REKLAMA

Ślązacy gotują po kaszubsku

Niedzielny obiad
Data emisji:
2020-07-19 12:20
Audycja:
W studio:
Czas trwania:
14:39 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM kłaniam się państwo ponownie łączymy się z naszym gościem jest nim pan Piotr Raczka szef kuchni bistro pod protestem w Juracie dzień dobry witam serdecznie dając Ińsko przyznam, że miejsce którego, któremu pan szefuje jest ewenementem chyba w skali całego Wybrzeża na pewno półwyspu Helskiego i to wielu powodów, bo po cenie pozornie brzmiącą nazwą bistro pod protez kryje się całe spektrum wszystkich najlepszych rzeczy, Rozwiń » jakie mogą wyjść z kuchni Kaszubskiej ale, żeby nadać temu jeszcze bardziej zagadkowy wymiar dodajmy, że pan także Pański wspólnik z tego co zdążyłem się dowiedzieć wcale nie pochodzi z Wybrzeża tylko tylko ze Śląska, skąd ten paradoks, skąd ten pomysł w ogóle skończy pan wziął na Półwyspie Helskim tak oczywiście jest to prawda nie pochodzimy z zapłonem, którą pomorskiego pochodzimy z Górnego Śląska ja pochodzą z obecnie to od urodzenia pochodzą z Mikołowa, bo między Katowicami Tychami bardzo moje miasto w Polsce z tradycjami śląskimi, a kolega którymi spółdzielcze, które pomaga to wprowadzić Paweł pochodzi ze Szczyrku, czyli po prostu jest typowym góralem, skąd pomysł narodził pomysł narodził taki po prostu w pewnym momencie zespołu, który lata przepracowane w gastronomii stwierdziłem, że trzeba coś nowego w swoim życiu prywatnym osobistym jak pan rodziło się panu pomysł i to właśnie się, żeby przeprowadzić tutaj na UZ pierwsze kroki stawiają w Helu byłem jako szef kuchni pracowałem kogoś, ale po 6 latach postanowiłem działać na własną rękę i odpalić miło się w bistro pod stropem w Juracie jest to pomoc jest pomysł się w mojej narzeczonej, która wspiera na co dzień to był właśnie taki był tak powiem bodziec ze strony zobaczy tak takie kroki wchodzą w życie i otworzyć oczywiście początki nie były łatwe, bo jako jako Ślązak i Góral tutaj po prostu nie znam tej kuchni Kaszubskiej ciężko było ciężko było, żeby dowiedzieć coś od tak powiem mieszkańców ludności tutaj lokalnej no bo to bardzo szczelnie zamknięta tak powiem społeczność chciałoby się też na końcu chcą kupić ławki i dowiedzieć się, jakie są przepisy ich bać prawo i w ogóle gotowością nie chcą, więc nie było takie łatwe proste dzisiaj łączymy to smaki kuchni Kaszubskiej kuchni Śląskiej można m.in. zjesz zmarnowano wątroby dorsza w klasach określa taki właśnie typowy przykład połączenia kuchni Śląskiej z kaszubską można też znaleźć kotlet rybny zupę rybną i 2 dziś trudno, ale właśnie to jest z taką Kaszubska połączona z rynku część osób smaki składniki oczywiście sami robimy marynaty i pieczemy chleb no i naprawdę jest to właśnie takie będą autorska kuchnia, która w, którą naprawdę robi tutaj na naszych gościach duże duże wrażenie, bo naprawdę konkurencja mamy co gracie niemałą, a jednak jednak strony wygląda cieszymy się dużą popularność, a właśnie interesy nim przejdziemy do tych specjałów, które wychodzą spod Pańskiej ręki zapytam o to ilu gości codziennie jesteście w stanie obsłużyć ilu z nich przychodzi do bistro pod prądem dzień dziennie tak dziennie dzień nie mamy już około 300400400 gości nawet może więcej powiem szczerze nigdy tego nie trzeba, bo niektórzy nawet wracają po raz dziennie i nikt z siedzącą na śniadanie co od osób na kolację podobno proszę o swojej mamy procedura ta postawa wpływa i potem ruszyć jeszcze metoda ma już raz zawita też potem został u nas musi pan przyznać, że to to są takie liczby którymi nie mogą pochwalić najbardziej renomowane restauracje i inne obiekty choćby na polskim Wybrzeżu co ze sobą tak naprawdę tutaj jeśli chodzi o publiczne pobliskie punkty dla słońca restauracje puby bary nieuczesane za dużo, bo skupiam się raczej skupią się na swojej pracy na nas na swojej działalności dla swojej blisko i po prostu nie wie nie wiemy, że ten sezon nie wiem jak to jest tam kręci jak to jest u nich jak temu nie jest gośćmi tak sobie radzicie z tym, że lokalizacja waszego bistro pod nóż potem po pierwsze ma dość specyficzne charakter, bo jesteście mieścić się na polu kempingowym przyczyn sam obiekt jest bardzo bardzo duży w dodatku ten wystrój no jest ucharakteryzowany jeśli można nazwać charakteryzację może to wynika z tego co gród w duszy gra właśnie na styl kaszubski to Niewiem czy klientela, która przebywa na polskie Wybrzeże czegoś takiego poszukuje okazuje się, że tak patrząc na to ilu macie gości tak lata 7 z budynkiem znajduje się właśnie na kempingu w związku z dość ciekawa historia, ponieważ w tym budynku mieściła się też kaplica kości i także mamy kuchnię bo kiedy zakładaliśmy, że temat, ale o tym, że jest to prawda nie ukrywam na początku miał obawy, żeby otworzyć tutaj w tym miejscu odkryły utworzy takimi jak i prostotę, bo to nie jest szczególny rodzaj Tuska schowano na kempingu nie ukrywamy mają goście następny film trafi do nas, ale już po pewnym podobno tak po wskazówkach i i po kilku telefonach tak Nisko i jak poradzić trudność w co do nas trafiają w eseju daleko od drogi na początku się tak myśleliśmy, żeby to na naszą niekorzyść, ale jednak ten stopniowy i cisza spokój, który pan na kempingu w kartingu został na lata profesorze minister rzeczywiście niepodzielone co jest pan w stanie zaserwować, czego nie zaserwuje nikt w Polsce tak jesteśmy w stanie sprawować, ponieważ tutaj zabierzcie wspomniane mam dobre dobre kontakty z rybakami celu no to dużo znajomych przyjaciół, z którymi który też wspieramy praktycznie od samego początku było warte blisko, więc naprawdę nie pełni dziś np. próbowaliśmy takim naszym hitem dnia były policzki są na czas budowane na poziomie aż Kasza kaszy gryczanej kiszonej Jackiem i z miksem sałat winnego na reszcie, więc mógł tak jest otrzymamy bistro myślę, że nic tutaj już żadnych w okolicach udaje się zainteresować jest bardzo gościem tutaj coś co znajdą się gracze na ponad 5 rajdów to może nie powinniście nazywać bistro bo, bo to w jaki sposób powoduje, że być może gości spodziewają się zupełnie, czego innego raczej kuchni która, której kuchnia szybko niezdrową niesmaczną i stereotyp jednak w Polsce utrwalił się dość mocno bistro tak szybko miałby obecnie od samego początku miał szokować i wyglądem historią tym, że po prostu nie czują, że powinni sobie tym właśnie wygląda, a osób osób są już zakończona natomiast od samego początku był taki zamysł i do ustawodawcy, żeby był narzucono taki sobie wymyśli, a i tak miał wyglądać tak zaglądają do państwa nie wiem recenzenci kulinarni ci, którzy w, których zdanie jest dość istotne tacy kulinarnie ręce też, które dzięki, którym jest zdobywać kolejnych gości nie miałem po prostu mówię, bo znam też parę takich czołowych osób szefów kuchni prostą drogą z ludzi, którzy też pracują w różnych branżach związanych z gastronomią, ale nie wykorzystujemy tego wykorzystać swoją jedności ciężka praca poświęcenie i potem takie same trzeba panu wspomniał o tym, dzisiejszy danie tych policzka, ale proszę powiedzieć co jeszcze mogą sobie choćby nasi słuchacze mają do dyspozycji ryby, bo rozumiem, że na nich opiera się wasza kuchnia przygotować sobie na niedzielny obiad zrobić to w warunkach domowych tutaj pana zaskoczyła ona już rozmawialiśmy w ogóle nie wiem czy po prostu w warunkach domowych na radę, bo obecnie jeszcze dziecko ten produkt dostępny, a mianowicie mów mowa o o wątroby dorsza, którą marnuję tutaj stolikach jest to przepis jest przepis, który został właśnie problemy osób rybaka celu oczywiście troszeczkę dotąd to co jest tuningowane smakami kuchni Śląskiej cieszy się na nas bardzo dużym powodzeniem można to ona sobie znana to podobno w naszym kraju, którego czeka na miejscu, a może sobie też swoistą próbą zabrać do domu i komisji na pamiątkę i żeby zrobić byśmy taką właśnie miły prezent z prośbą o pobycie w Juracie na temat jak kupować takich magnesów na lodówkę można sobie kupić takie jak osoba, a jeśli chodzi o inne dania rybne to my mamy po prostu klasyczne mamy śledzia mamy protez smażone no właśnie testujemy ze sportu rozpoczęło się tutaj Sucharski nasze smażymy je na Głębokiem ZUS-u jest wysokiej jakości tłuszcz podajemy tak bardzo pikuś, czyli z takim wózku dla to jest bardzo się to naszym gościom podoba taka porcja ponad 200 g koszty na 10zł, więc zapraszam wszystkich gości tego, żeby wprowadzić splotów oczywiście zupę rybną koniecznie trzeba podać gotowane mało osób taką czerwoną lekko pikantną logistyczne dorsza łososia Tatar z łososia tak jak słyszę to to te ceny ani nie są powalające albo odstraszający pan to robić na granicy opłacalności właśnie po to, by pozyskać jak najwięcej gości czy czy też jest tego zamysłu nie tak taki był założony biznesplan moim zdaniem to był sukces postanowiliśmy otworzyć obyło się nie ukrywam byliśmy byliśmy będzie od paru punktach zobaczyć, tak więc akcje są wyniki no ten przerażony znając dobrze jak i spółką potraw, jakie są ceny 3 ton ryb nie ukrywam, że nie ukrywam mnie ogromnie podobało się to tematy są ulgi w Juracie postanowiliśmy tutaj proces urzędy już za to, żeby taki biznes że, gdyby został założony w procentach ceny będą dużo dużo dużo niższe atrakcyjny dla gości są gotowi, który dobiera odpowie za i z tego też zaczęła się pani, że dużo lokale w 16 i bardzo dobra cena domu pana wobec tego zapytać czym miejscową rdzenną społeczność irytuje to, że do tej kuchni Kaszubskiej wtrącać te śląskie wątki kulinarne, bo będą obrońcy tradycji pewnie mogą wam za złe tak tak oczywiście bardzo ważna, ale była taka sytuacja zespołu nie zaprzeczy pan i zaczął się tutaj po kaszubsku tak powiem może nie wyzwiska za bardzo ważnego nie rozumieli, chociaż to też gwara Kaszubska bardzo podobna do Śląskiej, ale właśnie chciał zobaczyć co gotuje, bo skoro jest napisana kuchnia Kaszubska na atak na bardzo wiadomo tylko czy Łukasz obiecuje malejącą tego zdania jest po prostu ktoś gotuje np. kuchni kuchni włoskiej przygotowuje dla swoich gości PiS Mariusz wciąż musi biegle mówić po włosku oczywiście mnie tak samo my też musimy po kaszubsku biegle mówić, żeby robić takie właśnie pyszności szybko wszystko wszystko stawiamy po prostu na wysokiej jakości trudno dostępny produkt, który właśnie mam tutaj od lokalnych rybaków, ale Pański przyjaciel Pański wspólnik, któremu pan przed chwilą wspominał reprezentuje jeszcze inny nurt kulinarny taki taki góralski i powiedziałam tak też to oczywiście też czuć na talerzu Paweł pałą się za metr Wyparło 7 i właśnie tutaj m.in. w restauracji pieczenie chleba, ponieważ jego rodzice testowano koło Szczyrku w Wadowicach 30 lat w piekarni cukierni sankcjami i to tu zaborców dał się jak czytam między 8 to chłopak po prostu czasu wówczas lepsi i też robi fantastyczne fantastyczne piszą, które po, które potem wykorzystujemy górny przystawek drugi Dan no nie potraf tego wyniku moglibyśmy zaprzestano, ale też te właśnie w tym nic góralski, którzy nas m.in. ostatnio był taki był właśnie do do projektu smażonych korzystnych co na bazie oscypków, które dotarły do nas nośne pocztą ze Szczyrku i okolic i aktorzy postanowili połączyć wasze był bardzo dzięki lokowaniu będziemy gościć Warszawy właśnie zamówili, by podatki i rady sportu właśnie dostali po to na Bałtyku połączone dzisiaj makro będą tak jak u nas naraz czasem też no dobrze to pewnie zna pan maksymy, kto nie idzie do przodu rozwija się ten stoi w miejscu albo wręcz cofa co zamierzacie zrobić, by nie poprzestać na tym sukcesie, którego dyrektor cudzysłów padliśmy ofiarą w tej chwili no wiadomo musimy musimy auto pogłębiać wiedzę, bo nie mogę przecież tylko na tyle, na którą te 6 lat zdobyłem pracując jako środków w celu po prostu muszę tutaj nowe znajomości nawiązać już wiadomo co do tej grupy miejscowych, gdyż tak końcowych i rozmawia z nimi na temat kuchni kuchni, jaka to jest po prostu rybna powiadom Kaszuby nie tylko to nie tylko same ryby też waszego dużo jest właśnie grzybów dzienny gęś kaczka się pojawia i toteż dla nas nie jest obce, bo też osiedla tam swoje strony zrobimy teraz to pogański itp. i nie może po prostu tamtych rejonach, gdzie bierze może z Łukowa nie jest tam nikt nie znam, ale może ktoś teraz to zasługa wysłać do bardzo bardzo bym się cieszyłaby się do mnie do mnie odezwał i taką właśnie na to by mieć postać bardzo ludzie o to proszę potraktować to zwracam się do naszych słuchaczy jako apel, czyli ten kontakt innych rdzennych Kaszubów, którzy chcieliby wnieść coś się do kuchni pana Piotra Kraśki, który był moim państwa gościem dziękuję panu bardzo za rozmowę dziękuję ci się i życzymy naszym słuchaczom smacznego pańskim gościom również to było połączenie z ratą teraz Drodzy Państwo informacje Radia TOK FM wracamy do naszego magazynu Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA