REKLAMA

Gofry i kebab to też typowo polskie jedzenie

Przedpołudnie Radia TOK FM
Data emisji:
2020-06-11 10:00
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
28:48 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
czwartkowa świąteczne przedpołudnie wita się z państwem Anna Piekutowska ze mną jest gość gościnni właściwie Marta Dymek autorka bloga Jadłonomia kucharka autorka 3 książek kulinarnych najnowsza z nich leży przede mną to jest 120 przepisów razem z praktycznymi poradami i zamkniętymi w całkiem sporym, ale przepięknie wydanym po miejscu dzień dobry dzień dobry jadło miał po polsku tak się nazywa twoja najnowsza książka i od razu chciałam zapytać co się u ciebie Rozwiń » jadło w rodzinnym domu jest to bardzo bardzo ciekawe pytanie próbuje kupić sobie kilka sekund, żeby coś przypomnieć im w moim domu jadło się zupełnie tradycyjnie to znaczy jadało się u mnie myślę, że tak samo jak większości rodzin w Polsce w tym samym czasie to znaczy obiad był AM mięso centrę na talerz podzielone takie 3 części, gdzie na 1 było mięso na drugiej ziemniaki lub Kasia no i Surówka, a tą walką połowa obiadu, bo do tego była zupa no pytam czy, dlatego że jestem ciekawa czy Echa tego jedzenia pojawiają się w swojej książce, bo w końcu jak Polska to pewnie domowa tradycyjna wieś co myślę, że niespecjalnie, ponieważ swoje prace w tym co Robbie w całej jadło Nomi staram się nie do końca szukać odpowiedzi czy czy podpowiedzi w sobie bo, bo mnie mnie interesuje takie rodzaje artystycznej kreacji natomiast bardzo interesuje mnie kuchnia jako potencjalne narzędzie do zmian społecznych do wpływania na rzeczywistość wierzę w to, że można poprzez jedzenie kuchni kształtować rzeczywistość, jeżeli tylko uważnie się tej rzeczywistości przygląda dlatego zamiast szukać sobie, jaki rzeczy raczej przyglądam się temu, czego my wszyscy jeszcze potrzebujemy, żeby jeszcze mniej mięsa, czego nam brakuje co nas interesuje, czego od kuchni oczekujemy, czego szukamy w gotowaniu i to też rzeczy są dla mnie wyznacznikami czy tematami do pracy i w jaki sposób odpowiadać na te pytania w swojej książce wiesz staram się staram się dać jakieś odpowiedzi, ale nie jestem pewna czy tak naprawdę odpowiedziałam mam jakąś, jaki zestaw gotowych odpowiedzi na pewno to to ku czemu skłania to co wieża to że, aby kuchnia była adekwatna, aby kuchnia była na miarę naszych potrzeb musi być dostosowana do tego jak żyjemy myślę, że to jest taki rodzaj pewnego koła to znaczy, że kuchnia dostosowana do tego naszej rzeczywistości będzie w stanie w kolejce oczywistość kształtować najlepsza i tu mam namyśli to, że wierzę w to, że poprzez zaproponowanie przepisów, które są łatwe tanie proste składniki nie wydumane dostępne w zwyczajnym osiedlowym sklepie można sprawić, żebyśmy wszyscy zaczęli IS tych przepisów czasem korzystać, żebyśmy czasem jedli bardziej roślinie, a to z kolei sprawi, że być może wydarzy się dużo dobrego no bo przecież wirusolog i naukowcy przypominają teraz przestrzegają przed tym, że intensywna hodowla zwierząt jest wymarzonym środowiskiem do rozwoju kolejnych pandemii naukowcy specjaliści od zdrowego odżywiania podkreślają, że mięso powinniśmy znacznie rzadziej niecodziennie i małych ilościach, a podstawą naszego jadłospisu powinny być warzywa owoce i kasze oraz troczki, a do tego też teraz, kiedy doświadczaliśmy nie tak dawno temu susze to specjaliści od klimatu i środowiska również przypominali nam o tym, że produkcja mięsa jest niesamowicie wymagająca, jeżeli chodzi o użycie wody te wszystkie wątki w jaki sposób spotykają się w kuchni roślinnej dlatego mam nadzieję, że poprzez takie propozycje, które w tej książce poukładała będzie można w sposób smaczne proste przyjemne jakoś do nich nawiązać kształtować rzeczywistość najlepsza wielokrotnie właśnie opowiadała swoich wywiadach, że