REKLAMA

Tłuszcze nasycone - uwaga na tłuszcze pochodzenia zwierzęcego

Przewodnik TOK FM Na Zdrowie
Data emisji:
2020-09-02 13:50
Prowadzący:
Czas trwania:
01:25 min.
Udostępnij:

Przypomnijmy: ze względu na budowę tłuszcze dzielimy na nasycone i nienasycone. Dzisiaj ciąg dalszy o nasyconych. Zawarte są one głównie w produktach odzwierzęcych: smalcu, mięsie, maśle, tłustym serze, ale także w oleju kokosowym i palmowym Rozwiń »

Światowe organizacje zajmujące się żywieniem, a także polski Instytut Żywności i Żywienia rekomendują znaczne ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych dostarczanych z dietą, czasem używając określenia, iż ich spożycie powinno być "tak niskie, jak to tylko możliwe". Wspólne zalecenia opracowane przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO) określają, że dziennie 30% energii przyjmowanej wraz z pożywieniem powinno pochodzić z tłuszczu - określając równocześnie górną granicę spożycia tłuszczów nasyconych na mniej 10 proc.

Według oficjalnego stanowiska spożycie tłuszczów nasyconych wpływa na podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi i zwiększenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, np.miażdżycy i zawału. Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Wodnik w TOK FM na zdrowie i dobry Ewa Podolska przypomnijmy ze względu na budowę tłuszcze dzielimy na nasycony i nienasycone dzisiaj ciąg dalszy nasycone zawarte są one głównie w produktach zwierzęcych smalcu mięsie maśle tłustym serze, ale także oleju kokosowym palmowy światowe organizacje zajmujące się wie nie ma także Polski Instytut żywności żywienia rekomendują znaczne ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych dostarczanych dietom czasem, używając określenia, Rozwiń » że ich spożycie powinno być tak niskie jak tylko możliwe wspólne zalecenia opracowane przez organizację narodów Zjednoczonych do spraw wyżywienia rolnictwa FAO oraz światową organizację zdrowia WHO określają, że dziennie 30% energii przyjmowanej wraz z pożywieniem powinny pochodzić z tłuszczu, określając równocześnie górną granicę spożycia tłuszczów nasyconych na mniej niż 10% wg oficjalnego stanowiska spożycie tłuszczów nasyconych wpływa na podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi i zwiększenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych np. miażdżycy i zawał przewodnik medyczny od poniedziałku do piątku przed 14 przewodnik TOK FM na zdrowie Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEWODNIK TOK FM NA ZDROWIE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz radio TOK+Muzyka bez reklam - teraz 40% taniej w zimowej promocji!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA