REKLAMA

Kawa na szkiełku naukowców – co badania mówią o jej wpływie na organizm?

Weekendowy Poranek Radia TOK FM
Data emisji:
2020-09-06 07:00
Czas trwania:
11:56 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Małgorzata Waszkiewicz to jest weekendowy poranek Radia TOK FM zaczniemy go tak jak chyba większość z państwa zaczyna niedzielny poranek od od kawy przez najbliższe 40 minut będziemy o niej rozmawiać o tym czy jest zdrowa czy można ją wzbogacić potem zabiorę państwa w miejsce, do którego nie każdy może wejść państwo się to uda za pośrednictwem naszej anteny mojego mikrofonu wejdziemy razem do października, gdzie baliście opowiedzą o swoich wszystkich tajemnicach, a teraz Rozwiń » już zapraszam państwa na rozmowę z panią prof. Moniką Gronkowski z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z katedry żywienia człowieka dzień dobry bardzo duża jest badań jeszcze więcej jest publikacji i artykułów i w prasie w internecie i właściwie można się w tym wszystkim pogubić no to rozpraw my się z tym raz na zawsze i odpowiedzmy na pytanie kawa zdrowa czy nie zdrowa nie mogę udzielić takiej odpowiedzi powiem, że jak pani zaprosiła do Radia to oczywiście sięgnęłam po literaturę światową naszą krajową za czas oczywiście od naszej tutaj domowego podwórka, dlaczego taka przetarł sobie takie szlaki do zdrowotności bym powiedziała, dlatego że 2016 roku Instytut żywności żywienia zaproponował Polakom nową piramidę zdrowego żywienia aktywności fizycznej i tam znalazła się filiżanka Skawą jako coś co powinno stanowić element całodziennego naszego sposobu żywienia no i od tego się zaczęło czy czy to jest zdrowe niezdrowe szczerze uważaliśmy, że kawa to używka prawda, której nie powinniśmy mieć jadłospisie wielu dietetyków wręcz odradzał, zwłaszcza przy nadciśnieniu prawda dokładnie tak oczywiście piramida, którą rekomenduje Instytutu żywności żywienia jest piramidą dla osób zdrowych, ale kawa filiżanka kawy rysunek czy filiżanką kawy herbaty znajduje się jako coś co powinno wzbogacać nasz jadłospis no rzeczywiście tak jest, że te pierwsze badania sprzed wielu wielu lat mówiła o tym, że kawa nie jest czymś dobrym dla naszego organizmu, że może powodować nadpobudliwość jakieś zaburzenia właśnie w układzie sercowo naczyniowym tak jest tam jest kofeina to jest nie dyskutowali tak natomiast każdy z nas szuka spożywa, więc naukowcy też chcieli jakąś furtkę otworzyć, żeby no może nie zakazywać, ale też niekoniecznie rekomendować no i jak pojawiła się ta kasa z naszych piramidzie to wiele osób chce środowiska naukowego nie tylko zainteresowało, dlaczego instytuty badania oświatowe zaczynają, jakby mówić o tej kawie takim troszkę innym aspekcie okazało się, że rzeczywiście badania, które no nauka ewoluuje wiadomo mamy coraz więcej wiemy zmieniamy też swoje poglądy, ponieważ wyniki badań światowych i krajowych pozwalają na to zmiana opinii no rzeczywiście okazuje się, że kawa to źródło związków bioaktywnych które, jakby przeważają tą swoją zdrowotną ością nad tą negatywnym działaniem stąd też kawa jako coś co wiecie, jaką coś co może wzbogacać źródło związków panu Poli fenolowe bioaktywnych jest czymś co powinniśmy jednak może niekoniecznie rekomendować, ale też niekoniecznie zakazywać jako dietetycy, a następnie etykiem zakazuje spożycia tłuszczów kwasów tłuszczowych, o czym co wiemy cukru, że na pewno niezdrowe dla naszego organizmu natomiast no to związki, które są w kawie oprócz kofeiny są część co jednak działa na tym nasz organizm pozytywnie natomiast ja chcę od razu został naukowcem, więc nie mogę tak jednoznacznie odpowiedzieć, że każdy z nas ma też taką tolerancyjna gość kawy jak np. na gluten trzymali, kto ze są osoby, które nie tolerują najlepszy oczywiście to już nie możemy tych osobach jako osobach w pełni zdrowy tylko osoba z jakimiś dysfunkcjami zdrowotnymi, gdzie ta kawa no może szkodzić po prostu, ale jest więcej zalet niż VAT to działanie związków Poli fenolowe flawonoidy związków bioaktywnych wielu innych jest bardziej chyba korzystne niż samo działanie kofeiny realizowane od jak one na nas działają Zając nowotworową w sieci starzenia w mogą wpływać na regulowanie masą ciała mogą działać są oczywiście wszystkie badania raczej na modelach zwierzęcych nieludzkich, więc tutaj nie możemy tak kopiuj wklej zrobić człowieka odnosić tego człowieka natura znów takie badania i wiedzą czy in vitro potwierdzają jednak to działanie nawet w działaniu u osób z chorobami neuro degeneracyjnymi, więc tutaj też mamy też zieloną kawę prawda zieloną herbatę kojarzy nam bardzo modne dokładnie tak z przeciwdziałaniem np. chorobą układu sercowo-naczyniowego tylko my musimy też pamiętać o jakości sposobie parzenia w sposobie spożycia dodajemy cukier czy nie dodajemy co dodajemy do tej kawy tak czy czy ona jest jeśli izolowana tzw. rozpuszczalna czy czy to jest kawa parzona w tzw. po turecku, więc tutaj wszystkie aspekty dookoła też mają swoje znaczenie no chyba ważna powiedział panie są także to jest ta ten rodzaj kawy, który jak oddaje te właściwości takie prozdrowotnych jak byśmy mogli mówić wspomniała pani kawę rozpuszczalną to co pani unijnych to znaczy nigdy nie decyduje się na dziś takie ostre opinie no natomiast kawa rozpuszczalna to już jest produkt to nie produkt taki naturalny tylko przetworzone, więc norek komentujemy raczej kawę parzoną tak świeżo mieloną parzoną niż taką kawę jeśli zostaną wspomnieliśmy przed chwileczką bardzo modnej Zielonej kawie, ale można też stają się takie kawy z dodatkami takimi bio dodatkami i tutaj zaskakujące bardzo, bo kawa z dodatkiem grzybów wyjście tanie w zespole w katedrze sprawdziło się panie publikację na ten temat rzeczywiście kawa z grzybami ten przegląd artykułów, który dokonał mój zespół to był przegląd takich dodatków pochodzących z niego, że po Pieczarka tak, jakbyśmy sobie czy prawdziwe tylko grzybów typu Rajczy czy Czyż takie, które są pochodzą z takiej kultury wschodnio wschodniej i tak już od wielu wielu lat tysięcy lat w zasadzie także są używane jako coś co ma przedłużyć nam życie niektóre nawet co określane jako tzw. źródło długowieczności na rzeczywiście te badania, których my mówimy to też są badania modeli zwierzęcych, więc to też są badania prowadzone wśród ludzi, ale same te grzyby są źródłem związków bioaktywnych niektóre z nich mają nawet 450 takich różnych związków oczywiście nie są przebadane wszystkie tylko kilka tych związków, ale no wszystkie te dodatki grzybowe takie, które nam się kojarzą ze Wschodem poprawiały funkcjonowanie organizmu przy dodatku kawy no tylko, że u nas w naszej kulturze nie spożywamy takich ilości kawy nie spożywamy tak palonej kawy i nie to nie jest tylko dodatek do kawy tylko musiałyby być one obecne w naszej diecie, żeby myśmy tutaj namacalnie widzieli poza tym te badania, które myśmy przegląd nawet do na potrzeby publikacji to były badania, które są tylko wyłącznie badaniami modeli zwierzęcych nie wśród ludzi no i dane są obiecujące, aczkolwiek wymagające jeszcze myślę wielu wielu lat badań, żebyśmy mogli mogli tak jednoznacznie powiedzieć rzeczywiście tak jest jak grzyby wpływają na kawę to znaczy one zmieniają troszeczkę smak, więc no ten aromat, jakby nie nie pozostaje taki czysto kawał no mają one specyficzny smak piłkarze tego bowiem nie piłam, bo jakoś tak osobiście nie lubię takich eksperymentów, ale zapachową tak sensoryczny to sprawdzała i dla mnie też, jakby ten to wyczucie grzybów jest, aczkolwiek głównie to są osoby, które bardzo często stosują dietę wegańska gąbką wegetariańską i te grzyby są źródłem takich związków, których oni nie dostarczają żywność z takimi tradycyjnymi produktami zwierzęcymi są polifenole flawonoidy związki RP nowe wszystkie te związki tzw. aktywne biologicznie aktywne, które działają na nasz organizm na poziomie słup komuś oko wykonali też boską, dlaczego łączyć to akurat Skawą takie są badania bardzo często szukamy takich rozwiązań, żeby przemycić pewne związki w diecie, bo np. nie każdy z nas by zjadł grzyby takie do do nie wiem ryżu tak, chociaż niektórzy z nas lubią auta kupujemy suszone w takich sklepach azjatyckiej wschodnich chińskich itd. natomiast nie każdy już widzi to chce sięgnąć natomiast w takiej kawie jest, toteż taki powiem mu reklamowy, że czynność taka inna kawa tak no inna trzeba spróbować mamy teraz różne kawy prawda i kawa ma tak silny aromat smak, że można eksperymentować teraz mocna kawa z kardamonem też prawda z cynamonem noc specjaliści bali ci specjaliści od takiego z nas kawy mówią o tym, że wręcz dodatki podkreślają smak zapach taki aromat kawy, które nam się kojarzy także parzona kawa czy świeżo zmielona kawa zawsze taki no chyba niewiele osób jest, które na taki zapach czy czy smak czy aromat silnie zachęcą prawda, więc myślę, że to ten dodatek czy ten specyfika tego aromatu kawy takich walorów sensorycznych powoduje, że urozmaica ją sobie różnymi dodatkami do teraz proszę, aby po prostu na kawę tak jak mówię w piramidzie zdrowego żywienia i stylu życia aktywności fizycznej jest kawa, czyli nasz największe naukowe autorytety podpisały się po tym, że takowa może się tam znaleźć, ponieważ jej działania wpływające korzystnie na nasz organizm jest lepsze niż to negatywne i są bardzo dobre informacje o poranku w niedzielę bardzo dziękuję za rozmowę prof. Monika Frankowska Uniwersytet przyrodniczy we Wrocławiu katedra żywienia człowieka dziękuję państwu smacznej kawy lub bardzo dziękujemy i teraz zapraszam na informacje Radia TOK FM Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKENDOWY PORANEK RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA