REKLAMA

TISZ czyli wspólny żydowski stół

Niedzielny obiad
Data emisji:
2020-09-13 12:20
Audycja:
Czas trwania:
14:49 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
jedzie owija niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwu chciałbym przywitać naszego gościa z nim pani Magdalena Maślak dzień dobry dzień dobry koordynatorka pomysłodawczyni i szef festiwalu żydowskiego jedzenia, który zbliża się wielkimi krokami, gdyby pani zechciała nas wprowadzić kiedy, gdzie będzie ten festiwal, jakie są jego założenia byłbym pani bardzo wdzięczny najbliższa edycja trzecia festiwalu polskiego Rozwiń » jedzenia też rozpocznie się 30września poszła do 4października to będzie 5 festiwalowych dni podczas, których będzie można wziąć wydarzeniach kulinarnych poświęcony kuchni żydowskiej zarówno na miejscu muzeum Polin jak i online bardzo, że część programu będzie się odbywała online, a przepraszam ze względu na na sytuacje, jakie się znaleźliśmy pandemii Korona wirusa czy też ze względu na zainteresowanie ludzi, którzy są w innych zakątkach świata być może chcieliby też wziąć udział w festiwalu oczywiście pierwszym impulsem do tego, żeby pomyśleć o formule one było to, że jest pandemia nie może spotykać się w ogóle albo przynajmniej w takiej liczbie, jakiej byśmy się spotykali przed pandemią, a jednocześnie organizowanie warsztatów kulinarnych wydarzeń związanych z jedzeniem jest cały czas trudne i skomplikowane i stąd ten pierwszy impuls przed z tego, że jest żyjemy w takich niecodziennych warunkach obecnie cały czas pandemia trwa, a jednocześnie okazało się, że ludzie są bardzo zainteresowani spotkaniami online gości z zagranicy także goście z zagranicy chętnie biorą w takich spotkaniach udział stwierdzić, że wykorzystamy tę okazję do tego, żeby zaprosić ekspertów z Izraela ze Stanów zjednoczonych, a innych zakątków świata co jest łatwiejsze, jeżeli robimy to online dobrze by w takim razie zapytam o samą nazwę festiwalu Pisz festiwal rozumiemy słowo też pochodzi z języka i dziś tak tak tutaj przywracamy język Fidesz w naszej nazwie niż w języku jidysz oznacza wspólne siedzenie przy wspólnym stole wychodzić z tradycji chasydzkiej jest to czas spędzany razem na jedzeniu piciu śpiewaniu rozmowa przy wspólnym stole i gdy wymyślaliśmy ideę festiwalu o żydowskim między stwierdziliśmy, że bardzo nam to pasuje ta idea wspólnego stołu wspólnego siedzenia przednie siedzenia rozmawiania bardzo nam pasowało wiedzieliśmy, że przywrócenie języki też także w naszej nazwie czy festiwalu każdego roku wygląda inaczej ma jakąś myśl przewodnią, która temu towarzyszy i też tematykę nie tylko stricte kulinarna, ale tak, że ta społeczna dotyczy innego tematu w zależności od od konwencji tak festiwal jest z całości poświęcony jedzeniu żydowskiego, ale co roku jest także w myśl przewodnia, która spaja cały program pierwsza edycja festiwalu 3 lata temu była poświęcona kuchni wegetariańskiej i pani Wanda, która w Wilnie przed wojną była pionierką kuchni koszernej wiktoriańskiej zeszłoroczna edycja odbyła się pod hasłem dom i powinniśmy domowe smaki prosto później pokazywaliśmy jak w tych tak tych domowych potrawa kuchnia Polska wódka przenikają natomiast tegoroczna edycja, a jej hasło brzmi blisko i znowu jest to w odniesieniu do tego, że w czasach pandemii nie możemy być tak blisko siebie fizycznie jak byśmy chcieli dlatego też tak ważne dla nas zbyt blisko siebie emocjonalnie symbolicznie wspieranie się nawzajem tam blisko jest nawet ważniejsza niż przed pandemią będziemy także mówić o bliskości kuchni polskiej kuchni żydowskiej będzie mógł też o bliskości fizycznej, czyli naszych sąsiadach naszym otoczeniu też kontekście muzeum Polin, które znajduje się na Muranowie będziemy zajmować się na nowe i także mamy obecnie wystawę czasową poświęconą Janowi tu Muranów w związku z tym mamy takie takie wątki związane z bliskością uważamy, że to hasło jest też bardzo ważna obecnie w takich czasach żyjemy to, żeby być blisko siebie, żeby wspierać, żeby też traktować wszystkich równo, żeby wszyscy są społeczności czuli się akceptowani traktowani z szacunkiem to dla nas bardzo ważne i ta edycja będzie poświęcona temu wątkom mam przed sobą logotyp tego wydarzenia przyznam, że jest dość symboliczny, ale też można interpretować go na różnorakie sposoby by pani chciałaby pizzerii i powiedzieć, jaki był jego zamysł tak na naszym tegorocznym plakacie widnieje chałka, która jest marką kolorową tęczową i dla nas był to o bardzo znaczący symbol, ponieważ chcemy się tego odnieść właśnie tej różnorodności w naszym społeczeństwie do tego, że TVK, mimo że jest bardzo różnorodna bardzo kolorowa składające się z różnych kawałków tworzy 1 całość i do tego w sensie odnieśli też do tego, że wszyscy powinni z tym społeczeństwo czuć się dobrze równo traktowani więc, a jednocześnie te różne electro wiele kolorowa tęczowa chałka jest na takim pozytywnym bardzo symbolem, a mamy nadzieję wszystkim będzie gotowała no dobrze to trasy pozwoli pani, że przejdziemy do opisu tych dni festiwalowych jak będą przebiegać znikł kilka od wtorku do niedzieli potrwa festiwal, ale myślę, że też warto zainteresować tym słuchacze w zależności od ich zainteresowań z kolei oczywiście tutaj 29września to jest taki przedsmak festiwalu wieczorem, ale śledztwo z makro w tym sensie ścisłym skoro kulinariach mówimy o prawie w sensie ścisłym, ponieważ powiedziałam, że festiwal zaczyna się 30września 30 września to jest taki pełnowymiarowe dzień festiwalu natomiast 29września dwudziestej inaugurujemy oficjalnie festiwal w kinie Muranów pokazem filmu o Macy i rodzinnej firmy produkującej Maceo w Nowym Jorku tak to będzie wydarzenie stacjonarne oczywiście w sali kinowej będzie trochę mniej osób niż zazwyczaj, ale będziemy mogli tam spotkać na miejscu i oficjalnie wspólnie rozpocząć festiwal następnie w kolejnych dniach takich może bowiem na początku września re są stacjonarne w środę odbędzie start od cyfry greckich jak co roku będzie miał swoją edycję tylko odsłona żydowską stało się należy do ski potrawy także będzie prowadzenie z przewodnikiem, który opowie historię żydowskiego jedzenia i podpowie, w których produktów na Targu można przygotować żydowska kanadyjskie potrawy i także w środę 30września będziemy handlować obrus, aby będzie miał 2m to jest ta ten dawno już dystans między między ludźmi podczas pandemii będziemy startować wspólnie z nazwy i grafiki związane z żydowskim jedzeniem, bo będą nas po żydowsku po widoczni po polsku jak bardzo różnorodna jest kuchnia żydowska w obrębie tego pojęcia w obrębie pojęcia kuchnia żydowska gorzelnia, a tracone czczono też siedzieli na nurty w zależności od historii od miejsca, w którym jest ta tradycja kultywowana itd. oczywiście kuchnia kuchnia żydowska to co ją łączy i łącznie na całym świecie to są przepisy związane z koniecznością przestrzegania koszer, czyli np. nie ma w niej wieprzowiny nie ma w niej łączenia nabiału mięsa tych osób jest bardzo dużo to jest to spaja również z końcem świecie, ale jednocześnie ona jest bardzo różnorodna głównie pod względem geograficznym, czyli one zawsze z kuchnią lokalną co za tym idzie zawsze jest podobno bardzo dużą wspólnych elementów z kuchnią w danym miejscu, w którym mieszkali Żydzi i tak z kuchnią polską jest bardzo dużo różnych wspólnych elementów to m.in. widać w tym, że te tak samo jak w poprzednim roku też w tym roku powtarzamy współpracę z barami mlecznymi w Warszawie i barach mlecznych właśnie podczas festiwalu będzie można zobaczyć na ni nazwy potraw widz też nic nie zmienia w tych mniej, ponieważ to mniej to nie zawierają już potrawy, które występują także w kuchni żydowskiej, czyli placki ziemniaczane będą nad kasami naleśniki sterem będą mogli sami gołąbki będą oliwkami i wiele innych potraw odzyska swoje swoje żydowskie brzmienie tak to jest najlepszy przykład tego, że tak kuchnie są sobie bardzo podobne i tak naprawdę ceni trudno powiedzieć, kto pierwszy zawinął gołąbka być pani to uświadomiłem sobie po 4 dekadach ponad życia, że w błąd pochodzą z kuchni żydowskiej osiągnęło pochodzą na pewno są wspólne jakoś nie Polski dla kuchni żydowskiej, bo pani pytanie, który z regionów Polski najmocniej kultywuje tradycje kuchni żydowskiej to pewnie przez to, że społeczność żydowska żyła tam i długo i też w dużych dużych skupiskach czy można wskazać taki taki region intuicyjnie pomyślałem sobie Łódź Kraków Warszawa za oczywiście bardzo trudno jest znaleźć obecnie kuchnię żydowską w Polsce, ponieważ społeczność żydowska jest dość mała też te dlatego odwołuje się do historii, bo tak myślę, że nadal tak bardziej poszukiwania kuchni żydowskiej w Polsce to są bardzo Sparcie takie poszukiwanie śladów kuchni żydowskiej w Polsce można znaleźć restauracje, które serwują kuchnię żydowską w Lublinie w Krakowie w Łodzi natomiast są z reguły są prowadzone przez osoby, które nie są Żydami i bardziej są to takie taki hołd dla kuchni żydowskiej niż taka kuchnia żydowska, które byśmy szukali u autentyczna prowadzona przez żydowskie żydowskich właścicieli żydowskich kucharze tutaj oczywiście ją w kuchni takiej żydowskiej aszkenazyjskich z terenów Europy Środkowej nie mówią uchylać od izraelskiej prowadzonej w miejscach prowadzone przez Izraelczyków np. to jest ten inna historia ale gdyby właśnie był chciałbym się na tym zatrzymać do pani chciała podkreślić różnice przede wszystkim kuchnia izraelska kuchnia, a te nazwiska nazwiska, czyli tych terenów Europy Środkowej wschodniej strony obecnej Polski Niemiec Litwy to są różnice przede wszystkim te powiedziałem wcześniej geograficzne, czyli są zupełnie inne składniki są zupełnie inne warunki geograficzne i tutaj kuchnia żydowska można powiedzieć jest taki system bardzo modne słowo Teruel czy taki właśnie miejsce, gdzie się łącząca wpływy geograficzne klimatyczne kulturowe i tutaj też bardzo dobrze odnajduje, więc kuchnia izraelska to jest główna, która ma bardzo dużo w arabskich krajów sąsiednich bez humus fala to są składniki, które tam występują i Izrael kucharz nazwiska nie przetrwała na dużą skalę, ponieważ ta kuchnia nazwiska nie pasuje do klimatu w Izraelu w Izraelu bardzo ciepło przez większość roku i gotowanie rosołu czy jedzenie z gorących potraw takich bardzo pływających tam się nie otrzymał także ta znowu ta różnica bardzo widoczne są praktycznie zupełnie inne kuchnie, ponieważ ręczne powinny składnika kogo chcecie państwo zaprosić na ten festiwal czy też nie ma żadnego kryterium w tym roku zapraszam, jeżeli chodzi, czyli o naszych odbiorców tak tak jest to jest tak naprawdę nasz festiwal skierowany do wszystkich osób, które są zainteresowane kulturą żydowską chcieliby tę kulturę poznać od tej strony związane z życiem codziennym z takim naszym codziennym doświadczeniem wszyscy codziennie jemy wszyscy chętnie zaś bez naszych domach i przez festiwale żydowskiego jedzenia pokazujemy to stronę życia tak żywe kultury żydowskiej tak zapraszana przez tu są zainteresowani kulturą żydowską od tej strony zapraszam rzeczywiście osoby, które zainteresowane są kulinaria ami, a także osoby, które niewiele wiedzą o kuchni żydowskiej albo o kulturze żydowskiej i myślę, że przez jedzenie bardzo prosto między nimi tę kulturę poznać w jaki sposób można na festiwal się 9 to dobre określenie zapisać zgłosić na stronie Polin kpl Slash niż 2020 nie są ogłoszonych cały program i tam kilka ją znali przy każdym wydarzeniu można albo kupić bilet, bo np. wydarzy się ten stacjonarne niektóre są biletowane albo poprzez wejściówka albo po prostu zapisać, gdy w kalendarzu wydarzenia, ponieważ bardzo duże wydarzenie także dostępne bez zapisów bezpłatnie dziękuję w takim razie państwa jeszcze raz zapraszam na naszych antenach z pewnością mówić będziemy nieraz nie 2 o festiwalu właśnie pani Magdalena Maślak koordynatorka i pomysłodawczyni dziś festiwalu żydowskiego jedzenia była moim państwa gościem bardzo dziękuję zapraszam państwa zapraszam na informacje Radia TOK FM Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA