REKLAMA

Ekspertka branży gastronomicznej: Polacy wrócili do restauracji, ale nie w takim stopniu, jak branża by sobie życzyła 

EKG - Ekonomia, Kapitał, Gospodarka
Data emisji:
2020-06-22 09:00
Prowadzący:
Czas trwania:
13:07 min.
Udostępnij:

- Sporo restauracji wciąż jeszcze się nie otworzyło. W czasie pandemii nauczyliśmy się spędzać czas bliżej natury, dlatego restauracje w mniejszych miejscowościach są oblegane. Najbardziej cierpią restauratorzy z dużych miast, zwłaszcza przez brak turystów z zagranicy - mówiła w Magazynie EKG Agnieszka Małkiewicz - Prezes Zarządu FOR Solutions, ekspertka branży gastronomicznej. Rozwiń »
- Restauratorzy obawiają się najbliższych miesięcy, w których będą musieli radzić sobie już bez pomocy państwa. Myślą też o nowych sposobach funkcjonowania, żeby przygotować się na jesień i drugą falę epidemii - dodała Małkiewicz Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
ekonomia kapitał gospodarka jest dziewiąta 4 jest magazyn EKG Maciej Głogowski dzień dobry zaczynamy dziś naszym gościem jest pani Agnieszka Małkiewicz 3 kwiaty mówi głos restauratorów w magazynie EKG dzień dobry dzień dobry czy Polacy wrócili do restauracji wrócili, ale jeszcze nie takim składzie w jakim sobie branża życzyła natomiast robią taki mały te mało ankietę nas na grupy Solutions oraz ram i okazuje się, że tak nie więcej na 80 odpowiedzi połowa jest Rozwiń » zadowolona z tego jak wygląda w tym momencie odwiedzanie restauracji napomnienia pozostali myślę, że będą lepiej wszystko oczywiście też zależy od miejsca miasta czy o miejsca w Polsce są Unii w tym momencie, jaka jest prawidłowość większe miasto większa frekwencja w restauracji nie wręcz przeciwnie wręcz szliśmy tak wyszliśmy kompletnie o zachowań, które były poprzednio i częściej jesteśmy ma bardzo dużo czasu spędzamy w tym momencie blisko zieleni tylko natury, więc oblegane są właśnie restauracje w tych rejonach mam informacje np. Zakopanego tam restauracja jest klęska urodzaju natomiast np. nad morze nawet w Trójmieście nawet w Gdańsku no specyficzne weekend Bożego Narodzenia, ale było naprawdę bardzo dużo ludzi Bożego ciała był czas, a może maczał palce było bardzo dużo ludzi natomiast w Warszawie bardziej np. Warszawy to bardziej weekendową największy problem jest w miastach typu Kraków, gdzie głównie turyści liberatora, a brak turystów to brak klientów jak rozumiem no, a tak z tego badania, które pani przeprowadziła z tej niewielkiej ankiety albo z rozmów, która na co dzień pani prowadzi obserwacji wynika że, jaka jest ta frekwencja, bo powiedzieliśmy, że ona dużo niższa niż duża po dużo poniżej oczekiwań, ale da się ją jakoś zmierzyć ocenić tak naprawdę po rozmowach z naprawą różnie restauratorami w Warszawie nie mogę podać konkretnej liczby mieszczanie nie chcą mówić przed końcem czerwca ekipy pracę mówią, że usiądą do odliczenia wszystkiego na koniec czerwca na początku lipca i wtedy będą niejasny obraz, ponieważ wystarczy 1 większa grupa przez 2 większe grupy obroty się bardzo szybko zmieniają, więc chciałabym tutaj podawać w tym momencie na już miesiąc restauracje mogą funkcjonować, więc jakieś wnioski dodatkowo należy otworzyły się 18maja chciałby pan mięsa, które ruszyły troszkę później on myśl asekuracja mapy na pewno nie jest to dobra sytuacja czas, by to propos wiedzy ciekawą te też ostatnio rozmawiałam z restauratorem, który ma np. właścicielem restauracja Joli, który bardzo cieszę, że menu o niego gości dzieciaków natomiast jego zdaniem wynika to tego, że jednak dzieci nadal prowadzą beztroskie życie zostają pieniądze, a od rodzicom i mają czas i duchową albo nie są w szkole natomiast miejsca, które są biznesowe miejsca, które polegają na turystach szczególnie wybory zagranicznych najbardziej cierpią te najbardziej cierpią pani zdaniem jak długo jeszcze będą cierpiały także na pewno tak jak rozmawiamy jest są wakacje mogę powiedzieć na świat w Warszawie to wakaty, które zawsze były dla warszawskich restauracji i ciężkie natomiast czy sytuacja wróci do normy we wrześniu nie wiemy, ale bardzo ma policzymy głosy, że zajmie to 89 miesięcy, żeby restauracje były w takiej formie jakiej, bo przed pandemią to co mogę powiedzieć się takich naszych obserwacji na rynek podpora bardzo się w tym momencie zmienia zupełnie inaczej też restauratorzy myśleć myślał o nowym działania, żeby taki sposób zabezpieczyć przed jesienią nowe działania, czyli np. dowodach, bo wszystko rozpoczęło się z dnia na dzień tak naprawdę zmieniać profil ich mniej, żeby przestać to był eksperyment nie zawsze się udawały teraz szansę myślą trochę inaczej mają czas, żeby się przygotować, ale nie dla wszystkich, bo jest ich droga natomiast na pewno to, o czym myślą właśnie nad powinni myśleć jak wielokrotnie powtarzam to budowanie społeczności wody wobec swoich restauracji, bo te właśnie miejsce wygrały czy to przez media społecznościowe przetarg i tak jak i technologiczne czy przez generalnie integracja i się działań wokół restauracji też łączenie się przez rektora restauratorów na wsiach takich akcji, które się szykują we Wrocławiu chociażby bardzo panie Kraków wspiera swoich restaurator, ale mówi pani, że tam jeszcze słabo z tą frekwencją proszę powiedzieć się czy pani zdaniem znaczy to wszystko już powiedzieliśmy frekwencja co z zatrudnieniem w restauracjach czy restauratorzy musieli, dostosowując się do tych nowych realiów także dostosować zatrudnienie ona się zmniejszyło pozostało bez zmian zwiększyło w ostatnim czasie i jak to wygląda to jest dosyć ciekawie, ponieważ ja sobie wyobrażam, że zniknie problem braku pracowników, który był największym problemem branży gastronomicznej przed pandemią okazuje się, że nie, dlatego że mimo, że w czasie pandemii to zatrudnienie było radykalnie zmniejszone teraz jednak pewnie próbują działać na podobnych warunkach zasadach, bo przed pandemią nie da się pan osiedlami dążeń głos restauratorów w tym momencie takie, że nawet, jeżeli nie mają pieniędzy wypłacić szefom kuchni bardzo duży pensję szefowi się często Bundu montują starają się szukać szczęścia w innych miejscach różnie to wychodzi z różną okiem, ale jednak zachowania cały czas jeszcze popularne nie zawsze zrozumienie, ale ja mówię to nie jest powszechne jest bardzo różnie o zależności od restauracji tak jak o każdej branży w zależności od kultury miejsca, ale ciekawostek też nie zastanowiło bardzo, bo wyobrażam sobie, że rzeczywiście będzie kolejka pracowników do restauratorów i mam głos utrudnia to, że tak absolutnie nie jest i np. jeszcze nadal je walka z każdego pracownika ze względu właśnie taką nowość większą ilość gości z Polski, którzy nie wyjeżdżają zagranicę upatruje pani w tym jakiejś szansy za restauracyjnej branży w 2020 roku w tym gościach, którzy nie wyjadą wypoczywać budowanie Szawara tego tak jak powiedziałem na początku widać gości w tych miejscowościach bliżej natury niższe niż dużych miastach, dlatego że potrzebujemy jednak potrzeba jednak i odpoczynku jeszcze badań tak tak myślę dostaw dosyć ciekawa rzecz jest taka, że niektóre restauracje Wajda ringowe prawdą, że na początku wskazywali na na obrazu na niepowodzenie gości, że będziemy oszczędzać pieniądze, bo chodzi do restauracji wydawać tak rzeczywiście widać tutaj pewnego rodzaju zmniejszenie potencjału, ale z ciekawostek chciwości, którzy naprawdę bogaci, którzy mają pieniądze i nie boją się o jutro dotacje też tą zamiast jeździć na południe Europy są w kraju i oni też potrzebują gdzieś wyjść do restauracji napić się szampana wiszą Rega dzięki temu restauracje, które to rzeczywiście dla ludzi zasobnym portfele mają się naprawdę nieźle no, a my tutaj szukaliśmy także odpowiedzi tych restauracjach dla mniej zasobnych tych, którzy od czasu do czasu mogą sobie pozwolić na to wyjście do restauracji tak zastanawiam się w Polsce bardzo popularne w ostatnich dniach był temat tzw. bonu restauracyjne Bono wakacyjnego to było moje pytanie czy przedsiębiorcy restauratorzy liczą na jakieś takie bardzo celował w nich wsparcie rządu czy w ogóle takie cieki takich oczekiwaniach pani nie słyszę zaczął, bo tak, bo mnie podnieca traktowany poważnie muszę nie ten bon wakacyjny pewnie kiedyś tam jednak będzie pytam czy czy państwo byliby zainteresowani jakiegoś rodzaju bonem restauracyjnym tak jak mówię on nie jest traktowany poważnie, więc raczej nic na to nie liczy i tym bardziej że przydzielanie, bo 1 takich zasadach, które nie do końca zrozumiałe raczej to muszę powiedzieć, że też rok, bo wiele rozmów na temat parcia ze strony państwa w tym czasie i raczej restauratorzy są bardzo wdzięczni za kwoty, które otrzymali nie ma tutaj takiego takiego nie będą niezrozumienia natomiast boją się bardzo tego co jest teraz czyli kiedy już nie nie ma wsparcia państwa, a nie wchodzi Apart 406 do końca nie wiadomo, jakie zasady nie tak naprawdę wynajmują właściciele lokali, których są nie do końca rozumieją, bo sytuacja na świat 1 najmniejszych restauracji w Warszawie popularnych Berek pana Garczyńskiego z tego powodu została zamknięta po 5 latach naprawdę sukcesu wiem, że takich miejsc jest naprawdę dużo, które borykają się z gigantycznym częścią w Warszawie dużo jest takich miejsc pani zdanie, które się w ogóle nie otworzyły sporo jest taki śmieć niektóre dopiero przy przygotowują się do odparcia sprawdzali jak wygląda rynek dotyczy również sieci restauracji, kiedy połowa rację otwarta część nie, więc tak są takie miejsca zdecydowanie taki, który asekuracyjnie podchodzą do tematu, ale ci restauratorzy, którzy w tym ma reguły tak natomiast restauratorzy, którzy otworzyli raczej nie są zadowoleni z Treflem raczej zadowoleni z frekwencji nie są wcześniej mówiła pani, że jeszcze sporo czasu potrzeba na to by ten ruch powrócił do poziomów porównywalnych tak z tym co było przed czasami pandemii, a teraz jeszcze dodatkowo dochodzi też tak wnioskuje pani wypowiedzi nowy kłopot, czyli zakończenie tych programów pomocowych, a więc już zmierzenie się z realiami takimi normalnymi, czyli np. pełny ZUS no tak pewne, bo pracownicy, którzy nie do końca nie zawsze rozumiejąc sytuację trzeba też rozumieć pracowników tak tak no ale do działań ze strony i tutaj powinny podjąć dialog, więc jedynie o mocy pracownik może spać albo w ogóle być naprawdę zarabiać mniej oczywiście jest potrzebny dialog tego dialogu tego co mówią rektora pożycza to niema, mówi że zawsze, bo nie ma, ale jednak cięcia, które nie spadły, więc jest możliwe stacje i tak np. Warszawy proszę o opłatę mam wakacje jako problem do tego doszliśmy w magazynie EKG bardzo dziękuję pani Agnieszka Małkiewicz głos restauratorów w magazynie EKG po mniej więcej miesiącu, a z działania restauracji jak usłyszeliśmy nie wszystkich sprawdziliśmy co w tym biznesie dzieje się teraz wysłuchamy wspólnie z informacji Radia TOK FM po informacjach druga część magazynu EKG Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: EKG - EKONOMIA, KAPITAŁ, GOSPODARKA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA
REKLAMA