REKLAMA

Kwiaty mogą być nie tylko dodatkiem, ale też daniem głównym

Niedzielny obiad
Data emisji:
2020-07-12 12:20
Audycja:
Czas trwania:
15:12 min.
Udostępnij:

Kwiat rzodkiewki, cukinii, czy czarnego bzu to tylko kilka przykładów, które możemy wykorzystywać w naszej domowej kuchni. Poza kwiatami w kuchni możemy też wykorzystać takie chwasty jak pokrzywa, a nawet drzewa - na przykład świerk. W tajniki wykorzystywania kwiatów, chwastów i drzew w naszej kuchni wprowadza nas biochemiczka dr Małgorzata Kalemba-Drożdż, autorka bloga Trochę Inna Cukiernia oraz książek „Pyszne Chwasty”, „Kwiaty Jadalne” i "Smakowite drzewa".

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
w niedzielę o wiarę jak zwykle w naszym niedzielnym magazynie jest niedzielny obiad dziś z panią dr Małgorzatą LM mądrość czy chemiczka autorką bloga trochę inna cukiernia, a także autorką książek pyszne chwasty kwiaty jadalne i smakowite drzewa dzień dobry pani doktor dobre nie no tak kwiaty jadalne obiad to rzeczywiście współgra to tylko dodatek dekoracja czy też fundament jakiejś potrawy tak pozwoli pani, że z pragmatycznego punktu widzenia spojrzę na tematykę naszej Rozwiń » dzisiejszej rozmowy tak naprawdę każdy z tych aspektów kwiaty mogą zaspokoić kartę mogą stanowić zarówno główny składnik posiłku dodatek albo sprawy najbardziej zaintrygowało mnie to, że kwiaty mogą być głównym składnikiem posiłku pewnie jest to jakiś haczyk, bo pewnie takie kwiaty spożywamy na co dzień w kuchni nawet o tym nie wiedząc, że jest kwiaty czy się ile bardzo prawdopodobne zjada pan kalafiory brokuły, więc jak najbardziej tak o tym co pąki kwiatowe, ale takich kwiatów z piękniejszych tak powiem Tre tra, a raczej mogą też przykład oko na to np. możemy zrobić posiłek katów cukinii, które są bardzo duże i możemy je nadzień różnymi ciekawymi Warszawy od kiedy pani zainteresowała się właśnie kulinarną stroną wykorzystania kwiatów w kuchni właśnie o jej tak naprawdę jak dziecko jak większość z nas wnioskowała kwiaty pojęć koniczyny akacji pijanych warstw na to, że koszt to natomiast tak naprawdę przełom dla mnie to była założenie bloga kulinarnego odkrycia całego tego naszego światka blogosfery kulinarnej, która wtedy 10 lat temu wyglądała zupełnie inaczej to było kilkanaście kilkadziesiąt osób, które były zafascynowane kuchnią, które wzajemnie się stymulowały i mobilizowały do coraz ciekawsze gotowania i właśnie wtedy wymyśliłam akcję kwitnący talerz poniesie nazwał klub kwiaty Rzeszów, które właśnie proponowałam, żebyśmy wszyscy razem gotowali Skrzat, jakie cudowne potrawy potrafiły powstawać naprawdę było bardzo inspirujące natomiast aż skończy to wziąłem sobie przez przypadek tak po prostu, ale poszukiwała pani takiej niszy, którą właśnie były kwiaty w kuchni czy też była pani przekonana, że może być smacznie i pięknie jednocześnie myślę, że ta nisza znalazła po prostu mnie na to, że byłam przekonana, że ze będzie smaczniej pięknie to niewątpliwie było coś co popchnęło właśnie do gotowania, a także kwiaty mają niesamowite aromaty każdy smakuje inaczej każdy daje inne możliwości kulinarne i czasami naprawdę trudno opisać jak smakuje jakiś czas, bo są tak unikatowe aromaty, że ciężko porównać do czegoś innego chociażby kwiaty dzikiego bzu wiele osób marzy kwiaty dzikiego bzu w cieście naleśnikowe ja bardzo lubię dotacja jest truskawek do dobrze, ponieważ doskonale się uzupełniają, jeżeli chodzi o ich możliwości smakowe natomiast no jak opisać smak dzikiego żoną jest to smak dzikiego bzu albo jak opisać smak róży, a może tak rzadko korzystamy z kwiatów w kuchni musi pani przyznać, że nie jest to wyjątkowo powszechne, bo mamy pewną obawę, bo nie mamy dość informacji na temat tego, który kwiaty są jadalne, których trzeba unikać, bo pewnie takie się znajdą tak zdecydowanie brakuje takiej powszechnej wiedzy o możliwości wykorzystania kwiatów, ale też dzikich roślin w takim codziennym gotowaniu natomiast kwiaty w kuchni wbrew pozorom dosyć często goszczą, chociaż nie do końca sobie zdajemy z nich sprawę, bo chociażby właśnie kalafiory cel czy brokuły karczochy pączki karnawałowe nadziewane Różą co jeszcze ma takiego ciekawego lawenda dwojako jako 1 z 1 z ziół używanych ziołach prowansalskich herbatki z rumianku z kwiatów lipy płatki Chabrów wrzucane do do herbat takich kolekcjonerskich, że tak powiem tak szafy są tylko rzadko kiedy zwracamy na nią uwagi ja poszła krok dalej pokazałam, że te kwiaty mogą być rzeczywiście 1 z ważnych elementów codziennego gotowania przyznam, że też, obserwując pani bloga dowiedziałem się o rzeczach, o których w ogóle się nie śniło np. że można chociażby dodać troszeczkę świerku do do podczas dodać o tak zdecydowanie sfer jest niesamowite, a z niesamowitym składnikiem młode wiosenne trendy świerkowe są pełne aromatu kwaśna orzeźwiające zdecydowanie na moich ulubionych roślin przyznam, że będąc nieco sceptyczny ma też ta rozmowa ma przekonać nie tylko mnie naszych słuchaczy wybrano 1 potrawy, na którą zdecydowałbym się, gdyby miał taki taki wybór chodzi o chińską mizerii, bo ona wygląda względnie przyjaźnie krótko mówiąc nie zaskoczył niepewnie ani smakiem ani zapachem ani ani też nie rozczaruje, gdyby okazało się, że jest coś co może zaszkodzić może pani zdradzić recepturę na chińską mizeria tam absolutnie nie ma nic co mogło zaszkodzić 11 urozmaicenia akurat wybrał pan mało komputera, bo tam jedynym urozmaiceniem było użycie czosnku niedźwiedziego, który doskonale można zastąpić zwykłym stosunkiem, ale to pani doktor, dlaczego wybrałem te potrawy właśnie bobu, bo jest bezpieczna jest bezpieczna dokładnie bezpieczna tego, że nic nie zaskoczy no ale tak naprawdę nie ma 1 dobrej recepty poza tym trzeba się po prostu odważyć i spróbować ja mogę podparcie jako anegdotę przykładnego męża, który też jest bardzo zachowawczy, jeżeli chodzi o próbowania nowych potraw wiem, że to dziwne, ponieważ jak czuję ją prawie codziennie zjada jakieś dziwne składniki dań natomiast to jest zwykle tak też nie można z tego co zrobiłaś Nc, jeżeli chcesz wiedzieć, czego to zrobią to później może sobie tam zajrzeć na bloga nadana rzeczywiście jest problem, że ludzie się boją, czego nie znają też tak naprawdę wcale nie ma czego bać, a te kwiaty rośliny w kuchni to jest konsekwencja nie wiemy pani przenikliwości, ale też inwencji czy też po prostu czerpie pani z tego co już inni widzieli zrobili spróbowali przede wszystkim czerpie wiedzę tak, lecz na zawsze od wiedzy co dowiaduje się na pełną daną roślinę można zjeść próbuje przeszukać źródła etno biologiczna, która etno botaniczne, które mogą podpowiedzieć w jaki sposób tradycyjnie ta roślina była używana przez przez mieszkańców określonego regionu, a później puszczam wodze wyobraźni się zastanawiam do czego to pasowało czym co można podać, jakie smaki można połączyć także wszystko się wzajemnie tutaj przenika wybrałem te potrawy stosunkowo bezpieczną trasę prosiłbym, żebyśmy stanęli na drugim biegunie i zaproponuje pani, że pani podała takie przepisy, które może naprawdę otworzyć szeroko oczy naszych naszym słuchaczom ojej ku ciężko powiedzieć, dlatego że tak naprawdę szeroko otwarte od widzę na bardzo wiele moich dań teraz np. na topie ona może nie na blogu, ale na moim fanpage wrzuciła zdjęcie owoców rzodkiewki i okazało się to prawdziwym szokiem dla większości odwiedzających go większości Czytelników, że jak to rzodkiewki mają owoce, że owoce rzodkiewki można jeść oczywiście jest uważany jest nawet lepsze rozwiązanie niż sama rzodkiewka, ponieważ z 1 z 1 rośliny możemy zbierać plony naprawdę bardzo długo bardzo obfite nie tylko 1 mały Korzonek do czego można wykorzystać owoce rzodkiewki do kanapki sałatki można je kisić jak ogórki zamarynować podsmażyć z cebulką dokładnie to samo co czkawką to teraz tak fundamentalnie panią zapytać, dlaczego pani blog nazywa się trochę inna cukiernia, bo przecież nie chodzi o słodycze na początku chodziło o słodycze tak naprawdę, dlatego że bloga założyłam ze względu na alergię moich dzieci, które na początku tylko córka później dołączył też się do do grupy alergików, które mogły jeść mleka jajek, o ile codzienne gotowanie naprawdę nie stanowi problemu, dlatego że wszystkie warzywa są bardzo mocno inwazja wieczne miasto też nie zagrają ani miału ani Białek mleka ani Białek jajka, więc gotowanie codzienne jest co wprost, że po prostu wszystko co się samodzielnie ugotuję to wiemy co jest w środku natomiast problemem wyzwaniem były desery co można przygotować bez użycia mleka jajek śmietany masła itd. itd. wszystkie w zasadzie desery, które mamy z codziennej kuchni kuchni polskiej kuchni Europejskiej pokazują albo na jajkach albo nabity śmietanie albo na fartuszkach, więc było to dla mnie wyzwanie, żeby na trzecie urodziny mojej córki przygotować pyszny tort próbowałam kombinowałem okazało się, że wyszło, więc stwierdziłam, że będę się chwalić tymi moimi osiągnięciami na własnym kawałku internet to założyłam bloga właśnie trochę inną cukiernia trochę inną, bo bez bez użycia nabiału jajek natomiast później właśnie jakoś wkręciła się tą drogą Sarah okazało się, że często nie są to Towarzystwo jeszcze nawet niektóre z tych dziewczyn prowadzą blogi nadal tak jak ja właśnie wyszła kwestia jadalnych kwiatów, które kuchnia światowa bądź też Europejska najbardziej korzysta z kwiatów swojej receptura czy też dekoracjach potraw nie boi się sięgać właśnie po kwiaty zdaje się kuchnia azjatycka najbardziej jest zainteresowana kwiatami tam mnóstwo kwiatów jest po prostu traktowane jako codzienną waży jak chociażby liliowce, które teraz kwitną rewelacyjna rewelacyjny kwiat wytyczne na surowo marynowane kiszone i podsmażamy także rzeczywiście można wiele zrobić tak samo oni wiedzą szaty fasoli kwiaty histerii kwiaty Wiśni także jest jest ogromna ilość inspiracji dodatkowo zaś wykorzystują kwiaty, których u nas nie sposób dostać jak chociażby pąki kwiatowe Lotosu, ale tak naprawdę kwiaty są obecne bardzo wielu kuchniach, jeżeli chodzi o kuchnię Europejską co wydaje się, że kuchnia śródziemnomorska właśnie kwiaty cukinii lawenda wykorzystywana kwiaty kwiaty pomarańczy jako wspaniały aromat to do deserów i potraw kwiaty ogórecznika wykorzystywane w kuchni włoskiej także tak naprawdę te kwiaty są używane w bardzo wielu miejscach na świecie przypomniał mi się właśnie jak 1 z włoskich kucharzy serwował pizzę kwiatami pokrzywy to rzeczywiście już też spróbowałem solidarna pokrzywy mała Info i imponujące no na pewno podszywa być może coś pomyliłem ale, ale nie sądzę pamiętam, żeby liście i też kwiaty, chociaż jakoś tak niespecjalnie zrobiły wrażenie istotnie może pomylił pan jasno to o kwiaty pokrzywę są takim małym synkiem maluch się, kiedy milimetrowe dobrze jasno tak dobrze może rzeczywiście rozwikła zagadkę, która już 4 lipca jak nowa tak jak w 2 klapą jak Paszcza kwiaty białe w przypadku Jasną białe różowe w przypadku rosnących purpurowej skoro panią rozmawiam to znaczy, że nie jest trująca absolutnie, iż zjada dobrze to teraz poprosiłbym, aby zachęciła pani pani doktor naszych słuchaczy do tego, by sami eksperymentowali nie wiem zdradzając też pomysł na niedzielny obiad z wykorzystaniem kwiatów prosiłbym, by podała pani taką receptura, która receptury, która może być rzeczywiście tak urzekająca bardzo mocno o jego każdego orzeka ktoś coś innego natomiast wszystko kwestia Gusto zna także, by teraz wykorzystać kwiaty, które teraz kwitną to zaproponowałbym właśnie liliowce i na niedzielny obiad za jakiś nie zdążymy, ale można dodać do np. o poprawki z kurczaka albo smażonej kaczki no dobrze by jeszcze 1 rzecz mnie zaintrygowała, bo kwiaty to jedno, ale pani też napisała książkę obecnych w Fastach tutaj już naprawdę moje zdziwienie nie zna granic, ale czemu chwast się nowy czas przed chwilą pan wspomniał o ksywie chodzenia po pokrzywy tylko jasno te oba rosną zechcą nie poddają się żadnym regulacjom zarastają ogródki działki między zakonami na polu oczywiście sąd działa, ale tak naprawdę wiele roślin wykorzystujemy jako działa lecznica tak naprawdę są po prostu smacznymi warzywami i zaproponował, żeby spojrzeć na dzikie rośliny właśnie z tej strony, że nie traktować jako wroga na naszych działkach czy naszych ogródkach, ale jako dodatkowe plon taki bonus gracji z natury, który dostaliśmy przyznam, że to 1 z takich rozmów po, których mogę spojrzeć w lustro powiedzieć jak mało wiemy o życiu w rzeczywiście dzikie rośliny jadalne kwiaty niesamowity świat, który warto odkrywać proszę nie przejmować też uważam, że cały czas się uczyć cały czas coś nowego wynajduje dziękuję pani bardzo za te rozmowy dr Małgorzata Kalemba-Drożdż biochemik autorka bloga trochę inna cukiernia oraz książek pyszne chwasty kwiaty jadalne smakowite drzewa była moim państwa gościem państwu po prostu życzymy smacznego dziękuję bardzo, państwa zapraszam teraz na informacje Radia TOK FM Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i zabierz TOK FM na wakacje!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA