REKLAMA

Biblia smakoszy - 120 lat przewodnika Michelin

Niedzielny obiad
Data emisji:
2020-08-09 12:20
Audycja:
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
15:02 min.
Udostępnij:

O historii przewodnika Michelin, gwiazdkach i innych wyróżnieniach, mówi Sylwia Sasal - rzeczniczka akcji French Touch organizowanej przez Ambasadę Francji.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad to stałe punkty naszego niedzielnego magazynu wszystko dla amatorów kulinariów, ale nie tylko także historii kuchni nie jest z nami pani Sylwia Sasal rzeczniczka akcji France etat czy organizowany przez ambasadę Francji dzień dobry witam państwa serdecznie, a tematem naszej rozmowy będzie jubileusz 120 lat przewodnikami rolę i pozwoli pani, że pierwsza rzecz będzie dotyczyła tej poprawności językowej czy jak dobrze wypowiedziałem nazwa tego przewodnika, bo już Rozwiń » słyszę tyle różnorakich form padających z ust także znamienitych restaurator się przyznam szczerze pogubiłem ja też słyszałem wielokrotnie różne, ale bardzo dobrze bardzo dobrze nie poprawia miejscu bardzo no dobrze by Biblia można tak powiedzieć przewodniku myślę myślę, że Biblia smakoszy najsłynniejszy przewodnik gastronomiczne na całym świecie niezwykła informacja dla wszystkich Goodman listu, bo chyba kierują się najbardziej właśnie tym podręcznikiem, gdzie szukać najlepszych restauracji na całym świecie no i w tym roku taka okrągła rocznica 120 lat może warto, żebyśmy powiedzieli jak w ogóle powstał przewodnik dobrze, ale nim to zrobimy to wprowadziła pani do naszej rozmowy terminy, które być może nie wszystkim znane gromadzi statut to smakosz ktoś kto, kto próbuje to kto lubi to Zagłębia się kulinaria tak ten, kto lubi cha dobrą kuchnię, kto na jaw powiedział nawet, że ktoś, kto ma o dobro kubki smakowe lubi różnorodność lubi próbować jak najbardziej no to przechodzimy w takim razie do historii wielu z nas kojarzy markę niż lał jako właśnie autorów przewodnika inni, a jako producent opon chodzi dokładnie tą samą markę i chaos przewodnik myślał powstał tak naprawdę w 1907 roku ja myślę sobie, że to jest doskonałe TKH historia taki genialny koncept marketingowy, bo bracia Andrzej jadła myślę chcieli zachęcić ludzi do podróżowania, czyli więcej sprzedawać tych opon w sparingu zagra koncert, żeby stworzyć przewodnik, który będzie informował, gdzie można dobrze zjeść we Francji dodatkowo do tego przewodnika włożono adresy noclegów mapy, ale również adresy warsztatów samochodowych i w ten sposób Francuzi zaczęli podróżować po Francji zwiedzać i były podwaliny tego przewodnika przez 20 latom funkcjonował zupełnie bezpłatnie, a tej drogi anegdotka jeden z braci, kiedy pojechał do warsztatu samochodowego i zobaczymy IT przewodniki, odpierając pół szczytowy stwierdził, że trzeba wnieść opłatę za niego, bo ludzie po prostu nie będą szanować i jeśli chodzi o od kategorii gniazdek pierwszą kategorię wojskową wprowadzona w 1920 szóstym roku kolejne 2 gwiazdki trzydziestym pierwsze i tak właściwie powstała funkcjonująca dzisiaj klasyfikacja, która obowiązuje chyba 32 krajach na całym świecie to co może powiemy, a za jak pan jak chciał zapytać panią ten prestiż z czego wynika właśnie, dlatego że obejmuje aż tyle krajów, które kulinarnie prześcigają się być nr. 13 czy wynika po prostu tradycji skoro 120 lat no to to trzeba do tego przywiązywać wagę poszczycić taką wioską myślę, że jest jeszcze kilka takich u prestiżowych przewodników jak też Gremio natomiast chyba cieszy się najdłuższą tradycją bardzo ciekawe jest też historia tych anonimowych inspektorów i myślę, że w ogóle, jeżeli myślimy o myślano też takie najwyższe wyróżnienie dla naszych kuchni o obowiązkach się marzy nawet istnieje wiele kontrowersji związanych z tym wyróżnieniem bo, choć jest tak wyjątkowe to powoduje wśród szefów kuchni będzie też bardzo duże napięcie i chęć dążenia do Zjednoczonych uzyskania takich takiego wyróżnienia z drugiej strony utrzymania poziomu znajdziemy mnóstwo takich historii jakże historia dawna od razu znana historia francuskiego szefa kuchni, który nie wytrzymał tego napięcia związanego z utrzymaniem trzygwiazdkowych restauracji i popełnił samobójstwa, a są też takie historie że zarzuca się przewodnikami myślał, że promuje tylko wyłącznie taką francuską kuchnię bardzo elegancko, ale tutaj z kolei na ich obronę należy mówić, że wnioski na otrzymują również bary Street budowę chociażby, a Doda, czyli krótko mówiąc nie trzeba być wystawną restaurację nie trzeba nie wiemy zapraszać do siebie też znamienitych gości by taką jatkę otrzymać, bo przyzna pani, że panuje taki stereotyp, że jeśli jakiś się lokal jakiś punktem gwiazd myślę no to to raczej nie wypada tam po prostu wejście od tak z ulicy znają się, że istnieje takie straty, że ona przyznawana wyłącznie takim bardzo ekskluzywną restauracją co nie jest prawdą i wśród wielu tych nagrodzonych restauracji pamiętajmy, że gwiazd Michela przyznaje się wyłącznie za znajduje się na talerzu wcale nie za wystrój nie wiem liczba kelnerów udogodnienia są inne zupełnie symbole mówię tutaj o kobietach szczytów, które są przyznawane i takie komplety sztućców przyznawane są również polskim restauracją najwięcej otrzymaliśmy od 4 jest restauracja Amber room, ale w tej kwestii się uzupełnienie nie o to chodzi może powiedzmy wg jakich kryteriów one są w ogóle przyznane, bo to też jest bardzo ciekawe i czy i druga sprawa czy taką gwiazd może wystąpić sam restaurator czy jednak ci, którzy inspektorzy przychodzą w odwiedziny to oni decydują o tych nominacjach, tak więc tak jeśli chodzi o przyznawanie gwiazdek one są przyznawane wg takich kryteriów jak jakąś dania smak u styl kuchni sposób prezentacji stosunek jakości docent to też jest bardzo ciekawe no i stałość poziomu kuchni i jedno Miastko mieszają przyznaje się bardzo Dobre Miasto mają w swojej kategorii dźwięk jaskini żyłę za rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia natomiast 3 wyjątkową kuchnię wartą podróże im stanu pan bardzo ważnej rzeczy to nie jest tak, że restaurator może zgłosić się do takiego przewodnika ślą wszystko krąży taką pocztą pantoflową, a inspektorzy sami trafiają do tych restauracji mogą oczywiście kierować się opiniami konsumentów no ale oni decydują, kto znajdzie się w przewodniku i ich opisy oceny z tego co mi wiadomo są bardzo rozbudowane mówi się, że w tej ocenie oczywiście mówi się, że zbierają bardzo takie skomplikowane zdarzeniu emerytury za lata czy zupa, ale takie dania, żeby poznać kunszt szefa kuchni, które kraje są liderami jeśli chodzi o liczbę restauracji wyróżnionych takim przywilejem gwiazd myślę nad wszystko nie jest takie proste, ponieważ tych przewodników się namnożyło i one powstają z w różnych krajach no pewnie najwięcej jest we Francji, ale zobaczymy też co się dzieje w tym przewodniku, gdzie jest oceniana Polska my znajdujemy się w przewodniku mensy socjolog i w tym przewodników w tegorocznym nawet 39 restauracji z polskim z czego oceniane są wyłącznie 2 miasta tylko wyłącznie Kraków Warszawa 20 restauracji jest z Warszawy 19 z Krakowa i z tego co obserwuje liczba tych miast wcale jakoś się nie zwiększa z roku na rok nas tutaj należałoby pewnie zapytać autorów przewodnika, dlaczego tak się dzieje, dlaczego nie, powiększając listę proszę, gdyby pani zechciała powiedzieć wskazujący te restauracje, które zostały wyróżnione gwiazdką czy one mogą jeszcze budować sobie prestiż inny sposób czy to jest właściwie szczyt tych możliwości to jest Niewiem jak dla piłkarzy w formacie reprezentacyjnym wygranie mundialu to jest też tak, że oprócz gwiazdy przyznawane są również inne oznaczenia w przewodniku oczywiście można wnioski te najwyższe wyróżnienie jakie, jaki można otrzymać bardzo trudno jest się trzymać nie jest łatwe, o czym przekonało się na pewno wielu szefów kuchni tak od dziecka może być odebrana można oczywiście walczyć o drugą trzecią natomiast Noto tańszą absolutnie to detal różni od nas oprócz gwiazdek możemy mówić jeszcze o takich wyróżnieniach np. BIG-ów ma też bardzo ciekawe oznaczenie dla restauracji, które są w stanie oferować potrawę bardzo dobry posiłek w atrakcyjnej cenie i on jest przyznawany niezależnie od gwiazdek niż na co ciekawe no a teraz jest oznaczony symbolem drogowi będą, czyli tzw. ludzika myślę, ale w latach siedemdziesiątych oznaczano wykuł przewodnik literą RO oczywiście od francuskiego słowa weta, a później niż i myślę że, że tytułu to jest bardzo ciekawa informacja dla konsumentów czy można ten posiłek 200 będzie przystępnie kwocie po prostu mamy jeszcze inne oznaczenia jak sztućce to są oznaczenia przyznawane za wystrój wnętrz dają takie udogodnienia jak ogród taras parking liczba kelnerów w zależności od tej poziomu można przyznać takiej restauracji od 1 do 5 kompletów sztućców, a my jeszcze stosunkowo nowe oznaczenia jak np. myślą play czy las etniczna, którym honoruje się w restauracji niezależni znowu gwiazdek jest główną, którą oferują najwyższej jakości świeże składniki po prostu odpowiednio przyrządzone gwarantujące bardzo dobry posiłek, odpowiadając na pana pytania czy jest wyższe wyróżnienie myślę, że już nie, ale utrzymanie dla ich niezwykle trudne to tak na koniec zapytam są restauracje, których szefowie kuchni, bo też ich właściciele zrezygnowali z gwiazd, bo nie wie, bo wiązało się to presję także oczekiwaniami i się być może tłumami które, z którymi sobie restauracji niespecjalnie radziły tak naprawdę z części nie można zrezygnować z gwiazd niż ona jest przyznawana nie szefom kuchni, a restauracją natomiast również słyszałem takie opinie i takie historie chociażby słynny właśnie taki wart Street budowy, gdzie właścicielka stwierdziła, że zaczęli ludzie się podjąć się nie po to, żeby zjeść tylko podróż z telewizji, gdzie w takim miejscu, a żona jednak chciałaby karmić ludzi, że taka jest i idee natomiast wydaje się, że takiej garstki, a nie można zrezygnować prędzej chyba zamyka się asystą rację natomiast całą pewnością to jest informacja dla wszystkich sprawiające, że na pewno przyciągające miliony klientów do danego miejsca nie wszyscy są w stanie unieść z tym absolutnie zgodę pani Sylwia Sasal rzeczniczka akcji French Touch organizowanej przez ambasadę Francji powodować, że jubileusz dwudziestolecia przewodnikami, ale dziękuję pani bardzo dziękuję bardzo, państwo zaproszono informację to był niedzielny obiad Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu! A w promocji Black Friday obowiązuje prawdziwe 50% zniżki!

KUP TERAZ 50% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA