REKLAMA

Kluski żelazne, dziad kapuścianny i kacapoły, czyli wszytko o kluskach

Niedzielny obiad
Data emisji:
2020-08-02 12:20
Audycja:
Czas trwania:
16:53 min.
Udostępnij:

Z czego można je robić? Na ile sposobów? Jak je przygotować w wersji wege? Jak przyrządza się je w różnych regionach Polski?

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
naszym gościem jest Paulina Nawrocka Olejniczak radio TOK FM dzień dobry dzień dobry to jest temat, który spędza sen z powiek kluski bowiem, a to, dlatego że nie raz 2 zostałem skarcony za to, że wystawne dania oparte na makaronach nazwałem kluskami, ale nagle okazuje się, że może powstać nawet praca dyplomowa poświęcona Kluskę i nikt z tego rabanu nie robi tak w istocie z tymi kluskami jest co można ludzką nadwozia a czego nie nie znam jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, Rozwiń » ale ja również byłam, więc zaintrygowana tym, że niektórzy kluskami nazywają makaron i kluski ziemniaczane i wszelkiej maści różne produkty mączne, a inni są bardzo restrykcyjni tutaj w określeniu konkretnych potraw tym mianem w ogóle zawsze mnie kluski fascynowały stąd też stały się przyczynkiem stworzenia właśnie pracy dyplomowej poświęconej, ale nie mogę powiedzieć Kluska wiem wszystko raczej co nieco może tę wiedzę zgłębiała, a co NATO promotorzy tej pracy, bo myślę, że to też dla nich była swego rodzaju niespodzianka w ramach podstawy se, które robiłam podyplomowe na Uniwersytecie SWPS zainteresowania mamy przeróżne mniejsze przeróżne, więc nic tak naprawdę co z jedzeniem związane obce nie było tutaj moi promotor chce i tam temat właśnie Klusek też wydał dosyć ciekawy ze względu na to, że niewiele jest na ich temat informacji nie ma takich prób jakichkolwiek klasyfikacji źródła zresztą też łatwo nie było dlatego zdecydowałem się na przeanalizowanie kilku książek kucharskich kilku książek z przepisami tak naprawdę przestrzeni 400 lat polskiej kuchni tam właśnie Klusek szukałam no dobrze w takim razie zastanówmy się właściwie musimy się zastanawia dziękuję proszę o wyjaśnienie tej definicji Klusek w ujęciu historycznym, bo to też 1 z rozdziałów tej pracy dyplomowej ale, ale także, by porównajmy to spróbujmy skonfrontować z naszym wyobrażeniem Kluska, ale również taką definicją styk kulinarną serwowano nam nomen omen przez tych, którzy na tym się wyznają dla jak bez mojego punktu widzenia tak naprawdę Kluska można nazwać właściwie wszystko co się rozciąga w tej przestrzeni między makaronem pierogami, czyli jest produktem z ciasta łącznego albo ziemniaczanego, chociaż tę karę budzi kontrowersje, bo wiele osób też po prostu używa tej nazwy wymiennie, mówi że kluski makaron to jedno to samo co ciekawe wśród takich przedwojennych kucharek np. przedwojennych autor książek kulinarnych to rozróżnienie było dosyć widoczne makaron np. mógł być fabryczne jak już się pojawił w dziewiętnastym wieku, czyli taki sklepowy kluski tylko domowe tylko takie w domu robione często grubsze często ciasta takiego właśnie albo łącznego później dopiero ziemniaczane ego pierwszy kluski były tylko z mąki, bo ziemniaki dosyć późno się pojawił problem jest też taki, że kluski wywodzą się z tej kuchni najuboższej, a co do niej niewiele mamy źródeł, więc dopiero w dziewiętnastym wieku tak naprawdę pojawiał się przepisy wpisana kluski, jaki stan w 17 wiecznych książkach pojedyncze przepisy kluski upływają, ale to raczej takie dania, których może byśmy dzisiaj kluskami nie ma zwali np. faszerowana marchewka formowana w kształcie z czego w rodzaju Kopytek, więc kluski, które są dodatkiem do zup to 1 kategoria, a druga kategoria początek ludzkie, które nam robią za drugie dania i tutaj pan siedział, bo i takie ziemniaczane i takie, które są właśnie dodatkiem do mięsa do pieczeni do jakiegoś dania, jaki cała gama Klusek faszerowanych, których na swojej kuchni regionalnej, by przywołać tylko podlaskie kartacze woja też właśnie tak, pisząc te prace trochę poszłam tym tropem z 1 strony właśnie tego co wpisane w książkach kucharskich, a z drugiej strony to co nam przekazują np. gospodynie szkół gospodyń wiejskich no to co jest wpisane na regionalną listę produktów tradycyjnych, bo tam Klusek też jest całkiem sporo to najpierw zastanawiała mnie etymologia kluski skąd, skąd w ogóle wzięło się to słowo no wg słowników tych najstarszych z Niemiec Thomas przyszło z niemieckiego języka, gdzie właśnie Kluska pojawiała jako określenie takiej właśnie łącznej kulki najczęściej apotem u nas no i wg np. słownika 1927 roku od nas naruszy całą przeszło właśnie to słowo to określenie na dobrze być może z innego języka zapożyczyliśmy określenie kluski, ale Kluska jest nasza mam wrażenie, że to jest wytwór naszej kuchni i właściwie z nią na sztandarach powinniśmy jako dziedzictwo kulinarne, a ja też uważam, że kluski są bardzo istotne w ogóle w Polskiej kulturze gastronomicznej powinniśmy więcej uwagi poświęcać niższe co się dzieje obecnie właściwie w takiej gastronomii wysokiej Klusek nie ma prawie wcale co zresztą potwierdza też szefowie kuchni, z którymi rozmawiał proszę wyobrazić sobie restaurację z gwiazd komis salę, która serwuje kluski nie wyobrażam sobie no właśnie czy szaf Klima, który teraz naszym najnowszym kucharzem gwiazdką odznaczonym Franz ciekawe krakowskie restauracje, bo kryteria przyznał, że może byłby w stanie coś wymyślić jakieś zdanie do gwiazdkowych restauracji no bo jakby nie patrzeć Włosi swoje makarony mają na sztandarach, a to przecież też kluski w pewnym sensie można my też gwiazdkowych restauracjach włoskie makarony jest jak najbardziej, więc wydaje się, że te nasze kluski mają potencjał tylko właśnie dla każdego Kluska to jest trochę coś innego i też np. jeśli chodzi o pochodzenie Klusek no co tutaj właściwie co region to pomysł na to by właśnie tego surowca, którego były najbardziej pod dostatkiem coś tam kula, bo najczęściej te kluski właśnie były okrągłe albo też później takie rzucane formowane nawet resztki ciasta na pizze we wczesnych we wczesnym średniowieczu rzucane były na wodę gorący rosół to też było coś w rodzaju pradziadka Karol to właśnie było, bo ja też skutkami mam pewną rodzinną historię która, która dziś stanowi taką obok kulinarną naszych pokoleń mianowicie kluski żelazne, które są tylko w Łodzi okolicach, które są konsekwencją biedy panującej w okresie międzywojennym, a później w czasie w czasie wojny, czyli kluski tarte surowych ziemniaków zasypywane mąką i wrzucane na wodę żelazne dlatego bo, bo kolor nie przypominał niczego smacznego smakowały pierwszorzędnie, bo on był taki takie szare stalowe no tak ja jestem też z pogranicza łódzkiego świętokrzyskiego kluski żelazne też znam, ale co mnie zawsze fascynowało to, że bardzo często nam się wydaje, że w danym regionie są tylko kluski potem poznajemy kogoś się może zupełnie innej nazwy, ale jak dojdziemy szczegółów to okaże się, że te kluski są w istocie bardzo podobnej tak właśnie np. w Świętokrzyskiem Żabicki gały albo goły to są właściwie takie same kluski kluski żelazne tak samo na Podkarpaciu są lęk, ale czy kaca poły tam też one przypominają nieco ETA kluski żelazne właśnie przepisy podzieliła latek kluski drugie danie regionalne na Polski, które są gotowanych ziemniaków zmieszanych ziemniaków surowych no właśnie się okazało, analizując tym tropem przepisu, że mnóstwo Klusek jesteśmy bardzo podobnych jedynie różnią się nazwą w zależności od tego, jakiego są tereny, bo np. tereny też jak granice zaborów też tam trochę wyznaczały kwestie językowe, bo niektóre nazwy były zaczęły się z niemieckiego, a inne np. z rosyjskiego czy mogę się już rozmawiać, bo kluski żelazne naczelnych ze skwarkami kluski żelazne musiały też być z białym serem takim pokruszony na nad Tuskiem, a przecież to coś co przecież może stać nie wiem naszym symbolem eksportowym jeśli chodzi o kuchni przy najmie centralnej Polski tak, zwłaszcza że kluski tak naprawdę należą do są przykładem tej kuchni prostej, która jest bardzo często czasochłonna, zwłaszcza te kluski faszerowane te wszystkie kartacze i podobne to wymaga czasu nakładu pracy, ale efekt jest zdumiewający w tym cała właściwie taka magia kuchni ludowej, że gospodynie gospodarzy mając bardzo niewiele pod ręką mnóstwo Klusek właśnie serwowanych z twarogiem albo faszerowanych twarogiem albo leśnymi grzybami kapustą kiszoną i one wymagały czasu, żeby przygotować, ale składniki były bardzo proste i wręcz, że czytanie charakterystyczne jest też ten niejasny dodatek, który bardzo często był po prostu Skwarko rzuconą po to, by nadać charakteru tym śląską i mi się też marzy, że kluski będą bardziej rozpropagowane i popularniejsze no właśnie będzie ta tradycja może też trochę wracać trochę też dlatego pokuszę się o napisaniu tej pracy, żeby przybliżyć światu jak wielki mamy potencjał w ogóle jeśli chodzi o polskiej tych Klusek jest dobrze to ja w takim razie wspominam akcję Grześka Nowackiego Pulsu biznesu jedz jabłka pij cydr to takich dodatek do tego hasła kiedy, kiedy Rosja nałożyła sankcje związane z jabłkami na polskiej wtedy to Polacy na tej Bóg ruszyli to może my wspólnie i tutaj chciałbym znaleźć sojusznika w swej działaniach z Pauliną Nawrocką, ale niczego musimy akcje i jest kluski bądź Polakiem to jest kluski, ale co ciekawe jeszcze Polski często nasze kojarzył z takim ciężkim jedzeniem takim tłustym, a w gruncie rzeczy mnóstwo muzyki wegetariańskich wegańskich Zalewska kluski z Lubelszczyzny faszerowane soczewicą faszerowane kaszą jaglaną albo właśnie takim nadzieniem z leśnymi grzybami, więc one też mają ogromny potencjał na połączeniu tej kuchni tradycyjnej takiej ludowej właśnie kuchnia wegańska wegetariańska, o czym zresztą, czego dowodzi np. nie Marta Dymek swej ostatniej książce, że przywołuje trochę takich tradycyjnych potraw właśnie na zorganizowaną Modła kluski też świetnie sprawdza, a może właśnie trzeba zaprząc różnej maści dietetyków, którzy obalili ten mit związany z kluskami to pierwsze danie zapewniające po drugie nie służące naszemu zdrowiu no tak pewnie wszystko zależy od podania tego, że czy tak wnioski są tutaj daniem głównym czy bazą czy same ziemniaki w gruncie rzeczy, które najczęściej są podstawą Klusek złe wcale nie są, o czym wiemy jeszcze bardzo ciekawy moim zdaniem nie jest też wątek tego jak różnie nazywane różne rzeczy w zależności od tego, skąd jesteśmy po też przeprowadziłam badania dotyczące np. tego co to są pyzy np. dlaczego czym są bez bezy są ziemniaczaną kulką albo wypełnione nadzieniem najczęściej mięsnym bądź też serowym albo albo po prostu zwykłe na jeśliby mieszkał np. w Wielkopolsce to prawdopodobnie określiły tym mianem drożdżowe kluski, a niektóre regiony pyzy z pyzami nazywają np. właśnie takie kartacze, czyli takie Wrzeciono watę dłuższe kluski, a najczęściej w sklepach, kiedy mamy gotowe mrożone to są po prostu kulki z mięsem ciekawiło mnie też jeszcze czy leniwe to są pierogi kluski, bo we wszystkich 3 rzek morskiej, a także miejski budżet wojenny książkach kucharskich to są pierogi leniwe są pierogi kluski pojawiają dopiero w okresie PRL-u jako jako leniwe i jeszcze ciekawostka leniwe są albo ziemniaków albo twarogu może też w zależności oczywiście od regionu mówiąc już zupełnie poważnie mało jest niewiele właściwie restauracji, które specjalizują się Klóska, czego mogłyby uczynić takie danie główne podstawy swojego mini tak tutaj Grzegorz Romanowski zwrócił uwagę, że po pierwsze, dużo czasu przepisy są nieprecyzyjne po drugie, np. nie mamy takiej wiedzy, jakie ziemniaki nadają wiedzy, które nasze babcie prababcie nie zastanawiały się nad tym, bo miał do dyspozycji 12 odmiany i te ziemniaki też trochę się zmieniały pod względem tego co mamy do dyspozycji teraz najczęściej się, jaki serwują w postaci gotowanej, a te na kluski lepiej, kiedy mają trochę inną strukturę ma są lepiej nadają do lepienia mówiąc obrazowo też czasami kucharzy na kluski się nie porywają, bo no właśnie kojarzy się mało elegancko i też tak są miejsca, które np. zaczynają trochę Street budową serwować kluski ja bardzo też obserwuje z ciekawością tutaj takie działania, bo moim zdaniem to jesteś perfekcyjny Street FOT tak jak bluzka trzyma się różni od udaną np. dla innych i na inne źródło skrobi jak dobrze to teraz już tak na zakończenie nikt nie wychodzi z tej audycji jako gość jeśli nie zdradzi naszym słuchaczom przepisu na niedzielny obiad w oparciu o oddania, w których specjalizuje musi być jakiś jakaś Tuskowi receptura, która zapewni obiad w tym, którzy są właśnie przyrody odbiornikach, a ja bym poleciła klasycznie dosyć śląskie, bo to niedzielny obiad, zwłaszcza na Śląsku zresztą to są moje najukochańsze kluski i jedne z najbardziej kochanych Klusek w ogóle przez Polaków również takie śląskie klasyczny najprostszy przepis świata gotowane ziemniaki zabieramy 14 sypią się w tym miejscu mąkę ziemniaczaną dopełniamy ziemniakami ognia tamy sól pieprz na jej czy jajkiem czy bez jajka to już bardzo kwestia kontrowersyjna zależy od domu tak naprawdę 1 receptury nie ma podobno bez jajka są bardziej delikatne oraz przypomnieliśmy przypomniałem kluski na parze tak to, które właściwie na tej parze gotowało się na takiej specjalnej gaże to też przecież nasz Polski wytwór tak to pan puch parowa c par ruchy mas na kluski naparze, naliczając 20, ale właśnie tylko w Polsce pyzy to też są po prostu kluski na pazia dziękuję bardzo, za te rozmowy Paulina Nowacka Olejniczak była moim i państwa gościem pięknie dziękuję i właściwie chórem musimy teraz stwierdzić, że tylko nasze radio może przez ponad kwadrans rozmawiać o Kluska jesteśmy absolutnie wyjątkowi państwo co za tym idzie czy macie nas źródło wielkiej inspiracji prawda no tak, ale nie tylko w tym rady są reporterki, która hobbystycznie po prostu piszę pracę dyplomową Kluska tak, ale są cykle, które Kluska traktują, mimo że niektórym wyda się to tematy zupełnie Błach teraz informacje Radia TOK FM to była audycja niedzielny obiad tańszy za chwilę nasz stały cykl jak z dzieckiem Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i zabierz TOK FM na wakacje!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA