REKLAMA

Epidemia zmieni nasze nawyki żywieniowe? W trakcie izolacji zaczęliśmy jeść więcej warzyw i owoców

Magazyn Radia TOK FM
Data emisji:
2020-05-31 14:40
Prowadzący:
Czas trwania:
27:15 min.
Udostępnij:

Gościem Przemysława Iwańczyka jest prof. Ewa Stachowska z Katedry i Zakładu Żywienia Człowieka i Metabolomiki Wydziału Nauk o Zdrowiu, Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielne magazyny Radia TOK FM to część przynajmniej ta, której mam przyjemność być prowadzącym ostatnia ale, ale za to, że szykuje nam się długa rozmowa biorąc pod uwagę jak bardzo chętnie tematy, które podejmuje pani prof. Ewa Stachowska są także wysłuchiwane przez państwa może przywita w pierwszej naszego gościa dzień dobry pani profesor dzień dobry witam serdecznie jest pani specjalistką z dziedziny żywienia człowieka zaburzeń mikrobioty jelitowej na co dzień Rozwiń » kieruje pani zakładem żywienia człowieka pomorskiego Uniwersytetu medycznego, a my rozmawiamy w związku z tym co wydarzyło się w czwartek co wydarzyło się za pośrednictwem internetu niby Korona wielu odpuszcza ale, ale te środki ostrożności w śród uczestników konferencji wciąż są zachowywane to też się te zdobycze technologiczne służą nam, żeby wymieniać informacjami no właśnie m.in. pani udziałem odbyła się taka prezentacja narodowych badań konsumpcyjnych warzyw i owoców i na pozór do temat wydaje się dość błaha może oczywiście ale, ale wcale tak nie jest ja jeśli pani profesor pozwoli rozpoczną pewnej anegdoty, która związana jest z panem Korona wirusa zadzwonił do mnie znajomy rolnik, od którego bardzo często biorę warzywa i mówi do mnie to nie bardzo alarmującym słuchacz musi zjechać na pewną giełdę pod Warszawą, ponieważ tam przywieziono nowalijki te nowalijki są wprost z Hiszpanii oraz zwłok, a jak wiadomo kraju były najbardziej pogrążone w epidemii Korona wirusa trzeba coś z tym zrobić pytanie czy to co dzieje się na świecie od kilkunastu tygodni ma wpływ na to jak postrzegamy w ogóle takie produkty jak jak nowalijki chociażby panie redaktorze to jest to jest świetne spostrzeżenie i w ogóle świetne pytanie, bo rzeczywiście, by mi się udaje, ale też, by wiele osób się zajmuje tą tematyką, że w ogóle ta epidemia prze przekonała nas wszystkich, ale także przeora nasz sposób widzenia tego co się dalej będzie działo ze z pewnymi nawykami żywieniowymi widzimy, że rzeczywiście to się to się chyba musi zmienić to tata taka konsumpcja była przed epidemią ona już jest rzeczywiście wymknęła spod kontroli i rzeczywiście musimy chyba zatrzymać się i zatrzymaliśmy się, bo chociażby to, że musieli bierze, że musielibyśmy byliśmy w tych domach i razem ze sobą spędzaliśmy czas także gotowaliśmy także o pewnych rzeczach mówiliśmy to rzeczywiście taki moment, że uświadomiliśmy sobie, że wiele rzeczy tracimy, ale wiele rzeczy jeszcze mamy wpływ na pewno mamy wpływ na to, żeby jeszcze raz przemyśleć co dla nas jest dobre i tutaj niewątpliwie chodzi o promowanie tej diety roślinnej jako takiej diety Turawa i jest dobra dla nas jak jako gatunku już nie mówią na bateriach litowych, bo rzeczywiście nasze baterie litowe są rzeczywiście większości roślin to, że tak tt tak to nazwijmy, ale cały ten plan tutaj, czyli ta cała inicjatywa producentów warzyw owoców ma na celu cofnięcie się i rozpoczęcie marszu zupełnie od początku, czyli od tego, żeby ludziom uświadomić, że trzeba warzywa owoce jej życiowa myślenie o swoim zdrowiu i rozpocząć od tego, żeby odpowiednie rzeczy nakładać na talerz może smutne jest to, że poległy organizacje związane z promocją czy może nie poległ tylko skuteczność różnych kampanii reklamowych jednak czy kampanie zdrowotne jednak ona no nad okazała się niewystarczająca skoro badania pokazują, że nadal Polacy uważa uważam, że warzywa to jest to datek do żywności, a tymczasem to jest podstawa żywienia i tak już rozumiemy od bardzo wielu lat i tak piramida żywienia przecież okazało się, że te piramidy musiał być zmienione na u dzieci kata da ta grupa żywności kąpaliśmy jeśli w największej ilości to są warzywa to są też o owoce, a więc rozumiemy dokładnie, że w zapobieganiu chorobom bardzo ważną rolę pełni dieta i właśnie to jest dieta roślinna i właśnie to jest dieta warzywna osoba oczywiście nikt nie mówi o tym, że każdy powinien być wegetarianinem weganinem, ale musimy promować większą większe spożycie ważnej, ale pani profesor to w takim razie wróćmy do tej historyczną powiedział na początku to w związku z tym, że mamy Nowak jedno tak mamy ograniczone zaufanie generalnie do owoców i warzyw uważając, by przeprowadzić badania pewnie wiele znakomita większość tak odpowiedziała, że one są nafaszerowane chemią, żeby utrzymać przy obecnych warunkach klimatycznych to trzeba środków ochrony roślin, które niekorzystnie wpływa na nasz organizm itd. lepiej nie dotykać niż sobie zaszkodzić o wszystko to prawda, bo ale, toteż wynika, że po części takiej niewiedzy i troszeczkę klepie różnych rzeczy, kiedy usłyszymy co myślimy, że to jest prawda sama się dowiedziałam od pana doktora, który jest producentem bardzo długo pracował na uczelni w tej chwili jest żywy jest producentem produkuje rośliny jagodowe czynna ma wielkie uprawy, że dzięki nowym odmianom, które są odporne na naziemną już uzyskaliśmy widzimy w naszych sklepach szał truskawki, które 2× w ciągu sezonu możemy na początku czerwca potem pod koniec lata możemy iść do nie jest wynik jakiegoś nawożenia jakiegoś innego sposobu uprawy tylko tego, że pojawiły się nowe odmiany natomiast nowalijki, które dziś przychodzą zło czy Hiszpanii no wolałbym kupować rzeczy z naszego lokalnego rynku nie sądzę, żeby jakiś sposób mogliśmy moglibyśmy się zarazić czy przeczyta transmisja z Koroną Kielce byłaby możliwa, niemniej jednak i jakaś chyba wydaje się, że jestem takim całym sercem zamach krytyką czy, żeby kupować rzeczy, o ile jest oczywiście możliwe te rzeczy te warzywa to bardzo proszę uprawiany jednak lokalnie chociażby, dlatego że one powinny być mniej zabezpieczone chociażby przed transportem, czyli jakaś część tej chemii, która w tej chwili jest na nie łudźmy się jest częścią całego procesu produkcji żywności no jeśli nie będziemy tego ciągnąć z końca świata powinna być po prostu mniej przed tym za zabezpieczona, ale tutaj w ogóle bardzo ciekawa sprawa jeśli chodzi o okolicy i spożycie warzyw owoców, bo okazało się to właśnie Amerykanie zrobili takie badania i zbadali swoich pacjentów szpitala taki profil pacjenta, który choruje umiera oczywiście starszego no i okazało się, że my, że wśród pacjentów, którzy oczywiście umierają znacznie częściej są pacjenci, którzy motyli to wiemy tak z nadciśnieniem cukrzycą, czyli choroby współistniejące rzeczywiście są te czynniki, które tutaj powoduje, że ludzie umierali, ale znaleźli jeszcze 1 prawidłowość mianowicie, że ludzie, którzy biedniejsze żywili w sensie jedli żywność bardziej przetworzona, a czy tańszą, ale pozbawioną AKI naturalnych składników pozbawiono właśnie świeżych warzyw owoców także, by należeli do tej grupy, gdzie ta śmiertelność była wyższa i wniosek był taki, że całe populacje w stanach ludzie, którzy żyją na przedmieściach żyją dosyć biednie, korzystając z najtańszych, czyli inną krótką z najbardziej przetworzonej żywności to są niestety te osoby, które są narażone na większe ryzyko zgonu jest nie wynika to żadnych tam żadnego chciejstwa uczonych tylko temu rzeczywiście warzywach owocach znajdujemy mnóstwo substancji, które stymulują pozytywnie układ odpornościowy tak czy przetworzonej żywności nie znajdziemy tych rzeczy znajdziemy też rzeczy produktach świeże albo tak przygotowane, żeby Narodowym jak najmniej traciły wartości odżywcze najdalej ta praca była absolutnie czymś niesamowitym, bo ja rozumie, że szereg różnych rzeczy wydziałach różnych mieszankach czy w różnych preparatach może stymulować układ odpornościowy, ale najbardziej do mnie przemawia to, że jedząc porządnie jedząc zielono, czyli jedząc tak jak jak nakazuje współczesna wiedza o dietetyce też jesteśmy w stanie swój układ odpornościowy zadbać pani profesor to teraz z tych generalnych wniosków też przejdźmy do tego w jaki sposób bezpośrednio pandemia wpłynęła na nasze postrzeganie tego co wkładamy do ust czy to był taki moment refleksji, by pochylić nad talerzem zastanowić co jest zdrowe, a co nie to był moment refleksji, ale też większego czasu, by dostrzec wreszcie posłuchać własnego organizmu co nam bardziej odpowiada, bo wiadomo, że to kwestia osobnicza jak zwykle czy też bezrefleksyjnie nad tym wszystkim przeszliśmy właściwie za chwilkę wrócimy do starych nawyków 2 miesiące takiego dawno to to właściwie żadna zmiana w naszym życiu to utrwalone już nawyki jednak zwyciężył to za zobaczymy jak pan myśli panie redaktorze mnie się wydaje jak ja trochę też jestem mało obiektywna tak badania Kantar pokazują, że Polacy częściej nakładającej dot praw większa jest zwiększyła się grupa osób, która nakłada warzywa do dodał do każdego posiłku tak jednak coś drgnęło w kierunku pewnego zrozumienia, że ta ta data ta grupa składników jest dla nas niezwykle ważna ja też troszeczkę Kwiek takiej bańce internetowej mam jak w swoim gronie znajomych na profilach ludzi, którzy się zajmują żywieniem dużo ludzi, którzy zajmują się w ogóle dietę roślinną i tam jest naprawdę prawdziwy renesans czegoś niesamowitego taki ogromny entuzjazm ludzi, żeby wrócić właśnie do starych tylko do do starych tradycji do korzeni do tego w jaki sposób tutaj w Polsce, a rozumiano dietę roślinną jak podążamy za kolejnymi roślinami okresie pojawiały się przerw w trakcie całego roku, czyli właśnie od nowalijek po po potem Bareja, by władze systematycznie dojrzewały jest taka koncepcja kolor czerwony granatowy czerwony, czyli mamy truskawki potem pojawiają się rośliny jagodowe, a na koniec mamy wiśnie agrest, który jest tylko 1 z odmiany czerwona, czyli ludzie zaczęli myśleć o tym, że, że lokal nie uprawiane warzywa owoce rzeczywiście są to Inter jest są integralnym składnikiem pożywienia i to to w tym na nagłówkach na tych forach tutaj jest niesamowite ożywienia bardzo wierzę w młodych ludzi Kantar pokazuje, że rzecz, że jednak ta świadomość Polaków wzrosła pytanie jak długo pytanie czy jesteśmy w stanie będziemy chcieli górą z powrotem wrócić do tych takich daje mało chwalebny nawyków, czyli do kupowania dużo byle jak przygotowanej tanio ten ostatni czynnik czytania może mieć decydujące znaczenie, bo wiadomo, że sytuacja finansowa raczej się nie poprawi i sama widzę już po tym, dzisiejszym programie takie wpisy też żołnierze wszystko wspaniale, że wspaniale jest promować warzywa wspaniale promować owoce nawet ceny Brozia i myślę, że tutaj też musimy pomyśleć o takich rozwiązań, które są np. w krajach europejskich, że rolnik zaprasza do siebie ludzi ludzie albo wpłacają pieniądze jak z współprowadzącą gospodarstwo razem albo tak czy był cała koncepcja operaty albo płacą im jeżdżą do rolnika zbierają owoce czy gdzie zbierają warzywa i o tyle, o ile mniej kosztuje robocizna, które mniej za te warzywa płacą myśli albo przepłacają myślę, że toteż, by pewnie w tej chwili ma szansę w Polsce się bardziej udostępnić natomiast ja muszę się z racji swojej wiedzy i muszę chcę przede wszystkim mówić o ogromnej roli warzyw owoców o takiej roli w codziennej diecie człowieka, który jest zdrowy i chce być zdrowe, ale druga strona medalu panie redaktorze rośliny w diecie są tymi składnikami tej diety, które powodują, że dieta staje się dietą terapeutyczną staje się dietą leczniczą, jeżeli przeanalizujemy te najbardziej działające diety to w znakomitej większości w tych programach czytelna wyżywienia czy gdzieś tych założeniach tej diety jest określona ściśle określona zawartość i warzyw i owoców i bez tego tak po prostu nie jest nie ma tych właściwości terapeutyczne, więc jak byśmy nad tym tutaj nie myśleli to rzeczywiście jakiś sposób musimy promować zwiększone spożycie warzyw owoców całe serce byłaby za tym, żeby te warzywa były jak najmniej rzeczywiście traktowane chemią, a z drugiej strony jesteśmy cały czas na początku, czyli cały czas producenci mówią, że mało to jeszcze Polacy jedzą tego za mało, że nadal szczególnie wśród starszych osób dieta roślinna jest uważana za te biedaków, czyli uważają, że taka dieta dzień nie ma mięsa, gdzie nie ma tłuszczu to jest dieta ludzi który, którzy są po prostu biedni, a wiemy, że my, a przede wszystkim nas mikroby bakteryjne jest przyzwyczajone do biednej diety i na tą biedną dietę po prostu najlepiej odpowiada za chwilkę wrócimy do naszej rozmowy pani prof. Ewa Stachowska z moim państwa gościem teraz informacje Radia TOK FM te nieco dłuższe, a po informacji już po godzinie 15 będziemy kontynuować naszą rozmowę pozostań cie państwo z nami niedzielny magazyn Radia TOK FM pani prof. Ewa Stachowska to wciąż się z nami specjalistka z dziedziny żywienia człowieka zaburzeń mikrobioty jelitowej szefowa zakładu żywienia człowieka pomorskiego Uniwersytetu medycznego dzień dobry pani profesor ponownie jednak hadżi dobry dzień dobry tak tematem naszego spotkania jest właściwie temat Kos konferencji prezentacji online nowej narodowych badań konsumpcyjnych warzyw owoców, która miała miejsce w poprzednim tygodniu właśnie w mijającym tygodniu i teraz tak pani profesor mówi pani sporo, że w ogóle nasz organizm jest ukierunkowana na dietę roślinną warzywną nie powinno podlegać dyskusji, ale czy ze względu na zróżnicowanie geograficzne no to Polak, a owoce warzywa wygląda zupełnie inaczej niż nie wiem Włoch Hiszpan owoce i warzywa czy to też powinniśmy brać pod uwagę to oczywiście dlatego, że to też trochę byłyby trochę nam tutaj mieszają zmiany klimatu, ale nasz klimat był bardziej surowe jest nadal bardziej surowe niż zimny klimat na południu Europy, a więc rzeczywiście ich przez większą część roku myśmy mieli mniej więcej pół na pół dostęp do warzyw owoców, które były w jaki sposób przetworzone i zakonserwowane z tym, że proszę zobaczyć dużo się zmieniło mniej pracujemy fizycznie przynajmniej nowy przychodzi to się miło, bo w sieci pojawiło się urządzenia możemy z niej korzystać natomiast i zdecydowanie klimat ocieplił na temat ludzi jak mają te nawyki jedzenia szczególnie w tym tych chłodniejszych okresach takich posiłków wysokoenergetycznych dużą ilością białka z dużą ilością tłuszczu tak jakby byli jeszcze 5060 lat temu pracownikami, którzy pracują gdzieś na mrozie ciastka czym grozi wykonują pracę fizyczną i i o tym, mówię, że ma niestety widzę to też w gabinecie swoim, że im mam niektórych pacjentów, którzy nie zauważył w ogóle uważam, że zjedzenie plasterka pomidora do kanapki rano jest zupełnie wystarczające natomiast to co przeważa to jest ogromne ilości skrobi, czyli bardzo duża ilość ziemniaków nawet osób, które mają problemy z masą ciała i bardzo dużo białka bardzo dużo tłuszczu, czyli nie ma panie redaktorze żadnej racjonalności czymś takim, bo tak jak mówi połowa z tego talerza powinno to powinny być produkty pochodzenia roślinnego ta druga połowa należała podzielimy na połowę to świat to był to powinny być warzywa czy bulwy zawierających skrobię makarony kolejna ćwiartka produkty wysokobiałkowe dobrej jakości białka może być jajko to może być kawał mięsa, a to może być kawałek ryby, ale równie dobrze to mogą być rośliny strączkowe ciąże ona nawet proszę zobaczyć co się porobiło uczą się wydaje, że zjedzą mnóstwo ziemniaków z ogromnym kotle polane tłuszczem do tego bez mały kawałeczek pomidora czy kawałeczek kiszonego ogórka to jest to jest absolutnie dobrze to nie jest dobrze, dlatego że zdecydowanie jest za mało wtedy i warzyw owoców dużo, by nie być gołosłownym tak jak mówiliśmy o dietach od zastosowaniu warzyw owoców Krynica abstrahując od tego, że rzeczywiście baterie litowe no to my już wie absolutnie bez warzyw owoców większość z nich nie jest w stanie utrzymać się w swoim dobrym stanie on z kolei dla nas bardzo ciężko pracują, produkując od witamin po euro transmiter, ale proszę, żeby obrazić czystych warzyw owoców baterie litowe no biorą różne rzeczy biorą błonnik, ale biorą także związki aktywne zwane polityczna nami i teraz, kiedy nasze bakterie to dostaną te polifenole, czyli generalnie są to barwne substancje zawarte zaraz pod skórką z ogromnym potencjale antyoksydacyjne, że proszę sobie wyobrazić, żeby polifenole jako takie dla nas są zdrowe, ale on jeszcze są wykorzystywane wtórnie przez baterie litowe, tworząc z nich jeszcze bardziej jeszcze mocniej działające substancje o charakterze, a do sytuacji pani profesor nie ma, ale proszę dokończyć wątek leżą kolejne pytanie, a do, ale bywały planuje się zgadzać takich nie tak jak dieta, która obniża ciśnienie o 2030mmHg, czyli człowiek, który na początku choroby nadciśnieniowej i ma trochę za dużo kilogramów jeśli obniży masę ciała to i wprowadzi to obniżenie masy ciała mieli tylko dietom redukcyjną kobietą redukcyjną, która jest dietą proszę nazywa dietą Daszczyk taką wiedzą, gdzie jest bardzo dużo ponad 10 porcji warzyw i po 3 porcje owoców, czyli no to jest dieta bardzo Zielona bez bardzo dużą podażą warzyw, ale na końcu tego wszystkiego mamy uregulowane ciśnienie krwi oczywiście jak nie namawiam nikogo, żeby zrezygnował z leczenia i przeszedł tylko na 1 tylko mówię, że jeżeli będziemy jedli warzywa owoce to wielu z nas na tę chorobę nigdy nie zachoruje, a nawet ci, którzy są na początku tej choroby oczywiście natychmiast trzeba iść do lekarza to się zajmuje naciśnięcie do pretensji loga, ale od razu pomyśleć, żeby równolegle do terapii zastosować dieta, nawet jeżeli mamy szczupłą sylwetkę mamy prawidłową masę ciała, bo po pas i antyoksydanty zawarte w tych 10 porcjach warzyw 3 porcjach owoców zrobią robotę obniża ciśnienie i święta darzy niesamowicie silnie działającą dieta pan profesor to jest mając jak to tak, ale to nie wymienimy wszystkie te diety, bo nie wiem czy nam wystarczy czas jeszcze chciałbym poruszyć temat ofiary czas oczywiście wskaźników właśnie za czas pandemii choćby choćby za za ostatnie miesiące jak Polacy podchodzili do spożycia owoców warzyw, bo potem podczas tej konferencji państwo mówiliście no tak to się zdecydowanie ludzie, jeżeli się troszeczkę przestraszyli tego wszystkiego, że że, że jest tak szaleje wokół jakieś niebezpieczeństwo lekarze zaczęli go generalnie myśleć o tym co jedzą zdecydowanie więcej ludzi przynajmniej szukało informacji o tym w jaki sposób się prawidłowo żywić szukało informacji jak może pomóc swojemu układ odpornościowy odporność owemu no oczywiście dostawało taką informację z wielu źródeł, że takim wsparciem mogą być właśnie produkty produkty, gdzie wykorzystuje się warzywa owoce, a więc te mamy jasne taki jasny obraz oczywiście część społeczeństwa szukało takich takich zaleceń wydaje się, że być może ta wiedza, którą nabyli teraz będzie wykorzystywana w przyszłość czy jesteśmy w stanie właściwie bez Niewiem takich apeli lekarzy skierowanych do nas same gdzieś się słuchać głosu naszego organizmu i dojść do wniosku, że to nam służy po prostu to byłoby dobre to byłoby dobre to było dobre, dlatego że na te apele jeszcze takie jakieś odgórne to nie nie bardzo jesteśmy takim trochę przekornym społeczeństwem kropla drąży skałę, ale nie wiem czy to dotyczy rzeczy, na którym etapie powinna zdrowym żywieniu mówi tak, żeby to weszło nawet panie redaktorze ja myślę, że trzeba słuchać swojego organizmu tylko przerażające jest to jak bardzo to co mówi organ może nie zgadzać jest z tym co co powinien ten organizm powiedzieć tutaj myślę o żywieniu dzieci, bo bardzo dużo dzieci i młodzieży jest parno tato tam konsumpcja warzyw owoców jest dramatycznie niska i to wynika z nawyków żywieniowych kształtowany w sposób tragiczny błędne w tym wczesnym dzieciństwie, kiedy dzieci dostają do jedzenia właśnie przetworzoną żywność żywność o charakterze śmieciowym, czyli zaczynają dzień od bardzo słodkich płatków nie ma tam miejsca na słodycz naturalną, jaka jest w lewo w owocach, a poza tym jak ta słodycz potem wydaje się zupełnie nie nie fajna zbyt mało słodka na, ponieważ no i że to konfrontujemy ze sta z takim jest z czymś co jest przemysłowe wytworzone, gdzie jest mnóstwo rzeczywiście np. syropu glukozowego, który niezwykle słodki no to konfrontacja jest zawsze niekorzystna to jest przerażające, że rzeczywiście to pokolenie, które teraz rośnie ona już nie będzie tak zdrowe jak my ono będzie bardziej choroba, dlatego że no od samego początku pomimo takiego postępu medycyny pomimo takiego postępu wiedzy pomimo tego, że wielu mądrych ludzi apeluję o to żeby, żeby pewne rzeczy wdrażać na to reklamy przemysł ma swoje ludzie jedzą sięgają po tak wysoko przetworzoną żywność czasami, dlatego że ufają, że te witaminy, które są tam dodane do tej żywności będą dobre dla dzieci młodzież wiadomo, że ma swoje pewne tata ta młodość ma swoje jakieś przywileje i rzeczywiście ludziom młodym wydaje się, że oni będą wiecznie młodzi wiecznie zdrowi wobec tego totalnie większości to zdrowiem nie dbają i dopiero w okolicach 1 dwudziestego 2102. roku życia część osób budzi się refleksja, że chyba coś już nie tak bardzo często związane z tym, że pojawia się już w tak młodym wieku nadwaga, czyli te zgubne nawyki żywieniowe, ale także związane ze sposobem spędzania wolnego czasu zaczynają przekładać się na na pierwsze na bardzo korzystne parametry się pojawia nadwaga pojawiają się zaburzenia lipidowe i często to jest dopiero pierwszy moment refleksji, ale często duży jest trochę przypuszczano, bo powinniśmy być trojga młody człowiek nie powinien nie powinien chorować nie powinien mieć nadwagi nie powinien nie radzić sobie z najprostszą aktywnością fizyczną, a jest rzeczywiście tak sobie jak nie dam zwalić tego wszystkiego na zmiany klimatu na torze musieliśmy kiedyś jeszcze bardziej tłusta teraz już nie mamy tyle aktywności fizycznej na nie zmienia się wszystko wokół nas, ale mądrości Info dostęp do informacji jest coraz lepszy po prostu trzeba tej informacji dobrej informacji szukać myśleć o swoim zdrowiu cały czas dziękuję pani profesor ach, pani profesor dziękuję za za te do słowa, które być może przemówią do rozsądku tych, którzy jeszcze nie dostrzegli jak istotną sprawą jest ta umiejętność dobrego zdrowego odżywiania się pani prof. Ewa Stachowska specjalistka z dziedziny żywienia człowieka Pomorski Uniwersytet medyczny był moim państwa gościem dziękuję państwu wspólnie spędzony czasy no to było dobrych kilka godziny dziękuję w imieniu realizatorów tego programu macie Górczyńskiego i Szymona Kulisza, ale także Bartłomieja pogranicznego, który zadbał o naszych gości był wydawcą tego programu już chwilę informacje po informacjach strefa szefa także u TOKtora jest państwo usłyszy o godzinie siedemnastej informacje Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY MAGAZYN RADIA TOK FM - PRZEMYSŁAW IWAŃCZYK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Teraz wszystkie pakiety TOK FM Premium 51% taniej!

KUP TERAZ 51% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA