REKLAMA

"Od pola do stołu" i bioróżnorodności - dwie nowe, zielone strategie UE

Światopodgląd
Data emisji:
2020-05-21 16:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
10:14 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
świat podgląd Agnieszka Lichnerowicz proszę państwa komisja przedstawiła 2 ważne strategię nowe, które mają co do zasady pomóc w realizację osiągnięcie celów z zielonego Europejskiego ładu producenci i rolnicy żywności w ciągu dekady do trzydziestego roku mają zmniejszyć stosowanie pestycydów o połowę nawozów o 20% w ciągu dekady spod produkcji rolnej na ochronę krajobrazu ma być wyjęte 10% ziemi 25% pól uprawnych ma być przeznaczonych przez pod uprawy ekologiczne Rozwiń » to przykładowe zaraz ustalimy czy najważniejsze propozycje w ramach strategii, które nazywają się strategia różnorodności biologicznej oraz strategia od pola do stołu o komentarz poprosimy teraz już poprosiliśmy Ewę Jakubowską Loren fundacji imienia Mandrysza, by laską połączyliśmy się przez skarb na dzień dobry dzień dobry witam dziękuję za zaproszenie pytanie na początek, zanim zapytam o opinię, żeby pani może wskazała słuchaczom czy jakiś pomysł na tę strategię, jakie są najważniejsze punkty ja zwróciłem uwagę na to co jest najczęściej cytowane, czyli to co boli rolników przesunięcie ziemi dla krajobrazu oddanie i te pola uprawne oraz zmniejszenie stosowania dramatyczne pestycydów oraz nawozów na co pani jeszcze zwróciła uwagę zdecydowanie te wszystkie liczby, które pani podała są ogromnie ważne też, dlatego że są konkretne w miarę natomiast patrząc tak bardziej z lotu ptaka to myślę, że najważniejsze jest to, że w ogóle komisja Europejska wskazuje taki kierunek, bo trochę wygląda to jako w pewnym sensie nowe otwarcie czy nowy kierunek nowa tendencja, którą Unia Europejska chciałaby popchnąć europejskie rolnictwo europejskie podejście do środowiska także to jest ważne jako jako takich symboli jako też symboliczne było to, że ta strategia była ogłoszona w międzynarodowym dniu szkół, dlatego że trzeba wiedzieć, że to co się dzieje ze środowiskiem w tej chwili absolutnie dramatyczne tracimy tracimy bioróżnorodność w tempie niespotykanym 1000× szybciej mówi się tak wielkie szósty Żerania wielkie szóste wymieranie z czego jeśli chodzi o naszą czy w ogóle człowiek zależy od środowiska jego miejsce jego stabilność społeczeństw zależy od tego czy będziemy mieli dostęp do czystej wody czystego powietrza do gleby, która produkuje zdrową żywność to może będziemy mogli produkować i tutaj symboliczne jest właśnie np. stan zapylać czy jakiś czas temu Europę obiegły takie dramatyczne wstrząsające badanie, które wykazało, że w ciągu 30 lat z terenu Niemiec to z terenów chronionych zginęła 34 owadów także 75% naszej żywności zależy właśnie od zapylaczy, więc ta strategia bioróżnorodności strategię od pola do stołu ma przede wszystkim na celu zatrzymanie tej utraty bioróżnorodności i zatrzymanie negatywnego wpływu rolnictwa na na stan środowiska i z tej perspektywy wszystkie te elementy, które pani wymieniła, czyli właśnie ograniczenie zużycia pestycydów o połowę ograniczenie zużycia nawozów sztucznych o 20% to i tak mówią organizacje ekologiczne naukowcy, że to jest wciąż za mało co więcej co jeszcze tam się pojawia jakieś dodatkowe rozumiem wsparcie czy ulgi dla producentów tzw. żywności o ekologicznych, bo po polsku tak należałoby to tam rolnik żywność ekologiczna mówi się inaczej organiczna żywność i tutaj jest wskazane, że powinna wzrosnąć powierzchnia upraw właśnie w tym systemie do 25% co oznacza potrojenie trzeba pamiętać, że np. w tej chwili w Polsce ta powierzchnia spada z roku na rok niestety jesteśmy tutaj innym trendzie niż np. takie państwa Austria czy Franck to ja mam z nimi panie wpływową krytykę z 2 stron może zacznijmy od strony producentów czy rolników czy polityków, którzy reprezentują ich interes oni jednak zwracają uwagę, że to jest niepokojące to znaczy, że to jest wybór będzie dla nich spore w stosunku do nich uderzenie strategia od pola do stołu może odnieść sukces tylko wtedy, gdy będzie równowaga między Paulem stołem to mówił szef komisji rolnictwa w parlamencie Norbert Lis w no chyba, żeby z tym trzeba pamiętać, że np. Polski komisarz do spraw rolnictwa Janusz Wojciechowski 100% popiera tę tendencję i niedawno temu w dyskusji z obywatelami mówił, że to jest proces, którego polscy rolnicy np. nie powinni obawiać, ponieważ jesteśmy znacznie mniej uprzemysłowienie i chemicy chowanie niż niektóre kraje europejskie i raczej powinniśmy w tym upatrywać szansy dla polskiego rolnictwa to jest jakby 1 element drugi element jest taki, że znowu zależy, jakiej perspektywy patrzymy czy Persów patrząc z perspektywy wielkich gigantów i Agro korporacji czy patrzymy z perspektywy mniejszych producentów rolnych, którzy wcale nie mają tak bardzo korzystnej w tej chwili sytuacji wypadają z rynku są słabi mają trudności, by w konkurowaniu na tym rynku jeszcze trzecia ważna perspektywa, czyli perspektywa długofalowa to znaczy co podkreślają naukowcy to jest to, że to żeby, żeby w ogóle rolnik to mogło produkować żywność mogła produkować zdrową żywność to właśnie są potrzebne takie działania, dlatego że gleba na mijało wieje mamy coraz większe zanieczyszczenie chemicznymi środkami to trafia do naszych budo do Bałtyku w związku z tym działania są nie szkodliwe dla rolników co właśnie chronią przed tym, żeby w ogóle nie tracili swoich miejsc pracy, żeby długofalowo mogli to żywność produkować to z drugiej strony jest np. Greenpeace, ale nie tylko, który i inne organizacje, które jednak zwracają uwagę na to, że jest to zbyt mało konkretne, a przede wszystkim ostatecznie może zacytuję niestety strategii rolniczej na ostatniej prostej wybito zęby i choć mówi jasno szkodliwości nadprodukcji mięsa nie proponuje działań zmierzających do jego ograniczenia obecna unijna polityka rolna napędza katastrofę gigantyczne wsparcie dla chowu przemysłowego i ogromnych gospodarstw rolnych jest lukratywny dla wąskiej grupy, ale niszczy nasze zdrowie klimat przyrodę niestety okazało się, że po raz kolejny wielki interesy są ważniejsze od naszej wspólnej przyszłości, czyli tam nie ma no jednak żadnych regulacji po propozycji, bo mówimy cały czas oczywiście o propozycjach dotyczących jakiś redukcji produkcji szczególnie przemysłowej mięsa nadprodukcji nawet no cóż można powiedzieć jak to każdy procent w każdym procesie negocjacyjnym Unii Europejskiej jest to wynik jakiegoś kompromisu, który jak zwykle pewnie nikogo nie zadowoli na pewno nie zadowoli tych, którzy stoją na stanowiska wobec siebie opozycyjnych w tym wypadku wydaje się, że np. taka duża organizacja para solowa Europejska Europie w parlamentach biuro właśnie taką powiedzmy chłodnym pozy był chłodnym optymizmem przyjęła to stanowisko te 2 typy strategii, mówiąc że jest właściwy kierunek jest właściwy krok, ale krok za mało za mały potrzebnym potrzebne są teraz dalsze kroki bardziej zdecydowane bardziej zamaszyście można wypowiedzieć i właśnie mięso produkcja masowa mówi mówimy tutaj to warto podkreślić o przemysłowej hodowli zwierząt i właśnie 1 z tych obszarów, który najwyraźniej, którego nie udało się mówiąc brzydko przepchnąć wiadomo, że w takim procesie negocjacyjnym uczestniczą różni gracze i rzeczy większe sączył ci gracze mają większy wpływ, a jak wiadomo przemysłowa hodowla zwierząt jest właśnie 1 z tych obszarów, które wywierają duży wpływ na politykę też wiemy o tym, że Polska też stara się tutaj dużym eksporterem np. 80% produkcji wołowiny z Polski na eksport, więc wiadomo, że też rządzący chcą bronić, jakby nazwijmy w ten sposób tych tych obszarów gospodarki pytanie co się pojawia takie czy właśnie hodowla przemysłowa to jest tym chyba hodowle przemysłowe zwierząt to jest tym rodzajem produkcji, którą chcemy rozwijać, którą chcemy broni, bo tutaj też np. organizacje pozarządowe i zajmujące się to ekologiczna stan rolnictwa ubolewają, że jeszcze inna rzecz zniknęła z tych zapisów, które wcześniej były przedostawały się pewnych przeciekach mianowicie to, że Unia komisja Europejska chciała mocno wesprzeć Agro ekologii i Agro leśnictwa są takie pojęcia, które do tego szerokiego dyskursu trafił stosunkowo niedawno, ale tak naprawdę one są takimi formami produkcji, które w dużej mierze nawiązują do tego właściwie co było kiedyś np. Agro leśnictwo polega na tym, że po prostu pośród pól znajdują się też drzewa te drzewa chronią chronią glebę przed nadmierną erozją przed nadmiernym parowaniem dają np. również, ale będzie to nie są strategie przemysłowe dach to znaczy to już jest rzeczywiście to, że to tylko, bo można stosować na znacznie większą skalę, a to znaczy wcale nie jest tak, że takie rolnictwo nas nie mogło wyżywić tylko trzeba by podjąć rzeczywiście zdecydowane konsekwentne działanie w tym celu, żeby takie rolnictwo wspierać, ale on może przy pewnej redukcji spożycia mięsa to jest absolutnie koniecznej o tym, też mówią wszyscy takie rolnictwo może nas wyżywić dodajmy, że to strategia, więc rzeczywiście zobaczymy na co konkretnie to się przełoży oraz, że rolnictwo czytam jest odpowiedzialny za około 10% emisji gazów cieplarnianych Unii Europejskiej, a z tych 10% 70% pochodzi od właśnie hodowli z hodowli zwierząt bardzo dziękuję za komentarz analizę wyjaśnienie Ewa Jakubowska Lorenc z fundacji Harrisa byle była państwa gościem komentował ogłoszone wczoraj bardzo ciekawe strategie, które się nazywają od z pola do stołu i strategia różnorodności biologicznej informacje Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: ŚWIATOPODGLĄD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA