niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM kłaniam się państwu ponownie chciałbym przywitać mojego gościa włoskiego gościa ma 1 000 000 markę jest z nami dzień dobry witam wszystkich jest pan Włochem też inicjatorem oraz właścicielem restauracji Sycz milionów w Grodzisku Mazowieckim i ta nazwa tego tej restauracji nie wzięła się przypadkiem, ponieważ pochodzi pan Sycylii ktoś pomyślał, że pewnie taka nazwa włoska brzmiąca niemająca nic wspólnego z
Rozwiń »
rzeczywistością okazuje się, że jednak ma i to wiele Note notek głoszących ćwiczenia, bo ja mój brat pochodzimy z Sycylii tak piękna blisko, który polecam nawet na wakacje, żeby spędzić urlopy tak daleko ta jest naprawdę przepiękny oczywiste i właśnie się około 8 lat temu przyjechaliśmy do Polski i skorzy wiemy, że to ludzi lubią włoska kuchnia po prostu stwierdziliśmy, że trzeba otworzyć restaurację, żeby pokazać taki domowe potrawy prawdziwy DC, które ze nasze rejonu no dobrze, ale co w ogóle skłoniło panów do tego, żeby do Polski przyjechać jako rodzeństwo może tak naprawdę to było w przypadku EKUZ jest tak mogę powiedzieć, bo około 13 NATO temu właśnie chciał zmienić kraj i sprawdzała dzień można było zrobić coś i spadaliśmy tutaj polskie Polska i zostaliśmy, ale to jak tworzyliście Atlas geograficzny spojrzeliśmy na mapę Europy powiedzieliście o tutaj się wybierano doku dwukrotnie trak musieliście chyba zasięgnąć opinii swoich rodaków Włochów, by przekonać jak w Polsce jest niższe od dziś robiliśmy takie badania oczywiście rynek sprawdziliśmy jak i czy Polskę, jakie są one temu warunki ekonomiczne oczywiście trochę straciliśmy i skarżenie Polskę wolną i było i włosy po poseł bardzo blisko, jeżeli chodzi o kulturę, jeżeli chodzi o o różne rzeczy stwierdziliśmy, że może może tutaj zastosujemy nasze nasze działanie, ale przed wami było już kilku Włochów, którzy próbowali i powodzenie tego samego sam gościłem tutaj w naszym radiu w naszych audycji m.in. Giancarlo Russo 4 Robert głaz Stal, a więc Włochów, którzy bardzo głęboko weszli w ten gastronomiczny rynek Polski u no powiem panu tak, że Polacy lubią kuchnia włoska, aby głosy po prostu mu lubimy też picie w Polsce i staramy się tak jak Giancarlo Russo tak jak jest to miłe wspomnienia pan są takie ludzie tacy ludzie, że po prostu, że tam są w Polsce i po prostu u wiemy że, że trzeba po prostu pracować się dokładnie widać 3 największe jakości to ludzi, bo lubią włoska Cookie lub Włosi w ogóle podniesie daje to nim przejdziemy do sprawy najważniejsze w naszej audycji niedzielny obiad poproszę pana o zdradzenie takiej receptury na prawdziwie włoski sycylijskiej obiad na naszym polskim stole to zapytam pana jak przez 13 lat, odkąd jesteście w Polsce zmienił się ten rynek kulinarny Polacy coraz bardziej ochoczo chodzą do restauracji, korzystając z tego, że mamy właściwie całe spektrum gastronomiczne całego świata w Warszawie, ale także w innych miastach no właśnie to jest właśnie duże różnice, które mogę dla powiedzieć, że jestem, więc kiedy jechałam pierwszy raz, a dzisiaj przede wszystkim o dziwo, winą wtedy nie było tak jak popularne tak jak dzisiaj, a Polacy powoli powoli już nic się zbliżają to smaki znają się na wina włoskie itd. i zejście też z drugiej strony potrawy włoskie, więc więcej naprawdę jest dużo miejsca historyczne 3 lata temu dobrze, ale kuchnia włoska kuchnia włoska to duża różnica patrząc na to jak ona wygląda na północy kraju, którego pan pochodzi na południu np. na Sycylii no tak różni to jest, bo sąd taki o regionalnych potraw bardzo proste oczywiście, bo kuchnia włoska w ogóle jest prosta QE, bo wystarczy kilka składników i ale powiem panu, że i tak nasz region jako KIO Polacy lubią, a co najbardziej myśli pan urzekającego w kuchni włoskiej ta prostota i proszę też od razu wyjaśnić pewną rzecz czy to prawda, że nie wiem pizza albo każde inne zdanie nie powinno składać się więcej niż 5 składników tak raczej tak, bo więcej składników pełną potrawy bardzo trudno jest poznać się znaków szła, więc tradycja kuchnia włoska polega na tym, że właśnie są mają być mało składniki, żeby czuć się dokładnie 2 albo 3 składniki, bo inaczej po prostu dzieje i trochę powiedzmy wagę, jeżeli chodzi o smaki 2 co jest sztandarowym daniem restauracji Sycz Ilijan którą, którą pan prowadzi razem z bratem no przede wszystkim oczywiście pizza, bo o toczy się wprawdzie w Grodzisku i za chwilę właśnie otwieramy drugi punkt w marinie u powiedzmy Książenice i nawet ludzi, który już poznali Marka nie doczekają na pewno czas żyć właśnie pytają, kiedy otwieramy, bo ludzie nasza pizza oprócz pizza są inne zdanie tak jak nie makaron tagliatelle i po apele o zrobione wolno, bo może być polimery tak jak się mówi głosek i różnej inne potrawy takiej Zanie będą też hamburgery, które sprowadzamy zwłoki, bo to są naprawdę bardzo Super Super jakości Góra 100% wołowiny, więc mogę powiedzieć, że łączy które, choć to restauracje są bardzo bardzo zadowolony muszę jeszcze 1 rzecz zapytać, bo będąc we włoszech też zauważyłem, że szanujący się włoski restaurator musi mieć obok swojej restauracji także taki sklep albo mini sklepik, w którym oferuje regionalne potrawy, a czy wy państwo też hołduje tej swojej tradycji włoskiej i próbujecie w ten sposób też zachęcać do do włoskich smaków tak tak potwierdzamy właśnie w Grodzisku już jest uruchomione już taktach dlatego sklepy obok restaurację i będziemy robić to samo też w Książnicy dla tej, dlaczego tak, że udzieli w Polsce próbują im jesteśmy naprawdę to kolejny próbują zrobić w domu swoje potrawy właśnie myślimy, że znali długo trzeba będzie otworzyć taki kanał YouTubie, gdzie można pokazać, że ludźmi jak się robią potrawy włoski i oczywiście sklepy jest do właśnie, żeby żeby, żeby można kupić Oliwa z oliwek, czego nie, żeby makaron czy kawa czy inne rzeczy, które są taki podstawowy na kupnie włoska, ale jest jeszcze 1 rzecz, która jest dość niespotykana rzadko, który włoski restaurator w Polsce ma w swojej restauracji kadzie z winem które, które po prostu serwuje swoim gościom wypaść jeszcze tutaj już pełne spektrum tego co może kuchnia włoska zaoferować w ogóle Włochy to oczywiście tak, jeżeli chodzi oferta naszej firmy pochodzą z Włoch powiem panu, że głosek, ale projekt wiadomo kim się wszyscy wiedzą o tym, mamy dużo Nita i każdy rejon naprawdę nie spódnice dzisiaj odróżniają odróżniają właśnie odnośnie o klimat, który jest różne, bo Włochy są bardzo długi, więc jest duża różnica między niebem pogodę, a po południu wiedzy też ministra są różne my jako jako o pochodzące z 3 cykli oczywiście lubimy nasze wino te są białe czerwone takie delikatne pół wytrawne i są naprawdę Super winy, ale oczywiście będzie małe też taki mimo względnie też Interior Veneto, jeżeli chodzi np. prozę korzyść bardzo dobry bardzo popularne już Cruz Eco albo 1 prymitywną odnajduje, bo to jest taki wino, które się produkuje tyle rejony, a kuria proszę powiedzieć, dlaczego nie Warszawa Grodzisk, który leży około 4250 km od Warszawy, bo przede wszystkim wymiar pracy lubimy takie życie spokojniejsze będą skutecznie doświadczenie w Warszawie, o co naprawdę jest to takie turze duże miasto inne się czujemy lepiej w Grodzisku po bo to jest takie plany pana miasto dzięki nasze Bór jest im będzie też, że ludzi który, którzy mieszkają w Grodzisku często pracują w Warszawie, więc jak rak jak skończą prace potrwają do Grodziska sąd mógł znaleźć jakieś dobra sytuacja, żeby zjeść tutaj brakowało coś takiego mi się wydaje, że to jest też się o bardzo bardzo fajne dla mieszka lub mieszka sztuk, ale Grodzicki no to teraz nie odpuszcza panu poproszę o zdradzenie tej receptury na typowo sycylijski obiad dla naszych słuchaczy jak to w audycji niedzielny obiad bywa, a tych wpłat to mogę podać jednak, za które bardzo bardzo prosta to jest są takim ciekawą Boogie pakiety kwadratowy tak się nazywają albo, ale i gitara i są zrobione ze kontury w Polsce spotyka te lekcje kobieta zostaje malinowe i może po prostu zrobić taki Super sutereny makarony i trzeba tylko gotować się makarony i oczywiście przygotować tej pomidory malinowe ma Malinowej w kosteczkę razem Oliwa z oliwek sól pieprz 3 i bazylia i to wszystko jak się skończy ja się gotuje już makarony, bo tylko mniejsze wszystko razem oczywiście trzeba zapamiętać, że to nie jest potrzebne tylko kredyt ten SOS no to już niestety już taki potrawa, który jest bardzo smaczne i polecamy oczywiście ser dotarcie po wino, więc to jest myślę wydaje bardzo prosta receptura wszyscy mogą zrobić i bardzo smaczne, a desery, bo przecież Włochy deserów słyną, więc też nie przepuszcza panu to musi być kawa obowiązkowo powiedział do kawy no kawa, kto kupi myje włosy lub gdy po leczeniu mamy zaś taki przyjemność pierwszy taki Expressu tak jak u nas mówi, a dziś jeśli chodzi o ciasta o słodycze tak zasadniczo też robimy codziennie są zrzutki, o czym pisze mamy to podstawowy ciasta na bardzo popularne tak jak tiramisu, ale my też inną umową czas tej, której nasze szef kuchni codziennie w Wiśle i proponuje jako świeży i prawdziwe ciasto czy potem lato ota po tylu latach spędzonych w Polsce czuje czy się panowie już jako rodzeństwo i też prowadzący te restauracje jak Polacy czy trzecie jeszcze jako Włosi, bo opowiem panu tak, że poczuł się też już jest kawał życia mogę powiedzieć, że 114 może więcej moje życie spędziłem w Polsce blok tylko powiedzieć, że bardzo to się czuje między Polaków, o co naprawdę wspaniale luki, którzy też kochają Włosi imienia zdanie na nawzajem, aby Polacy, więc ja się czuję bardzo dobrze dziękuję panu bardzo za te nowo przede wszystkim opowieścią o kuchni sycylijskiej w Polsce, ale też o te dobre słowa od przyjaźni tak pan ładnie mówił polsko włoskiej coś w tym chyba jest pan Massimiliano markę, żeby moim państwa gościem dzisiaj o restauracji szydzili Jano w Grodzisku Mazowieckim mówi Massimiliano dobrze dobrze wymawia czy tak dokładnie wiedzieli Ano nie wykrzywia no tak czytamy więc, że Wajda mawiają nosicieli Jano, czyli ma ma dostaliśmy też lekcje języka włoskiego przy okazji dziękuję bardzo, i życzymy smacznego kłaniam się dziękuję dziękuję państwa zapraszam teraz na informacje Radia TOK FM
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: PRZY NIEDZIELNYM STOLE
-
15:26 W studio: Anna Budyńska , Katarzyna Białousz
-
12:34 W studio: dr Hanna Stolińska
-
16:04 W studio: Gieno Mientkiewicz
-
14:44 W studio: Bartek Kieżun
-
14:13 W studio: Igor Grzeszczuk
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
-
-
-
-
10:45 TYLKO W INTERNECIE
-
-
-
-
-
-
15:44 W studio: dr Olga Napiontek
-
-
-
-
-
-
-
-
-
06:34 Audioprezentacja
-
28.11.2023 22:00 Los Polandos43:09 W studio: Liudmila Porskalo
-
-
-
12:20 A teraz na poważnie13:21 W studio: Juliusz Braun
-
-
13:00 Popołudnie Radia TOK FM24:47 W studio: dr Agnieszka Bryc
-
11:40 Kultura Osobista13:19 W studio: Bogdan Zdrojewski
-
-
14:20 Popołudnie Radia TOK FM10:10 W studio: Marek Rabij
-
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Black Weeks w TOK FM Premium to 60% zniżki na wszystkie pakiety. Podcasty i Radio TOK FM bez reklam w najniższej cenie w roku! Poznaj nowy pakiet "RAZEM" dla 3 osób.
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL