REKLAMA

O Polsce przez pryzmat mięsa w picie - czytamy "Kebabistan" Krystiana Nowaka

Poczytalni
Data emisji:
2020-09-12 17:40
Audycja:
Czas trwania:
18:21 min.
Udostępnij:

O książce "Kebabistan" Krystiana Nowaka, wydanej przez wydawnictwo Krytyki Politycznej rozmawiają Piotr Balazs, Agnieszka Lichnerowicz i Paulina Nawrocka.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
, a do studia dołączył do nas Piotr Palarz 1 uchem byłem w waszej dyskusji roku Zająca można seriale 400 pod drzwiami tam rodzice moje miejsce w tej części poczytalny, ale bardzo żałuje serce się teraz rozdziera, bo przecież Agnieszka nie od paru tygodni namawiała Pio rodzajom fińska opowieść nietypowa taka unikalna łamałem się ostatecznie nie dałem się niechęci teraz poważnej dyskusji w ogóle jest zdruzgotany własną postawą jestem obrzucony tym, jaką decyzję Rozwiń » podjął się na dziś Zając nie skusiła skusił czeka oba, bo ich zdrowia z biegaczom bardzo nas słuchać procesję musiały przejść Pauli Zająca kusiło, ale skusił ciekawa chyba pan Wojciech, bo jest tematem przewodnim drugiej książki, które dziś poczytalny rozmawiamy w składzie właśnie wspomniany Piotr bała się Agnieszka Lichnerowicz i Paulina Nawrocka chyba islam rzecz opolskim wydaniu Narodowym Krystiana Nowaka reportaż wydany w cyklu nie fikcja przez wydawnictwo krytyki politycznej reportaż, którego ten, jakby tematem przewodnim jest wspomniany już chyba, ale w gruncie rzeczy nie ukrywa nie jest książka, a raczej o no właśnie o współczesnej Polsce rynku pracy trochę o 8 w mediach o różnych aspektach życia we współczesnej Polsce, które jakoś można z tematem kebabu połączyć nowo jest krótki wycinek właśnie pracownikach takich miejsc jest sporo o kryzysie imigracyjnym o historiach uchodźców, którzy do Polski trafili dawno dawno temu no oczywiście pytanie, które zawsze w tych sytuacjach pada jak się wam czytało jak wam się podobało początkowo byłem trochę zaskoczony 200 stron i i o kebabie ile można pisać o kebabie i potem bardzo przyjemnie zaskoczyło mnie to, o czym opowiedziała, że to nie jest książka tak naprawdę kebabie, bo nie będziemy mieli przepisów konfiguracja jest podawana w takie picia w takiej picia z takimi słówkami z innymi, owszem, tam takie dygresje znajdują, ale to jest książka o ludziach ludziach, którzy próbują przetrwać wymyśli swoje życie nieraz na nowo zupełnie to jest opowieść o walce o wolność godność tolerancję i chyba jest tylko przystawką tak naprawdę do tej całej opowieści bardzo dobrze czytał, że ta książka ja dodam, że to też jest oczywiście to wpisując absolutnie po tym co powiedział Piotr, a wcześniej Polacy też z powietrza w Polsce jednak się zmienia moim zdaniem świetny pomysł to znaczy, żeby z perspektywy tej PKB Boni tej knajpy restauracje z kebabem opisywać tutejszych imigrantów zmiany gustów kulinarnych transformację klasowo ość, aczkolwiek panem mam nadzieję miała okazję trochę rozwiać trochę mam niedosyt trochę mam poczucie trochę zmarnowanej szansy, ale doceniam bardzo pomysł z kilkoma bohaterami się naprawdę żyłam szczerze powiem, a 1 szczególnie mam nadzieję że, że będziemy śledzić losy, że wszystko się dobrze skończy to ja tutaj zgodzę się z tobą, bo ja jak sam koncept mnie zauroczył już na płaszczyźnie w ogóle definicji i PiS sam samym poziomie, ponieważ ja oraz nie jest tajemnicą jestem bardzo w ogóle kulinariami szeroko rozumianą tematyką kuchenną mocno zainteresowana i zawsze, kiedy po decyzji o przekonać od owczej we wtorki i września chciał szybko tak obwarzanka można posłuchać jak Bach Mann o różnych rzeczach tak zapraszam audycję 200 we wrześniu we wtorki, ale wracając do nieba stanu czasem właśnie w dyskusji o tym, że kuchnia i w ogóle kulinaria jedzenie są takim forpocztą w ogóle kultury, że są takim podstawowym narzędziem dyplomacji było bardzo wiele osób ma nie ma możliwości poznać głębiej inne kultury, a ma możliwość poznać kuchnię to jest zwykle najprostsze i kiedy mówi się o tym, że to jest taki uniwersalny język to właśnie zawsze myśl tych narodowca przed kebabem którzy, jakby nie mają tutaj problemów ze, jeżeli czegoś zupełnie obcego kulturowo i myślałem trochę, że nie miałam nadzieję, że ten temat zostanie potraktowany może trochę szerzej, więc jak wspomniała, że masz trochę niedosyt to ja też niedosyt mam, ale w związku z tym z niedosytem niedojedzone granice my słuchacze tego systemu tak nie wrócimy po informacjach ta rozmawiamy o kap. Krystiana Nowaka szansy, którą wydało wydawnictwo krytyki politycznej, nad którą Radia TOK FM ma patronat Piotr Bala szkolenia Nawrocka Agnieszka Lichnerowicz i wracamy po przerwie, a na naszych biurkach w naszych rękach chyba w stan rzeczy w Polskim zdaniu Narodowym reportaż Krystiana Nowaka wydany przez krytykę polityczną ja po Nawrocka w Warszawie Agnieszka Lichnerowicz i Piotr malarz na rozmawialiśmy o tym, że z lekkim niedosytem niedosytem następ chyba zostawił jak mogę powiedzieć, czego jeszcze książce najbardziej brakowało najbardziej wstępne analizy Kunka jeszcze co nie jest ja bym była za, jeżeli pozwolisz opowieści mnóstwo jak słyszeliście o ludziach o Polsce miałem kilka banków chciałaby szczególnie podkreślić to znaczy wydają się ja nie miałam świadomości miałam świadomość, że chyba pies bardzo popularny w Polsce, ale to, że rok 2 czy 3 temu stał się najpopularniejszym daniem na mieście jedzony popularniejsze niż pizza czy kuchnia Polska przyjmie tak wynika z cytowanych przez niego badań, bo przyznam szczerze byłam powalone niemal codziennie się broni jeszcze działek jak, ale wydaje się, że to jest ważne to znaczy, że ten punkt wyjścia to jest rzeczywiście bardzo ciekawy ważny punkt obserwacji polskiego społeczeństwa w tym oczywiście imigrantów druga rzecz, a propos właśnie popularności dzięki temu należy się nam hotele, które poznał Krystiana Nowaka przyznam, że go nie znałam podobno jest naczelnym śmieszki internautów co 2, jakie prowadzi fantastyczny fanpage zdelegalizować coaching i rozwój osobisty jest współautorem komiksu patriocie Mariusz SOR, a ja przyznam, że to z kolei była dla mnie refleksja o bankach w internecie, bo skoro jest naczelna jego nie znam to znaczy, że już świat mamy bardzo po poszatkowane to trzecia rzecz dla mnie bardzo ciekawą wynika pewnie z moich zainteresowań co może mniej wybrzmiało w tym wcześniejszym naszym opisie tej opowieści to jest właśnie opowieść o o tym jak bardzo nawet kuchnia może być klasowa to znaczy jak bardzo dużą można powiedzieć o tym kto tam pracuje za pieniądze, kto tam gdzie, ale też jak bardzo np. niektórzy pracownicy wstydzą się opowiedzieć o tym, że pracują ze względu właśnie na pewne postrzeganie społeczne tego miejsca no właśnie warunki pracy to się wydawało bardzo ciekawa tak właśnie analiza klasowo społeczna, którą odczują, który wcześniej aż tak bardzo nie myślała, bo oczywiście myślimy o tych narodowca właśnie ta zbitka narodowcy w kebabie jest źródłem śmiechu albo czeka badanie ciekawego paradoksu, ale dość dużo ciekawsza wydała się właśnie analiza klasowa moim zdaniem właśnie najciekawszą częścią tej książki jest właśnie ten jakby to jest w tym kilka małych reportaży można tak powiedzieć, które łączą się w jaki sposób tematem kebaba tak jak społeczny też kwestia tego jak się zmieniały trendy żywieniowe w okresie transformacji to jest kwestia właśnie imigrantów to jest kwestia tych konfliktów na tle narodowościowym, ale kwestia rynku pracy mimo pracy w gastronomii jest w ogóle to jest temat, który moim zdaniem zasługuje naprawdę na obszerne teksty i analizy jest on poza jakimiś pojedynczymi tekstami, które wprawdzie się pojawiają raz na jakiś czas to wciąż wydaje mi się nie dokładnie zbadany opisany mówi bardzo wiele o realiach w ogóle pracy zatrudnienia, zwłaszcza młodych ludzi we współczesnej Polsce to jest bardzo dobra część tej książki właśnie minimum relacje pracowników bardzo różnych trzeba bardzo ważnych miejsc chyba też o różnym standardzie bardzo różnych miast w Polsce miasteczek jeszcze mniejszych miejscowości Piotrowicz to jest właśnie to co się pociąg będzie, o czym Paula mówi, że z tej książki dowiemy się tego, o czym ona sama mam podpowiada, że nie zna życia ten, kto nie popracował gastronomię w tej całej branży i trochę to prawda, bo ludzie, którzy się w tym kebaby stanie pojawiają mierzą się z niezwykłymi wyzwaniami jak też mówiło się np. tak narodowcy, którzy przychodzą na Kabatach sali to nie przeszkadza mi można koszulkach mają wypisane takie hasła, że pracownikom tych kebabów ciarki przechodzą po plecach, ale też dowiemy się z tej książki np. co dzieje się, jaka zmiana następuje w nastawieniu w głowach w postępowaniu partnerek właścicieli kebabów albo osób, które np. przechodzą na islam i starają się później no właśnie nic zmieniają się osoby w nastawieniu do swoich wcześnie może koleżanek znajomych tutaj ta transformacja dla mnie była bardzo ciekawe jak intrygująca co robi władza zmiana pieniądze w postawie takich osób miała też poczucie takie moje osobiste, że to co najmocniejsze Krystian Nowak zachował na koniec tej książki zarówno opowieść o wydarzeniach w Ełku, ale też niesamowita historia basa na wizji ta, która mnie ujęła państwo jest coś co mnie za gardło ścisnęło co wy wracało moim mózgiem na wszystkie strony i ta historia co rusz budziła we mnie nerwy frustracja oburzenie pytania z wykrzyknikiem jak to możliwe co się mogło stać jak można było do tego służy tylko młody chłopak z 9 latek, który został w Słubicach porzucony w trakcie nielegalnego przerzutu do Amsterdamu nieudanego przerzutu Amsterdamu dziewięciolatek w środku zimy zostawiony w Słubicach przez przemytników, który musiał jakoś ogarnąć życie w naszym kraju ogarną jest sposób cudowną czym państwo jest z książki dowiecie, który na koniec dostaje w zamian pokazane palcem drzwi Polski do wejścia po 20 paru latach po wprowadzeniu legalnego biznesu założeniu rodziny to jest wstrząsająca historia, czego brakuje pola kebaba najbardziej brakowało mi wątków paradoksalnie taki związanych kulturowo historycznie trochę kulinarnie o tym może, dlaczego właśnie to jedzenie tak bardzo Polakom przypadło do gustu, jakby trochę no nie wiem wydaje się, że ta książka aż prosi o ten wątek trochę bardziej rozszerzenie no tego no takiego jest kulturowo historycznego aspektu związanego właśnie z kuchnią z tym zdaniem z tym jak to się my przenika trochę z polskimi smakami, kiedy zobaczyłam, że prócz czy TOK FM patronat ma też Kuk Buk, czyli czasopismo poświęcone właśnie kulinariów, że przedmowę pisała Monika kucia, które jest kuratorką różnych w ogóle wystaw kulinarnych związanych właśnie takim kulturowym aspektem to miałam nadzieję, że będzie troszkę na ten temat więcej i taką zabrakło szczerze powiem szczerze to by mogło fajnie też wspiąć tę książkę i trochę też rozszerzyć to spektrum ja z kolei czasami nie rozumiałam co ma tak głęboko w dygresje oznacza to prawie międzynarodowym albo ograch autor mniej czasem po prostu wdała się trochę chaotyczna, a też brakowało mi właśnie pogłębienia historii to znaczy każde z nich miała ochotę, żeby była bardziej opisana trochę głębiej te opowieści można umyć za troszkę nierówna niektóre są pogłębione takie były rozszerzone, a inne właśnie potraktowany tak, że fajnie się jakoś tam tematyką klubowa łączy, ale np. nie do końca spójne zresztą nie wiem czy mogę tak jak też mija też, więc tak tak to znaczy, że by więcej, bo chciał, że to taki rozbudowany reportaż czy reportaże, a ja bym po prostu udaje się też świetne świetny punkt refleksja jak to możliwe, że właśnie kebab biorąc pod uwagę wszystkie te okoliczności może, dlatego że Polacy kochają mięso nie są domagała się nie ma obiadu jak nie ma mięsa, a zazwyczaj na obróbkę miasta trzeba czekać długo chyba ten dylemat rozwiązuje, bo podaje więcej podaje go szyb i szybko można dlatego tak bardzo komponował się naszą kulturę, ale podpisze się pod waszymi wrażeniami, że miał momentami takie chwile niedosytu w chwili, gdy czytałem o bohaterach skromny bohater pracujących w różnych barach z kebabem np. nauczycielce w takt później porównuje to zestawia i płacowo i prestiżowo te 2 stanowiska i gdzieś momentami chciałem się tych ludziach powiedzieć troszkę więcej się wątek kończył trzeba było przeskakiwać, a następnie momentami miałam wrażenie, że tak niektóre zagadnienia są potraktowane pobieżnie, że to trochę danych statystycznych tu jakaś opowieść właśnie oprowadzeniu tak naprawdę strony społecznościowej jakieś chyba możni trochę tu rozmowy o wartościach odżywczych, że to było takie trochę na jak dużo różnych surówek chyba narzuca choroby jest to też oczywiście zadane kluczowe pytanie, którym najmniej chętnie mierzą się pewnie pracownicy kebabów, którzy mają jeszcze aktywne sumienie to pytanie czy to jest świeże pojawia się pytanie wciąż pojawia się także osoba, która te pytania odpowiada raczej nie chce odpowiadać szczerze ja przyznam, że nie mięsa, więc nie kebabów, chociaż Lubie kuchnią bliskowschodnią, więc bywam Karbowiak zależy, ale zaskoczyło mnie mało na ten temat wiem, ale właśnie też jak mu sobie przyswoili my jako Polacy mówię tego kebaba znaczy to powie, że pierwsze banki były takie rozumie oryginalne wg receptur bliskowschodnich nie do końca wpasował się w gusta nie chcę tu za dużo zdradzać, ale ten słynny sosu czosnkowe to znaczy jak on ewoluował by być być obawy, ale w tych polskich warunkach to znaczy myślę, że to będzie pewnego dnia po trzeba przecież nie tylko w Polsce taki popularny, bo to jest stosunkowo niedrogie jednak jakoś pożywne i szybkie tanie do wykonania, więc bardzo wygodne będzie porównywanie tych chyba każdy będzie z angielskim czy kawałka Bownik nierówny tylko Narodowy kebaby po prostu pewnego dnia czas kebabów to jest trochę tak jak z tą opowieścią o kuchni wietnamskiej w Polsce, która właśnie w latach pod koniec lat osiemdziesiątych na początku lat dziewięćdziesiątych się szturmem przebiła jak ona początkowo Wietnamczycy gotowali wg osoby znanych przepisów i w ogóle Polakom nie smakowało dopiero po spolszczeniu pojawiły się wszystkie słynne budki, który każe z lat dziewięćdziesiątych tzw. Kol wiek i to dopiero się Polakom spodobało i teraz tak naprawdę w ostatnich latach wracamy czy pojawiają się lokale z oryginalną kuchnią wietnamską dopiero po 20 paru latach Polacy przekonują to do tych oryginalnych smakoszem i trochę liczników niema rozmawiałam z Danutą Bogdanowicz skruszenia tatarską też opowiadała o tym, że początkowo dania nie znalazły tak wielu chętnych amatorów ale gdy zostały odrobinę pod preferowane troszkę spolszczone trochę przerobione nagle okazuje się, że tatarska kuchnia po prostu jak znalazł nastolatki, które Rataj mojej audycji będzie gościem już następny wtorek także zapraszam państwa spekulacji połączenia się tak już po przemyśleniu bardzo podpisy pod oczy mówi Piotr to znaczy zdają się, że chyba tak najbardziej wrażenie na najdłużej ze mną zostaną to imigranci bohaterowie tej książki tak sobie też zdałam sprawę jak mało my im uwagi poświęcamy to znaczy KO jest nasza rzeczywistość to wszystko takie nasze społeczeństwo i w sumie mało mało się tym interesujemy to prawda poprawia, a ciekawe jest też pogląd ich samych na temat ich samych, bo też niektórzy wypowiadają się na temat swoich rodaków czy sąsiadów z innych krajów mówią matem np. że Rzepie, żeby zostali tam np. w AK od nich, a ciekawe były te wypowiedzi właśnie na temat kryzysu uchodźczego też różnych stanowisk tak jak my lubimy myśleć o tym, że to homogeniczne grupy oraz przyczyn oczywiście to uzupełnienie jest monolit i można być emigrantem dokładnie tego samego kraju i mieć zupełnie inne podejście np. do kwestii wolnościowych w swoim państwie, czyli co dobry początek chyba listami tak dobry początek silny, a rok Zająca na przystawkę, ale to dla mnie nadrabiał zaległości w Krystianowi reportaż reportaż konceptualnych Babi stan Gastro rzecz w Polskim daniu Narodowym Krystiana Nowaka wydawnictwo krytyki politycznej rozmawiała Agnieszka Lichnerowicz ja, czyli pełna Nawrocka Piotr Palarz polecamy polecamy miłego popołudnia życiem Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: POCZYTALNI

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA