REKLAMA

Jedz owady, będziesz zdrowy

OFF Czarek
Data emisji:
2020-08-14 11:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
34:57 min.
Udostępnij:

Świerszcz w curry, muffin z larwami mącznika młynarka? O entomofagii z dr inż. Ewelina Zielińska, laureatka tegorocznego konkursu na stypendium START przyznawane przez Fundację na rzecz Nauki Polskiej

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Cezary łasiczka program off czarek dzień dobry witam państwa bardzo serdecznie zapraszam na dzisiaj trochę krótsze wydanie programu Owczarek jak państwo sami słyszą kapitał zżera nawet owczarka dzisiaj tylko 50%, ale 100% normy państwa i moim gościem jest pani dr Ewelina Zielińska z wydziału nauk o żywności i biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie dzień dobry witam panie bardzo serdecznie w Indiach witam pana witam państwa zastanawiam się Szanowni Państwo pani Rozwiń » doktor czy wkrótce wszyscy nie zostaniemy entomologa ami i proszę się nie obrażać to nie jest nic obraźliwego mam nadzieję, że Polska policja nie wpadnie do studia nie pasuje to po nie ma wspólnego z tym za co dzisiaj panuje policja być może jest to coś co jest pożądane, a z pewnością może będzie pożądane wkrótce przez nas wszystkich, bo entomolog to fakt to ktoś, kto China o VAT chyba tak można powiedzieć pani doktor oczywiście ante fabia zjawisko spożywania owadów myślę, że wkrótce, więc coraz więcej osób będzie znało to zjawisko, a powiem więcej po części wszyscy już jesteśmy sporządzamy owady tylko nieświadomie no wie, że mają nie jak nie zamkniemy usta w czasie snu to, a nie tylko nie tylko, bo jeśli chodzi o wszelką żywność rozpoczynamy jest ona oczywiście objęta wszelkimi normami, które gwarantują nam bezpieczeństwo czystość mikrobiologiczne czy chemiczną tej żywności, ale także mówią nam o normach zawartości owadów tej żywności żadna norma mówi nam o tym, że tych owadów nie może być żywności tylko ogranicza się na pewnych ilości resztki tych owadów, czyli popularnych produktach takich jak mąka przyprawy mielone działem mrożonki znajdują się resztki owadów, które znajdują się tam zgodnie z prawem i my je spożywamy wielu popularnych produktach istnieją szacunki ile takich owadów możemy zjeść w ciągu roku nieświadomie mówi się nawet, że pół kilograma, więc to są już ilości dosyć spore prawda, czyli pół kilograma owadów zjada nieświadomie czasami jakiegoś innego Marka jedno na rowerze punktujemy albo muszkę, ale rozumiem, że teraz chodzi o to, abyśmy świadomie pełną odpowiedzialnością Jedi owady mało tego, żebyśmy wiedzieli co jemy, dlaczego jemy tak jak inne owady, żebyśmy znali ich wartość odżywczą, ale też rozumie, żebyśmy je smacznie przeprawiali, zanim trafią do naszego brzuszka jak najbardziej uwagę kojarzą nam się raczej negatywnie mało osób chciałoby od razu wprowadzić do diety w takim szerokim zakresie jak obecnie spożywać mięso, więc te owady są dla nas nowością stąd też musimy uświadamiać społeczeństwo różnych aspekt aspektach takich właśnie pan powiedział w zależności od tego jaki gatunek spożywamy musimy wiedzieć jak należy spożywać jak można go przyrządzić, jakie będzie miał dla nas korzyści, jakie będzie doniosłe wartości odżywcze, ale także ponad Odrze cieczy np. prozdrowotne to jest wiele takich różnych ścieżek którymi można, by pójść te owady gdzieś tam do naszej diety wprowadzić w szerszym zakresie, a przyniosłyby one korzyści nie tylko dla naszego organizmu również dla środowiska, bo takiej korzyści należy wspomnieć, gdzie hodowla owadów sprawdza się bardzo dobrze jeśli chcemy eliminować produkcję gazów cieplarnianych czy zużycia wody pitnej i pasze czyli, jeżeli ktoś cierpi na cukrzycę nadciśnienie to konsumpcja owadów może mu pomóc pomóc w walce z tymi chorobami, jeżeli ktoś chce być wiecznie może nie wiecznie, ale długo młody innymi słowy spowalniać procesy starzenia to owady w diecie nadają się do tego idealnie pani doktor, który wady jakie, jakie przyrządzać ogólnie spośród milionów gatunków owadów żyjących na ziemi około 2 tysięcy gatunków jest jadalnych tymi potwierdzono ich jadalności poprzez wyeliminowanie szkodliwości dla naszego organizmu czy nie za nie zawierają żadnych toksycznych związków, które mogłyby nam zaszkodzić jednak no 2000 gatunków to i tak jest bardzo duża różnorodność jest naprawdę ogromna tutaj w Europie myślę, że możemy zawęzić takie spożycie owadów do gatunków, które są nam na jej najbardziej znane najbardziej popularne zazwyczaj przechodzi się do tych gatunków, które są już hodowana w Europie jednak odrobinę inne cele na cele pokarmowe dla zwierząt egzotycznych, które są hodowcy, którzy hodują owady takie jak świerszcze kilka gatunków świerszcze jest szarańcza popularnie hodowana larwy drewno jadów larwy mocznika one są hodowane w Europie już na szeroką skalę właśnie na cele firmowe dla zwierząt egzotycznych myślę, że tych gatunków owadów zaczniemy też naszą przygodę z NT fali, ponieważ już hodowcy wyspecjalizowali się wschodowi w obsłudze, że tak powiem całej tej produkcji tych owadów one są na najbliższe te gatunki bardziej egzotyczne często wymagają dużo bardziej wyspecjalizowanych warunków temperaturowych wilgotności nie zawsze każdy gatunek potrafimy tutaj naszych warunkach europejskich z powodzeniem hodować rozmnażać także tutaj ja swoje badania skupia na tych gatunkach, które są popularne właśnie w Europie, czyli świerszcze larwy chrząszczy popularnie występujących szarańcza czy rozumie, że na razie nie wysyła nas pani na pola łąki tylko ewentualnie, jeżeli ktoś chciałby przyrządzić coś smacznego to kierujemy się do sklepu zoologicznego i oczywiście udając, że mamy w domu gekona mówimy dzień dobry poprosi poproszę Kilar dla wykona, po czym wracamy z tymi larwami do domu coś pichci my to, że rzucam to pytanie przestrzeń, a do odpowiedzi powrócimy po informacjach Radia TOK FM, które zbliżają się nieuchronnie jak jedzenie owadów przez nas wszystkich państwa i moim gościem jest pani dr Ewelina Zielińska z wydziału nauk żywności i biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie informację o 1120 po informacjach wracamy do programu off czarek czarek państwa moim gościem jest pani dr Ewelina Zielińska z wydziału nauk żywności biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie dzisiaj rozmawiamy o tym co nam dają owady, ale jako pokarm pożywienie bardziej, a nie co robią wolnych wolnych od pracy albo od karmienia nas czasach pani doktor białko tłuszcz czy kwas tłuszczowy omega 3 witaminy co możemy znaleźć owadach i w których najwięcej to wszystko co pan wymienił jak najbardziej znajdujemy obie Lwowa w zależności od gatunku, na którym się skupimy się jak wspominam tę różnorodność jest bardzo duża, więc tutaj nie możemy zbyt mocno ujednolicić, ale przede wszystkim owady już od kilku lat są promowane jako nowa żywność Unii Europejskiej ze względu na właśnie wysoką zawartość białka pełnowartościowego pełnowartościowe białko jest takie, które dostarczono wszystkich niezbędnych aminokwasów, czyli jest to białko tak jak białko zwierzęce dotychczas znane nam białko, które otrzymujemy wraz z mięsa, więc zaczęto przykładać większą uwagę ze względu na nad tą wysoką zawartość białka, ale potem wraz z rozwojem badań nad owadami okazało się, że są one źródłem również nienasyconych kwasów tłuszczowych, które nasze dieta często bywa uboga mogą to być kwasy tłuszczowe takie jak SOS popękane rybach morskich, które też nie są zbyt często przez Polaków spożywane prawda czasem te braki są jednak obserwowane poza tym część żeglarzy oraz za drogo no właśnie no tak o VAT będą staje się źródłem tych kwasów to już mogę zapewnić zaczęli go dodatkowo cenne dla nas pierwiastki takie jak choćby żelazo szarańcza np. takim bogatym źródłem żelaza jest taki przykład, ale nie tylko magnes, ponieważ jeszcze powinniśmy się modlić plagi rozumiem apotem je zjadać no nie do końca ale, ale zawsze ma moglibyśmy sobie w ten sposób nie poradzić jeszcze tak witaminy witaminy również tutaj też w zależności od gatunku przede wszystkim będą witaminy z grupy ba tutaj o VAT będą bogate w te w witaminę, a więc rzeczywiście niektóre z gatunków mogą być dla nas nawet tak u bombą witaminową pierwiastkowego, gdzie rzeczywiście spożycie niewielkiej ilości danego owada pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na niektóre witaminy pierwiastki, więc tutaj są rzeczywiście takie perełki wśród niektórych gatunków, gdzie są bardzo bogate w te potrzebne dla nas związki pani doktor leci ślinka cieknie mi po ogrodzie i zaraz po programie pobiegnę do sklepu zoologicznego tylko co mam zamówić, które tak na pierwszy rzut z języka, który owady jak przyrządzić tutaj mamy do czynienia z brakiem tych owadów, które moglibyśmy 100% przeznaczyć na nasze mienie ludzi prawda Ano nie ma w Polsce żadnej wyspecjalizowanej firmy w hodowli owadów na cele spożywcze dla ludzi dlatego tak jak pan mówi o dostępne owady zostają czemu tylko w sklepach zoologicznych bądź bezpośrednio u hodowców owadów przeznaczonych na cele skarbowe najpopularniejsze u nas będą świerszcze np. świerszcze pana nowe świerszcze kubańskie i mimo proszone są najpopularniejsze hodowli wcale nie oznacza że, że są, że będą miały jakiś mniej tych składników dla nas cennym wręcz przeciwnie są rzeczywiście zasobne w białko składniki mineralne oraz posiadają silne właściwości przeciwutleniające, czyli co wcześniej pan wspominał m.in. hamujące aktywność wolnych rodników tutaj postawiłabym na świerszcze, bo też najłatwiej je przyrządzić ich pancerze kwity nowe nie jest na tyle twardy musi go usuwać przed spożyciem takie treści możemy spożywać całości na poprawę bądź taki, że należy poddać obróbce termicznej najczęściej, gdy przyrządzamy takie degustacje chcemy te owady przedstawić jak najbardziej pożądane przez konsumentów sposób, żeby one były rzeczywiście apetyczne prawda, więc zdarzało się jest marzyć przeprawie kary bądź bądź chcieli wtedy tak jako taka Centralna przekąska np. w zastępstwie chipsów prawda bądź na słodko z karmelu czy czekoladzie jako taki 1 z rodzajów słodyczy prawda jest tutaj w zależności od tego jakich przypraw użyjemy, jaką obróbkę zastosujemy możemy z nimi postępować tak jak innych osób innymi rodzajami żywności możemy je piec gotować smażyć dowolność czyli, jeżeli chodzi o świadczy to w całości mówi może nie to, że jakoś ten pancerze zdejmujemy albo wysysamy łapki to możemy poszaleć w całości możemy je spożywać całości jeśli chodzi o niektóre gatunki chrząszczy to tutaj one będą miały znacznie Fart 3 pancerz hity nowe, które należy usunąć czasami szarańcza mogą stanowić też dla nas problem ze względu na system ten już, które są rzeczywiście tak mocno hity nowa i mogą dziś stanowi dla nas przeszkodę taką mechaniczną podczas po prostu przełykania sobie nie zrobić krzywdę nie pokaleczyć gdzieś tam przełyku czasami zaleca się usuwanie właśnie od noże, ale w przypadku świerszcze np. bananowych nie ma takiego problemu można spożywać całości, ale właśnie takie wady jest po prostu zmienić do postaci mączki i dodać do produktów, które znamy na co dzień np. pieczywa bądź produktów cukierniczych kiedyś termity zadałem w programie Radia TOK FM były bardzo smaczne, ale nie jadłem przyznam się świerszcze jak smakują każdy zadaje pytanie jak smakują HD nowa nie znamy tego smaku prawda chcielibyśmy się z nim jakoś zapoznać ciężko jest powiedzieć jak smakują przede wszystkim ten smak będzie zależne od od sposobu przedstawienia, bo sama bez przyprawy też świerszcza na ciężką, gdyż tamte smaki Przyrów przyrównać do czegokolwiek prawda trzeba samemu spróbować niektórzy biorąc udział w degustacjach porównywali do smaku mięsa kurczaka, ale moja opinia jest taka, że wszyscy, gdy nie wiedzą jak smakują jak smakuje co mówią, że smakuje kurczak tak, czyli no tutaj ten smak będzie mocno zainspirowany daną przeprawą jeśli usmażymy 1 chrupiąca przyprawą kary to będą one rzeczywiście nam dawały takie odczucie chorób kości często porównywane były ataki dobrze wypieczone skórki kurczaka właśnie przyprawione i rzeczywiście ten smak gdzieś tam kary tego chrupiącego białka, bo gdzieś tam to białko po obróbce też będzie nam dawało taki efekt właśnie jak w przypadku pieczonego kurczaka lista będzie na pierwsze miejsce się przebijał, więc tutaj naprawdę ten smak możemy bardzo mocno modelować za pomocą różnych przepraw, ale nie tylko my możemy odcinać owady to, że karmimy jakiś hodowlane gady czy płazy to wiadomo, ale rozumiem, że owady mogą służyć jako pasza dla zwierząt takich najbardziej i tutaj również coraz mocniej poszerzamy zakres stosowania owadów w żywieniu zwierząt po jeszcze do niedawna były one popularne, gdyż może w przypadku żywienia drobiu, ale tutaj Europie raczej była rzadkość obecnie prowadzone wiele różnych badań i doświadczeń już wprowadzających na szeroką skalę owady w żywieniu zwierząt gospodarskich, ale także akwakultura tutaj też jest naprawdę dużo różnych nowych zastosowań tych owadów, ale także w przypadku żywienia zwierząt towarzyszących, czyli są podejmowane próby wprowadzania owadów to do Carmen dla psów kotów prawda tutaj nie tylko my, ale również wszystkie zwierzęta najbardziej nam znane popularne diety również staramy się wzbogacać właśnie te te warte, bo te korzyści, które dla nas mogą nieść mogą również podnosić wartość grzewczą jak tych właśnie zwierząt Mucha domowa ponoć muska do miast dobrze się nadaje do jako pasza dla zwierząt tak jest jest już różne nie tylko nie tylko Mucha domowa będą tutaj też inne gatunki popularnie gdzieś tam wykorzystywane wprowadzane do żywienia zwierząt jak najbardziej jest to popularne ze względu na to, że gatunki te łatwo się namnażają dużej ilości i dosyć szybko możemy uzyskać interesującą nas ilość tego białka czy ogólnie całej biomasy tych zwierząt prawda, więc to jest też dla nas wygodne, bo możemy bardzo szybki sposób uzyskać duże ilości pełnowartościowe karmę dla zwierząt nasz słuchacz pan Jan pyta, jaką przyszłość ma rozwój produkcji pozyskiwania owadów jako powszechnego pożywienia rozumiem, że Unia Europejska też wypowiadać na temat tzw. nowej żywności Unia Europejska już od wielu lat promuje spożycie owadów poprzez wspieranie różnych projektów inicjatyw organizacji promujących to zjawisko finansuje różne projekty badawcze, które pozwalają nam spraw znaleźć sposób na wprowadzenie owadów diety najnowsze rozporządzenie dotyczące tzw. nowej żywności ujęło właśnie te owady jako tzw. nową żywność, ponieważ poprzednie rozporządzenie 90 tego siódmego roku było już po powiedzmy lekko nieaktualne, a w zasadzie dosyć mocno, więc tutaj rzeczywiście choćby już prowadzenie tego prawa, które od 2018 roku reguluje sprawę owadów ktoś był duży krok w bardzo potrzebne i Unia Europejska rzeczywiście robi coś, by móc te owady łatwiej nam tutaj wprowadzać do żywności jak widzę naszą wizję rzeczywistości jak to będzie się odbywało moim zdaniem wady prawnej czy później znajdą się w naszej diecie myślę, że jest to raczej nieuchronna wizja z różnych powodów i nie będzie to raczej taka sytuacja, że będziemy chodzić do sklepu zoologicznego usmażyć sobie świerszcza na patelni robimy to teraz w celach takich bardziej informacyjnych zapoznania się często z owadami czy złamania tej bariery takiej osobie innej myślę, że owady będziemy spożywali właśnie w postaci niewidocznej dla oka, czyli będą to zmielone owady w postaci mączki bądź nawet izolację poszczególnych składników mogą to być za lat białka bądź wyizolowane tłuszcz będziemy te owady wprowadza właśnie w takiej postaci do tradycyjnych produktów, które znane od lat i będziemy wzbogacać tak jak obecnie to się dzieje np. wędliny są często wzbogacane białkiem sojowym prawda tutaj po prostu owady będą 1 z takich dodatków do żywności, czyli np. pójdziemy do piekarni po chleb pszenny no drewno jadowe wrócimy do naszej rozmowy po informacjach o informację Radia TOK FM pani dr Ewelina Zielińska z wydziału nauk żywności biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie z państwa moim gościem informacje o 1140 już za kilka minut po informacjach wracamy do programu off czarek czarek państwa moim gościem jest pani dr Ewelina Zielińska z wydziału nauk o żywności i biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie dzisiaj zachęcamy do jedzenia owadów kolejny słuchacz pyta mrówki czy można je spożywać myślę, że tutaj odpowiedź znana jest, jeżeli ktoś np. był w Japonii mrówki tam można dostać różnych interesujących potrawach kolejny słucha pan Andrzej pyta o to jak się przełamać do jedzenia i czy wady są dobre albo właściwe zdrowe dla dzieci jak namówić dzieci do jedzenia czy powinniśmy namawiać dzieci do jedzenia owadów odpowiedź może na pierwsze pytanie jak się przełamać najczęściej jest to bariera psychiczna, która gdzieś na głowie jest, więc każdy musi sobie poradzić z tym sam nie dawać się tym uprzedzeniom, które gdzieś ciągle istnieją dyskursu skojarzenia z wadami, gdy prowadziła różnego rodzaju demonstracje na wydarzeniach popularnonaukowych najczęściej odbywały się właśnie w ten sposób przychodziła grupka znajomych i kto pierwszy próbuje i nie było odważnego prawda każde bały się jak to będzie smakowało na pewno musi smakować chętnie, bo one tak źle wyglądają jednak znalazł się odważny, który próbował powiedział wcale nie smakują źle są neutralne bądź czasem nawet bardzo dobre i rzeczywiście cała grupa mogła wtedy śmiało spróbować, więc polecam zawsze mieć przy sobie jakiegoś królika doświadczalnego, który spróbuje i zachęca do spożycia oczywiście żartuję, ale najczęściej tak jak, bywa że gdy próbujemy w grupie jest nam raźniej po prostu spróbujemy tego smaku i uwierzcie państwo, że nie przestraszyć się tego smaku prowadziłam również takie badania ankietowe na około 500 osobach i smak owadów oceniany przez po pierwszym w sprawowaniu większości był oceniany jako dobre bądź bardzo dobre jako złe nieliczne osoby, więc tutaj naprawdę nie ma się, czego bać o VAT nie smakują źle i jeśli chodzi o zachęcanie czy powinny jeść dzieci czy czy zachęca do tego spożycia zdziwili byście państwo, ale dzieci są często bardziej odważne niż dorośli prowadziliśmy też takie ankiety wśród młodzieży dzieci szkolnych od 6 lat tak naprawdę te dzieciaki naprawdę chętniej chciałyby spróbować tych owadów nie były żaden sposób jeszcze uprzedzone do spożycia w bardzo otwarte naprawdę na tę wadę bardzo dobry sposób też słodycze, które są wszechobecne na rynku tych produktów chować ich bardzo ciekawie wyglądają lizaki z zatopionymi owadami w środku zachęcającą myślę, że tradycji jako taka ciekawostka jak najbardziej, więc naprawdę nie ma się, czego obawiać po pierwszej próbie uwierzcie państwo, że sam stwierdzić, że nie było, czego bać ile różnych gatunków pani zjadła czy próbowała powodów ciężko i teraz nie liczyłem szczerze mówiąc nigdy, ale myślę, że tak będzie kilkanaście gatunków nie więcej, bo będą to gatunki, które rzeczywiście są tutaj u nas dostępne w Europie niestety nie miała okazji jeszcze próbować owadów w krajach, gdzie one są popularne, więc mam nadzieję na rozszerzenie listy takich gatunków decyzja do Meksyku bądź Tajlandii tam znajdziemy całe mnóstwo tutaj kilkanaście gatunków, które sama sobie gdzieś tam miał okazję przyrządzić czy z owadami jest trochę tak jak z grzybami to znaczy, że idziemy do lasu warto mieć ze sobą Atlas grzybów albo najlepiej kogoś, kto nam podpowie, które są trujące, które nie, pomimo że wyglądają podobnie czy możemy trafić na owada, który wygląda całkiem smakowicie, ale po zjedzeniu nie sparaliżuje nam pół głowy i sprawić, że stracimy na zawsze smak i wzrok i słuch i coś jeszcze szczerze mówiąc nie spotkałam jeszcze z takimi sytuacjami takie właśnie w przypadku grzybów, gdyż emocje pomylić i były tak szkodliwe owady są gatunki, które są jakąś w postaci surowej są dla nas niebezpieczne, a po obróbce termicznej już są jadalne, więc jak najbardziej myślę, że w tej my Europejczycy nie będziemy nigdy takiego problemu, ponieważ nikomu nie zalecam spożywanie owadów z natury i nigdy na pewno też nie będzie tak odbywało na takiej zasadzie są kraje, gdzie rzeczywiście te owady są wychwytywane w naturze i tam spożywane, ale u nas jeśli owady rzeczywiście będą już spożywana na taką szerszą skalę będą to wady, które będą pochodziły z kontrolowanych hodowli, które będą pod nadzorem tutaj będziemy mieli pewność do co do gatunku, które spożywamy i do jego jak miłość prawda, więc na pewno nie nie czeka nas taka wizja, że będziemy chodzić po łąkach i rozpoznawać gatunki, więc nie będziemy tego problemu na pewno czy, jeżeli jeszcze VAT to ze sprawdzonych źródeł być może jakieś lekkie modyfikacje genetyczne, które pozbędą czy pozbawią wady hit nowego pan rzeka zostawią samo spotka nas tutaj wcześniej spotkam z takimi próbami modyfikacji genetycznych najczęściej jest to opracowywane tak już przetwarzania tych zwierząt, czyli usuwanie pancerza hit nowego, ale tylko w tych przypadkach rzeczywiście ten pancerz jest na tyle twarde, że nam uniemożliwia spożycie takich cen, która znajduje się we wszystkich wadach tylko na różnych ilościach jest dla nas również korzystna, ponieważ pełni funkcję błonnika pokarmowego, które w naszej diecie również ważne znaczenie, a dodatkowo potwierdzono korzystne właściwości tej oficyny przeciw alergiczne łagodzenie takich Stanów zapalnych, więc taki u nas owadów również jest wykorzystywana na początku traktowana jako taki produkt uboczny, a teraz okazuje się, że rzeczywiście jest takiej działce powiedzmy to bardziej medycznej wykorzystywana zostawia się 3 hity na nie uczula być może osoby, które są wrażliwe naścienne i wtedy ta może być niedobre rozwiązanie, a co z wegetarianami czy owady, bo teoretycznie są nie są to rośliny w zastanawia się czy ideologicznie można przekonać wegan wegetarian docinania owadów no ta kwestia również była przeze mnie poruszana, bo rzeczywiście jest to ciekawiło mnie to jak jak to będzie postrzegana przez wegetarian owady rzeczywiście nie są to rośliny, ale są też to zwierzęta, które no nie odczuwają tego bólu jak np. zwierzęta gospodarskie, które są przeznaczone u nas jako zwierzęta, że jest naprawdę tutaj znam osoby, które są wegetarianami próbowały owadów, więc myślę, że tutaj bardziej już kwestia osobnicza jak dana osoba będzie podchodziła do tego znam osoby, które jadły będąc wegetarianami, więc myślę, że podziela podzieli się ta grupa tak tak to podejrzewam, że będą zwolennicy spożycia, ale tacy, którzy będą bardziej konserwatywnie podchodzić jednak będą też z wady, czyli zwierzęta jednak omijać, a pszczoły są smaczne ja jeszcze nie spożywała pszczół pszczoły osy są bardziej popularne w Japonii Chinach spożywane są w postaci dorosłe, ale także larwy pszczół jeśli chodzi o ich smak to nie wypowiem się sama nie jadłam, ale są również możliwe do spożycia jak najbardziej tutaj bardzo interesująca jest kwestia tych krotnie, które są tak naprawdę utylizowane prawda w tej produkcji, więc mogą zostać zagospodarowane do spożycia my tutaj również otwiera się nam kolejna ścieżka, gdzie możemy też chciały w ten sposób wykorzystywać myślę, że idealnym rozwiązaniem byłoby znalezienie dobrego przepisu na komary, czyli to byłby świetny sposób na to byśmy w końcu pokochali koło roku jak najbardziej tak system ma pan jakiś dobry przepis na komary obecnie poza środkami ochrony niestety nie mam w Czechach przepisy na komary ale, choć miał przepisy kulinarne to znaczy, żeby po możliwie więźniem zjem to marne tak kulinarnie jeszcze zupa chciałam jak zupa komarów może wata cukrowa taką jak robił Shrek, czyli pajęczyna i zawinięte w nie Komar nie oczywiście żartuje nie spotkała się jeszcze też ze spożywaniem komarów bądź z jakimś przepisem na komary, więc myślę, że nic państwu nie poradzę co z nimi zrobić, czyli na początek kierujemy kroki do sklepu zoologicznego i prosimy o świerszcze bananowe bardzo bardzo chętnie świerszcze bananowe bądź larwy łącznika również bardzo popularna bardzo łatwe w rządzeniu dla wyłącznika jak jak najlepiej przyrządzić, jakby pani przyrządziła pani zasugerowała łącznik młyna Arek przeze mnie był wykorzystywany w ostatnim czasie jako dodatek domach Finów tutaj u siebie prace prowadziliśmy takie próby dodatku do domach Finów tego łącznika w postaci zmielonej, ale też w postaci takiej przetworzonej, czyli całych Lars oczywiście wyobraźnia jest już tutaj pracuje wyobraźcie sobie państwo jak wygląda tak Machnik przekrojone wystające larwy nie wszystkich zachęcamy z tego sprawę, ale jako podsypka do sałatek taki obrażony łącznik postępujemy z ziarnami pestkami nasze sałatki czemu obecnie posypać kula włącznika czy właśnie rada różnych wypieków oczywiście bardzo bardzo dobry pomysł myślę, czyli dla wyłącznika i świerszcze bananowe to jest to być może owady, które nadają się na taką pierwszą przygodę kulinarną no cóż mogę tylko mieć nadzieję, że to się przyjmie także w naszym kraju, bo przecież są inne państwa, w których jedzenie owadów nie jest niczym nadzwyczajnym, a to trudny wybór rozumiem czy męczyć krówkę czy dla wyłącznika, ale pewnie, żebyśmy mieli wybierać już lata łącznika, bo jest lepszym wyborem bardzo pani dziękuje za dzisiejsze spotkanie trzymam kciuki za kolejne albo nowe przepisy, które można wykorzystywać i którzy dzięki, którym można popularyzować jedzenie owadów pani dr Ewelina Zielińska z wydziału nauk żywności i biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie była państwa i moim gościem przypominam, że dzisiaj o godzinie dwudziestej drugiej Inter Duda w radiu TOK FM także będzie można jeszcze posłuchać różnych innych nie obwodowych rozmów także o godzinie dwudziestej drugiej w radiu TOK FM informacje już za kilka minut o godzinie dwunastej po informacjach audycja jeszcze więcej sportu, którą zaprasza Przemysław Iwańczyk dzisiejszy program przygotował Paweł Ziętara, a nad jakością naszych połączeń czuwał Szymon waluta Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: OFF CZAREK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu! A w promocji Black Friday obowiązuje prawdziwe 50% zniżki!

KUP TERAZ 50% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA