REKLAMA

Poradnik zbierania grzybów na nadchodzącą jesień

Magazyn Radia TOK FM
Data emisji:
2020-09-06 12:00
Prowadzący:
Czas trwania:
12:44 min.
Udostępnij:

Okazuje się, że zbieranie grzybów nie jest tak oczywiste dla innych nacji jak dla nas. Niemcy często nie są nauczeni z domu chodzenia na grzyby i mogą zebrać ich tylko kilogram, Włosi potrzebują specjalnej karty pozwalającej na grzybobranie, a w Belgii jest co całkiem zakazane. Dlatego my skupiamy się razem z dr inż. Martą Bełką z Katedry Fitopatologii Leśnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na polskich grzybach - kanie, kurki, czy maślaki. Dr Bełka tłumaczy jak je odróżniać, przestrzega też przed gatunkami trującymi. Nie zabrakło też poradnika jak prawidłowo zbierać grzyby, by mogły w tym miejscu wyrosnąć kolejne.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzielny magazyny Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwo rozpoczynamy kolejną godzinę naszego programu przy telefonie jest pani dr inż. Marta Belka z katedry fitopatologii leśnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu dzień dobry kłaniał się pani doktor dzień dobry panu dzień dobry państwu proszę sobie wyobrazić teraz zwracam się do naszych słuchaczy, że w naszym niedzielnym magazynie po raz pierwszy wieloletni jego historii mówić będziemy o grzybach i Rozwiń » pewnie nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego gdyby, gdyby nie torze jednak to chyba ulubiony jesienny sport Polaków przynajmniej taka pasja, która jest w stanie i doprowadzić do wielu dyskusji przy rodzinnym stole też połączyć ludzi we wspólnej pasji to najpierw nim samym grzybach powiemy czy zastanawiała się pani kiedykolwiek nad tym, skąd wziął się fenomen Grzybowi czy kulturowo dotyczą tylko Polski czy też innych krajów w Europie jeśli chodzi o grzybobranie on jest bardzo zakorzenione w kulturze Słowian naszych generalnie Słowian Niemcy takiej kultury już nie mają Niemcy boją się iść do lasu i generalnie grzyby kupują w markecie występują do nas w dowolnym zebrać tylko kilogram grzybów natomiast my Słowianie z dziada pradziada mamy przekazywaną wiedzę na temat grzybów znaleźć się na tych grzybach naprawdę dość dobrze i czy to będą Rosjanie będą Polacy my w tym lesie potrafimy się odnaleźć cenowe naszych czasów też polega na tym, że w większości nasze lasy należą do skarbu państwa dzięki temu każdy z nas może pójść do lasu i praktycznie bez ograniczeń zbierać sobie każdą ilość grzybów praktycznie bez ograniczeń, ponieważ nie wolno nam niektóre miejsca w lesie znaleźć nie wolno wejść do upraw w wysokości 4m do ostoi zwierzyny do miejsc, których naukowcy prowadzimy badania naukowe nie wolno również chodzić zbierać grzyby w parkach narodowych czy jakiś innych miejscach ochrony przyrody no dobrze, czyli chce pani powiedzieć jesteśmy jednym z liderów w Europie na pewno to wobec tego musimy na tych grzybach się znać, jakie grzyby najczęściej można spotkać polskich lasach grzybów i całe mnóstwo, bo grzyby są małe duże występują generalnie od stycznia do grudnia jednak myśląc o grzybach mówimy o grzybach jadalnych na pewno będą to prawdziwki, czyli borowiki szlachetne na pewno będzie tylko zaś babka koźlarz grabowy koźlarz czerwony maślaki czy będzie się też ziarnisty zwyczajne czy będzie pod Grzybek czy to będzie czuł bajka Kania Gąska Zielona mleczarzy opieki będą występować na polach możemy spotkać podczas pieczarki wolne możemy spotkać naszych lasach kurki, czyli pieprznik jadalny, ale mamy też że, które są jadalne, które możemy spotkać się chociażby w parku na spróchniałych pniach gałęziach bzów bzu czarnego występuje uchodzą, za które rzeczywiście także wygląda trochę jak ucha także można go spotkać w parkach i zaroślach jakiś przydrożnych ta różnorodność jeśli chodzi o grzyby jadalne związana jest rodzajem lasu, do którego się wybieramy generalnie są gatunki grzybów, które żyją np. tylko w danym gatunkiem drzewa mamy takiego maślaka trydenckiego, które żyje tylko wyłącznie nawiązuje współpracę z liczbą mamy mało maślaka żółtego, które współpracuje tylko z Andrzejem, ale mamy też sosnę, która nie jest taka wybredna i sosna mas w ciągu całego swojego życia około 50 gatunków grzybów których, z którymi tworzy symbiozę jeśli chodzi o drzewostany iglaste to możemy spotkać w tym drzewo w stanach dla tych borowiki maślaki możemy spotkać mlecz AJA Rydza opieńki kulkę natomiast liściastych możemy spotkać już wspomnianego również borowika możemy spotkać Kolejarza babkę, które będzie nam występował w lasach liściastych z udziałem żądze Kolejarza grobowego, który będzie występował, zwłaszcza właśnie drzewostan Grabowo jak sama nazwa wskazuje Kolejarza czerpanego spotkamy w miejscach, gdzie rośnie nam to pola, gdzie rośnie sikają, gdzie rosną brzozy Czubaj tykanie spotkać możemy czasami nawet na cmentarzach, ponieważ się czy bajka Kania czy też tak znane słowa lub miejsca, gdzie jest dużo azotu no przyznam panie doktorze panie nie zachęciła jeśli chodzi o kanie, tym bardziej, że to w grze, które ma blaszki bardzo łatwo pomylić z grzybem trującym prawda, ale oczywiście mamy trochę grzybów, które na, które można pomylić tak ze sobą możemy np. Czubaj szukaniu Czubaj tykanie pomylić z muchomorem sromotnikowym tak samo Gąska Zielonka gołąbka też możemy pomylić muchomora, który nie jest nim grzybem, ale Kurka również możemy pomylić z lisów Compo wręcz ową także opiekę czasami mylimy też grzybem, którego niedobrze byłoby zjeść, czyli z maślanką związkową Marc, a może jadalnego pomyli, której właściwie chronione jeszcze wydaje się, że jest na liście chronionych gatunków pomylić możemy sobie strzelnicę Kasztanowa tą Czubaj tykanie możemy pomyśleć też by kończyć pieniądze tylko odmianą Chemika także jest sporo grzybów, które ze sobą można pomylić, ale jak mówię my jednak troszeczkę znamy się na tych grzybach i warto generalnie nie może się znamy zajrzeć jednak do tych atlasów przed wejściem do lasu przypomnieć sobie, jakie są cechy różnicujące te grzyby trujące czy niejadalne i grzyby jadalne rozumiemy, bo skoro o tym mówiliśmy, że muchomor sromotnikowy ten najbardziej trujący Grzyb, którego pod żadnym pozorem nie wolno dotykać jest to Grzyb, który śmiem twierdzić, że ma na jest najbardziej trującym w ogóle organizmem żywym w Polsce muchomor tak tak naprawdę nazywa się muchomor zielonawy on jest powszechnie zwane robotnikom natomiast na wasze Zielona i 1 pomocnik tego grzyba może wykryć całą rodzinę niestety nasz organizm nie potrafi rozkładu substancji, które są w nim zawartych substancji trujących, ponieważ one rozkładają się dopiero w bardzo wysokich temperaturach powyżej stopni Celsjusza i śmiem twierdzić, że w naturze niż w Polsce nie ma również na truciznę najgorszy styczeń Homo jest dość podstępne on bardzo ładnie pachnie oni słodkich smaków żerują na nim owady żerują na ślimaki i to wszystko może nas zmylić, więc no trzeba uważać trzeba znać cechy morfologiczne, jakie ona różnicują nam wszystkie grzyby pomiędzy Sową popełni teraz pozwoli pani pani doktor takie grzybowe świętokradztwo, mówiąc że grzyby na ogół smakują tak samo lub też nie smakują może poza pieczarką zgodzi się pani z tym czy czy też od razu pani zaprotestuje to stanowczo bardzo stanowczo zaprotestuje każdy smakuje inaczej trufle przystosował, choć to tutaj tak przepraszam myślałem opolskiej grzyba, a my w Polsce też mamy trufle co prawda nie tak drogie i nie tak wykorzystywane w kuchni, ale my też mamy trochę dla mnie nie ma lepszego grzyba na świecie niż leczenie rzec ten grzech, który jest usmażone otoczony widać ku bułce tartej usmażone na patelni dla mnie przebija wszystko nawet trufle nie może ludzie, twierdząc nawet, gdyby nie dla mnie zaczaj Rydz jest jest najsmaczniejszy także myślę, że preferencje co do grzybów to każdy ma inne natomiast nie grzyby smakują inaczej jest wykład nawet nie trzeba iść do lasu skup sobie uczniaka kupmy sobie pieczarkę przygotujmy na różne sposoby mamy dużo przepisów różnego rodzaju boczniaki można zrobić dużo fajnych wegańskich rzeczy np. śledzia także Grzyb, który udaje śledzi też można zrobić to, że tak na koniec właściwie powinniśmy byli poczynić z tego wstęp 6września, które mamy dzisiaj to chyba początek takiego okresu na grzyby właściwie teraz chyba będzie najwięcej grzybobranie wśród Polaków zapewne tak, ponieważ mieliśmy dłuższy czas w naszym kraju susza przynajmniej u nas tutaj pod Poznaniem dopiero od kilku dni zaczął napadać patrzyłam troszeczkę prognozy pogody i rzeczywiście zapowiada się w miarę ciepło i w miarę wilgotno i to sprzyja rozwojowi grzybów także myślę, że za kilka dni możemy zabrać nasze kosze i pójść do lasu pamiętajmy nić z reklamówkami zbierajmy grzyby do koszy tak, żeby tak, żeby mogło oddychać, żeby po ścięciu nadal żyją nadal oddychają nadal produkują dwutlenek węgla w wytwarzaniu woda także mogą się zaparzyć wieszczono nam się zaparzy zaczną się rozkładać nawet zwykłe Borowik podgrzybek może być dla nas trujący także musimy na to bardzo zwracać uwagę mówi pani Niemcach, którzy mogą wynieść z lasu tylko kilogram grzybów to to w trosce o taką Eko równowagę jest inny tego powód nie wiem jak to wygląda jeśli chodzi o Niemcy, ale generalnie w wielu krajach mamy zakaz zbierania grzybów np. w Belgii np. w Holandii Belgii pod karą grzywny nie wolno zbierać grzybów we włoszech jeśli chcemy wspierać, żeby musimy mieć wykupioną specjalną kartę takiego grzybiarza tak jak w Polsce mamy karty wędkarskiej tam są takie karty grzybiarze brak takiej karty ze sobą w niektórych miejscach również we włoszech trzeba przez specjalne kursy oznaczenia grzybów, ale brak takiej karty przy sobie przed obraniem oznacza, że dostaniemy karę wysokości kilkuset euro także jadąc gdzieś za granicę ich szans uzbierać tych grzybów upewnijmy się, że znamy znamy się naprawy lub karnym wiemy w jaki sposób mamy postępować, bo to może przyczynić się do problemów jeśli tego nie wiem no dobrze to tak na koniec jak należy ścinać wyrywać, żeby tak, że nie szkodzić naturze albo szkodzić jak najmniejszym stopniu my mamy tak naprawdę 2 szkoły zbierania grzybów pierwsza mówi wykręcają druga mówi wycinamy obie szkoły są poprawne przy czym 1 jest bardzo ważna rzecz my musimy po wycięciu czy po wykręceniu tego grzyba przykryć pozostałą w ściółce grzywnie jeśli tego nie zrobimy ona przeschnie kolejne rzeczywiści zobaczymy tzw. kapcia, czyli starego grzyba zostaw go w spokoju nikomu rozsiewa zarodniki tak, żebyśmy za kilka lat przyszli i żebyśmy mieli więcej grzybów do zebrania dziękuję pani bardzo dr inż. Marta Pełka katedra fitopatologii leśnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu była moim państwa gościem uprzejmie dziękuję państwu teraz zapraszam to właśnie na pogrzebach na co jednak kuchnie na niedzielny obiad na kuchnię galicyjską jak znalazł polecam serdecznie oraz informacji Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY MAGAZYN RADIA TOK FM - PRZEMYSŁAW IWAŃCZYK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu! A w promocji Black Friday obowiązuje prawdziwe 50% zniżki!

KUP TERAZ 50% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA