REKLAMA

5 dań w 120 minut? Po prostu Fine Dining Week!

Niedzielny obiad
Data emisji:
2020-08-23 12:20
Audycja:
Czas trwania:
16:35 min.
Udostępnij:

Przed nami kolejna edycja Fine Dining Week. O tym czym jest festiwal, jak może pomóc branży gastronomicznej w czasach pandemii i z czym to się je opowiadają współorganizatorka Fine Dining Week Dominika Telega-Bałdyga oraz szef kuchni restauracji Dyletanci Rafał Hreczaniuk.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
jedzie owija w niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwo ponownie chciałbym przywitać naszych gości są nimi pani Dominika Telega Bałdyga dzień dobry dzień dobry współorganizatorka festiwalu sztuki restauracyjnej fajny wynik WIG jest z nami także pan Rafał określaniu dzień dobry dzień na równie dzielne popołudnie szef kuchni warszawskiej restauracji, ale tańsze niż zastanawiam jak pan znalazł w niedzielę czas, by z nami Rozwiń » porozmawiać to jeszcze chwili, kiedy mamy do czynienia z prawdziwym świętem właśnie przygotowaniami do tego prawdziwego święta, które rozpocznie się 26sierpnia potrwa do 13września chodzi o festiwal fani czajnik dwójkę to pytanie do państwa obojga rozumiem, że festiwal już na stałe wpisał się do kalendarza kulinarnego tak od strony restauratorów jak od strony gości tak faktycznie pozwolę sobie rozpocząć się powiedzieć, że przed nami już dziewiąta edycja festiwalu polskiej sceny fani treningowej największego wydarzenia w Polsce letnia letnia edycja, która rozpocznie się 26sierpnia odbędzie się 88 miastach w całej Polsce bierze w niej udział ponad 50 restauracji szefowie kuchni przygotowali znakomite Gawlik specjalnie na to wydarzenie, więc nie możemy się doczekać panie Rafale pan też zaciera ręce i też szykuje się do tego, by podjąć gości jak najlepszy sposób prawda dziękuję jesteśmy jak jest coraz tańsze już pewnie od początku, ale nie zawsze braliśmy udział w kolejnych edycjach na przygotowania co logistycznie jesteśmy przygotowani czekamy na świeże produkty na nagości no dobrze to pozwolą państwo, że teraz zapytam generalnie przeprowadza się takie festiwale generalnie funkcjonuje branże w okresie pandemii bądź jak kto uważa w okresie wciąż pandemii, bo przecież wiadomo, że ta izolacja społeczna też nie pozostała bez wpływu na branże, którą choćby pan panie Rafale reprezentuje wszyscy cała branża daje pan powiedział na pewno została jakąś lekcję jedni Stali mocniejszą i rykoszetem inni całkiem dobrze się mają pani pani Dominika to jest także tego typu festiwali tego typu imprezy jeszcze bardziej zacieśniają więzi między między 8 miejscami, do których oni lubią chadzać tak to prawda festiwale są poniekąd też elementem wsparcia restauracji w tym trudnym niezwykle trudnym dla nich czasie, ponieważ gastronomia bardzo dotkliwie przeżyła lokalny i trwającą pandemia zarówno, czyli marcu w kwietniu organizowaliśmy festiwal dostaw i wspieraliśmy restauracje z losami w czerwcu zorganizowaliśmy Restaurant Week tuż po tuż po ogłoszeniu, że goście mogą wrócić do restauracji, mimo że mimo oczywiście zachowanych i wspólnie z zachowanymi restrykcjami tutaj bardzo się zaskoczyliśmy jako organizatorzy, ponieważ tych gości było aż 90002,5 tygodnia 14 miastach i 340 restauracji uczestniczący panie panie Rafale rzeczywiście to jest taki nagły Peek w okolicach dni festiwalowych Pańskiej perspektywy jeszcze tego nie odczuwamy musi też napomknąć o tym jak wyglądało otwarcie restauracji po nokdaunie pierwsze dni były bardzo obfite, ale później przez na początku 17 goście, którzy te pani Monika powiedziała Stali goście, którzy nas odwiedzali też myśleć, bo takie wsparcie dla restauracji, a klub później troszeczkę było wyciszenia i 1 głos z czerwiec lipiec były dobrymi miesiącami, ale dostrzega pan też zupełnie nie taką społeczną obawy przed tym, żeby miejsce publiczne tam spędzić czas, a może jednak dziś zwyciężają w nas te postawy prospołeczne właśnie, gdzie dzień wyobrażamy sobie życia siadania do wspólnego stołu w bardzo wąskim gronie, bo przyzwyczailiśmy się już do tego, że jeśli wychodzimy razem spędzamy czas tym, których lubimy ja o otwarciu restauracji 18maja do tej pory zauważyłem dużą dyscyplinę wśród gości restauracji, ale także jak wypowiedzieć wielką chęć wyjścia wyjścia i spotkania ze znajomymi z najbliższym gronie przy wspólnym stole i spędzenia czasu przy winie przy jedzeniu goście są karni czasami może aż na wyrost, ale musimy dbać o nasze wspólne bezpieczeństwo i przez pochodzącego z ich zrozumieniem pani Dominika to chyba najlepszy moment, żeby powiedzieć, czego tym podczas tego festiwalu mogą spodziewać się goście, jakim nie będzie dominowało i właśnie, w którym kierunku ta karta karta dań pójdzie, a później oddamy głosu panu Rafałowi, który na przykładzie swojego miejsca, w którym czuje się szefem królem jest nim de facto opowie nam jak to będzie wyglądało z jego strony mamy sezon w pełni jest wyjątkowo wdzięczne inspirujący dla 3 już na talerzach zobaczymy to co Polska ma najlepszego do zaoferowania dzisiaj wyjątkowo wdzięczne czas każdy z szefów przygotowało pięciodniową zmieni instrument specjalnie skomponowane na czas trwania festiwalu tak jak wspomniałem na talerzach królują najlepsze polskie produkty mamy też bardzo dużo interpretacji tradycyjnych polskich receptur nowoczesnym wydaniu interpretacji utalentowanych szacuje to 5 dania wymieni jest w wersji mięsnej i bezmięsnej bądź Vega bądź jednak do wyboru przez każdego gościa panie Rafale z mojej strony tak jak pani mi już powiedziała trzeba zorganizowania festiwalu w Danii jej jest ten przełom sierpnia września jest takie to takie żniwa ojczyzn 3 części lata jesień ja też tak podszedłem do komponowania naszego mniej będzie oczywiście, żeby ktoś powie wyświetlany raz będzie sezonowo będą grzyby będzie dużo o budowania smaku będzie też biorą pod uwagę pogodę będzie też coś na schłodzenie naszych ciał najlepszy czas dla kucharza szefa kuchni, że komponować mamie, żeby mamy nowe jeszcze czas dotacyjne owoc letnie śledztwa mogę powiedzieć to panie Rafale od razu chciałbym zapytać pewną sprawę mam wrażenie rozmawiając z szefami kuchni innych restauracji mam wrażenie, że właśnie kulinaria działają w okresach pewnej koniunktury taką, która na nie wiem z Fleetwood wszystko co przychodziło do nas z krajów orientalnych delikatnie mija dziś tak jak z modą wracamy do korzeni usiłujemy znaleźć to co w naszej kuchni najlepsze niekoniecznie stereotypowo patrząc na nią przez pryzmat schabowego z kapustą to jednak szkoły z kapustą nie ma nic złego oczywiście, że tak, ale kuchnia Polska to nie tylko schabowy z kapustą dokładnie tutaj chodzi oto o podejście do produktu filozofii o bagaż doświadczeń co znaczy kuchnia Polska też do końca tego nie mogli określona na sobie samym kuchnia Polska w moim domu to jest jednak Polska dyletant z elementami też międzynarodowymi nie oszukujmy się też pojawić podczas wojny ani projekt, ale chodzi o od podejście do produktu o zrozumienie jego o o wyciągnięcie czegoś na nas na piedestał, żeby nie wyciąga w moim ni rockowej ziarnem ekonomicznemu, że były zrozumiane przez gości, żeby można było poczuć smak i Sokoła wegańskiego majonezu ziaren konopi to jest wszystko kwestia interpretacji no to jeszcze w takim razie spróbuje doprecyzować takie Super danie, które właśnie przygotowane zostało na festiwal przez pana, który chciałby pan pochwalić wynieść na standardy etatów to co to będzie jest to takie danie, które jest ono przez menedżera gości postrzegam jako takie danie nazwijmy to po związku, jakby to jak długo nas to sztandarowe, które zawsze jest mniejsza od dłuższego czasu jest to teren mówił braku w próbach ruszono taka wolnej gry interpretacja cicho sza nawet ten pojawia się tam inne szykany pojawiał się egzotyczne cytrusy, ale też Polski orzekł ogórki od dostawcy, który przygotowuje go dla tylko kilku restauracji, więc coś co są funkcjonuje w naszej kulturze życzliwość siano, ale przygotowana na moim widzą sposób pani Dominiką żyjemy w tym czasie wyjątkowej ostrożności bądź też stosowania się do narzuconych nam reguł dystansu społecznego proszę zatem powiedzieć w jaki sposób goście mogą festiwalu wziąć udział, że po pierwsze, czuć bezpiecznie, żeby nie narażać innych, ale też, żeby ta leniwym logistyka związana z rezerwacją przebiegała najwygodniej też proszę powiedzieć, jakie korzyści odnoszą ci, którzy w festiwalu wezmą udział tak jednak po drugiej stronie to ja może nadmienię jeszcze, że każdy z restauracji uczestniczących odpisała tzw. kartą higienę, czyli zobowiązanie się do zachowania standardów do MO wymogów Inspektoratu sanitarnego i zadbanie i wszelkie poziomy dezynfekcji taka goście czuli się komfortowo zachowanie dystansu jeśli chodzi o samą logistykę z poziomu gościa o wchodzimy na stronę wwwpajdadziekujepl wybieramy miasto, które nas interesuje następnie mamy przed sobą listę restauracji uczestniczących w festiwalu wraz z propozycją niż my nie mamy AIP wspominała mięsa bezmięsne Vega rybne wybieramy datę godzinę naszej wizyty w restauracji finalizujemy rezerwację jej potem już tylko cieszymy się naszym doświadczeniem no rozumiem jeśli chodzi o to w jaki sposób gość może doświadczyć wyjątkowości tej chwili związanej z festiwalem właśnie, że nie jest to codzienne wizyty w restauracji nie jest to codzienna lista restauracji, bo sama oprawa festiwalu jest jest wyjątkowa mi poczynając od tego, że zieleni jest tworzone tylko wyłącznie na festiwal im zadania w dniu kompozycją tutaj autorskie oczywiście i i tworzy tworzy spójną całość goście witani listem ten list zawiera biały restauracji kilka słów na temat szefa kuchni pani przywitanie są kieliszkiem wina i następnie prowadzeni przez 120 minut przez to pięciodniowe doświadczenie panie Rafale do pana mam pytanie ile podczas takiego festiwalu można nawiązać znajomości Niechcę powiedzieć na śmierć życie, ale na takim poziomie lojalności rzeź gości jak raz przyszedł to już długo nie będzie chciał wejść będzie odwiedzał miejsce, któremu pan szefuje regularnie to wszystko zależy od od tego jakie zostanie odebrane mniej, ale z doświadczenia wiemy monitoruje ta jak wygląda jak wygląda tzw. feedback od gości często gości wraca wracają w Majdanie WIG pomaga im te jak by sprawdzić restaurację w taki sposób zachowa pomaga odnaleźć nowe miejsca taki o i nie jest to wielki chaos nie robimy tego też strych dla roślin dla dla dla związku jest to to jak akcja promocyjna, tym bardziej się w czasie pandemii potrzeba mu wszystkim tego i gościom wyjścia z domu mam to dobrego słowa na temat tego goście mieli no to rzeczy w takim razie powodzenia pani Dominika pani chciała się coś dodać chciałam właśnie dodać oczyma szef wspominał czyli, czyli to, że festiwal też elementem Poznania nowych miejsc bardzo często ci goście tych w tych restauracjach są po raz pierwszy często pół później korzystają z nich nagrodzimy też tam gości w ankietach, które przychodzą do 24 godzin po odwiedzeniu restauracji o ich ich emocje o odbiór atmosfery obsługi oczywiście pani i cieszy nas też ogromnie, że 99% to są odpowiedzi pozytywne i to bardzo buduje, ponieważ świadomość polskiej sceny Wajda ligowej, która Mucha jest cały czas w rozkwicie gonimy zachód mamy doskonałych utalentowanych szefów ciągle rośnie i mamy nadzieję, że mimo sytuacji jak mamy na świecie i w Polsce oczywiście ludzie w tym kierunku dziękuję państwu bardzo nie wiem jak naszych słuchaczy, ale mnie państwo mówili ja na pewno zresztą rację pan Rafał Hrycaniuk odwiedza w ramach festiwalu pani Dominika w razie serdecznie pani Dominika Telega Bałdyga była z nami współorganizatorka festiwalu sztuki restauracyjnej fajne NIK dziękuję pani bardzo bardzo dziękuję był z nami również pan Rafał Hrycaniuk szef kuchni warszawskiej restauracji dyletant ci dla państwa mamy niespodziankę Otóż jest to właśnie 5 dniowym nigdy degustacji, które wydaliśmy dla 2 osób proszę pisać do nas na adres dla was małpa to próbka FM dla was ma, a to kropkę FM naszych słuchaczy i państwa również zapraszam teraz na informacje Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA