REKLAMA

Ziemniaki - jak nie stracić witaminy C?

Przewodnik TOK FM Na Zdrowie
Data emisji:
2020-08-21 13:50
Prowadzący:
Czas trwania:
01:40 min.
Udostępnij:

To nieprawda, że ziemniaki tuczą, nie dostarczając wartości odżywczych . Są one dobrym źródłem skrobi i błonnika, ale także potasu, magnezu, żelaza, fosforu i miedzi, witamin z grupy B. No i przedwszystkim witaminy C. Mają jej 16 mg w 100 g. Szkopuł w tym, że tracimy ją, gdy poddajemy ziemniki obróbce: obieraniu, krojeniu, gotowaniu, pieczeniu, duszeniu itd. Wszystko to pozbawia warzywa witamin i składników mineralnych. Warto więc postarać się, by ten ubytek był jak najmniejszy. Samo obranie ziemniaków powoduje, że mamy mniej witaminy o 6 procent. Gdy je pokroimy w kostkę tracimy kolejne 15 procent. W usmażonych frytkach jest tylko 14 procent wyjściowego poziomy witamint C. Po ugotowaniu nieco ponad polowa. Rozwiń »
Gdy wkładamy je do wody, witaminy zostają z nich wyplukiwane. Jaka rada ?
Najlepiej ziemniaków nie obierać, nie kroić, wymyć dobrze szczotką i ugotować w mundurkach wkładając je od razu do wrzątku. Jeśli nie lubimy ziemniaków w mundurkach, to tak czy owak wkładajmy je do wody wrzącej.
Powoduje ona tzw kleikowanie ziemniaków, co zmniejsza utratę witamin.
Niezłym pomysłem jest też ich gotowanie na parze, najlepiej w mundurkach.
Korzystałam z:

https://beszamel.se.pl/zdrowa-dieta/jak-gotowac-ziemniaki-nie-tracic-witamin,3026/
oraz książki Hanny Stolińskiej "Zakłamane jedzenie" Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Wodnik TOK FM na zdrowie dzień dobry Ewa Podolska to nieprawda, że ziemniaki tuczą nie, dostarczając wartości odżywczych są one dobrym źródłem skrobi błonnika, ale także potasu magnezu żelaza fosforu miedzi witamin z grupy BU no i przede wszystkim witaminę c mają 16 mg 100g szkopuł w tym, że tracimy ją, gdy poddajemy ziemniaki obróbce obieraniu krojeniu gotowaniu pieczeniu duszeniu itd. wszystko to pozbawia warzywa witamin składników mineralnych warto, więc postarać, by Rozwiń » ten ubytek był jak najmniejszy samoobronie ziemniaków powoduje, że mamy mniej witaminy i 6%, gdy kroimy w kostkę tracimy kolejne 15% w smażonych frytkach jest tylko 14% wyjściowego poziomu witaminy c po ugotowaniu nieco ponad połowa, gdy wkładamy je do wody witam zostają z nich wypłukiwane, jaka rada najlepiej ziemniaków nie obierać nie kroić wybić dobrze szczotką i ugotować w mundurkach, wkładając je od razu do wrzątku jeśli nie lubimy ziemniaków w mundurkach tak czy owak wkładajmy je do wody wrzącej powoduje ona tzw. klikowa ziemniaków co zmniejsza utratę witamin niezłym pomysłem jest też i gotowanie naparze i to najlepiej też mundurkach przewodnik medyczny od poniedziałku do piątku przed czternastą przewodnik TOK FM na zdrowie Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEWODNIK TOK FM NA ZDROWIE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA