REKLAMA

Tłuszcze trans - cóż to takiego?

Przewodnik TOK FM Na Zdrowie
Data emisji:
2020-09-07 13:50
Prowadzący:
Czas trwania:
01:29 min.
Udostępnij:

Tłuszcze: nasycone, nienasycone, w tym jedno i wielonienasycone, tłuszcze trans - można się w tym pogubić. Rozwiń »

Uporządkujmy: Tłuszcze to najbardziej skoncentrowane źródło energii - 9 kilokalorii w jednym gramie, dzięki nim wchłaniane i przyswajane są rozpuszczalne witaminy A, D, E, K. Występują w nich kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone, a te dzielą się na jedno nienasycone i wielonienasycone.

Kwasy tłuszczowe nasycone znajdują się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak: smalec, masło, nabiał, czerwone mięso. Występują też w niektórych tłuszczach pochodzenia roślinnego, na przykład w oleju palmowym czy kokosowym.

Powinniśmy ograniczać ich spożycie na rzecz kwasów tłuszczowych nienasyconych.

Te pochodzą ze ze źródeł roślinnych takich jak: rzepak, słonecznik, sezam, oliwki, len.

A tłuszcze trans ? - Te powstają w wyniku utwardzenia olejów roślinnych. Same oleje roślinne są zdrowe, ale proces utwardzania powoduje, że zmieniają się ich właściwości.

Wówczas są bardziej niebezpieczne dla zdrowia niż i tak bardzo niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe. Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEWODNIK TOK FM NA ZDROWIE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" teraz 45% taniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA