REKLAMA

1/3 całej żywności jest marnowana. Czy można coś z tym zrobić?

Homo Science
Data emisji:
2020-09-12 13:40
Audycja:
Czas trwania:
25:07 min.
Udostępnij:

Już na polu, w transporcie, podczas obróbki, w sklepach ale też w dużym stopniu – w naszych domach. O tym, jak nie wyrzucać jedzenia rozmawiamy z Anną Kurnatowską z firmy Too Good Too Go.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry państwu witamy w audycji Homo science przy mikrofonie Aleksandra Stanisławska Piotr Stanisławski kryzys na PL i nasz gość jest z nami zdalnie pani Anna kur na to ska z firm to Good szukał, która to firma prowadzi akcję nie marną 13 uratują dotyczy to kwestii niemarnowania jedzenia dzień dobry pani dzień dobry państwu 29września będzie międzynarodowy dzień walki z marnowaniem jedzenia został on ustanowiony niedawno przez ONZ i proszę powiedzieć, o co chodzi z tą Rozwiń » 13 czy rzeczywiście jest także ta 13 jedzenia jest marnowana na świecie niestety tak właśnie jest wszyscy wiemy, że jedzenie się wyrzuca wiemy, że nie jest to nic dobrego, ale wielu z nas zdaje sobie sprawę z tego jak wielki jest to problem i właśnie tak jest aż 13 ląduje na wysypisku i są to jest olbrzymi problem nie tylko dla ekonomii, ale również dla środowiska, bo ta 13 wyrzucanej żywności odpowiada zaś 8% emisji gazów cieplarnianych do atmosfery i stąd ten dzień ONZ ma tego pełną świadomość dlatego wyznaczyła taki dzień światowego dnia walki z marnowaniem jedzenia, ale to nie tylko, ponieważ również swojej strategii zrównoważonego rozwoju wyznaczyła cel właśnie zredukowaniem zmarnowanego jedzenia aż o połowę do 2030 roku, a proszę powiedzieć na jakim etapie ta żywność zmarnowana czy ona już jest wyrzucana w momencie, kiedy dotrze do naszych domów po prostu jest nie zużywana jest lodówek potem ląduje prosto w koszu naśmieci czy jeszcze na etapie przed wyjazdem od producenta albo hurtowni żywności zmarnowana na każdym etapie od wręcz zbiorów na polu przez przetwórstwo przez transport i u nas w domu i niestety aż połowa całego tego łańcucha właśnie marnuje się u nas w domu samo przegapienie daty ważności w lodówce naszych produktów odpowiada za 40% wyrzucanego jedzenia to jest dobra zła wiadomość dla dobra jest taka, że możemy mamy na to bardzo duży wpływ, bo to w końcu odpowiadamy za to co jest w naszej lodówce w naszym domu, więc my możemy w dużym stopniu przyczynić się do zmniejszenia tego problemu, a w takim razie czy są jakieś przepisy, które regulują, bo oczywiście nie da się uregulować tego co się dzieje u nas w kuchni natomiast kwestie związane z tą pozostałą częścią, czyli właśnie marnowaniem na polu w transporcie sklepach czy to jest jakoś regulowane w Polsce ewentualnie w innych krajach, które można by czerpać wzory jeszcze niewystarczająco uregulowane, ale jest, bo już jest prawo, które nakazuje przekazywanie sklepom zmarnowanej rzeczy niesprzedanej żywności do banków żywności czy innych organizacji charytatywnych i ta ustawa będzie nowelizowana niedługo ma objąć także inne biznesy spożywcze nie tylko dużo powierzchniowe sklepy, a proszę powiedzieć właściwie, dlaczego żywności zmarnowana powiedziała pani o przegapienie dat ważności to dotyczy nas to się do tego wrócimy natomiast, o co chodzi z tymi wcześniejszymi etapami marnowania żywności czy po prostu za dużo się produkuje czy producenci nie wiedzą jak jaki jest popyt i po prostu zbyt dużą podaż generują co tutaj chodzi problemy są na każdym etapie, bo można zacząć od tego czy wszyscy słyszeliśmy np. były lata, kiedy siła robocza była droższa niż wartość, którą można było warzywa owoce sprzedać, więc zgniły one po prostu na polu 20 taka trywialna rzecz, ale jednak są toczone marnowanej zmarnowanego jedzenia później mamy cały łańcuch logistyczny transport, podczas którego też się marnuje jedzenie poprzez złe warunki transportu czy 9 zapisuje się chłodzenie po drodze później jest to on w magazynach, gdzie czasem właśnie zamawiana jest duża za duża ilość jedzenia nie jest to potem odbierane przez kolejnych przez kolejne etapy tam się marnuje regulacje prawne są też nieadekwatne np. w kawiarniach zrobiona kanapka może leżeć tylko 4 godziny w witrynie chłodniczej, więc każdy z nas wierzy kanapka może dużo dłużej leżeć także po 4 godzinach musi być wyrzucona albo właśnie przekazana w jakiś inny sposób do użytkowników napraw np. poprzez naszą aplikację są też bardzo duże wymogi jeśli chodzi o sklepy wielkopowierzchniowe, które wyraźnie zaznaczają, jaka jest minimalna data produktów, które trafiają do nich do magazynów, więc jest to szereg różnych różnych czynników, które się na to składają dlatego działania muszą być podejmowane na każdym z tych etapów, a proszę powiedzieć parę słów aplikacji to znaczy, jaka jest koncepcja do kogo skierowana aplikacja jest skierowana do absolutnie każdego głodnego człowieka oraz do każdego biznesu spożywczego jest to bardzo prosty bardzo prosty system, a mianowicie łączymy biznesy spożywcze, które mają nadwyżki jedzenia zgodnymi użytkownikami, którzy na koniec dnia najczęściej na koniec dnia mogą odebrać paczkę niespodziankę właśnie takiego biznesu spożywczego jest to paczka niespodzianka, ponieważ tak naprawdę nigdy nie wiadomo co zostanie na koniec dnia niesprzedane czy to w sklepie piekarni czy kawiarni restauracji użytkownicy po prostu poprzez geolokalizację wyszukują biznes, które jest ich okolicy, które oferuje danego dnia taką paczkę odbierają ją płacą za aplikację płacą ułamek wyjściowej ceny od celem jest właśnie to, żeby to jedzenie zamiast do śmieci trafiło to głodnych użytkowników, a jednocześnie dla właścicieli tych biznesów jest to bardzo duży plus, bo zamiast wyrzucać co się wiąże też bardzo dużymi stratami finansowymi przekazują to jedzenie użytkownika i przy okazji ciasto zyskują nowych klientów ci ludzie wielu z nich po raz pierwszy jest takim w takim właśnie sklepie czy restauracji, a proszę jeszcze powiedzieć jak ta jak ta aplikacja się nazywa w jaki sposób można jak i wejść w jej posiadanie aplikacja nazywa się tu długą i jest dostępna za darmo do ściągnięcia na telefon i tak naprawdę to wszystko wystarczy wystarczy ściągnąć otworzyć wyszukać wyszukać biznes sklep restaurację, który jest nasze okolice, a jeśli chodzi właśnie właścicieli sklepów restauracji jest równie proste, bo wystarczy się zarejestrować naszej stronie co zajmuje tylko kilka minut ściągnąć aplikację już tego samego dnia można zacząć ratować posiłki jak wiele osób z tej listy aplikacja korzysta może w bardziej zasadne pytanie jak wiele firm czytam sklepów restauracji, a więc tak jesteśmy w Polsce od roku i mamy już 300 000 użytkowników i prawie 1,51000 partnerów do tej pory uratowaliśmy już 260 000 posiłków i im jeszcze dla zobrazowania tego co daje 260 000 posiłków my to przeliczamy na to ile uratowaliśmy dwutlenku węgla który, który był wyemitowany do atmosfery i jest to 650 stąd co 2, a odpowiada to, żeby sobie wyobrazić za 1900 lotów z Warszawy do nowego Jorku tak była to emisja co 2 do atmosfery, że my przeliczamy nasze działania od razu na to jak mają wpływ na klimat, a tutaj wygląda na to, że jakby dostęp do tych zasobów mogą mieć ci ludzie, którzy mają smartfony, którzy mogą sobie zainstalować aplikację, ale jest jeszcze całkiem spora grupa potrzebujących chociażby dzieci, które do takich aplikacji dostępu nie mają czy dla nich jest jakaś możliwość skorzystania właśnie takiej redystrybucji żywności, żeby ona rzeczywiście trafiła do tych grup takich biednych zapomnianych i rzeczywiście znajdujących się na marginesie tego technologicznego życia no my niestety jesteśmy tylko wyłącznie dostępni przez aplikacja czy nie trzeba mieć smartfon, niemniej jednak współpracujemy z innymi organizacjami takimi jak banki żywności, które zajmują się właśnie dystrybucją jedzenia dla osób potrzebujących, a jak, skąd bierze w sklepach coraz częściej częściej są takie pułki właśnie z żywnością która, której zaraz kończy się data ważności one notes moja obserwacja trudno powiedzieć najlepiej jest często, ale w geście pojawił się bardzo wielu sklepach po drugie, ludzie tam bardzo chętnie z tego korzystają test inicjatywa, jakiej sieci to jest właśnie wymuszone przez przepisy na ile na ile to jest realne działanie na ile ono jest no tak powiem wizerunkowo pozorne jest działanie stricte związane z pieniędzmi, bo w Polsce nie można sprzedawać produktów po upływie daty ważności nawet jeśli one są dalej zdatna do spożycia, więc sklepy to wystawiają po zredukowanej cenie i kiedyś nie było tego tak bardzo widać, ponieważ nie mówiło się o tym problemie a dzisiaj mówienie, że robimy coś ograniczyć marnowanie żywności jest modne dlatego półki tak coraz częściej widać czy czy lodówki w sklepach wspomniała pani kilkukrotnie o dacie ważności o tym, że nie można sprzedawać przeterminowanych towarów, a wszyscy wiemy, że tak naprawdę data ważności jest raczej umowna, czyli de facto, jeżeli ona upływa wiele produktów wciąż nadaje się do spożycia czy w związku z tym państwo prowadzą jakieś kampanie czy są jakieś działania uświadamiające, że można tak naprawdę w wielu przypadkach trzeba sprawdzić już po dacie ważności czy dany produkt nie dałby się jeszcze zjeść jest to bardzo dobry punkt, którym pani mówi jest to jedna z akcji, które się podejmuje właśnie tu drugą ze w innych krajach na innych rynkach mamy już dużo więcej osiągnięć w tym w tym kierunku, ponieważ jest to trochę bardziej złożony problem ta data ważności są 2 oznakowanie daty ważności najlepiej spożyć przed i należy spożyć do niestety większość ludzi w Polsce nie zdaje sobie sprawę, że są 2 oznakowania nie zdaje sobie sprawę z tego, że oznaczają one 2 różne rzeczy i tu długo chce edukować ludzi na ten temat, ponieważ wszystkie produkty z oznakowaniem najlepiej spożyć przed są absolutnie zdatne do spożycia po tym, po tej dacie ludzie tego nie wiedzą często wyrzucają produkty do tego prawo polskie właśnie zabrania sprzedaży takich takich produktów natomiast jest napisane należy spożyć do to lepiej nie ryzykować nie spożywać tego produktu po tej dacie, aczkolwiek oczywiście każdy producent zakłada sobie jakiś margines margines bezpieczeństwa i ta data nigdy nie jest to by to to stricte datą, kiedy po, które już ten produkt może nam wyrządzić jakąś jakąś krzywdę, ale absolutnie tak trzeba na to zwracać uwagę trzeba z tego świadomości staramy się edukować ludzi na ten temat, a które produkty są w miarę bezpieczne do spożycia już po tych po upływie daty ważności którejkolwiek ja wiem, że pani powiedziała, że raczej nie należy spożywać tych produktów które, którym upłynęła data ważności z napisem należy spożyć do natomiast no wszyscy wiemy że, że są i są takie kategorie produktów, które nam nie zrobią krzywdy czy są takie bezpieczne produkty, które możemy wciąż zjeść podać ważności po upływie daty ważności chyba najlepszym przykładem są sery, bo przecież wiemy sery pleśniowe są są dalej dobre, a mikroorganizmy są wszędzie i zjadamy i właśnie i właśnie sery są dobrym przykładem jogurty również są dalej dobre tam tak żyją żywe kultury bakterii także spokojnie możemy jeść warto po prostu użyć swoich zmysłów warto ten produkt powąchać obejrzeć posmakować i dopiero wtedy ocenić czy się nadajecie się nie nadaje, bo te walory smakowe zmieniają po prostu można już nie smakować, a czy to nie jest jednak trochę niebezpieczne, bo można ich założenia, że po co te przepisy zostały stworzone i te normy dość restrykcyjne zasady zabraniające sprzedaży takich produktów, które uznaje się za przeterminowane powiedzmy taką ogólną ogólnym określeniem jednak dlaczego to służyć takie po co my w tej chwili robimy, czyli namawianie jednak do jedzenia takich produktów czy to nie jest ryzyko takie, że np. tym nie wszystko jesteśmy w stanie stwierdzić no bo nie wiem nie zawsze wpływa ciemna pleśnią albo coś śmierdzi albo całości czy to jest niebezpieczne ja zawsze apeluje do zachowania zdrowego rozsądku nie może nie jest tego jogurtu 2 miesiące po upływie daty ważności, ale jeśli jest to 5 dni co naprawdę nie ma czegoś obawiać w innych krajach np. we Francji długo długo podpisał tzw. pakt, gdzie m.in. w dużych sklepach wielkopowierzchniowych właśnie powstały takie półki, gdzie są produkty już po upływie daty ważności i tam prawo zezwala na sprzedawanie takich produktów i 1 świetnie odnajdę w drugiej części też podpytać o rozwiązania prawne w innych krajach, bo tak bardzo kluczowa sprawa za chwilę informacje Radia TOK FM z nami jest zdalnie Anna Ulatowska firmy długo Tukaj i rozmawiamy o nie marnowaniu jedzenia zapraszamy na drugą część po informacjach Radia TOK FM dzień dobry państwu witamy w drugiej części audycji Homo science ponownie Aleksandra Stanisławska Piotr Stanisławski kraina kpl nasz gość zdaniem Anna Kornatowski z firmy długu to długo rozmawiamy o nie marnowaniu jedzenia rozmawialiśmy o tym ile tego jedzenia marnuje marnuje się, bo zaskakująco dużo, bo aż 13 to jest oczywiście można mieć wina różnych etapów, bo zarówno jedzenie marnuje się jeszcze na polu, bo np. nie opłaca się go zabrać jakiś innych powodów nie zostało na liście potraktowane później w całym przetwórstwie transporcie sprzedaży, ale za ogromną część tego marnowania odpowiadamy my, czyli konsol końcowi konsumenci, którzy po prostu najczęściej przegapią datę ważności albo jakiś innych względów jedzenie wyrzucają i rozmawialiśmy właśnie o tym jak temu zapobiegać rozmawialiśmy państwa aplikacja długo długo, która pozwala na dogadywanie się, że tak powiem zdalne między konsumentem, a sprzedawcą, który ma jakąś żywność kraju zaraz nie będzie nadawała do sprzedaży i za niższą cenę można ją przechwycić i skończyliśmy z pytaniem tak naprawdę jak wygląda w innych krajach powiedziała pani, że we Francji te przepisy, które dotyczą not terminu ważności są nieco inne niż w Polsce jak pani mogła nieco przybliżyć, ale też wiedzieć jak to wygląda w innych krajach, gdzie są takie wzorce, które warto czerpać niestety nie ma takich krajów, które miały idealne rozwiązanie chociażby nasza ustawa o przekazywaniu wiedzy do banku żywności jest dosyć dosyć takim dużym wyjątkiem z Unii Europejskiej co mogę powiedzieć to, że świadomość stąd większa zachodnich krajach u nas tego jedzenia marnuje się jednak zdecydowanie więcej niż w innych krajach, bo na głowę jest prawie 250 kilo podczas gdy średnia Unii Europejskiej jest to 170 kilo na osobę, więc ta, więc widać, że problem jest u nas trochę większe, ale oczywiście tak to co powiedziałem Francji jest bardzo dobrym przykładem, bo nie tylko można tam sprzedawać produkty po upływie dacie ważności tej bezpiecznej dacie ważności, ale również dzięki inicjatywie długą i udało się na produktach właśnie z tą datą najlepiej spożyć przed dodać taką wzmiankę w ale po tej dacie produkcji często dobre kupował hali obejrzy posmakuj i jest taki ludzki zapis zrozumiały dla każdego i on, iż każda osoba się zreflektuje i nie wyrzuci bez myśli tego produktu tylko może właśnie najpierw powąchać przed wyrzuceniem jest to nasz bardzo duży sukces na tamtym rynku i bardzo wielu dużych producentów żywności właśnie poszło za nami i podpisało z nami ten fakt, a czy mamy jakieś statystyki dotyczące tego co najczęściej wyrzucają konsumenci, jakie rodzaje jedzenia, bo to też warto sobie takie po w mózgu flagi alarmowe ustawić w tych miejscach co właśnie najczęściej się marnuje tak najczęściej wyrzucamy w Polsce pieczywo wędliny i warzywa owoce to jest kwestia może niewłaściwego przechowywania również również niewłaściwego przechowywania w przypadku warzyw owoców często nie zdajemy sobie sprawę, że nie wszystko powinno być przechowywane w lodówce albo, że niektóre produkty właśnie powinno być w lodówce, a więc warto też naszych mediach społecznościowych informujemy naszych falą wersów na ten temat dajemy rady co do wykorzystywania całych warzyw całych owoców wszystkich jego części i właśnie mówimy, gdzie należy co przechowywać oprócz tego nakłania ludzi do rozsądnych zakupów wartość na zakupy z listą produktów, bo wtedy wiemy, że kupimy naprawdę to, czego potrzebujemy nie kupimy przez przypadek produktów, które jednak są jeszcze w domu co właśnie potem skutkuje marnowaniem zachęcamy do mrożenia jeśli już kupić za dużo to to warto zamrozić albo przetworzyć zablokować są coraz wracają do mody takie takie sposoby konserwowania jedzenia, a myśmy zauważyli muszę przyznać, że 2 lata temu jak nasza dawna lodówka już niestety odeszła do krainy lodówek to kupiliśmy nową i rzeczywiście ona ma też strefy przechowywania np. władz warzyw oddzieloną taką szufladę każda niby ma, ale zauważyliśmy sporą różnicę oczywiście nowsza lodówka w jaki sposób magiczny sprawia, że te warzywa znacznie dłużej są znacznie lepszej kondycji, więc tutaj warto chyba zwrócić uwagę właśnie na to, żeby jak już musimy zmienić właśnie nową lodówkę, żeby przyjrzeć temu jak ona tam ma możliwości oczywiście to są to są wygody, które mamy musimy z nich korzystać tak jak pan wspomniał chociażby nowoczesne lodówki, ale są też rzeczy zupełnie niezwiązane z technologią z prądem wystarczy pamiętać, że np. jatka wydzielają bardzo duże tyle jest naturalny gaz, który powoduje dojrzewanie owoców i jeśli zależy nam na tym, żeby jakiś owoc dojrzał szybciej np. awokado to tak połóżmy koło tego jatka, ale jeżeli chcemy, żeby te owoce dłużej z nami zostały to nie kładźmy obok jabłek po prostu taka, jaka nam taki zwyczajny refleks albo inna rada to, jeżeli mamy pomidory w ogóle pomidorów nie należy trzymać w lodówce, a często o tym nie wiemy to połączmy je tą spółką od dołu, ponieważ jest zbiórka przed krą przez rozpada plan i on powoduje, że te pomidory szybciej dojrzewające trzymają je do góry nogami po prostu to są takie proste rady, które mogą spowodować, że będziemy tego jedzenia wyrzucać po prostu mniej wyrzucanie wędlin powiedziała pani, że jest duży problem w sumie są to do dość drogie produkty czy to znaczy, że po prostu Polacy Polaków stać na to, żeby coś wyrzucać czy problem jest gdzie indziej jeśli chodzi o pieniądze to z widzimy, że przez ostatni okres związany z pandemią zaczęliśmy bardziej zwracać uwagę w ogóle na jedzenie i na pieniądze, które przeznaczamy wszyscy musieli zacisnąć pasa do tego ceny jedzenia poszły w górę, więc pewien sposób pandemia pomogła nam postawić to jedynie w centrum uwagi i większą świadomością robić zakupy, ale jednak jeszcze lubimy mieć pełne lodówki lubimy mieć wybór i im niestety nie zwracamy na to uwagę że, wyrzucając jedzenie wyrzucamy również pieniądze także jest to jest dwojaka dwojaka rzecz jeśli chodzi o te wędliny chociażby, które są, które są faktycznie drogi będą coraz droższa, a ja bym przeszła może na chwilę do takich spraw bardziej grup globalnych on na pewno się pani orientuje w tych trendach światowych, bo jednak, jakby patrzeć u nas dużo jedzenia marnuje, ale my jesteśmy jednak wśród tych bardzo sytych krajów natomiast rzeczywiste potrzeby rzeczywiste zapotrzebowanie na jedzenie istnieje, gdzie indziej, czyli w biedniejszych krajach w krajach, które zmagają z klęskami nieurodzaju choćby w krajach afrykańskich czy są jakieś pomysły na to w jaki sposób przekierowywać też żywność, która się marnuje bogatych krajach do tych stref, gdzie ona naprawdę jest potrzebna w faktycznie jest to olbrzymi problem i tak naprawdę nie brakuje nam jedzenie na skalę światową, ponieważ wystarczyłoby, żeby z tego całego marnowane jedzenia uratować 14, żeby zaspokoić całe głód na świecie to właśnie pokazuje to, o czym pani mówi, że ten problem jest jest z głodem olbrzymi salon nie jest nie tylko on istnieje w Europie istnieje w krajach rozwiniętych, ale największą skalę właśnie np. w Afryce to jest wyzwanie które, które stoi przed nami jak to jedzenie nie tylko nie wyrzucać, ale jak jeszcze tam przekierować i Unia niestety nie słyszałam żadnych nowych inicjatywach, które miałyby na celu przekierowanie właśnie tego jedzenia z krajów bogatych, które wyrzucamy do krajów, w których po prostu go brak, a jest brak również ze względu na brak wody i o tym też mówimy tu długo, że wyrzucanie jedzenia to jest marnowanie wody, której mamy coraz większy deficyt aktor rzeczywiście są problemy, które właściwie wymagają takiego bardzo centralnego rozwiązania i mniej myślę, że też taka nasza refleksja na koniec powinna być taka, żeby dokonujący wyborów podczas właśnie wyborów polityków samorządowców jednak starać się pasy należy, iż mają jakiś pomysł na takie rozwiązania na tyle na ile to możliwe w tym zakresie możemy mieć wpływ en dziękujemy naszemu gościowi pani Annie Kornatowski z firmy długu długą i zapraszamy na audycję Homo science za tydzień tak jest za tydzień jak zawsze zapraszamy również naszą stronę Crazy nauka dziękuję państwu bardzo do widzenia Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: HOMO SCIENCE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA