REKLAMA

Nocny Market, czyli rozmowa o street foodzie

Niedzielny obiad
Data emisji:
2020-09-20 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
15:45 min.
Udostępnij:

Gośćmi Przemysława Iwańczyka byli: Rozwiń »
Michał Kostrzewa - właściciel Sushi-Ya, propagator japońskiej kuchni w Polsce
oraz Dagmara Rosiak - PR i marketing managerka Nocnego Marketu, dziennikarka kulinarna działająca w internecie jako GŁODNA DAGA. Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
to jest niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM przywitać naszych gości są nimi pani Dagmara Rosiak dzień dobry dzień dobre menedżerka nocnego marketu dziennikarka kulinarna znana jako głodna Daga tym jak dziś jestem młodą panią to oto kilka zapytań jest z nami także pan Michał Kostrzewa dzień dobry i dawne właściciele suszy ja propagator japońskiej kuchni w Polsce tematem naszego spotkania jest nocny market właśnie może zapytać na czym polega fenomen nocnego Rozwiń » marketu, skąd się wziął jak funkcjonuje, kto ma do niego dostęp nocnych Markach co odpowiedzieć projekt Street budowę jest to Marka jedzeniowe na terenie Warszawy w ścisłym centrum to się piąty sezon, kiedy chcieli ludzi, którzy bardzo lubią jeść ryb budowę jedzenia z różnych tak naprawdę zakątków świata, ponieważ na stoiskach może być zarówno kuchnią azjatycką kuchnią w Wagańcu, skąd amerykańską również polską i przy piątym sezonie stwierdziliśmy, że pokażemy też nowy projekt, czyli nauki skoro postawiliśmy we Wrześni ją małą restaurację na końcu peronu, ponieważ mieści się na Starym dworcu główne we Warszawie i postanowiliśmy zaprosić do współpracy 4 znakomitych kucharzy, którzy to tydzień każdy czwartek we wrześniu przygotowują kolację wreszcie daną składającą się z 3 Talisman nocnym markecie mamy też skanerów sommelierów, którzy popierają wino i również bezalkoholowe trunki robił to właśnie tego rodzaju dodatkową degustacja również na nocnym markecie dobrze jeszcze raz proszę podkreślić to miejsce, żeby ono brzmiało jak jak najgłośniej dobra na bistro, czyli projekt po popowe restauracyjne na mocną markę na dworcu głównym w Warszawie no właśnie i to chciałem usłyszeć raz jeszcze to raz do pana panie Michale się zwrócą rozumiem, że pan kuchnia japońska tak występująca na nocnym markecie przeważa jeśli chodzi o to co pan ma do polecenia takie wykładnie kuchnia japońska naciskiem na słusznej podoba się panu ten pomysł tak szczególnie przyjeżdżałem do Warszawy parę razy, żeby właśnie Zobacz jak to wygląda w bardzo mi się podoba to jak co tam właśnie zrobili z tym miejsca bardzo kolorowo i takie miejsce naprawdę dusza bardzo bardzo podoba bardzo często się z tą wiedziałem, że mogę też uczestniczyć w tym jest w Polakach duża potrzeba właśnie jest trudno, bo kojarzy nam się z kuchnią azjatycką przede wszystkim z tymi wyprawami na wschód, kiedy nie zmniejszenie falą entuzjazmu i odkrywania nowych przestrzeni też sięgamy po tamtejsze kulinaria jako jako elementy tej kultury właściwie nierozłączne też nawet nie detale fundament każdej podróży myślę, że tak no tak zdaje jest jest pamięć zdanie właśnie osoby, które takiej bestii podawał też ludzie przychodzą jak szukać, a ja też lądem okazy stopniu uczestniczyć w jako sędzia wstyd Ludowym konkursu tak na skalę Europejską zainteresowanie budzi olbrzymie sposób jak najbardziej do pani Dagmara teraz do pani to była inspiracja nie wiem z innego kraju czy też autorski zupełnie pomysłu na ministra autorski projekt, ponieważ w lipcu została zaproszona do współpracy z mocnym Marketa zapytano jest możliwości od celu trochę formuła, ale przede wszystkim zaproponować coś nowego, ponieważ na markę Piast kultowych nie jest to warszawiacy i po roku odwiedzana bardzo dużo warszawiaków, ale też turystów mamy też turystów zagranicznych, że słyszeli o nocnym markecie, bo nocny market to też pierwszy taki market w Polsce ta jedzenia owe, więc przy okazji piątego zgonu stwierdziliśmy, że zrobił właśnie nowy projekt pokażą coś kompletnie nowego stąd też formuła na ministra oczywiście jeśli chodzi o popowe restauracyjne też pierwsze po popowe restauracje istnieją już od wielu lat ma świecie i zaczęły się ona rządzenia, a linia w Kopenhadze, a jeśli znają państwo nocny market wiedzą jak industrialne wygląda to miejsce, bo jest stary peron dworca głównego trash, które siłą się, aby właśnie w takiej przestrzeni też możecie małą restaurację miał jeszcze tylko dodał ważna jak ta wiernym jako Street pod tą na przykładzie nią ministra będą w stanie zauważyć dla azjatycka kuchnia najlepiej mąż sprzedaje najszybciej, bo mieliśmy też wydarzenia kocha jak, który jest prekursorem ramę w Polsce jako dania i jako męża zbicie sprzedała na liście 100% parę dni przed weekendem myślę, że podobnie będzie z Michałem Kostrzewą traciła tę szybką można kupić bilety, bo jest ich bardzo bardzo mało no dobrze w takim razie zwracam się do drugiego naszego gościa, żeby zapytać generalnie kuchnię azjatycką właśnie w niej specjalizuje myślę tutaj suszy kuchni japońskiej nie sądzi pan, że w Polsce, ale i też w innych krajach europejskich powstało mnóstwo wariacji na temat suszy, które w Japonii siła tkwi w prostocie prawda dokładnie dokładnie i to znaczy nie do końca, gdy dlaczego, dlaczego tak naprawdę bez pytania do własnych bardzo prostoty tego prawa do tego, że właśnie przy okazji takich eventów szefowie kuchni bądź też ci, którzy spod rąk, których wychodzą dania no usiłują silić się na oryginalność podczas gdy należy sięgać do korzeni to miał namyśli dokładnie dokładnie tak jest troszkę zapominamy o tym SUV w Europie Stanach Zjednoczonych tak naprawdę to ze Stanów zjednoczonych mamy głównie taki napływ tych inspiracji, gdzie łączy bardzo duża, że to stąd dobre rzeczy, ale to nie jest do końca panie, a co pan preferuje, jakby pan wyodrębnił swój nurt jeśli chodzi o kuchnię japońską i słusznie to to jak na jakim fundamencie pan to wszystko robi właśnie prostoty chce część zobowiązań, bo jak prostsze głównie głównie specjalizujemy się zgodzili, czyli najprostszej, ale jej najmniej bardzo podstawowej formie są ręcznie Kulka ryżu delikatnie informowana z kawałkiem ryby owoce morza na górze oczywiście dodatkami głosami swych rzeczy czy SOS sojowy jest co by nie bardzo dostrzega pan po tych wielu latach już upodobania wśród Polaków jeśli chodzi o suszy i to co sięgają najchętniej czy została już przełamana bariera nieufności, która wiązała się choćby ze względu na to wziąć pałeczki do rąk tak ustalony to cecha bardzo ludzie są oswojeni z taką szczególnie cóż tak naprawdę, ponieważ tych służb barów w Polsce naprawdę mnóstwo mamy jakby znawców też w Polsce na naszego tak powiem suszy, a i ludzie mają jednak to, że najłatwiej sięgać po teraz hipoteza 3, które są by spolszczone tak nas w tej chwili, ale bardzo chętnie po brzegi ludzie przechodzą na wyższy poziom wchodzą na ten poziom japoński i co widzę porozumienie restauracji no jak to działa tak, w którą stronę między w grze dobry słyszy bardzo dobrze mamy w Polsce, więc jeden z dość optymistyczna wiadomość raczej pani Dagmara powiedzieć, że na nocnym markecie jest kuchnia japońska Tonic przepraszam azjatycka to nic nie powiedzieć, że chciała pani wyodrębnić o szczegółach też niewielkie realizować zależności od popularności jeśli chodzi o kuchnię azjatycką na nocnym markecie to mamy wyodrębnione rzeczywiście różne jak mamy ku Wietnam to powtarza, że u nas wojska kuchni Chorea i mamy też projekt jako tako, który teścia specjalizuje w oko ma jaki dodatkowo właśnie Krze współpracy z nią bistro postawiliśmy stricte japońską wspomniał to on o prostacie później też dla mnie było bardzo ważna od 4 zaproszonych kucharze właśnie do projektu na bistro specjalizował się w kuchni produkt co trzeci właśnie specjalizują się w konkretnej 1 w albo produkcie i z tego płyną tak jak Michał Kostrzewa niewątpliwie słynie suszy co jeszcze oprócz kuchni azjatyckiej cieszy się wzięciem na nocnym markecie przede wszystkim myślę, że państwo, czyli burgery mamy też Siwca różne sądy wicie to są rzeczywiste też pytania, które dla nocnych marków sport zarówno do pracy gastronomiczne przed imprezą uczczono odwiedzić wiele ci coś konkretnego właśnie tą bardziej grillowane mięso, bo mamy tam do play, która specjalizuje się w kuchni brazylijskiej, a dokładnie, że grillu brazylijskim, które polega na tym, że mięso jest grillowane na szkodach i można rzeczywiście spróbować zarówno plikami i innych cięć zmian głównie wołowinę na ich stoisku mamy też pan mi, czyli z kuchni azjatyckiej, a dokładnie wietnamskiej kanapki, które są serwowane pszennych pakietach z różnymi dodatkami zarówno z afgańskimi, jaki mięsne dla jej wszyscy szerokie burgery mamy bydła i powidło współpracuje z nami Roger de Forti zdarza się, że jest z nami Akbar sporo się fajne miejsca, które prosperują w Warszawie są też już miejscami kultowymi, a na nocnym markecie pojawiają się głównie w celach reklamowych, aby poznać nowe kości i również zapewnić odpowiedniego stacjonarnych lokalni na terenie Warszawy pani Dagmara, gdyby zechciała pani powiedzieć o mniej, bo myślę, że to najbardziej interesuje naszych słuchaczy począwszy od tych sztandarowych dań przede wszystkim warto wspomnieć, że mamy trzydniowe manii Michał Kostrzewa zaprosił też do współpracy HP to mama, która przygotuje japońskie słodycze, ponieważ jest to miejsce, które znajduje się w Poznaniu również tak jak Michał Kostrzewa przyjadą do nas specjalnie do Warsza NATO jedyne wydarzenia co do Michała Kostrzewy to próbują państw o MiTo oraz 2 danie główne będzie to miska ryżu z wdziękiem błękitną Platforma z ikrą łososia, aczkolwiek myślę, że Michał Kostrzewa powinien Polacy nie reklamą panie Michale ja przekazane zostały panu głos tak nie liczę będziemy korzystać ze Szlachtowej i kryło się, którą dostajemy świeżą z polskiej hodowli ekologicznej mają za marnujemy wcześniej, a i co to w połączeniu rys to właśnie jedno z tych prostych połączeń, które jest doskonałe samo siebie tego między mieliście, że się, że się opłatę fasady z polskiej farmy też mamy polską armię Asada Pharm Poland imię, które sami za marnujemy tak by cały system ABS lub Rzemieślnicza PiS specjalne specjalną oprawę one przygotujemy tak, żeby to wszystko działało bardzo elegancko tego będzie można właśnie tym dochody cięć w tym czeka wielki kłopot swego do tej drugiej miski tym samym zemsty SMS-ami do was jest prosta rzecz która, która sama sama palącej sama sobie już na jest bardzo popularna ostatnio w japońskim Street w wodzie na targach jednak szczególnie panie panie Michale pan woli takie stacjonarne formy przyjmowania gości, czyli restauracja czy jednak takie plenerowe jak nocny market to znaczy ja osobiście, ale nic restaurację, bo wtedy wszystko pod ręką oczywiste, ale nie wymaga takich eventów, które są na coś w tym coś nowego dla mnie też tak jak ich odmienność, która odstępstwem od świata w tej kuchni na jakie są różnice oprócz dostępności produktów to znaczy, bo tutaj z innym jak np. na ministra planujemy zrobić właśnie coś z tym nie robimy w restauracji, czyli pasem tak jest budowy czy strony do końca pasują do tego małego lokalu to jest coś bardzo chciałem zawsze zrobić więc, więc świetna ku temu okazja bywa z tym nie zmieni całe restauracja móc moc zrobić taki koncept po prostu na zewnątrz to jeszcze muszę państwa zapytać w jaki sposób można się dostać, bo nie można ich przejść po prostu tak z ulicy będą niezapowiedziany bez zaproszenia mówiąc wprost mają lepiej należy bilet na stronie Kowalik, która małoletnia zwiększą Iraku dostępnych u siebie na stronie to jest najlepsza opcja, ponieważ oczywiście też dajemy ukłon w stronę spóźnialskich osób mamy 2 możliwości można to ma przyjść trochę jak prawdziwej restauracji i wejdą na Ala boki, czyli zgarnąć właśnie przejść na nocnym markę i dowiedzieć się o wolne stoliki na konkretną godzinę, ponieważ mamy 3 start o godzinie 181930 dwudziesty 30, a ustawy, które chciałyby spróbować np. 1 zdań, gdyż pro, bo mniej składa się normalnie z 3 dań koszt często 20zł to dajemy też ukłon tą stronę dla takich gości, którzy chcą spróbować 1 zdań i mamy dodatkowe Manifa formę tej koła, czyli takiej formie jak mamy mocną markę ciocia podawane na ekologicznych jednorazowych opakowania dziękuję państwu bardzo naszych słuchaczy zachęcamy do odwiedzania nocnego marketu pani Dagmara Rosiak była z nami dziękuję bardzo, dziękuję, a także pan Michał Kostrzewa dziękuję państwu bardzo dziękuję bardzo, to był niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM oraz informacje Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA