REKLAMA

Robiąc dżem nie możemy ograniczać się jedynie do truskawek!

Niedzielny obiad
Data emisji:
2020-09-06 12:20
Audycja:
W studio:
Czas trwania:
14:21 min.
Udostępnij:

Bo przecież dżem można zrobić też z pomidorów, a jeśli robimy z żurawiny, borówki i śliwki to równie dobrze można go dodać do mięs, zamiast do naleśników. Ale spokojnie, nie zabraknie też informacji dla początkujących - jak uzyskać odpowiednią konsystencję, jak przetwory dobrze zakonserwować i przed czym się wystrzegać. A dżem wcale nie musi być robiony do słoika tylko podawany prosto na talerz opowiada Tomasz Zielke z Teorii kulinariów i Kukbuk.pl

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM naszym gościem jest pan Tomasz Zielke tory kulinariów oraz jako Bóg PL dzień dobre dzień dobry panie redaktorze dzień dobry Szanowni słuchacze czy słyszał pan o tym, że można z kogo zrobić Dżem nie słyszałem nadchodzi jeśli ktoś komuś podpada to osoba, rewanżując się może roznieść go argumentami i wtedy mówi się zrobił z niego Dżem truskawkowy rozwiąże dziś będziemy mówić zupełnie innych w ramach tak tak Rozwiń » nie będzie trzeba też mówić o konfiturach dobrze jak osobach i konfliktach także niektóre zostanie nasza rozmowa utrzymana w bardzo przyjaznej stylistyce no dobrze to tak czy to jest już dobry sezon by pomyśleć o zamach na zbliżającą się zimy jeśli taka w ogóle będzie jak najbardziej to znaczy co prawda sezon na najciekawsze wg mnie owoce już się kończy to znaczy wg mnie najciekawsze są bardzo kwaśne porzeczki czerwone czarne wiśnie no ale zamiast tego mamy jabłka gruszki śliwki oraz bardzo ciekawą Pigwa, której niewiele osób wie, że znakomicie nadaje się do przygotowania właśnie przetworów daje znakomitą galaretkę bardzo delikatnej rozpływającej się w usta konsystencji, gdzie pan topi we z najbardziej ci, którzy są amatorami mocniejszych nieco trunków i oddziałach w ogóle nie myślą to akurat w tym środowisku Pigwa jest doskonale znana z Lechem na pewno na pewno, ale tak można można można robić z niej wspaniałe wspaniałe Gagacki w ogóle z dżemami jest tak, że bardzo dużo osób ma wręcz obsesję na punkcie tej konsystencji takiej galę rzadko owej prawda ona powstaje z odpowiedniego połączenia kilku czynników temperatury sługą kwasowości ten żel, który odpowiada za tę galaretkę wartość powstaje aspekty, czyli substancji, które nadają sztywność ścianą komórkowym rośliny niektóre niektóre owoce mają efekty mniej inne więcej i tak mają więcej właśnie znakomicie nadają się do przygotowania takich galaretek i właśnie do takich owoców, które mają dużo pektyn należy jabłko czy liczba dobrze pan co ja troszeczkę spróbuje teraz zawrócić Wisłę kijem krótko mówiąc w wyobraźni przynajmniej wrócić do początku naszej rozmowy, bo powinienem był pan zadać fundamentalne pytanie, z którym zmaga się każdy, kto idzie do sklepu, a niekoniecznie ma wyobraźnię kulinarną Dżem powidła czy konfitury zawsze staram się wybierać swojego dziecka to co jest najmniej szkodliwe, czyli najmniej słodkie i trasy, gdyby pan zechciał w oparciu o to kryterium u hierarchy Zobacz te 3 produkty tak to prawda, że te przetwory są najczęściej bardzo bardzo słodkie ta ilość cukru jest potrzebna do tego, żeby nie zakonserwować dlatego oraz do tego, żeby utrzymać odpowiednią konsystencję, ale ja też wolę takie konstytuuje, które są mniej słodkie nie zależy za bardzo lekkie białe gotowości konfitura dla mnie może strzelać być taka bardziej płynna dlatego też biegam mniej słodkie no dobrze, a przepraszam przepraszam od razu pana zapytam tutaj mniej słodka konfitura czy powidła czy Dżem, a trudno jest powiedzieć tak naprawdę nie jestem zbyt biegły w w tych terminach kiedyś chyba próbowałem jakoś oraz udzielać te znaczenia, ale już nie pamiętam zapach z dobrze to się czynami cieszy, że przynależy pan do tej samej rodziny co ja, czyli tych, którzy nie wiedzą, czyli tych, którzy kierują się intuicją Misiek musimy się powidła kojarzą przede wszystkim z takimi bardzo bardzo długo gotowanymi przetworami śliwki prawda zdam praktycznie nie dodaje chyba sług go tylko albo wydaje się niewielką ilość cukru, ale gotuje się tak długo śliwki nawet przez kilka dni, że ten naturalny zawartość cukru w obozach będzie tak skoro skoncentrowana tak dużo wody panuje, że te powidła będą trwałe no dobrze to teraz przeć mamy jabłko mamy pigwy, które doskonale nadają się na na zrobienie dżemów warunkach domowych, jakie jeszcze owoce naprawdę możemy zrobić z każdego kwaśnego owocu właśnie tak prasowych przepraszam mogę, że będę mówił o takich technicznych aspektach, ale też właśnie ta dziedzina kulinariów, która mnie najbardziej interesuje mnie trochę interesuje się tradycjami powiedzmy, a bardziej interesują te techniczne aspekty, więc ta kwasowość 2 ważne nie tylko dla smaku, bo to jest coś co będzie równoważyć nadmierną słodycz, że tak mamy dużo cukru to taką czy to będzie wydawać interesująca, ponieważ jest kwaśna, ale kwasowość też zapewnia nam bezpieczeństwo żywności, bo w środowisku kwaśnym bakterie, które mogę się rozwijać nawet po pasteryzacji to są śmiertelne bakterie jadu kiełbasianego zgadzają kwestią, bo liną on właśnie w kasowym środowisku nie mogą się rozwija, więc wszystkie kwaśne aż tak bardzo kwaśne owoce będą doskonale nadawały się do pasteryzacji do przechowywania nawet w temperaturze pokojowej, że nie będziemy musieli chować do lodówki jeśli ten proces pasteryzacji przeprowadzimy, a właściwie no teraz teraz są pominął też są prawda jest takie oczywiste, ale pomija również można zrobić taki słodki Kwaśny działem albo po prostu przygotować sobie przecież do przygotowania urzędy są osób do makaronów albo albo zupę, a tu nie ma zaskoczył pomidorowy to to wyższa sztuka kulinarna nie są to wystarczy wystarczy dobrze zrównoważyć słodycz kwasowość może trochę też chłonności dodać naprawdę polecam np. z dodatkiem, czyli uleczenie też jest bardzo dobrym ostre papryczki są są bardzo dobrym dodatkiem do przetworów, ale złoty pamiętam, że mamy też dynie cukinie z tym, że są to tak jak mówię owoce, które nie są słodkie, które nie są kwaśne przepraszam, więc zazwyczaj bardzo bardzo polecam do chwalić czy to sokiem z cytryny czy to dodatkiem jakichś innych kwaśnych owoców albo odstęp po prostu tam pana zapytać czy w tej technice przyrządzania dżemów przetworów generalnie można pomylić się na tyle zaszkodził swojemu zdrowiu pan tutaj z takim ostrzeżeniem troszeczkę wyszedł do naszych słuchaczy znaczy jeśli będzie jeśli zagwarantujemy tę kwasowość możemy posiłkować się także papierkiem wskaźnikowi, który pewnie kojarzymy z lekcji chemii i zadbać, żeby pecha było poniżej 4,6, z którym właśnie te bakterie jadu kiełbasianego nie mogą się rozwijać to wszystko powinno pójść Okaj mogę się co prawda zdarzyć takie błędy, że dostanie się tam trochę pleśnie do słoika ono właśnie mogę się nad czasowym środowisku zbijać, ale będzie widać oczywiście przetwory z pozostał w Lesznie wyrzucam nie nie zdejmujemy tego lepiej ten 1 słoik od żałować niż później odchorować swoim zdrowiem tak akta te tymczasem te toksyny produkowane przez pleśnie nazywam się Miko toksynami i są bardzo bardzo szkodliwe wschodni będą dla wątroby i prawdopodobnie też mogą szczęście do powstawania nowotworów no dobrze to my wobec tego dalej czy wszystkie ulubione owoce pan wymienił, które można przyrządzić formie g w PAP Ka lub co powiedziałem porzeczka wiśnia wasz 2 moje ulubione, a jeszcze powiem o takiej krótkiej formie przygotowywania przetworów to znaczy pamiętam, że przetrwanie to musimy coś to my zostawiamy sobie zimy możemy sobie na świat krótko podgrzać jakiś owoc z cukrem i używać tego np. do uprawiania ścianki do grzanek do Pianoli u do do czego odnośników do czegokolwiek tylko sobie zależymy i takie przerwy, który no nie pasteryzujemy później w jakimś słoiku tylko otrzymamy nagranie swój projekt w pojemniku lodówce w ciągu kilku dni zużywane to jest coś co jak bardzo często się w restauracji to trwa dosłownie 4 minuty, bo wystarczy podgrzać garnek wrzucić do niego cukier żyć będą owoce zagotować potem szybko schłodzić tak przygotowane owoce zachowują bardzo dużą z tej swojej świeżości pamiętajmy, że im dłużej gotujemy owoc na tym tym więcej traci też swojskie nic owocowych charakterystyki tego takiego powabu świeżego, więc tutaj też bym apelował do tego, żeby je, a apelował o to żeby, kiedy przygotowujemy obok no to nie gotować aż tak długo, chyba że wymaga tego przepis jak np. przepis powidła nie sądzi pan, że niestety porzuciliśmy te tradycje przygotowywania dżemów przetworów na zimę to w związku z tym, że ta podaż wszelkiego rodzaju artykułów spożywczych jest tak wielka, że od dzielnic tylko wejść do najbliższego sklepu sięgnąć po co tylko dusza zapragnie pan niewątpliwie rację natomiast wspólne przygotowanie Dżem z rodziną jest bardzo fajną formą spędzenia czasu z najbliższymi na pewno można się w ten sposób zintegrować, jakie później wspomnienia prawda no pewnie poklepanie granicą istniał poparzenie nieoczywiste sektory, ale tak tak jak najbardziej po co pan pamięta tradycji rodzinnych jeśli chodzi o przygotowanie mógłby rozumiem, że człowiek po prostu nasionka i próbuje to kultywować później w dorosłym życiu to znaczy ja przyznam szczerze bardzo nie pamiętam z domu rodzinnego przy wiem, że moja mama coś na pewno robiła do tej pory robi ale, ale jak jest tak trudno jest sobie trudno jest sobie co przypomnieć wiem, że wspaniałe przetwory robi mama mojej narzeczonej i tutaj, a szczególnie specjalizuje się w galaretce z nich Belki to jest znakomita jest delikatna jest przezroczysta rozpływa się ustawianie kwaśna, więc jest przestrzegana właśnie dlatego jest tak przejrzysta znaczy, że najpierw gotuje się z cukrem z, a ze skutkami, a później przeciąga się nas nosicie tak, żeby taką esencją mikołajkową wydobyć klarowną no dobrze to jeszcze 1 rzecz myślę, że dość istotna do czego takie dżemy można później dodawać, bo niekoniecznie tylko do takich poprawek naleśniki jak lody krótko mówiąc komponujący się raczej ze słodkimi produktami oczywiście to bardzo dobre pytanie w tradycji polskiej w ogóle mamy taką zwiniętą tradycja przygotowywania nie jest z owocami, więc tutaj obok będą bardzo nadawały się o do celu wszelkiego rodzaju nie jest, a nawet 2 polecam również jakieś wytrawne sery twarożki podawać skomplikowany owocowymi proszę zaufać będzie to naprawdę pyszne tutaj chyba żurawina tak rzuca się na pierwszy bankiet pan mówi mięso i jakiś jakaś konfitura na jakich Dżem to pomyślałem żurawiny ale, ale również wiśnia Orzeszka tylko wolałbym chyba podawać mniej słodkie wersje jak kwaśne do tych do tych dań w ogóle na takim klasowym komponencie zyska bardzo bardzo wiele dań i często się o tym zapomina, ale sam jak czuję, żeby nam brakuje udanie to brakuje właśnie tej kwasowości, które aktor też o cenie każdy wie wzmaga produkcję śliny w ustach czysto wszystko wydaje się bardzo smaczne soczyste mówimy tak, że ślinka leci no wystarczy pomyśleć o cytrynie i wie co się dzieje prawda tak, a dziś mówi pan centrum zakręt oczywiście cytrusy również nada się do przygotowania przetworów no dobrze to jeszcze zapytam pana o taką sprawę być może ustawę pana w niezręcznej sytuacji, gdyby ktoś z naszych słuchaczy chciał wnikliwiej i sięgnąć do tych porad to może odwiedzić pana restauracja pan służy pomocą no oczywiście, że tak bardzo chętnie odpowiada na pytania można do mnie pisać na moim numer konta instagram mowa na moim Facebooku bada też zawsze można jak będą w restauracji zapraszam do kawiarni Waszyngton na warszawskiej Pradze i tam dowiemy się wszystkiego o zamach nie tylko, o czym dziś rozmawialiśmy z panem Tomaszem wielka to jako scenariusz oraz jako Bóg PL smacznego życia w takim razie dziękuję bardzo, za rozmowę kłaniam się państwa zapraszam teraz na informację Radia TOK FM Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA