REKLAMA

Diety - obalamy mity żywieniowe

U TOKtora
Data emisji:
2020-08-23 16:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
39:10 min.
Udostępnij:

Czy istnieje coś takiego jak zakwaszenie organizmu albo dieta dopasowana dzięki grupie krwi? Otóż nie. A to dopiero początek mitów żywieniowych, które Ewa Podolska obala wraz z dietetyczką kliniczną dr Hanną Stolińską autorką książki "Zakłamane jedzenie".

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry państwu Ewa Podolska organ państwa kolejnym programie z cyklu u TOKtora dzisiaj nasi goście jest pani Hanna Stolińska dzień dobry no dzień dobry witam państwa kampania i zarazem może się wytłumaczyć często przyszło do głowy, dlaczego stoją nie mówi dzień dobry pani doktor pani dr Anna Streżyńska jest lekarzem zrobiła doktorat w dziedzinie dietetyki tak to można tam, gdzie tak ja, choć zdrowy tak dokładnie na zdrowiu jest pani dietetykiem klinicznym matur, a Rozwiń » takie spółki, ale się odpowiedziałam pani Anna się pani wybaczy słuchacze też, że nie mogę pani pani dr doprawia Jasnej najbardziej lubię się do mnie mówi Hania jest zwykłym człowiekiem tytuł mam po prostu dla siebie dla swoich własnych ambicji i właśnie stąd, że znamy się od dłuższego czasu spotykaliśmy się wielokrotnie stąd nie pozwala też mówić ja od razu państwu zastrzelę kwestie kwestie być lekarzem lub nie co prawda nie ma dzisiaj naszych słuchaczy i z nami, by mogli zadzwonić program jest też nagrywany, więc czegoś takiego może wielkiego znaczenia i nie ma i pani wypowiedzi pani udział wielu różnych programach inna od dłuższego czasu pozwala tym wszystkim, którzy słuchają oglądają więcej zrozumiecie i więcej się dowiedzieć na temat tego co jemy najdalej, nawet jeżeli nie rodzinę rzuca na swoich mediach społecznościowych na Facebooku czy na Instagramie jakieś zdjęcie to nigdy niema niema czegoś takiego, że nie przemyca tam treści merytorycznych i mój udział właśnie czy tak jak pani czy w radiu TOK FM czy czy telewizji czy w gazetach jest jakby po to, żeby przekazywać wiedzę szerszej szerszemu gronu odbiorców to jest jakby mój główny cel i współpracy taki właśnie pan jest po prostu jak dyskusja popularyzatorem brezentem nauki popularyzatorem tej wiedzy, którą państwo jak już na mnie zabiera moim prezentami w gabinetach i tam do doszkalania, ale jego głównym moim celem jest faktycznie mówienie głośno ważnych rzeczach tej świadomości prawidłowego żywienia wpływu na nasz organizm napisała pani pani autorką kilku książek w tej chwili nie ma przed sobą ich tytułu będzie działać już to jest ostatnia książka zakłamane jedzenie to jest ma dziesiąta książka, a aż tyle solariów w kasie uzbierało zakłamany jedzenie ma tytuł obalamy mity zdrowego odżywiania wydało tę książkę wydawnictwo otwarte i być myślę państwa kilka egzemplarzy proszę do nas napisać na adres do nas napisać na adres dla nas małpa to krótka Fn bardzo życie jest książka powstała, ponieważ to co rzeczywiście chyba zdaje się każdemu to informacje, które później pozwalają nam otrzymać tutaj ziarno od plew na temat jedzenia i no jesteśmy bombardowani różnymi nowościami różnymi teoriami różnymi hipotezami wynikami badań czasami wyniki badań jest chodzę na stronę internetową mówią jednak wyniki badań mówią coś innego metodologia badania obecnie jest no ciężko, bo wszystko kosztuje u nas w Polsce w ogóle wykonuje się bardzo mało badań, jeżeli chodzi o sposób żywienia, bo to są trudne badania po pierwsze nie ma na nich pieniędzy nie ma instytucji, które miałyby za to zapłacić są często firmy prywatne, które oczekują wyników, żeby pasowały takie badania są długotrwałe zbadania żywienia osób bardzo często zawyżają albo zaniżają co jedzą albo ulepszają swoją dietę albo np. ja w swoim doktoracie badałam na wpływ diety roślinnej na gęstość kości kobiet po menopauzie zdarzały gdzieś tam w ogłoszeniu było to, że szukam wegetarian ganek, a przychodziły mi pani powiedzieć etycznym okazywał jednak okazjonalnie jedzą mięso już jako odpadały Mitta osoby także zrobienie badań, jeżeli chodzi o ożywienie jest naprawdę bardzo bardzo trudne i takie długotrwałe, bo jak wpływ żywienia w ocena powinna być długotrwała nie ma czegoś takiego, że zjemy od razu wpłynie na nasz organizm na ten stan zdrowia taki długotrwały, a poza tym w dużej mierze to badania opierają na deklaracjach wydatnie tak, bo trudno kamery komuś zainstalować MO takiego taki czujnik, by miał, gdyby dokładnie niezależnie od jego woli dlatego jej zrobiono badania tak, znajdując niestety, ale jest tak tak powiedziałam, że metodologia zła, że jest mała liczba mała grupa np. osób badanych albo źle dobrana grupa ludzi bardzo różnią od siebie różnymi czynnikami stylu życia np. i na tak mówi, jakby podciąganie troszkę tych wyników badań po to, co komu pasuje jak mówią o tym, głośno, bo pracuje w tym pracowałam długo w świecie nauki i staram się jednak cały czas przy tym też być i mam nadzieję, że niedługo się dziś tam zaciągną na uczelnie i będę robić habilitacje, bo to moje kolejne marzenia i wiemy, kto jest to boli dlatego też na samą książkę i jasno chcę mówić głośno o tym, wszędzie, że świat nauki jest jest trochę świata zakłamanym naciąganym, a druga sprawa jest taka, że to co się dzieje w internecie to jest też kolejna sprawa, bo każdy jej każdy jest specjalistą od jedzenia i to my też bardzo boli tak to widać najlepiej, gdy wprowadza program na ten temat ilu dzwoni słuchaczy asy z takim przekazem, a jest coś takiego, o czym państwo nie mówią, a nie to bardzo pomogło jako polecam wszystkim innym no nic naprawdę czasami czasami trudno też wypowiadać się jednoznacznie w sytuacji, gdy nie mamy takiej wiedzy, a także minister naprawdę żyjemy wszyscy na tym co przeczytam tak też być na oddział na torze, że żywienie taką nauką bardzo dynamiczną zmieniającą się na momencie możemy powiedzieć nie wiem dieta jakaś tam tłuszczowa jest jest na jej nic nie zdrowa za parę lat może okazać, że to najzdrowsza dieta na świecie, więc trzeba po prostu też być otwartym na zmiany, ale też i i edukować i np. nie wiem jak się mówiło wiele lat temu no chociażby na temat jajek trzeba ograniczać, bo cholesterol to osoby gdzieś tam w nauce profesorowi tak dalej często na nic nikomu nic zarzucać, ale no stoją przed z tych starych rodzić tam tezach odświeżają swoje głowy swoje nauki niektórzy naukowcy w i cały czas rozmawiamy to co jest omawiana także myśleć trzeba być bardzo otwarty na to, że to nauka się zmienia no właśnie tu tylko może zniechęcać trochę bo gdy wiemy, że bez latem mówiąc winnego teraz mówi Irena Lipowicz powiedziała panie, bo to jest wyniku tego, że i zmienia się wszystko zmieniać klimat zmienia się nasz stan zdrowia zmienia się zanieczyszczenie zmienia się z życia zmienia się też jedzenie zaraz jedzenie, zmieniając dodatki do ożywienia zmienia się, że podejście do jedzenia, bo traktujemy jako jedzenie już niejako tylko materiał energetyczny, ale przede wszystkim nasza psychika ma to ogromne ogromne znaczenie zajadamy problemy np. jedzeniem także dlatego nauka zmienia wojna się cała się zmieniają nasz organizm i chorujemy coraz bardziej i dlatego to jedzenie inaczej na nas wpływa na to muszę państwu opowiedzieć się, żeby można było trochę od czasu do czasu stanu w nogach pewnie, że na zakończenie książki panelach pani Anna Wrońska w tej chwili i nie mogę powiedzieć zamieni, ale gdzieś tam siedzi w symbolicznym zamiennie na końcu książki napisała, że nie ma co nas do pracy wymaga dalszych operacji istnieje kilka niepodważalnych do tej pory dnia nie będę państwu w tej chwili mówiła po kolei wymieniała Edyty pewniaki proszę wziąć książkę przeczytać państwo znają i gdy pani mówi o tej zmianie podejścia tak dalej to dla mnie niesamowite wrażenie zrobił ten rozdział o piramidzie zdrowego żywienia w boju z czasu świadomego mojego życia, gdyż w tym zaczęła interesować co widzę, że to już zmieniło pani sięga głęboko daleko lata lata lata wcześniak od samego początku jada stawały zalecenia i myślę, że zrobimy cały program się na tym jak to się zmienia dla statystycznej ciekawe, dlaczego tak zmieniało i jak to pewien nieraz wygląda cykl my musimy się spotykać, bo tych informacji jest brak, że oczywiście i tak będzie proszę państwa za chwilkę wrócimy do naszego programu jak książki wybrałam kilka takich powszechnej twierdzeń potocznych w co, do których wielu znanych z przekonaniami właśnie, że to prawda i 1 prawa chciałabym de ze specjalistką powiedziała nam co o tym, sądzi co mówią na ten temat chociażby badania, ale to skrót informacji, na które państwa w tej chwili zapraw wejście na długości w tym programie cyklu u TOKtora jest pani Hanna Stolińska autorka książki o złamane jedzenie obalamy mit zdrowego odżywiania książka się niedawno ukazała kiedy, kiedy na rynku pełno książka tak naprawdę no troszkę talentem powitamy wolno nam popsuło drogi o plany, bo książka miała być już w kwietniu później przesunięto na czerwiec w czerwcu okazało się, że tylko możemy puścić i Buka i premiera książki papierowej tak naprawdę to jest 2września, ale można zamawiać od połowy sierpnia, czyli już praktycznie jest trwa wysyłka także już można powiedzieć, że jest to można powiedzieć, że jest sądziłam, że już jest oddzielnie od pożądanego książka została mi to się w tonie w wersji taki wcześniejsze tylko w wersji, ale ma już ostateczna, a w sklepach stacjonarnych 2września polecam państwu serdecznie to bierzemy byka za rok 1 z takich stwierdzeń, które zrobiło dość dużą karierę w ostatnich latach jest teoria o zakwaszenie organizmu, a podobno nasz organizm plany wszystkich są za fasony to powoduje, że wyglądamy źle czujemy się źle, a antidotum na to ma być w odtwarzanie organizmu, czyli picie substancji łykanie tabletek rozumiem o odczynie zasadowym, czyli na kwas działają zasadą odtwarzamy nasz organizm, bo to jest przyczyną naszego złego funkcjonowania i nadaremno sługami, gdzie indziej tej diagnozy nadaremno przyjmujemy inne diagnozy naszego Zastalu za pewnie też w jakiej tymczasem pewnik tymczasem podstawą jest owo zakwaszenie organizmu co pan nad generalnie tak jak nie wiadomo, o co chodzi chodzi o pieniądze tak samo jest zakwaszenie bene to głośno mówić, bo nie ma czegoś takiego jak zakwaszenia organizmu, gdybyśmy byli zakwaszenie, gdy pytam Hana my spadło nawet 0,00001 no to byśmy umarli, więc nie ma takiej możliwości mówi się natomiast o produktach kwasotwórcze zasadotwórcze to też nie jest prawdą, bo nie ma produktów, które wpływają na fasadę naszej krwi natomiast jedyne co można powiedzieć co jest prawdą to jest coś takiego jak problemy z nerkami czy można mieć kwaśnicę metaboliczną albo zasadowej metaboliczne, ale to są, jakby zupełnie 2 różne rzeczy także nie ma czegoś takiego jak zakwaszenie nie dajmy się zwariować łykać suplementów czy stosować specjalnych diet oczywiście takie diety w internecie odtwarzające bazują głównie na warzywach owocach to jest ich plus, więc może to jest w pewnym momencie sensie nauka tego prawidłowego odżywiania ograniczenie nabiału mięsa jajek takich produktów odzwierzęcych jest gdzieś tam widzę cię taki plus z tego że, że mówi się od tej diecie odtwarzające, ale no nie wydajemy pieniędzy na na suplementy odtwarzające, bo to nie działa także jedno to jest 1 z większych mitów teraz w tym momencie, ale czy pani mogłaby pogłębić są pani powiedziała mięso nabiał produkty zwierzęce, a one jak wpływają jak to powiedzieć kwasowość, czego nas, bo one właśnie nie wpływają na jedzenie nie wpływa na kwasowość krwi ale dlaczego wobec tego pani mówi jak odstawimy no tak będziemy w ogóle zdrowie odżywianie, ale chodzi o to także, jeżeli jest, jeżeli pójdziemy w tym te w cudzysłowie modną je odtwarzająca to ona bazuje głównie na warzywach owocach ewentualnie tam troszkę prób niektórych produktach pełnoziarnistych np. mówi w tej mówi się żadni Kasza jaglana ma działanie odtwarzająca już Kasza gryczana ma zatrważające także no tu akurat dużo mnie nie przesądzała, ale faktycznie, ale co to znaczy, bo tutaj, bo pani powiedziała mówi się czy pani pani jak widać to jednak twórcy teorii zakwaszenia tak wielu tak twierdzą także no chodzi o to że, że warzywa owoce wg tej zasady mają działanie odstraszające nawet cytryna ma działanie odkażające, ale realizujące naszą krew także no to mówi wszystko w cudzysłowie gdzieś tam z przymrużeniem oka i to, ale wizji dzięki temu możemy się faktycznie może jest 1 plus nauczyć jest więcej warzyw owoców na pytania różne produkty to, jakbyśmy w środku zbadali ich kwasowość będą mieć już BPH prawda tak, ale to nie wpływa na hak nie wpływa nie wpływa to nie, bo też pani mówi w książce, że odnosi się pani dobrych chwil wcześniej pani mówi każdy nasz gaz na narząd i w różnych naszych narządach istnieje również pycha, ale pani mówi tata skupmy się datę pH krwi pani mówi są bufory, czyli takie czynniki absolutnie stabilizujące to kwestia naszego organizmu bo gdyby rząd takiego początku, jakby po trawkę to kwasowości przesunęła to jest zagrożenie naszego życia rozumiem, czyli skądś wzięta etat tak to teoria zakwaszenia państwa, więc mam wrażenie, że szukamy modnej diety szukamy czegoś co będzie jakimś antidotum na nasze problemy zdrowotne i nie ma drogi na skróty, więc różne niezbyt specjaliści różnie nie pseudo specjaliści czy różne osoby po prostu wymyślają diety, gdy one skutkowały to wszyscy bylibyśmy zdrowi piękni szczęśliwi nie ma drogi na skróty, a wymyślanie takich różnych teorii diet właśnie tą drogą na skróty, która wcale nie przynosi korzyści zdrowotne musi się w końcu przyzwyczaić, że nie ma tej drogi skoro też, że trzeba się po prostu zdrowo odżywiać zgodnie z piramidą żywienia dostosować te zalecenia do swojego stanu zdrowia, ale nie w postaci internetu tylko pójść do specjalisty i zaczerpnąć tą wiedzę w nie wtedy wszystko będzie w porządku, ale wszystko potrzebny czas, jeżeli mamy uszkodzony przez nas styl życia, czyli na czynniki organizm także nie ma drogi na skróty trzeba po prostu się zdrowo odżywiać zgodnie z odpowiednią wartością energetyczną dieta ma być urozmaicona uregulowana, a umiarkowana niezdrowe produkty, bo też nie jest także my 100% potrafi mentalnie od obligacji to nawet dla naszej głowy nie jest w porządku po prostu przyjąć zasadę z tych 80 dwudziesty 80% zdrową 20% tam odpuszczanie i to jest najzdrowsze podejście do ożywienia wszystkie grupy produktów no, chyba że jesteśmy na diecie roślinnej na coś co innego, ale to trzeba dobrze zbilansować, a takie zakwaszenie ta teoria no to jest po prostu 1 z modnych diet no tak zła państwową dieta jak chce porozmawiać jeszcze o 2 dieta bowiem 1 000 000 ludzi wierzą w to, że istnieje dieta, która przynależy do ich grupy krwi inaczej by być zdrowym, a my się wolniej starzeć, by lepiej funkcjonować mają jeść ci, którzy mają grupę krwi 0 grupa krwi, a grupa krwi bez ABS pomieszane teoria ma ono przeznaczone miliony wyznawców tak NFZ świecie w każdej księgarni znajdzie pan książkę UE ową słynną pierwszą książkę także, a także rozwijanie tego wątku praca mówi nauka nauka mówi to, że nie ma wytłumaczenia w jaki sposób dany produkt wpływa na trawienie Białek tłuszczy węglowodanów, czyli składników odżywczych i wpływa na i jak wpływa na nasz organizm później także nie ma wytłumaczenia tego w sumie, ale może zależeć wynik, ale czy dobrze, ale czy rzeczywiście, gdy były badania, które mówiły w ten sposób, jeżeli osobnik należący ile pamiętam za to myśliwi tak tak, a ogólne beta są koczownicy zapamiętałam bez, a to są rolnicy tak na wiedzy, jeżeli rolnik osobnik z grupą krwi, a odżywia się wg zasad, które znalazł w książce czy były badania takie, które mogę, jeżeli ten osobnik będzie teraz Sylwia jak zaczynaliśmy jak pani domu dla uprawnień nie mają się ze strasznych rzeczy takie badania nie pobili i nagle zacznie jeść to co jest przeznaczone dla tych co mają grupę krwi 0 to jego stan zdrowia będzie zdecydowanie gorsi ukazuje takich badań wydaje się bardzo trudne prawda, bo cieszy, bo właśnie podobnego nie ma nie ma takich spraw nie ma po prostu jakiegoś logicznego wytłumaczenia jak ta grupa kwitowano trawienie poszczególnych składników odżywczych także ja np. wg mojej grupy krwi powinnam po prostu być myśliwym biegać po polu i jeść zwierzęta, a jedno i roślinnej i czuje się fantastycznie jestem zdrowa także w no no nie no to jest jedno z kolejnych modnych diet być może, jeżeli jest także np. każda z tych diet mówi o tym, żeby unikać przetworzonych produktów bądź niezdrowej żywności, jeżeli zaczniemy stosować nawet jakiś model żywienia no to i odstawimy niezdrowe produkty to tak czy owak magicznie poczujemy się lepiej i i tak większość jest wszystkich diet na to dobrze no to weźmy następną dietę Atkinsa odmiana Kwaśniewskiego i każdy z nas zdaje się dietą bez południowych czy most południowy coś takiego prawda nie jest dieta plaż południowych oraz już są inne konstytucyjne Dan mówimy po prostu o bardzo dużej podaży tłuszczów w diecie no i dieta Kwaśniewskiego dieta dieta Atkinsa to są takie typowo dietę wysoko tłuszczowe bazujących na produktach pochodzenia zwierzęcego, czyli faktycznie dużo smalcu dużo boczku dużo jakiś taki tłustych mięs co też wiąże z tym, że dno, jakie produkty zwierzęce no o, toteż jest większa podaż białka należy ktoś zdrowy to w krótkiej perspektywie nie ma negatywnego wpływu na zdrowie, ale wysoka podaż nasyconych kwasów tłuszczowych cholesterolu i w ogóle tłuszczu w diecie wpływa negatywnie na nasze serce na układ krążenia i zwiększa ryzyko tych wszystkich chorób udaru zawału choroby niedokrwiennej serca miażdżycy c i to ewidentnie pokazują badania młoda osoba chwilę modem chwilę może jeszcze sobie poradzić z taką tłustą dietą na produktach pochodzenia zwierzęcego, ale na dłuższą metę dla osób starszych czy dziś tamta to absolutnie nie jest zdrowe nie jest polecane i legend 2 uwagi, iż od lat myśmy to sytuacja wychodzę do księgarni i widzę z 1 strony książki mówiące o zdrowym odżywianiu dieta śródziemnomorska dieta zrównoważona dieta bazująca na owoce warzywa dieta wegetariańska one mówią przekaz jest taki ktoś zdobył dla zdrowia, a z drugiej strony widzę książki, który miał dokładnie coś innego pracodawcy, czyli o tak jest to co pani powiedziała od rana tłuszcze mięso to będzie dobry dla zdrowia to zrazu można zwariować faktycznie już są groby rodzinne strony jednak światach najzdrowsza dieta to cały czas w rankingach jest dieta śródziemnomorska dieta dasz dieta mając na nasz mózg tzw. później dieta roślinna, a więc takie wysokościowe są gdzieś tam daleko daleko tak może też zmienić trzeba być otwarty może samo jak wykonuje testy genetyczne, a on pacjentów też często pokazują, że dane osoby trafią mniejsze ilości mają problem trawienie węglowodanów też coraz częstszy problem i w i daje więcej tłuszczu troszkę wiecie, ale wtedy bazujemy na tłuszcze pochodzenia roślinnego wtedy jest w porządku tak natomiast takie, a ja sama sobie też zrobiłam ten czas genetycznymi akurat wyszło, że ja w ogóle tego tłuszczu prawie nie trawienie metabolizm ja i dla mnie lepsza jest dieta z wyższą zawartością białka węglowodanów także warto sobie też taki taki czas zrobić przed przystąpieniem do jakiś taki Indra rygorystycznych bardziej drastycznych zmian niż nasza piramida żywienia to pokazuje jak indywidualny organizm reaguje na składniki po prostu, a 1 jedno zapytania Dudzie spotkałam się z osobami, które jadły właśnie wtedy od złości powszechnie teraz też dieta Kwaśniewskiego i mówił mi że, a czują się bardzo dobrze AB co wtedy dziwiło to mniej wg agencji latem UB, że schudł jak będzie jak można schudnąć jedząc takie usta mocne prawda można tak, ale jak to jest szybsze tempo chudnięcia niż na diecie takiej standardowej i i ale jakby fakt docelowy jest taki sami można mieć ewentualnie wtedy no panie każda restrykcja żywieniowa ja widzę to moich pacjentów co część obserwuje, że kończy się po prostu napadem na jedzenie i to ona co na węglowodany i to na co na węglowodany proste, a nie to dobre złożone jak postawmy kropkę nad i tu postawmy kropkę nad boimy się rozdały, a tymczasem za moment skrót informacji Hanna Stolińska doktora w dziedzinie nauk o ożywieniu pani na Polskę z dietetykiem klinicznym napisała książkę zakłamany jedzenie obala mity zdrowego odżywiania książkę wydało wydawnictwo otwarte od 2września książka powszechnie dostępna teraz można ją zamówić czy też 1 tchem naprawdę zachęcam państwa, żeby postawić kropkę nad jeszcze nad tymi dietami pani wymieniła diety najzdrowsze, toteż znowu powiedzmy sobie podejścia do innego programu do następnego programu, ale też zaskoczyła mnie pani uwagę co do diety śródziemnomorskiej książce powinniśmy tak sukę pani widzi też Śląsk jest bardzo zdrowa tylko o re el realia są takie one później już istnieje w krajach śródziemnomorskich ludzie coraz rzadziej średniej ilości miejsc naprawdę jedzą tak wg zasad jak mówić też morska prawda tak tak tak, bo po prostu doba krajów basenu śródziemnomorskiego już wasza kuchnia zachodnia Ano np. w Grecji oni są na czwartym miejscu, jeżeli chodzi Europe co do nadmiernej masy ciała, a także dziś ta może ta te starsze panie w górach Czesi tak to człowiek ma obraz takiej Włoszki z południa czy wobec włoskich szczupła i ta starszej kobiety Greczynki Tal katolikom właśnie wśród płaczu było rzadkością tak gdzieś tam jedzie do tych krajów widzisz jednak, że dieta zachodnia tam mocno stąpa po ziemi w, czyli przeszło w zeszłym roku może wróci smażony jedno 3 proc nie ma, bo obserwujemy konsekwencje tego, zwłaszcza tu chodzi o tę otyłość dzieci na to jest tutaj tutaj to cały czas te wskaźniki otyłości rosną chyba tak zarozumiały może masz zatrzymały nas może pan może pan jakieś dobre wieści o pani Hanna myślę, że cały czas rosną wskaźniki nadmiernej masy ciała Adamczyka wobec tego przy następnej kwestii, które pan poświęca też rozdział, a mianowicie to producenci wyszli naprzeciw tym, którzy chcą zdrowo odżywiać i mówią tak chcecie produkty bez cukru chcecie produktowe służb to my wam dajemy my swoimi procesami technologicznymi premier sprawimy, że będziecie mieć tak bardzo żywność LED jej możecie używać Domoń nie ma tam zyskowność np. tak 0 cukru, ale więcej tłuszczu albo więcej słodzików albo więcej innych dodatków do żywności produkty light ma 30% niższą wartość energetyczną niż ten produkt, bo taka jest definicja ta ten można zdać light, a to zagwarantuje, że 30% mniej kalorii od tego, który nieźle, ale dokładnie warunkach tylko, że albo odcinamy cukier, bo mamy Tłuszcza musimy dać co innego co z zachowaniami smak tego produktu tak producenci nie mogą pozwolić, ale jeżeli coś napisane w CIT czy lekkie no to już tej definicji nie obowiązuje, a czym piszemy fit możemy dać ten proces chcemy, a kalorii, choć może być taka sama tak naprawdę chodzi to jest oszustwo poniekąd gospodarzem drugiego polegać żywności żywienia mówi się tylko light nie mówi się na leki, więc producent w sumie może sobie robić co chce nadal w przypadku, jeżeli ktoś nie ma wiedzy na ten temat no to będzie tak myślał taka, a trudno, żeby przeciętny Kowalski miał wiedzę na żywienie ową taką jak po pięcioletnich studiach i oczywiście, ale intensywny Kolański Emu dziś nagrywamy takie rzeczy takie rozmowy to państwa zobowiązań, ale przeciętny Kowalski jednak czyta pani Hall no i powinien przeczytać na etykietce ile czego tam jest każda czytanie etykiet jest bardzo ważną sprawą czy ten jest ta pułapka jak widzimy lat już nie mówiąc o tym w chwili, gdy tam w ogóle jesteśmy może mieć wprowadzenie błąd ten, nawet jeżeli zamiast 30 proc mniej kaloryczne produkty to my to metoda liczymy że, o ile więcej możemy, żeby było tyle samo, a także ustalanie strategii np. kupujemy raz tyle wiemy to co zjadamy jego tak czy owak 2× więcej i mamy jest logiczny chodzi na plusie jeszcze tak kaloryczna w takim przypadku dobrym są np. widzą ludzi wafle ryżowe kukurydziane, a zamiast chleba tylko jest po prostu pół paczki na razie nie za paczkę i wcale nie wychodzi mniej kalorii niż zjedzenie normalnego chleba a tym bardziej to produkty jak już przetworzone z wyższym indeksem glikemicznym mniej wody mi błonnika niż magnezu żelaza i wszystkiego także to można coś tam być drobna przekąska, ale no ludzie zaczynają mieć więcej takich produktów pomyślał, że tak czy owak będzie to na chaotyczne widz to była wizyta osoby taki krótki krótkiego stosuje chrupki system na diecie między próbki nie zapytam się chlebem jem próbki z zarobkami się tam by dokładnie, a wielką karierę i to poruszę inny wątek wielką karierę zrobiło tzw. masło planowany moi znajomi mnie nie nigdy w życiu normalny ma sugerowane czym jest masło karbowane, jaka jest jego wyższość nad zwykłą masłem masłem klarowanym ma taką wyższej, że nie zawiera cholesterolu w ogóle w ogóle, tak więc więc faktycznie może być stosowana jednak zachowuje ten smak masła, które Polacy uwielbiają nowo jest specyficzne i jak najbardziej myślę, że raz na jakiś czas można sobie stworzyć takie masło klarowne tylko to jest tak znowu takie samo z olejem kokosowym, że małe ilości jest porządku, ale duże ilości już nie, a Polacy to tak jak wyszło to masło kokosowe emerytom olej kokosowy to i tak do smażenia do pieczenia i do jeszcze kawy kuloodpornej tzw. czarnej żeby, żeby nagroda ciekawa kuloodporne, choć tak nazywała po prostu czarna kawa z dodatkiem oleju kokosowego, która ma za siłę słyszane są u nas nadać uczucie sytości, więc jeżeli raz jakiś czas używamy ten olej kokosowy dla smaku tak samo jak masło planowane dla smaku to co nie widzę żadnego problemu tylko problem Polaków jest w ilości jedzenia wszystkiego i zdrowych niezdrowych rzeczy po prostu nie mam umiaru w jedzeniu czy uważa pani obowiązkowo jak zauważa takie jak i często mówi o tym w książce, bo dotyczy np. miodu ziemniaków jak większość produktów spożywczych wszystko w nadmiarze nam będzie szkodziło, a w małych ilościach będzie dla nas porządku są takie badania, które mówią jak zwiększyły się porcję bardzo akcji są jeszcze badania, które pokazują 3 krzesła, zwiększając co roku o różnych miejscach np. w stolicy po ciastka za czasów mego dzieciństwa ciastko kosztowało 2zł pary Wisła pewnie pamiętają projekt był taki rozkład sernik był taki od cer nić prawda, a teraz kupuję kawałek sernika Doda powie, że jest taki tort laserowy jest od kraju będzie taki trójkąt wyjazdem pewna, że ten tylko jest 2× taki jak dawniej ten mój serwis, który sobie kupowała i tak zdecydowanie, bo nawet jest także bardzo często, że ludzie idą np. do sieci fast food jest mniejsza większa porcja sobie zaprzeczają, że jednak większa bardziej opłaca i to jest specjalnie tak robione zawsze większa porcja będzie trochę, jakby w przeliczeniu na to objętość później jak my 2× kupili to mało porcja zawsze będzie tańsza, ale chyba taki chwyt marketingowy trzeba znowu nic więcej, bo będzie to i tak wyjdzie taniej już nie mogę wszystkich przecenach od razu kup kup razem 6 opakowań ciastek w dziejach go zobaczyć jak jedno opakowanie jest zdaniem porównanie, gdyby kupił 6× po 1 prawda sam Słomka buczenie po prostu robimy problem został on jest kilka minut porozmawiajmy o produkcie, który znamy od dziecka o produkcję, którym wielu z nas zna towarzyszyć codziennie przy obiedzie będzie już wiem coś co się nazywa lans to wskazuje też i odmienność kulturową tam rzadziej ten produkt deficyt produktu rynek coraz częściej zastępujemy kasami parametryzacji, czyli o ziemniakach ta, która uzasadni parę godzin w jakiej sprawie pani zobaczy czy może sobie kładzie, jaki jesteś szczupła z natury bardziej ziemniaki, a mniej jemy ziemniaków ze względów wobec ziemniaków jesteśmy na chcemy schudnąć reżimu panie, bo mam zdrowe podejście do jedzenia z wybranym ma tylko po moim wywołało moja głowa jajem wszystko naprawdę tylko w odpowiednich ilościach regularnie i bazują głównie na nie przetworzonych produktach roślinnych, ale naprawdę to jest podstawa także nie stawiano nie jest tak, że pani rodzice są szczupli nosa, ale z żalem tendencja do tego, że powiedzą rząd więcej nie ma czegoś takiego SD mamy geny, czyli albo włościanie wolniej, ale sama po pani wiedziała pani od różnic indywidualnych albo posiadać już pod koniec kłóci się zima jest daleki przecież pani wie, że zawodnicy indywidualnie 1 i psy widziała prosta matematyka, że jeżeli jest tyle dialogi i i zmniejszy o tyle to na pewno schudniesz tyle możemy mieć osoby podobny styl życia podobny wiek płeć itd. 1 będzie miał problem mają obejmować różne znaczenie tak, ale ja zawsze mówię jest taki naładowany pistolet i wciąż wybuchnie czy wystrzeli to zależy od naszego zużycia no na pewno na tę należność z życia 1 z łatwej drugim trudniej, ale wystawiony na brak jest trudniej przed zdecydowanie w ważnych tak chyba mówiąc sytuacja w drugim tygodniu mogę odpowiedzieć pali już ze swojego punktu widzenia mówi o lepszy, gdy znajdują takie osoby wcale im się łatwo z tym nie żyje natomiast wróćmy może do tych ziemniaków, bo właśnie dla marki wartości początkowej, jeżeli są są bez tłuszczu bez sosu, jeżeli są takie po prostu gotowane z wody lepiej iść na parze, bo mają dużo witaminy c, a obróbka termiczna długie gotowanie niweluje tę witaminę c panią dużo potasu, a błonnik pokarmowy także jak najbardziej są to zdrowe produkty nie są jak ja w swojej praktyce dietetycznej pacjentów nie, licząc tych ludzi jak euro i warzyw takich standardowych jednak do produktów skrobiowych zamieniający Kasza ryż makaron ze względu NATO, że mną sałaty można dziś się cała ziemniaków no to już jednak nie może mają tylko 70cal 100g no to można przesadzać innym podbijają kaloryczność mają wysoki indeks glikemiczny, więc osoby z solidną odpornością cukrzycą muszą uważać na ziemniaki mogą ewentualnie zimne ziemniaki to powstaje tzw. też skrobia oporna, która nie podwyższa stężenia glukozy mogą mieć bataty, czyli od ziemniaki, które mają zdecydowanie niższy indeks komiczny niż zwykłe ziemniaki mimo tego, że są słodkie, ale też zawierają bardzo dużo beta-karotenu także ziemniaki najbardziej są w porządku tylko mówimy o sposobie przygotowania i ilościach tak, ponieważ to pani powiedziała ten sposób jedzenia w trakcie roku jest na Jeża, a mianowicie tych co lubią ziemniaki i tych, dla których ziemniaki są obowiązkową komponentem objętym zasadami było obiad miał składać się mieszka w Ziemniaku i warzywa tylko gazu, bo myślę, że spada spożycie ziemniaków ze względu na Polskę, jakby one są bardziej czasochłonne, a Doda nie chce nam się odbierać dziennie mówi nam kobieta u młodych ludzi szczególnie widza niskie spożycie ziemniaków ewentualnie pojadą do rodziców jest na tym niedzielnym obiedzie ja mam to samo ja na co dzień gdzieś tam nie mam czasu obierać ziemniaków czasem gdzieś tam szybko opiekę szczególnie bataty, ale uwielbiam ziemniaki po prostu pojadę na obiad niedzielny mojej mamy obowiązkowo muszą być koperkiem i więc jakby tutaj czas tak Kasza ryż jednak makaronu wygrywają z ziemniakami, a szkoda szkoda kiedyś prowadziłam mikrofon rozmawiam ze słuchaczami mówiłam i jakie to proste urządzenia była już życie i trasy są tego jeszcze jedno maszynka do chińskiego obierania ziemniaków może ona myślimy Angel dziewiątego obierania ziemniaków jabłek do tego mycia i żeby można było dostać tego artysta bardzo serdecznie dziękuję Hannu wrócimy do różnych wątków pani książki pana są bardzo ja zapraszam też do siebie na media społecznościowe do kontaktach był jakiś pytania wątpliwości zakłamane jedzenie obala mit zdrowego odżywiania pani Hanna Stolińska, a pani jeszcze raz dziękuję Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: U TOKTORA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA