko 1 strona medalu ta jaśniejsza jest jeszcze druga o wiele bardziej mroczna realia, jakie panują w hodowlach przemysłowych zamknięcie w małej przestrzeni brak możliwości ruchu czy wejście na powietrze także dziś 350 000 000 zwierząt samej tylko Unii Europejskiej w Polsce jak powiedziała Małgorzata Sitkowska zamykamy w klatkach więcej zwierząt niż ma mieszkańców w tej chwili większość zwierząt wyhodujemy na uczelni czy tym samym przebieg, które potem zjadane to są zwierzęta pochodzące z hodowli przemysłowej Adamie przemysłowej niż kładzie nacisku na tropie zbiera czasu biznes ekonomiczne i potrzeba ekonomicznej, która umocni hodowców i jest wysoka i to oni nie mają czasu zastanawiają się, że zwierzęta powinny być hodowane na żadnych wolnych wybiegach one mieć dostęp do słońca picia powinniśmy w Pasadenie, gdzie stosunki, dzięki którym podnosi odporność zwierząt i co za tym idzie wpływają na jakość produktów zwierzęcych i odzwierzęcych, które lądują na naszym talerzu na całym świecie ponad 2 miliardy dorosłych cierpi na nadwagę otyłość, a częstość występowania cukrzycy podwoiła się w ciągu ostatnich 30 lecia niezdrowa dieta jest dla ludzkiego zdrowia bardziej niebezpieczne niż seks bez zabezpieczeń używania alkoholu narkotyków i tytuł razem wzięte spożycie przetworzonego czerwonego mięsa walnie się do tego przyczynia się to stanowisko zajął m.in. dla Rz 1 z najbardziej renomowanych medycznych wydawnictw na świecie tymczasem jak podaje serwis nauka klimacie zredukowanie ilości produktów zwierzęcych i odzwierzęcych wiecie może zredukować globalną ilość zgonów aż 10% szczególnie wśród chorych na raka jelita grubego i choroby układu krążenia, a przy okazji zyskałaby planeta, jeżeli każdy z nas chciałby zrobić coś konkretnego, żeby ograniczyć swój negatywny wpływ na środowisko powinien przejść na diety wegańskiej to działanie, które będzie znaczyło więcej niż np. ograniczenie latania samolotem czy kupno samochodu elektrycznego przekonywał swego czasu na łamach The Guardian Brzuze pól zoolog z Oksfordu dziś można to ująć bardziej dosadnie zredukowanie ilości mięsa w diecie to działanie, które może zagwarantować bezpieczeństwo i przetrwanie sama podobna ubezpiecz rząd nie dużym zagęszczeniu jak w tej chwili ma miejsce nocą świecie, bo tak się nie objęte jest w tej chwili jest tylko idealną wylęgarnią i w ogóle powiedziałbym siedliskiem chorób zakaźnych bakterii, ale rośnie biorąc są, więc to odejście od hodowli przemysłowej zwierząt do systemu ekstensywny pięćdziesiąta będą hodowane nazwijmy to nas zewnętrze jest po prostu jedynym rozwiązaniem, jakie będzie nam pozostaje ich naprawdę chcemy przetrwać i a nie mieć kolejnego kryzysu też nie mówię tylko prezesie pan publicznym, ale generalnie kryzysu na kryzys klimatyczny już mamy teraz mamy program ten z wirusem, a naukowcy szacują, że kolejna pandemia może wybuchnąć jak najbardziej opóźniona tak przemysłowych jest jeszcze coś to realia, w których ludzie muszą rywalizować o pożywienie właśnie ze zwierzętami uprzywilejowanie jedzą mięso nie uprzywilejowani nie jedzą nic, bo ich racje żywnościowe zjadają właśnie zwierzęta są na świecie są problemy składem nie możemy karać ludzi natomiast karmimy zwierzęta na terenie, których moglibyśmy szans po prostu spora przeznaczone dla Logi i świata wygląda fakt, że po prostu musimy bardzo zły może rywalizować 8 ze zwierzętami hodowlanymi, nawet jeżeli wniosek mówi się od prezydenta zmiany, a tak to wygląda dlatego właśnie konieczne są zmianę w naszej diecie tylko w ten sposób uda nam się uratować nie tylko życie i zdrowie własne i innych ludzi, ale i dobro planety, jeżeli chcemy osiągnąć cele porozumienia paryskiego o odejściu szkolenie oparte jest jednak kwestia, ale jeżeli będzie temu towarzyszyła zmiana wieku, czyli zmiana tych naszych nawyków żywieniowych to po prostu zmieni poradzimy inni nie uda nam się odpowiedź na podwyższeniu temperatury natomiast te są wyliczenia, które pokazują jak szacują, że mówili zmniejszymy spowiedź pamiętam o 50% w roku 2050, a wciąż będzie mnie wtedy szacuje się, że uratujemy obszar wielkości Unii Europejskiej i czy mnożone razy 1,5 tylko z tego względu, że pan, że nie będziemy potrzebowali go wykorzystywać pasz dla zwierząt i przebieg tej ziemi, a poza tym MR 20 proc, a więc zniesiona przez zanieczyszczenie wód podobne szacunki odnośnie zużycia też ziemi oczywiście misję zwrotu z rolnictwa i średnich i pytano też przede wszystkim będziemy np. importowali sowitą liczenia były potem się dzięki 5% czy zmniejszą się import soi ule na napaść, więc od liczby robią wrażenie natomiast te zmiany dzieją się powiedziałam za wolna razem możemy to zmienić nie będzie trudne jeśli codziennie jada w Linzu spróbuj jeszcze co drugi dzień albo codziennie zjada i o połowę mniejszą porcję niż dotychczas jeśli możesz całkowicie z mięsa zrezygnuj z kupuj jajka z hodowli bez dodatkowych i świadomość tego, że losy świata zależy od scenariusz i prowadzenie Małgorzata Gołota redakcja i produkcja Bartosz Dąbrowski koniec świata premier w poniedziałki wieczorem na tokfm PL i aplikacji to efekt do usłyszenia Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: KONIEC ŚWIATA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Teraz wszystkie pakiety TOK FM Premium 40% taniej!

KUP TERAZ 40% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NULL
Array