ta tradycyjna kuchnia Polska wcale nie jest pełna mięsa jak nam się wydaje na pierwszy rzut oka tylko, że często jest jarska, że jedzenie mięsa szczególnie w takich ilościach jak my teraz jemy nie bardzo bardzo nowe, a to wynika przede wszystkim z tego, że kiedyś miejsce było towarem luksusowym, a kuchnia Polska przez większość swoich dziejów była kuchnią kryzysową no i po tych latach dobrobytu i znowu teraz mamy kryzys zresztą sama sama wspomniała o tych kryzysach, czyli pandemia, czyli kryzys klimatyczny, czyli susza czy to wpływa na twoje myślenie o jedzeniu czy o tym, myślisz jak tworzyć te przepisy no tak tak tak jak tak jak wspomniałam to raczej rzeczywistość staram się, żeby wyznaczała tematy oraz sposoby podejścia do pracy, więc nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej przecież kuchnia jest równoprawną częścią kultury jest też równoprawną częścią cywilizacji obydwie te sfery na kuchnię wpływają jednocześnie kuchnia reprezentuje no, więc no no, więc oczywiście, że tak zauważyłam właśnie, że te przepisy, które po układała swojej książce one też są poukładane porami roku analogicznie do pół roku, a przecież też kryzys klimatyczny dużo się mówi na temat tego, że jedzenie sezonowe jest bardziej ekologiczne cieszę się, że do tych pór roku nawiązujemy, bo najpierw nawiązała do bliskiego mi tematu tego, że historii kuchni polskiej, która wcale nie była tak nie jest jak nam się wydaje, bo jak zauważyła Emu przez wszystkie właściwe wieki mięso jedli jedynie ci najzamożniejsi naj bogatsi i poprzez jedzenie tego mięsa, zwłaszcza dużych ilościach, zwłaszcza na pokaz na ucztach symbolizowało się pokazywało się swój wysoki status natomiast reszta społeczeństwa nie Soja była bardzo rzadko, a ci najbiedniejsi, czyli chłopi mięsa jest prawie wcale natomiast kolejna rzecz, czyli ten podział na porę roku jest mi bliski ze względu na przyszłość można powiedzieć, bo w tej książce zdecydowałam się podzielić rozdziały nie na 4 pory roku na 6 pór roku, dlaczego dlatego, że podział na 6 pór roku uwzględnia 2 dodatkowe pory roku, jaką jest Przedwiośnie też dobrze znane z wiadomych przyczyn i przed zimie trochę słabiej kojarzone i tej pory roku nie są wyznaczone poprzez daty tak jak w wypadku 4 pór roku, gdzie mamy datę 21marca początek wiosny tylko przy 6 porach roku wyznacza je tym średnia temperatur to znaczy wiemy, że przed nimi jest wtedy, kiedy temperatury wahają się między taką, a taką to już odróżnia przed zimie od np. jesieni potem, kiedy robi się jeszcze zimniej średnia temperatura jest niższa wchodzimy widzimy i zdecydowałam się sięgnąć po ten podział roku, dlatego że myśli rząd oddaje bardzo nasze doświadczenie gotowania w Polsce przez pół roku praktycznie wszyscy mamy takie poczucie, że nic nie ma albo Przedwiośnie albo przed zimie i ciężko jest w emisji co zrobić na obiad, a chciałam, żeby ta książka była jak najbardziej praktyczne, żeby to było gotowanie, które w, które faktycznie może nam towarzyszyć, która odpowiada nasze codzienne dylematy, a nie są to wydumane receptury, z którym nie wiadomo co zrobić natomiast ten podział jeszcze symbolizuje 1 rzecz mianowicie to, że w czasie, kiedy zmienia się klimat, a za tym idzie również zmieniać nasze doświadczenie pogody też nie ma nie możemy być pewni tego co nam przyniesie wiosna, bo co z tego, że ta wiosna zaczyna się 21marca, jeżeli temperatury mogą być zupełnie niespotykane albo opady lub ich też brak dlatego sięgnęłam po podział roku, który odnosi się do do temperatur, bo myślę, że to może być dla bardziej użyteczne w nadchodzącym czasie co nie jest oczywiście dobra no bo z reguły wiosną latem czekaliśmy na truskawki czy kiedy nadejdzie susza to mamy pewność, że truskawki się pojawią wydaje mi szerzenie i poprzez taki podział roku chciałam również zwrócić na to uwagę wróćmy jeszcze na chwilę to tej polskości i do tej Polski, która jest w tytule swojej książki, bo w niej jest dużo więcej niż taki in intuicyjnie bigos bez mięsa albo kotlet soi to, że te przepisy są dopracowane wymyślone ideę to jest 1 rzecz, ale 2, że ich wybór kategoryzacja zdefiniowanie sobie, że to mieści mi się w mojej normie to mieści mi się w tym co założyłam tonie i chciał być strasznie trudne, ale też bardzo przyjemne, bo bardzo Lubie swoją pracę, zwłaszcza prace nad książkami Kucharskim, które są takim zwieńczeniem trochę wymyślanie przepisów jakieś opowieści pracując nad tą książką przez pierwszy rok starałam się prześledzić uważnie dawne książki kucharskie których, których w Polsce mamy sporo i korzystałam do tego serwisu Polona, która umożliwia nam wszystkim nie tylko mi MO przeczytanie np. książek dziewiętnastego czy nawet osiemnastego wieku tak czasów fantastyczne zarobi tam są nie tylko książki, ale może też zainteresuje słuchaczy słuchaczki tam są również fenomenalne ulotki broszury plakaty można zobaczyć afisze reklamujące otwarcie nowej stołówki w Warszawie 150 lat temu i przyglądając się tym wszystkim świadectwo kultury starałam się jeszcze lepiej zrozumieć jak w kuchni jak w tym co jemy zawiera się nasza rzeczywistość społeczna trendy mody czasem też ideologię no i potem czasy, kiedy już po filozofowi mała na temat jedzenia przeszłam do kuchni, żeby po prostu przejść zajęć praktycznych no i spróbować jakoś te moje rozumienie tego gotować i sprawdzić poprzez przepisy za chwilę wrócimy do naszej rozmowy ze mną studium jest Marta Dymek autorka bloga Jadłonomia autorka fantastycznej najnowszej książki Jadłonomia po polsku skrót informacji w Japonii wracamy do rozmowy przy mikrofonie Anna Piekutowska, a ze mną Marta Dymek autorka bloga Jadłonomia kucharka autorka 3 książek kulinarnych, a rozmawiamy dzisiaj o najnowszej z nich świadomie po polsku i o jedzeniu po polsku wegański jedzeniu po polsku również rozmawiamy musieć się przyznać, że ja się bardzo rozszczelniła nad obecnością w swojej książce no właśnie z polskimi przepisami przepisy na gofry, które były tradycje nie mają nic wspólnego, ale są tak na wskroś Polski dokonała ich integracja kultura akcja czysty zysk najprostsze informatyczne skojarzeń, które miałam i od razu pomyślałem sobie, gdzie jest debat, gdzie są przepisy w grillach, bo dziś rozmawiamy, ale robił się bała z jest przyznam się, że faktycznie, kiedy ten przepis na gofry wskoczył do książki to jest bólem serca wykreśliła ten pomysł też na to, żeby w książce również był kebab czy Krysia o roli, ponieważ ja pochodzę z Wrocławia i we Wrocławiu od lat dziewięćdziesiątych mieliśmy taki swój odpowiednik kebaba, czyli nasza i własny z mięsem miesza z warzywami, którą ja się odżywiam po prostu jako studentka licealistka i to to faktycznie przychodziło do głowy, dlatego że wiezie mnie interesuje ta kuchnia po polsku, czyli kuchnia nasza taka, jaką faktycznie jemy jak faktycznie, bo ona jest czy to proces sięgamy my mieszkający w Polsce Polacy Polki mniej interesuje mnie koncept kuchni narodowej, która moim zdaniem często próbuje poprzez te potrawy raczej oddać jakąś idee narodu również historia tego narodu Michała bliższy jest myślenie o wspólnocie niż o narodzie, bo właśnie w tej wspólnocie mogą zawierać się też wpływy innych kultur innych grup etnicznych mniejszości religijnych, a także takie dania kojarzone z kulturą niższą popową jak np. gofry nad morzem no ale przecież tak aktualne, bo dla wielu osób których, które podpisywała maniakalnie ogon, który się kojarzą im z morzem czy nie to te osoby odpowiadały często, że właściwie wyjazd nad Bałtyk to jest jedyny moment w roku, kiedy gofry jadły albo jadają i poza pobytem na wczasach i spacerem na molo go również jedzą to się wydało, bo wtedy nie znakują wysoko ją tylko 81 instancji jedynie te niesamowite pełne parada prawda już w ogóle kilka moich koleżanek, które też mówią maniakalnie wszystkich oto o to dopytywałam powiedziałem, że w ogóle smak ofiara im się kojarzy z wiatrem, że od razu, kiedy myślą o smaku ofertę mają na końcu języka taki smak słonego morza bryzy i piasku, gdy to jest niesamowite jak to się wszystko lepiej było fantastyczne euro zapowiedział, że jesteś z Wrocławia i też ta opowieść o myszy i babie w swojej książce nie brakuje takich regionalnych potraw przepisów, które pochodzą i które zaznacza, że pochodzą z danego miejsca w kraju, że jest kosztem przywiozła może zmodyfikowała może wymyśliła na swój sposób tak miałam czytając przepis Szuba, która z kolei w moim regionie w regionie, z którego pochodzą nazywa się po prostu Śledź pod pierzynką czy Tomaszek i swój ulubiony region albo chociażby danie regionalne, które właśnie lubi lubić do niego wracać lubi wracać do miejsca zaraz o tym, ale umrę z ciekawości aport, jakiego regionu pochodzisz z Podlasia jest też Podlasie, ale trochę Mazowsze aha bardzo ciekawa MO no właśnie brak, odpowiadając na pytanie wiesz co moim takim regionem, który dla mnie szczególnie ważnych, dlatego że odkryłam go chyba jako dorosła osoba, dlatego że jest również pograniczem tak jak Dolny Śląsk, ale jest pograniczem, które niesie i zachowało wiele tradycji, które z kolei Dolny Śląsk przez swoją historię i to relokacji ludzi utracił właśnie Podlasie, ale nie mylić tego, dlatego że powiedziałby coś dla nie nie absolutnie nie tutaj jak mam rozlicznych świadków w konsekwencji jeśli bowiem zmierzyć można właściwie jak to no widzisz, ale dla mnie jak dla osoby z Dolnego Śląska, które ma specyficzną kulturę kulinarną jest z 1 strony pełną wpływów niemiecką czeskich, ale z drugiej strony taką trochę oderwaną od korzeni to znaczy ta kultura Dolnośląska jest trochę z 1 strony na festiwalach kulinarnego takiej reprezentacji lepiej ona odnowa jako tożsamość kuchenna Dolnego Śląska, bo moja babcia babcie osób mojego pokolenia po przewoził różne dania które, które przygotowywały, ale które też przestały przygotowywać, bo to właśnie, jakby spotykały się tam osoby z różnych końców Polski niektórych dań np. u mnie w rodzinie połowa mojej rodziny nie zna pierogów ruskich UE, więc nie wszystkim smakowały, więc one zaginęły przez przestaną robić w mojej klasie pamiętam odwieczna, jakby wigilie klasowe to był standard, że jedno dziecko przynosiło ku jedno ma kiełki jedno makowca, że tam spotykały tak różne tradycje świąteczne, że one funkcjonowały obok siebie niektóre niektóre te najsilniejsze najbardziej smakowite najprostsze w zrozumieniu zostawały inne znikały na Podlasiu mam wrażenie, że tradycje są bardziej wielopokoleniowe jednak na Podlasiu można spotkać osoby, które żyją w tym miejscu lub ich rodzin od kilku pokoleń i te tradycje cały czas przenoszą nie nastąpiło takie wyrwanie z korzeniami przeniesienie winne miejsce my i dla mnie to jest fascynujące ponieważ, ponieważ tego nie doświadczyłam statku Podlasie też wciąż operuje no, jakby też w języku jest to odczuwalne prawda zdarzają się osoby, które inaczej akcentują używają różnych słów Dolny Śląsk kompletnie wyprał się akcentów no właśnie po to, żeby osoby przyjezdne mogły się porozumieć zaczęła mówić tak samo, więc dla mnie Podlasie jest niesamowicie ciekawym regionem, bo Pograniczny atak kompletnie innym może też namówić na jakiś jedno danie, którym powiesz bo, bo zachwyciła mnie tym Podlasie, więc teraz zapytać co lubisz stać się tak bardzo podobało jak jak zwyczaj powiedziałeś Podlasie natomiast dane oczywiście przed oczami babka ziemniaczana, która jest łatwa do weganizmu Iwaniak 200 takich dań które, które ja odkryłam które, które po prostu polubiłam kiedy, kiedy napotkamy jest jest dużo faktycznie babka jest no wysoko i od razu też może, uprzedzając zadziwienie słuchaczy słuchaczek Podlasie nie jest aż tak bardzo mięsne może się wydawać również można tam zjeść babkę postną, która nie ma tych faktycznie tradycyjnych popularnych lubianych Skwarek bardzo lubię też już zdanie Podlasia jako bardziej Północnego w oczy w jaki czyli takie pierożki pieczone ze starszym soczewicę no i różnego rodzaju wariacje oczywiście na temat ziemniaków, a zwłaszcza pierogi z wartymi surowymi lub lekko przesmażamy mi ziemniakami one mają niesamowitą strukturę, bo ten w farsie lekko ciągnie jest taki miękki ciągnącą krótko warto, więc zawsze jedząc pierogi mam wrażenie ze stron Pieróg pierogów, ale to nie jest to samo co ruskie tylko coś jeszcze mnie nie, bo w tych pierogach z utartymi ziemniakami są wyłącznie ziemniaki start na drobnych oczkach tarki na ogół przez smażone i takie pakowane w czas dopiero owe dobrze to zostawmy na chwilę regionalne wymiary swojego podróżowania kulinarnego po Polsce już przejdźmy do te do tematu samego organizmu i tego, że jesteś najważniejszą popularyzator w Polsce jedzenia roślinnego i które jest coraz bardziej popularne twój blog w tym roku skończył 10 lat prawda tak blok skończył 10 lat trochę mnie zaskoczyło, że o tym, wiesz i najmniej samo to wciąż dziwi, że już tyle tyle lat się tym zajmuje i że przez te wszystkie lata, którzy się zmieniło no właśnie zmieniło się coraz więcej miejsc, których można zjeść po cygańsku no pewnie patrzy na to z perspektywy Warszawy dużego miasta, ale jednak wydaje mi się, że to jest jakaś ogólnopolska rewolucja, ale tak praktycznie też może dalej, dla którego znasz słuchacze albo słuchaczek chodzi do ciebie na bloga taki albo kupuje książkę o jeszcze lepiej typowymi wegetarianin jakaś mięso rzeczeni mięsożercą ca no przeciętnych zdolnościach kulinarnych i umiejętnościach i zastanawia się co zrobić najpierw i powiedz co być zarekomendowała to być poleciła takiej osobie, żeby się nie zniechęciła jednocześnie zachęci myślę, że na początek takiej przygody z kuchnią roślinną chyba najlepsze będą takie danie, jakie lubimy więc, zanim Polacy jakieś konkretne danie to to poleciłabym też takie zastanowienie się co nam smakuje co jemy najczęściej, bo być może polecę zaraz pasztet soczewicę aktorzy np. najbardziej na świecie lubi kary albo inne dania Ns trochę dalszych zakątków, więc kiedy już sobie odpowiemy co nas naprawdę cieszy co nam smakuje to warto zrobić coś co będzie podobne co pozwoli nam doświadczać ulubione smaki, a jeżeli okaże się także wszystko nam miary smakuje lub, że najbardziej lubimy tradycyjne potrawy smakując po polsku, bo wiele osób tak właśnie czuję to jednak na początek poleciła właśnie ten pasztet z soczewicy np. z dodatkiem kiszonych ogórków albo żurawiny czy suszonej śliwki uciechy w tej książce na naszej można znaleźć pasztet z chowu, który brzmi egzotycznie, ale jednocześnie także to jest jedno z tych dań, które Robbie w pierwszej kolejności C6 wieś ten pasztet chał faktycznie to był wynik, jaki moich fantazji na temat no na temat kuchni polskiej ziemiańskiej, czyli tych pasztetów tych uczuć, o których wszyscy czytaliśmy, a jednocześnie jakiś ukłon w stronę kuchni no tych, którzy w Polsce gościli czy czy przez Polskę się przytaczali tu mam namyśli, zwłaszcza kuchnie turecką tatarską taki zarzut, który miał jako osoba nie jedzą mięsa często się spotykam podejrzewam, że również to jest ta pretensja wypowiadana głównie przez jednak osoby, które jedzą mięso oto zapożyczenie nazw i oto odrabianie mięsnych smaków nie można powiedzieć tam pieczona ciecierzyca to jest pasztet, a co innego jest kotlet, jakby Niewiem Niechcę się podzielić z tymi swoimi nazwami jak ty masz stosunek w ogóle podrabianiem jest stałe smaków, ale też do nazewnictwa mięsnego co ja tego taki stosunek, że z doświadczenia 10 lat prowadzenia bloga pisania książek wiem, że to właśnie potrawy udające mięsne nawiązujące do mięsnych cieszą się największym zainteresowaniem pracach takiej takich potraw wiele osób szuka najwięcej najczęściej no i dlaczego tak się dzieje myślę, że dlatego, że kiedy ktoś postanawia ograniczyć mięso, ale przez całe życie jadł właśnie kanapkę z ogórkiem kiszonym i smalcem czy bigos czy kotleta z ziemniaczkami burakami to mógłby poczuć traci wszystkie te smaki razem z kotletem razem z kotletem znikają ziemniaki buraczki no i wtedy właśnie szczególnie potrzebne przydatne użyteczne jest znalezienie jakiś zamienników, które pozwolą nam jest wciąż ulubione potrawy i tak to rozumiem, bo to widzę też na na na stronie, że te potrawy na od 10 lat w pierwszej dziesiątce jest są klatki boczniaków ruchu Boże niech mu tylko właśnie smalec fasoli kotlety jak Lane i wszystkie takie odpowiedniki tradycyjnych dań, więc jeżeli tak wielu osobom to pomaga, jeżeli dla tak wielu osób jest użyteczna i pozwala się orientować na początku przygody z kuchnią roślinną no to dlaczego się o to złościć no to kolejna pretensja mięsożerców gotowanie wegańskie trudne co to w ogóle jest układ farba, gdzie kupić jakieś płatki drożdżowe nie może tego też polskich sklepach no tak tutaj jakby odniosę się z 2 stron to znaczy faktycznie można znaleźć przyprawy dodatki typowe dla kuchni wegetariańskiej czy wegański, które brzmią trochę obco i które których nie mamy w domu natomiast jest też mnóstwo przepisów, które kompletnie nie wymagają żadnych nieznanych nowych dziwnie brzmiących dodatków i 1 grupa przepisów i druga jest potrzebna, ponieważ wiele osób traktuje gotowanie jako pasję jako sposób na spędzanie wolnego czasu chcą poznawać nowe smaki nowe dodatki nowe przyprawy kupować Bayer i takie osoby na pewno się cieszą mego doświadczenia z zdobywania nowej wiedzy z kolei jest druga grupa przepisów dla osób, które po prostu gotują, bo chcą tanio szybko praktycznie nakarmić rodzinę czy siebie, więc mam nadzieję, że te 2 różne podejścia i 2 różne typy przepisów sprawią, że każdy znajdzie w kuchni roślinnej coś dla siebie niezależnie od tego czy gotuje każdego dnia po pracy z wypiekami na twarzy ekscytacji robi to raczej 2× w tygodniu jak najszybciej i jak najsprawniej to koniec chciałem zapytać, czego nie lubię w gotowaniu np. lubię gotować warzyw strączkowych, bo trzeba je namoczyć i był zawsze o tym, zapominamy potem się przez 2 dni obsuwa mi się to gotowanie albo robienie szumu fal czegoś takiego zapomniałem, by temu, a która z jakąś czynność praca przygotowaniu jest uciążliwe to prawda z tym cieniem to fasoli rycerzy minister wiele osób tak ma widza, zwłaszcza po moim mężu, kiedy czasami proszę, żeby nam poczucie, że chce my, jakby ma ma jedno zadanie po prostu to i tak o tym, zapomina co rozumiem i na szczęście właśnie jest przecież Rycaj fasola w słoikach puszkach natomiast co, czego próbuje też próbuje coś wymyśli, czego mogę nie lubić gotowaniu, żeby jakoś sprostać, ale myślę, że co że, że czasem nie lubię sprzątać po gotowaniu to obywatele bardzo bardzo dziękuję za rozmowę o moim gościem była Marta Dymek autorka bloga Jadłonomia, ale przede wszystkim autorka książek o tej samej nazwie tym samym tytule jej najnowszą książkę Jadłonomia po polsku już jest do dostania w księgarniach bardzo dziękuję przyjąłem zaproszenie ja również bardzo bardzo dziękuję, a ja mam dobrą wiadomość dla tych wszystkich, którzy nas słuchają dzięki wydawnictwu marginesy mamy dla państwa egzemplarze jadło no i po polsku co trzeba zrobić, żeby zdobyć proszę napisać maila na adres dla was małpa to kropkę FM dla was małpa to krótka SM Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEDPOŁUDNIE RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i zabierz TOK FM na wakacje!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA